Israel tappanut yli 1 600 lasta Gazassa 13 päivän aikana, ulkoministeri Valtonen ei kritisoi

Israel on nyt tappanut yli 1 600 lasta Gazassa lokakuun 7. jälkeen. Kuolleita gazalaisia on yhteensä yli 4 000, loukkaantuneita ainakin yli 13 000. Suomen ulkoministeri Elina Valtonen ei ole vieläkään tuominnut tai edes kritisoinut mitään Israelin toimintaa. Valtosen on määrä matkustaa maanantaina 23.10.2023 EU:n huippukokoukseen, siihen liittyvässä ulkoministeriön tiedotteessa (20.10.2023) hän toteaa: ”Tuomitsemme täysin Israeliin kohdistuneen järkyttävän terroristisen hyökkäyksen. Israelin valtiolla on oikeus suojella kansalaisiaan terrorismilta kansainvälisen oikeuden puitteissa.”

Israelin hallituksen röyhkeät ilmoitukset sotarikoksien toimeenpanemisesta, Israelin johtavien poliitikkojen gazalaisia dehumanisoivat lausunnot, kollektiiviset rangaistukset Gazan siviiliväestöä kohtaan, sairaaloiden, moskeijoiden ja kirkkojen pommitukset, valkoisen fosforin käyttö, 29:n YK:n työntekijän ja 18 journalistin tappaminen, kaikki nämä ovat ilmeisesti tapahtuneet ulkoministerin mielestä kansainvälisen oikeuden puitteissa?

Yhdessä presidentti Niinistön kanssa hän sentään tuomitsi iskun Al Ahli Baptist -sairaalaan, muttei käsittääkseni muita 59:ä Israelin hyökkäystä Gazan sairaaloita ja terveydenhoitojärjestelmää kohtaan (lähde: WHO). Ehkä ministeri Valtonen ei ole hyvä numeroiden kanssa, haetaanpa siis vähän kontekstia nykyisille julmuuksille:

Venäjä on tähän mennessä tappanut Ukrainan sodassa reilun 1,5 vuoden, tarkalleen ottaen 601 päivän, aikana yli 550 ukrainalaislasta, mikä on suuri tragedia. Se on kuitenkin ”vain” kolmasosa Israelin tähän mennessä tappamiin gazalaislapsiin verrattuna. Samassa ajassa, missä Israel on tappanut yli 1 600 lasta (13 päivää), Venäjä tappoi keskimäärin 12 lasta, Israelin tappamisvauhti on siis yli 130-kertainen Venäjään verrattuna. Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu ja Putin ovat hyviä ystäviä pitkältä ajalta, eikö Putin ole kysynyt neuvoa mestarilta toteuttaessaan ukrainalaisten kansanmurhaa?

Valtonen on tuominnut jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Hän jopa tuomitsi iskut viljavarastoja kohtaan: ”täysin tuomittavaa”. Valtosen mukaan Venäjän toteuttamat ukrainalaislasten pakkosiirrot ”täyttävät kansanmurhan tunnusmerkit”.

Toinen kontekstia antava konflikti on Jugoslavian sodassa serbien toteuttama Sarajevon piiritys. Se alkoi huhtikuussa 1992 ja päättyi helmikuussa 1996 ja johti 1 601 lapsen kuolemaan, mikä on valtava tragedia. Serbit tappoivat siis 1 425 päivän aikana suurin piirtein saman verran lapsia, kuin Israel on tappanut 13 päivän aikana. Israelin tuhoamisvauhti on vain n. 110-kertainen serbeihin verrattuna. Tässä vaiheessa vuonna 1981 syntynyt Valtonen oli varmaankin vielä vasta koulunpenkillä, mutta luultavasti silloinen ulkoministeri tuomitsi kansanmurhan (muistaako kukaan?). Ainakin Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) tuomitsi.

Kolmas konflikti, mikä on varsin vertailukelpoinen, oli Israelin heinä-elokuussa 2014 toteuttama operaatio Protective Edge. Se oli tuhoisin neljästä 2000-luvulla aiemmin käydystä Gazan sodasta. Tasan 50 päivää kestäneessä operaatiossa Israel tappoi 2 251 gazalaista, joista 551 oli lapsia ja tuhosi ainakin 18 000 asuinrakennusta. Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) johtaja, Peter Maurer saapui paikan päälle arvioimaan tuhoja. Hänen tehtäviinsä kuuluu arvioida kaikkein pahimpia konfliktialueita eri puolilla maailmaa. Maurer kirjoitti: ”En ole nähnyt näin massiivista tuhoa koskaan aikaisemmin”. Nykyisessä hyökkäyksessä on jo nyt kuollut vuoteen 2014 verrattuna kolminkertainen määrä gazalaislapsia, eikä loppua ole näköpiirissä.

Alammeko pikku hiljaa saada käsitystä siitä miten poikkeuksellisen suuri joukkotuho ja teurastus Gazassa on tällä kertaa meneillään?

Israelilainen holokaustitutkija Raz Segal kirjoitti jo yli viikko sitten (13.10.2023), että Israelin toimet ovat ”oppikirjamainen tapaus kansanmurhasta”. Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnes Callamard kirjoitti 20.10.2023: ”Tutkimuksemme viittaavat raskauttavaan todistusaineistoon Israelin pommituskampanjassa tapahtuneista sotarikoksista, jotka vaativat pikaisia lisätutkimuksia.” YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi 21.10.2023: ”Meidän pitää toimia välittömästi lopettaaksemme tämä painajainen” ja vaati välitöntä humanitaarista tulitaukoa. Espanjan sosiaalisten oikeuksien ministeri Ione Belarra on ehdottanut, että Israelin pääministeri Netanyahu pitäisi saada Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) eteen vastaamaan sotarikoksista.

Kun naapurimaamme, joka Israelin tavoin on vallannut alueita kansainvälisen lain vastaisesti, pommittaa viljavarastoja, ulkoministerimme tuomitsee täysin. Mutta kun apartheid-systeemiksi (mm. Amnesty, HRW ja B’Tselem), ts. rasistiseksi, määritelty kaukainen valtio tappaa pommeillaan tuhansia rotusortonsa alla eläviä lapsia, ulkoministerimme antaa sille tukensa ja vaikenee kaikista sen tekemistä ilmiselvistä sotarikoksista. Viime vuosisadan suomettuminen alkaa näyttäytymään aika kevyeltä nykyiseen verrattuna.

Menossa on toisen maailmansodan jälkeen tehokkain lasten teurastus länsimaassa. Uhrimäärät nousevat ennennäkemättömällä vauhdilla, eikä loppua teurastukselle ole näköpiirissä. Vaikenemalla mahdollistetaan hirmutöiden jatkuminen.

Ministeri Valtosella ja presidentti Niinistöllä on moraalinen velvollisuus ja vastuu toimia viipymättä kansanmurhan pysäyttämiseksi. Tuomitsemisen lisäksi Suomella on konkreettisia keinoja painostaa Israelia, esim. asekaupan ja laittomien siirtokuntien tuotteiden maahantuonnin kieltäminen. Israelin riippuvuus lännestä on vipuvarsi, jota tulisi ihmisyyden nimissä käyttää välittömästi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu