Oikeistohallitus jatkaa velkaantumista – vasemmistonkin opittava keskustelemaan taloudesta ja hyvinvointivaltiosta niukkuuden oloissa

Tiivistelmä:
– Valtion velkaantuminen ja niukka julkinen talous jatkuvat nykyisellä ja tulevalla vaalikaudella.
– Nykyisenkaltainen pohjoismainen hyvinvointivaltio on edelleen tavoittelemisen arvoinen ja suomalaisten kannatus sille laajaa.
– Tarvitsemme rehellistä keskustelua hyvinvointivaltion palvelulupauksesta lyhyellä aikavälillä sekä laajemmasta uudistamisesta pitkällä aikavälillä.
– Tätä keskustelua on osattava käydä myös vasemmistossa, josta on viime aikoina kuulunut lähinnä ”ei” kaikkeen, mitä hallitus esittää.


Pääministeri Orpon oikeistohallitus sopi viime tiistaina valtion ensi vuoden budjettiesityksestä.

Valtio velkaantuu edelleen kovalla vauhdilla hallituksen päinvastaisista lupauksista huolimatta. Vaikka leikkaukset säästävät 1,8 miljardia euroa ja veronkorotuksilla kerätään lisää 1,4 miljardia euroa, budjettiesitys on 12,2 miljardia euroa alijäämäinen.

Erityisen taitavaksi hallituksen taloudenpitoa ei voi kehua. Kuun vaihteessa toteutettu arvonlisäveron yleisen kannan korotus 25,5 prosenttiin todennäköisesti pahentaa heikkoa suhdannetta. En vastusta korotusta sinällään, mutta tämän olisi voinut ajoittaa myöhemmäksi.

Ongelmallisena voi pitää myös esimerkiksi 120 miljoonan euron leikkausta ammatilliseen koulutukseen. Käytännössä tämä tarkoitta leikkausta vaikeasti työllistyvien aikuisten koulutukseen. Juuri sille olisi nyt kova tarve.

Muita hallituksen huonosti perusteltuja toimia on rahan kaataminen terveysfirmojen taskuun. Kela-korvausten nostoon on varattu hallitusohjelmassa 0,5 miljardia. Ensimmäiset havainnot viittaavat siihen, että uudistus epäonnistuu juuri kuten asiantuntijat olivat ennakoineet.

Sanotaan nyt jotain hyvääkin: hallitus panostaa tutkimus- ja kehittämistoimintaan ensi vuonna 280 miljoonaa euroa lisää.

Suomalaisella hyvinvointivaltiolla on edelleen toivoa

Julkisen talouden ahdingosta keskusteltiin kuluvalla viikolla A-Studiossa.

Keskustelijat vaikuttivat olevan suunnilleen yhtä mieltä siitä, että hyvinvointivaltio on tällä hetkellä liian suuri suhteessa kansantalouteen. Tulot eivät riitä menojen kattamiseen. Tarvitaan toimenpiteitä, jotka vievät yhteiskunnan sellaiselle kasvu-uralle, että hyvinvointivaltio pystytään rahoittamaan.

Keskustelijat olivat yhtä mieltä myös siitä, että talouden tilan synkistely ei auta, vaan tarvitsemme positiivista visiota tulevaisuudesta.

Suomella on edelleen runsaasti vahvuuksia, kuten toimivat instituutiot ja osaamista. Suomella on myös merkittäviä mahdollisuuksia. Esimerkkeinä voi mainita työperäisen maahanmuuton lisäämisen sekä mahdollisuuden hyötyä vihreästä siirtymästä ja uusien teknologioiden tuomasta talouden murroksesta. Harmi tosin, että näissä hallitus ei ole erityisemmin kunnostautunut.

Keskustelun yleissävy oli, että Suomi voi pitää kiinni pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta hyödyntämällä onnistuneesti vahvuuksiaan ja mahdollisuuksiaan.

Mikäli tässä ei onnistuta, on tarve keskustella siitä, miten laaja hyvinvointivaltio meillä voi tulevaisuudessa olla.

Vasemmistonkin on kyettävä keskustelemaan julkisen talouden sopeutustoimista

Olen samoilla linjoilla siitä, että tarvitsemme optimismia ja toivoa paremmasta, vauraammasta tulevaisuudesta.

Nykyisenkaltainen pohjoismainen hyvinvointivaltio on edelleen tavoittelemisen arvoinen pitkällä aikavälillä. Se on osoittautunut maailman parhaaksi yhteiskuntamalliksi.

Lyhyellä aikavälillä meillä on jo nyt tarve keskustella siitä, millaisesta palveluiden ja etuuksien tasosta pystymme tällä hetkellä pitämään kiinni. Talouden asiantuntijat ovat likipitäen yksimielisiä siitä, että julkisen talouden tilanne säilyy kireänä vähintään tämän ja seuraavan vaalikauden ajan.

Tälle keskustelulle on tarvetta etenkin vasemmistossa, jossa ymmärrystä hallituksen säästötoimille on löytynyt vähän tai ei lainkaan. Jokaiseen leikkaukseen ei ole mahdollista sanoa ei. Etenkin kun vasemmisto, mukaan lukien oma puolueeni SDP, on hallituksen kanssa samaa tai lähes samaa mieltä tarvittavan sopeutuksen mittaluokasta.

Vasemmistolle tilanne on haastava. Sen vahvuus on ollut hyvinvointivaltion rakentamisessa menneinä vuosikymmeninä. Keskustelu leikkauksista sen sijaan on ikävää ja vaikeaa.

Se on kuitenkin välttämätöntä ja tarpeellista. Muutoin leikkauksia ei tehdä tai ne tehdään harkitsemattomasti ja ilman julkista keskustelua. Tai sitten ne jätetään oikeistopuolueiden tehtäväksi. Tämän vaihtoehdon ensimmäisiä tuloksia olemme saaneet todistaa viime aikoina.

Palveluiden ja etuuksien tasoa voidaan korottaa vain, jos rahaa on

Vaikka hallitusta on perusteltua moittia monista yksittäisistä sopeutustoimista, toimien ajoituksesta, niiden mittaluokasta sekä kohdentumisesta väestöryhmille, yleislinjassa on eräs myönteinen piirre.

Hallitus ei ole ajanut mitään hyvinvointiyhteiskunnan keskeisiä toimintoja kokonaan alas. Toistaiseksi kyse on ollut palveluiden ja tulonsiirtojen tasojen leikkauksista. Entiseen voi päästä yksinkertaisesti nostamalla rahoituksen tason aiempaan, sikäli kuin sellaiseen on harkituin osin varaa.

Edes harkittu rahoituksen nosto ei tule olemaan helppoa. Hallituksen sopeutustoimet todennäköisesti lähinnä hillitsevät menojen kasvua. Voimme odottaa, että sosiaalimenojen kasvu tulee kiihtymään tulevina vuosina sosiaali- ja terveyspalvelujen ja työeläkkeiden menolisäysten vuoksi.

Keskustelu hyvinvointivaltion laajemmasta uudistamisesta on hautautunut hallituksen kritiikin alle

Keskustelu hyvinvointivaltion palvelulupauksesta lyhyellä aikavälillä ei kuitenkaan vielä riitä.

Hyvinvointivaltiota on uudistettava vastaamaan moniin yhteiskunnallisiin muutoksiin, kuten työn ja talouden murrokseen sekä ilmastonmuutoksen ja luontokadon kaltaisiin ongelmiin. Valitettavasti poru hallituksen sopeutus- ja työmarkkinatoimista on peittänyt kokonaan alleen tästä käytävän laajemman keskustelun.

Kirkasotsainen ideologinen vasemmistolaisuus on nyt hankalassa raossa. Uskon kuitenkin, että suomalaiset arvostavat ennen kaikkea rehellistä pragmatismia talouden sopeuttamisessa ja hyvinvointivaltion uudistamisessa.

Toiveikas viestini on, että hyvinvointivaltio voi selvitä tästäkin murroksesta. Se kuitenkin edellyttää, että menot saadaan vastaamaan tuloja ja että kykenemme tarvittaviin laaja-alaisempiin uudistuksiin.

Kykyä näistä keskustelemiseen tarvitaan nyt kipeästi erityisesti vasemmistossa.

Antti Kääriälä
Sosialidemokraatit Helsinki

Kirjoitan yhteiskunnasta ja politiikasta sekä lukemistani kirjoista. Ehkä jostain muustakin, katsotaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu