Työväenluokan kärsimykset, kapitalismin kasvukivut
Friedrich Engels: Työväenluokan asema Englannissa. Into Kustannus, 2015 (alkup. 1845).
Poimin kirjaston hyllystä sopivasti tarjolle asetetun Friedrich Engelsin klassikkoteoksen Työväenluokan asema Englannissa. Työväestön elin- ja työoloista kertova kirja on julkaistu alunperin vuonna 1845, jolloin Engels oli vasta 24-vuotias.
Engels kuului varakkaaseen saksalaiseen tekstiilitehtailijaperheeseen. Perheen isä lähetti pojan Englantiin 1842 sillä ajatuksella, että työskentely hänen yhtiössään Manchesterin tehtaan johdossa saisi poika-Engelsin harkitsemaan uudelleen radikaaleja ajatuksiaan.
Engelsin parhaiten tunnettu teos on yhdessä Karl Marxin kanssa kirjoitettu Kommunistinen manifesti. Klassikkokirja, joka oli muuten edelleen tenttikirjana Helsingin yliopiston sosiologian laitoksella, kun opiskelin siellä perustutkintoani 2010-luvun vaihteessa. Empiiristen ja menetelmällisten ansioidensa puolesta myös Työväenluokan asema Englannissa soveltuu hyvin jokaisen sosiologista sivistystä arvostavan lukemistoon.
Teoksen perustana on sarja Englannin työväenluokan oloja arvostelevia artikkeleita, jotka julkaistiin Karl Marxin päätoimittamassa Rheinische Zeitung -lehdessä. Julkisesti Engels oli kapitalisti-tehtailija mutta sivutoimisesti työväestön oloja kritisoiva kommunistiagitaattori.
Työväenluokan asema Englannissa on hämmästyttävä teos runsaan lähdemateriaalin käytön ja tarkan dokumentoinnin ansiosta. Kirjansa aineistona Engels käytti runsaasti lehtiartikkeleita, tilastoja sekä uutena menetelmänä osallistuvaa havainnointia. Engelsin kirjan voikin nähdä kuuluvan yhteiskuntatieteiden klassikkojen joukkoon menetelmällisen innovatiivisuutensa vuoksi.
Engels oli tosiaan vasta 24-vuotias kirjansa julkaisun aikaan. Tämä osaltaan kertoo hänen poikkeuksellisesta kirjallisesta ja älyllisestä kyvykkyydestään. Kirjan aineisto on koottu marraskuun 1842 ja elokuun 1844 välisenä aikana. Kirjoitustyön Engels teki syyskuun 1844 ja maaliskuun 1845 välisenä aikana. Vaikuttavaa työtä ottaen huomioon, mitkä tiedonvälityksen ja -käsittelyn keinot Engelsillä oli käytössään 1800-luvun puolivälissä. Tästä mallia väitöskirjatyön parissa vetkutteleville tohtorikoululaisille.
Kirjan lukemisesta on kulunut tätä kirjoittaessani jo pari kuukautta, minkä vuoksi terävimmät muistikuvat kirjan sisällöstä ovat jääneet hieman taka-alalle. Työväenluokan asema Englannissa on joka tapauksessa sujuvasti kirjoitettu, vaikka kirjaa vaivaa ajoittain luettelomaisuus ja toisteisuus. Samansuuntaiset havainnot kurjuudesta ja tilastojen vyörytys toistuvat monissa luvuissa, mikä on aiheen perusteellisen käsittelyn puolesta toki ihan perusteltua. Jorma Mäntylän käännös vuodelta 2015 ansaitsee kiitokset.
Eri demografisten ryhmien (lapset, naiset, miehet, englantilaiset, irlantilaiset jne.), eri kaupunkien työläisten sekä eri teollisuudenalojen tilanteiden läpikäynti tuo esiin kaikin puolin lohduttoman kuvan siitä riistosta ja kurjuudesta, jossa 1800-luvun puolivälin urbaani työväenluokka Englannissa eli.
Teollisuusväestön ahdingon taustalla oli 1700-luvun puolivälistä alkaen tapahtunut maataloustuotannon merkittävä tehostuminen sekä teollinen vallankumous. Maatalouden tuottavuuden noustessa väestö tulvi kaupunkeihin, minkä seurauksena työvoiman runsas tarjonta ajoi palkat alas. Samalla teolliset keksinnöt kuten höyry- ja kutomakone lisäsivät työn tuottavuutta, eikä tekstiilien ja muiden teollisten tuotteiden tuotanto ollut läheskään yhtä työvoimavaltaista kuin se oli aiemmin ollut. Työläisväestö oli liki täysin teollisuusporvariston armoilla, sillä vaihtoehtoja elannon hankkimiseen ei maassa käytännössä ollut.
