Ohjelmistoala tarvitsee tiukempaa säätelyä: Rahan ja liikkeen ohjelmointia vain luvan kanssa?

Kaikille meille on itsestäänselvää, että vain koulutettu ja luvat saanut sähkömies voi tehdä sähköasennuksia. Lista sähkötöistä joita maallikot saavat tehdä on toki olemassa, mutta esimerkiksi taloa rakennettaessa ei selviä laillisesti ilman sähkömiestä.  Toisaalta, on paljon sähkötöitä, jotka kuka tahansa elektroniikasta jotain ymmärtävä osaisi varsin hyvin tehdä. Jos yksinkertaisetkin ja terveellä järjellä ja perusteet kattavalla koulutuksella varustetun käsissä kuitenkin suhteellisen turvalliset työt menevät 230V puolelle, niitä ei silti saa tehdä kun koulutettu ihminen jonka pitää vielä olla töissä luvat hankkineella urakoitsijalla. Tätä perustellaan myös asentajien työllisyydellä ja koulutuksella, enkä tässä yritä kritisoida näitä selkeästi kaikkien turvallisuutta parantavia säädöksiä. On kaikille selvää, että meidän kaikkien turvallisuus lepää sähköasentajien koulutuksen varassa ja tiukempi säätely on tässä asiassa kohdallaan.

Yksittäinen kotitalouden pieleen mennyt sähköasennus voi vaikuttaa siinä taloudessa tai naapurustossa asuvien ihmisten henkeen, terveyteen ja turvallisuuteen. Entäpä sitten potentiaalisesti paljon suurempaa vahinkoa tuottavalla ohjelmointialalla? Ohjelmistot ohjaavat esimerkiksi viestintää, pankkisiirtoja, hissejä ja autoja. Vahinko voi kohdistua ihmisten tietoturvaan, fyysiseen turvallisuuteen ja omaisuuteen suoraan pankkitilillä olevan rahan tai varkaan uhrin jossain muodossa olevalla ostovoimalla tehtyjen ostosten muodossa. Ohjelmointialaan ei kuitenkaan kohdistu merkittävää säätelyä ja harrastelija voikin työllistyä samalla tavalla kuin tutkinnon suorittanutkin. Ohjelmointipuolen koulutus ei ole standardoitua ja onkin usein työelämän näkökulmasta täyttä kuraa. Koulun penkiltä valmistunut joutuu usein tilanteeseen, jossa tutkintotodistus ei anna lisäarvoa työpaikan etsimisessä, ellei ole ilman tutkintojakin saavutettavissa olevaa ”omaa harrastuneisuutta” tai Github-esimerkkejä todisteeksi siitä, että itse asiassa osaa mitään sellaista, jolla nykyaikaisessa työelämässä on minkäänlaista käyttöarvoa. Siinä palaa norttia ja yhteiskunnan rahaa aivan turhaan, kun nuoret suorittavat viisi vuotta koulutusta joka antaa kapea-alaisen työelämäpätevyyden, jos sitäkään, samaan aikaan kun alalla silti huudellaan työvoimapulaa laajempialaisista osaajista.

Olisikin parempi, että ohjelmointiala olisi sähköasennusten tekemisen kaltainen suljettu ala: Valvotun koulutuksen tulisi tuottaa osaavia ihmisiä, jotka hallitsevat alan riittävän laaja-alaisesti ja osaavat tuottaa tietoturvallista ja luotettavaa koodia. Ilman sertifikaattia ja lupia ei saisi koodata kaupallisesti mitään liikkuvien osien ohjaamiseen vaikuttavaa tai mitään missä liikkuu oikea raha. Samalla kouluttajan tulisi tuottaa sellaisia osaajia, jotka kykenevät suorittamaan sertifikaatin tai kertoa reilusti koulutuksen olevan oikeastaan ajanvietemielessä järjestettyä. Tämä kävisi varmasti ilmi muutenkin, kun koulutuksen suorittaneet eivät saisi valvovan viranomaisen myöntämää ja työllistymisen kannalta kriittistä sertifikaattia. Näin pakotettaisiin kouluttajat ohjaamaan koulutustaan sellaiseen suuntaan, jossa ohjelmoijien tuottama koodi takaisi entistä paremman suojan järjestelmien käyttäjien omaisuudelle, yksityisyydelle, fyysiselle turvallisuudelle ja hengelle.

0
antsu1
Oulu

Olen 50-vuotias, Oulussa elävä opiskelija. Teemojani ovat mm. ilmastoasiat, energia-asiat, tutkimukseen liittyvät asiat ja vanhan teknologian uusiokäyttö.
Elän siinä vakaassa käsityksessä, että tämä maa on menossa päin helvettiä: Koulutusjärjestelmämme on edelleen rappeutumassa, tasa-arvoinen ihmisten kohtelu on kohta historiaa kun kaikkien yhtäläinen tasa-arvo on myyty halvalla tiettyjen vähemmistöjen nimellisen suojan nimissä. Terveydenhoitomme mätänee käsiin, eikä kukaan luota enää oikeusjärjestelmän kohtelevan tasa-arvoisesti eri yhteiskuntaluokkaan kuuluvia. Lisäksi maamme on selkeästi jakautumassa taloudellisesti niihin joilla on rahaa, ja niihin joilla sitä ei ole. Nuorisostamme kasvatetaan itsetunnottomia ja käytännössä lukutaidottomia, vanhuusiästämme on muodostumassa dystopia ja meitä kaikkia totutetaan pikku hiljaa orwellilaisen kyttäysyhteiskunnan kuuliaisiksi orjiksi. Korkeakoulutus on jo nyt kirosana, joka estää työllistymistä.
Ja jos jotain negatiivista pitää keksimällä keksiä, en juurikaan arvosta sitä suuntaa, mihin sananvapaus on tässä maassa kehittymässä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu