Politiikka – osallistuako vai ei, siinä pulma (osa 1)

Tämä kirjoitus on osa kirjoitussarjaa, jossa pohdin, lähdenkö mukaan politiikkaan vai en, ja jos lähden, niin minkä puolueen riveissä.

Aloitan tässä kirjoituksessa harkinnan siitä, lähdenkö mukaan politiikkaan vai en. Tarkoitukseni on selvittää itselleni ensinnäkin se, haluanko todella lähteä mukaan politiikkaan, sekä toiseksi se, mikä puolue on minulle oikea valinta. Tarkoitukseni on saada päätös tehtyä lähiaikoina, viimeistään tämän syksyn loppuun mennessä.

Harkinta ei ole valmis ennen kuin vastaukset molempiin näistä kysymyksistä ovat minulle selvillä. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka olisin halukas lähtemään politiikkaan, minun on kyettävä tekemään myös valinta siitä, missä puolueessa tulisin toimimaan, ennen kuin päätökseni politiikkaan osallistumisesta on valmis. Jos sopivaa puoluetta ei ole mielestäni olemassa, politiikkaan lähteminen ei ole mahdollista.

Tätä kirjoittaessani en tiedä vastausta kumpaankaan kysymykseen. Valinta on aidosti tekemättä, vaikka minulla on tietenkin joitakin ajatuksia siitä, mihin suuntaan näkemykseni ovat kallellaan. En ylipäätään lähtisi tällaiseen hankkeeseen, ellei politiikka alkuunsakaan kiinnostaisi tai jos mikään puolue ei tuntuisi lainkaan mahdolliselta valinnalta. 

En voi tietenkään luvata itselleni, että päätökseni tulee olemaan lopullinen, mutta sen tekeminen auttaa minua ainakin väliaikaisesti keskittymään elämässäni muihin asioihin. Harkinnan kuluessa uskon saavani selvitettyä itselleni asioita, jotka ovat jo pitkään pyörineet mielessäni. 

Pelkään, että jos en tekisi tätä tarkastelua ja päätöstä nyt, saattaisin myöhemmin katua tai jopa katkeroitua siitä, että olen jättänyt tekemättä jotain sellaista, mitä olin pitkään miettinyt ja haaveillut tekeväni. Olipa ratkaisuni kumpi hyvänsä, voin sen jälkeen jättää nämä pyörittelyt taakseni ja keskittyä paremmin asioihin, joita pidän arvokkaina. 

Vaikka koen, että tämä harkinta ja sitä seuraava valinta on tarpeen tehdä, tämän tekstin kirjoittaminen epäilyttää minua. Olenko tekemässä virheliikettä, kun paljastan jotain tällaista itsestäni? Vaikka politiikassa toimiminen ja demokratia ovat kiistatta arvokkaita asioita, olo tuntuu hieman likaiselta. Politiikassa mukana oleviin ihmisiin, heidän motiiveihinsa ja persooniinsa, liitetään monenlaisia mielikuvia niin hyvässä kuin pahassa. Tarttuvatko ne näiden pohdiskelujen myötä myös minuun? En tiedä, ehkä, ehkä ei. 

Taidan lopulta uskoa enemmän siihen, että jos julkinen kirjoitteluni alkaa jossain kohtaa kaduttaa minua, pystyn helposti lohduttautumaan sillä, että viime kädessä tämä pohdinta ei oikeastaan kiinnosta muita kuin minua itseäni. Jos puolestaan päätän lähteä politiikkaan, olen tullut dokumentoineeksi aika kivasti sen, miten olen siihen ratkaisuun päätynyt.

Harkintani politiikkaan lähtemisestä koostuu sarjasta blogikirjoituksia sekä niiden välillä tekemästäni tarvittavasta pohdiskelusta ja asioiden selvittelystä. En ole vielä suunnitellut kirjoitusten sisältöä tarkasti, mutta todennäköisesti aiheet ovat suunnilleen seuraavanlaisia:

  1. Politiikkaan osallistumisen hyvät ja huonot puolet.
  2. Skenaariot siitä, mitä minulle seuraa päätöksestä osallistua tai jättää osallistumatta politiikkaan.
  3. Tiivis tilannekuva yhteiskunnallisesta tilanteesta.
  4. Visio tulevaisuudesta ja omat arvoni.
  5. Puolueet ja valinta niiden väliltä.
  6. Päätös siitä, lähdenkö mukaan politiikkaan vai en.

Tämä listaus on alustava ja suuntaa antava, teen siihen tarvittaessa muutoksia lisäämällä tai poistamalla käsiteltäviä asioita. 

Tarkoitukseni on joka tapauksessa hahmotella sitä, mitä politiikkaan lähteminen mielestäni tarkoittaa ja minkälaisia henkilökohtaisia seurauksia siitä voi koitua. Pyrin lisäksi tiiviisti hahmottelemaan yhteiskunnallista tilannekuvaa sekä sitä, minkälainen yhteiskunnallinen kehitys on minusta tavoiteltavaa ja mikä tai mitkä puolueet tuota visiota parhaiten voivat edistää. 

Lopuksi koittaa päätös siitä, lähdenkö mukaan politiikkaan vai en. Harkinta on valmis vasta, kun olen päässyt listan loppuun asti. 

Aloitan seuraavaksi tarkastelemalla politiikan hyviä ja huonoja puolia, osallistumisen plussia ja miinuksia, eli sitä, miksi koen ajatuksen politiikkaan lähtemisestä harkinnan arvoiseksi ja miksi toisaalta en siitä huolimatta halua välttämättä lähteä politiikkaan.

Antti Kääriälä

Kirjoitan tähän blogiin enimmäkseen kirjoista, jotka käsittelevät yhteiskuntaa, politiikkaa ja historiaa. Ehkä jostain muustakin, katsotaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu