Politiikka – osallistuako vai ei, siinä pulma (osa 1)
Tämä kirjoitus on osa kirjoitussarjaa, jossa pohdin, lähdenkö mukaan politiikkaan vai en, ja jos lähden, niin minkä puolueen riveissä.
Aloitan tässä kirjoituksessa harkinnan siitä, lähdenkö mukaan politiikkaan vai en. Tarkoitukseni on selvittää itselleni ensinnäkin se, haluanko todella lähteä mukaan politiikkaan, sekä toiseksi se, mikä puolue on minulle oikea valinta. Tarkoitukseni on saada päätös tehtyä lähiaikoina, viimeistään tämän syksyn loppuun mennessä.
Harkinta ei ole valmis ennen kuin vastaukset molempiin näistä kysymyksistä ovat minulle selvillä. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka olisin halukas lähtemään politiikkaan, minun on kyettävä tekemään myös valinta siitä, missä puolueessa tulisin toimimaan, ennen kuin päätökseni politiikkaan osallistumisesta on valmis. Jos sopivaa puoluetta ei ole mielestäni olemassa, politiikkaan lähteminen ei ole mahdollista.
Tätä kirjoittaessani en tiedä vastausta kumpaankaan kysymykseen. Valinta on aidosti tekemättä, vaikka minulla on tietenkin joitakin ajatuksia siitä, mihin suuntaan näkemykseni ovat kallellaan. En ylipäätään lähtisi tällaiseen hankkeeseen, ellei politiikka alkuunsakaan kiinnostaisi tai jos mikään puolue ei tuntuisi lainkaan mahdolliselta valinnalta.
En voi tietenkään luvata itselleni, että päätökseni tulee olemaan lopullinen, mutta sen tekeminen auttaa minua ainakin väliaikaisesti keskittymään elämässäni muihin asioihin. Harkinnan kuluessa uskon saavani selvitettyä itselleni asioita, jotka ovat jo pitkään pyörineet mielessäni.
Pelkään, että jos en tekisi tätä tarkastelua ja päätöstä nyt, saattaisin myöhemmin katua tai jopa katkeroitua siitä, että olen jättänyt tekemättä jotain sellaista, mitä olin pitkään miettinyt ja haaveillut tekeväni. Olipa ratkaisuni kumpi hyvänsä, voin sen jälkeen jättää nämä pyörittelyt taakseni ja keskittyä paremmin asioihin, joita pidän arvokkaina.
Vaikka koen, että tämä harkinta ja sitä seuraava valinta on tarpeen tehdä, tämän tekstin kirjoittaminen epäilyttää minua. Olenko tekemässä virheliikettä, kun paljastan jotain tällaista itsestäni? Vaikka politiikassa toimiminen ja demokratia ovat kiistatta arvokkaita asioita, olo tuntuu hieman likaiselta. Politiikassa mukana oleviin ihmisiin, heidän motiiveihinsa ja persooniinsa, liitetään monenlaisia mielikuvia niin hyvässä kuin pahassa. Tarttuvatko ne näiden pohdiskelujen myötä myös minuun? En tiedä, ehkä, ehkä ei.
Taidan lopulta uskoa enemmän siihen, että jos julkinen kirjoitteluni alkaa jossain kohtaa kaduttaa minua, pystyn helposti lohduttautumaan sillä, että viime kädessä tämä pohdinta ei oikeastaan kiinnosta muita kuin minua itseäni. Jos puolestaan päätän lähteä politiikkaan, olen tullut dokumentoineeksi aika kivasti sen, miten olen siihen ratkaisuun päätynyt.
Harkintani politiikkaan lähtemisestä koostuu sarjasta blogikirjoituksia sekä niiden välillä tekemästäni tarvittavasta pohdiskelusta ja asioiden selvittelystä. En ole vielä suunnitellut kirjoitusten sisältöä tarkasti, mutta todennäköisesti aiheet ovat suunnilleen seuraavanlaisia:
- Politiikkaan osallistumisen hyvät ja huonot puolet.
- Skenaariot siitä, mitä minulle seuraa päätöksestä osallistua tai jättää osallistumatta politiikkaan.
- Tiivis tilannekuva yhteiskunnallisesta tilanteesta.
- Visio tulevaisuudesta ja omat arvoni.
- Puolueet ja valinta niiden väliltä.
- Päätös siitä, lähdenkö mukaan politiikkaan vai en.
Tämä listaus on alustava ja suuntaa antava, teen siihen tarvittaessa muutoksia lisäämällä tai poistamalla käsiteltäviä asioita.
Tarkoitukseni on joka tapauksessa hahmotella sitä, mitä politiikkaan lähteminen mielestäni tarkoittaa ja minkälaisia henkilökohtaisia seurauksia siitä voi koitua. Pyrin lisäksi tiiviisti hahmottelemaan yhteiskunnallista tilannekuvaa sekä sitä, minkälainen yhteiskunnallinen kehitys on minusta tavoiteltavaa ja mikä tai mitkä puolueet tuota visiota parhaiten voivat edistää.