Engels kuvaa työväestön tilannetta monipuolisesti ja tarkasti. Hän kirjoittaa muun muassa työläisten ala-arvoisista työ- ja elinoloista, työmarkkinoiden kilpailun seurauksista työläisille, porvariston ja työväestön suhteista sekä lapsityövoiman käytöstä ja sen hirvittävistä seuraksista lasten kehitykselle ja terveydelle. Engels analysoi kiinnostavasti myös työ- ja elinolojen sekä köyhyyden vaikutuksia terveyteen, elintapoihin ja työväenluokkaiseen kulttuuriin. Alkoholista, irtosuhteista ja morfiinista sai jonkinlaista hetkellistä helpotusta muutoin aika ankeaan ja tavallisesti lyhyeen elämään.
Lyhyellä perehtymisellä siihen, mitä muut ovat kirjasta kirjoittaneet, selviää, että Engelsin kuvausta ja dokumentointia pidetään yleisesti ottaen varsin tarkkana, mutta joitakin tulkintoja ja johtopäätöksiä jossain määrin virheellisinä tai yliampuvina.
Omasta mielestäni kirja on herättelevää luettavaa. Se tuo esiin sen, että monista yhteiskunnallisista kysymyksistä ja epäkohdista, joista edelleen keskustellaan ja jotka ovat yhä todellisuutta etenkin kehittymättömämmissä maissa, on oltu tietoisia jo 200 vuotta sitten. Kapitalistinen yhteiskunta on kehittynyt mutta varsin epätasaisesti.
Engelsin kirjan tavoitteet ovat ensisijaisesti kuvailevia ja analyyttisiä, tarkoitus ei ollut varsinaisesti esittää toimenpiteitä työväestön olojen parantamiseksi. Kirjasta jää päällimmäisenä mieleen se tuskallinen kysymys, olisiko merkittäviä parannuksia 1800-luvun työväestön oloihin ollut ylipäätään edes mahdollista tehdä.
Ongelmien juurisyille eli työvoiman ylitarjonnalle ja työläisten väliselle palkkakilpailulle ei ollut ymmärtääkseni paljoakaan tehtävissä. Monien teollisuusyritysten kannattavuus vaikutti kirjan mukaan olevan sen verran heikkoa, että minimipalkat tai vastaava sääntely olisi ajanut monet tehtaat konkurssiin ja jättänyt työläisiä joukoittain kokonaan vaille töitä ja toimeentuloa.
Elinoloja ja työtä olisi ehkä voitu parantaa jo 1800-luvulla puuttumalla lukuisiin epäkohtiin ja puutteisiin tehtaissa ja kaivoksissa, asumisoloissa, sanitaatiossa, terveydenhuollossa ja koulutuksessa. Poliittista valmiutta tällaisiin uudistuksiin ei kuitenkaan ollut.
Keskeinen este uudistuksille oli porvaristo, joka käytti valtiovaltaa, lakia ja viranomaisia työväestön hallintaan. Tämä alistaminen ja porvariston taloudelliset edut verhottiin kirjan mukaan näemmä jo 1800-luvulla liberaaliin ideologiaan retoriikalla, joka kuulostaa sivumennen sanoen tutulta myös nykyisten liberalismin sanansaattajien puheista.
Engelsin kauaskantoisemmat vallankumoukselliset tavoitteet sosialistisesta yhteiskuntajärjestyksestä olivat iduillaan jo Työväenluokan asemassa, mutta hän piti tärkeänä myös ammattiyhdistysliikkeen järjestäytymistä ja sen tavoitteita asteittaisten parannusten aikaansaamiseksi.
Ammattiyhdistysliikkeen historia ja sen vaikutukset länsimaisten yhteiskuntien kehitykseen olisi aihe, josta olisi tämän kirjan luettuani kiinnostava lukea lisää: Missä määrin juuri ammattiyhdistysliikettä on kiittäminen siitä myönteisestä sosiaalisesta ja taloudellisesta kehityksestä, jota olemme saaneet länsimaissa todistaa viimeisen 150 vuoden aikana, ja missä määrin markkinamekanismit ja kapitalismin kypsyminen olisi joka tapauksessa tuottanut vastaavaa myönteistä kehitystä? Engelsin kirjasta voi lukea ituja molemmista.
Mitä kapitalismin ja kommunismin aihetta itse kelaillut, tässä vaiheessa voi todeta, että eniten askarruttaa kulmikkuus, ts järjestelyt, jotka eivät toimi, tai mitä ei voi saattaa kohden toimivuutta.
Talousjärjestelmiä pohditaan useimmin omakohtaisesti, tai mitä aiheuttavat keskinäisesti. Mikä ettei, koska jos toimilla on vaikutusta muihin, tilanteesta tulee hiljainen sota, tai pahat ajoittaiset keskinäiskärhämät jotain kautta, sekä hitaammin pahenevat ongelmatilat.
Toimimattomuus on jotain yleisempää, ja se, mikä näyttää hyvältä, ja toimii niin, että voi elää sitä, mikä on elämisen arvoista. Jos pelkät perusasiat ovat heikolla tolalla, isoissa kuvioissa, ja kyseessä nykyaika… koko ajanjakso kehityksellisyyksineen viittaa enemmän köyhyyteen.
Normaalissa arjessa tulee tietää, mitä on tarkoitus tehdä, tai hakea. Peruskuviot eivät voi olla omituisia, mutta niitten pohjalta voi rakentaa mitä vain kehityksellistä halutaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olen joskus nähnyt sinulta järkevääkin kommentointia.
Näitä nykyisiä ei voi normaalin järjen omaava ymmärtää.
Ilmoita asiaton viesti
Riittävä analyysi talousjärjestelmistä ja niiden osuudesta uupuu.
Mukana on kaksi järjestelmää jonkinlaisina, mutta nimettynä, vähän kuin kaksi eri laitetta, joilla mentävä. Valinta tuo mukaan omanlaista toimintaa, joka voi vaihdella.
Sitten kiistellään, millä tavoin kumpi on hyvä tai huono jossakin, ja yleisesti, aivan kuin yksityiskohtia ei olisi, joista yrittää koota järkevää rakennelmaa toimintapohjaksi, jota edelleen hioa.
Toimintatavat eivät oikein ole työn alla, kuten kehitettävän, löydettävän ja toimintapohjaksi asetettevan arvoisilta välineiltä odotetaan.
Tekoäly ja big data on varmaan jokin toivo, tässä kompleksisuudessa ja tekemisen tulosten arvioinnissa.
Maailmassa tehdään tosi paljon, ja mitä vain,… ja mitä on tulos. Perusidea toiminnan tuloksista, tarkistettavuudesta ja selkeydestä, ei ole tämän erikoisempi, tai ei tarvitse olla.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole mitenkään yllättävää miksi eri poliittiset suuntaukset saivat voimakasta nostetta 1800-luvulla voimakkaan teollistumisen myötä. Ajatustottumukset olivat mullistuksessa, joka herättää levottomuutta.
Toki nykyään tätä samaa voi pohtia, että kuinka paljon epävarmuustekijät omasta pärjäämisestä nousevat enemmän pinnalle, kun keinoäly on osana teknologista vallankumousta.
Keinoäly on tämän päivän ydinpommi, jolla on arvaamattomia vaikutuksia yhteiskuntiin.
En menisi vannomaan, että ammattiyhdistysliikkeen tehtävät olisivat loppu, ehkä jopa päin vastoin olisi avattava uusia näkökohtia ja mietittävä, mitä tarkoittaa yhteiskunta?
Ilmoita asiaton viesti
Engelsin jälkeen tarvittaisiin AIngels, joka kuvaisi prosesseja, joissa ruumiillinen työ vähitellen katoaa (luonnollisesti ehkä vain tilapäisesti, koska täysin koneistettu yhteiskunta olisi vieläkin hauraampi ja tuhoutumisvalmiimpi kuin nykyinen yhteiskuntamme on). Pidän eräänlaisena rajapyykkinä ja lopun ajan merkkinä lumitöiden automatisoitumista: kun autonominen lumenkorjuukonetiimi poistaa lumet kaduilta, katoilta, parkkipaikoilta, kulkuväyliltä ja pihoilta, niin maailma on melko valmis työväenluokan poistumiseen.
Toisaalta taas: robotiikka maksaa. Valmius monimutkaisiin liikkeisiin ja laaja-alainen kyvykkyys maksaa paljon enemmän kuin 1960 -luvun lattiaan pultattu Puma -robotti. Ja yleiseen työhön pystyvä koneisto pitää korvata kokonaisena, jos jokin pieni osa vikautuu Tämä taas johtaa vuokrakonejärjestelmään, jossa tosiaankin – koneen vuokraajalle maksetaan tuntipalkan kaltainen korvaus ja työsuoritteen tuottama lisäarvo määrää suoraan investointiasteen kyseiseen robottiin tai koneikkoon. Ihan niin kuin Marx halusi!
Kolmantaalta: alimmat omenat voi poimia, mutta ylemmät alkavat maksaa. Kaikkea ei voi koskaan koneistaa. Siispä jäljelle jäävä fyysisen työn aateli on ehkä eräänlaista vaeltavien trubatuurien joukkoa: kaikkialle tervetullut, kaiken osaava ja kulloisenkin asiakkaansa pahasta pulasta vapauttava joukko.
Tämä automatisointiprosessi jää luonnollisesti kesken, jos yhteiskunta romahtaa sitä ennen. Olemme jo nyt sangen alttiita romahdukselle. Esim. eräs viimeaikainen kohu (”meillä on vain 60 satoa jäljellä ennen kuin eroosio ja maaperän köyhtyminen tekevät viljelystä kannattamatonta ja jopa mahdotonta” (*)), olipa se totta tai liioittelua, muistuttaa, että elinkustannukset voivat nousta yli köyhimpien väestöluokkien kaikkialla, myös länsimaissa. Silloin hyvätuloisten on todellakin alettava elättää huono-osaisia jo pelkästään massiivisen leipäkapinan välttämiseksi.
Työväenluokan tuleva ylimystö voikin olla selviytymisartisteja: rekkakuskit, metsurit, suutarit, sepät, puuvillanloukuttajat ja käsityöläiset, maajussit, joilla on museomaanviljelyharrastus, jne. Nämä ihmiset voivat olla tulevaisuuden tiennäyttäjiä!
(*) https://ourworldindata.org/soil-lifespans
Ilmoita asiaton viesti