Lopuksi koittaa päätös siitä, lähdenkö mukaan politiikkaan vai en. Harkinta on valmis vasta, kun olen päässyt listan loppuun asti.
Aloitan seuraavaksi tarkastelemalla politiikan hyviä ja huonoja puolia, osallistumisen plussia ja miinuksia, eli sitä, miksi koen ajatuksen politiikkaan lähtemisestä harkinnan arvoiseksi ja miksi toisaalta en siitä huolimatta halua välttämättä lähteä politiikkaan.
Kuuden kohdan listassa tuntui siltä, että poliittisilla tavoitteilla oli siinä aika pieni painoarvo. Kohdissa 3 ja 4 asiaa kyllä sivuttiin, mutta ei juurikaan henkilökohtaisten tavoitteiden muodossa. Toisaalta voi ajatella, että politiikkaan onkin toimivampaa ja kestävämpää mennä mukaan ammatinvalintamielessä, eikä niin, että asettaisi tavoitteeksi ratkaista jotkut ihmiskunnan suuret tavoitteet ja ongelmat.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan aiheellinen kommentti, tässä harkinnassa henkilökohtaisella pohdinnalla on aika iso painoarvo. Sanoisin silti, että kohdissa 3-5 on poliittisilla tavoitteilla tulee olemaan iso merkitys, sillä ideana on hahmotella, mitkä ovat keskeisiä yhteiskunnallisia kysymyksiä ja haasteita, millaisilla poliittisilla tavoitteilla niihin vastataan ja mikä/mitkä puolueet näihin pystyvät parhaiten vastaamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta politiikkaan osallistuminen (muutenkin kuin äänestämällä ja keskustelemalla) on lähtökohtaisesti oikein hyvä ja arvostettava valinta. Siinä joutuisit miettimään asioita monelta osin tarkemmin kuin vain yksittäisten teemojen tai kriittisten huomioiden kannalta.
Odotettavissa olisi varmasti myös paljon maksutonta työtä ja huonosti perusteltua kritiikkiä. Eivätkä epäonnistumiset päätöksenteossa useinkaan jää huomaamatta. Tällöin voisit joutua kestämään myös hyvin perusteltua kritiikkiä.
Moni poliitikko ei nouse valta-asemansa edellyttämän vastuun tasolle. Toisaalta vastaavaa vajetta esiintyy kai joka alalla valta-asemissa. Avauksesi politiikan suhteen vaikuttaa lupaavalta — respektiä vaan, jos valitset lähteä!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kannustuksesta, katsotaan mihin tulemaan päädyn! Tulen vielä pohdiskelemaan myös noita mainitsemiasi asioita siitä, mitä kaikkea politiikassa tulee todennäköisesti vastaan, jos siihen päättää lähteä. Soitellen en haluisi sotaan lähteä, minkä vuoksi ajattelen, että on tärkeä arvioida sitä, onko kaikkeen kritiikkiin ja muuhun vastaavaan kuormaan todella valmis.
Ilmoita asiaton viesti
Miettisin ensisijaisesti onko politiikassa mahdollisuuksia menestyä ja missä roolissa. Kuinka paljon haluat panostaa aikaasi ja rahaa? Onko kavereita jotka ovat valmiita tukemaan vähintään talkoilla? Miten perheesi suhtautuu jos sellaista on? Kuinka paljon olet valmis ottamaan vastaan sitä kuraa jota tulee sometuulettimesta kaiken aikaa?
Ihan oleellista on se onko sinussa sellaista karismaa, joka saa äänestäjät uskomaan ja luottamaan. Jos kokeilet joissain vaaleissa ja jäät heikolle kannatukselle, niin politiikassa on myös taustavaikuttamisen mahdollisuus omassa puolueessasi. Itse en ole mikään ääniharava, enkä halua ja kykene siksi panostamaan vaalimainontaan. Siksi ole todennut, että toiminta paikallisyhdistyksen hallituksessa ja piirihallituksessa on ollut minulle sopiva tapa olla mukana politiikassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos hyvästä kommentista! Erittäin hyviä pohdinnan arvioisia kysymyksiä, mm. se, miten tämä voi vaikuttaa myös muihin kuin vain minuun, sekä se, miten paljon paukkuja ja tukea tällainen toiminta voi vaatia.
Voi olla, että taustavaikuttaminenkin on ihan harkinnanarvoinen ajatus, jos innostun politiikkaan lähtemään eikä luottamustoimiin toimimiseen saa kannatusta. Minulle politiikan keltanokkana mahdollisuudet sillä saralla toimimisesta on vielä aika lailla hämärän peitossa.
Ilmoita asiaton viesti