Yhden holokaustiselviytyjän näkemys Israel-Palestiina -konfliktista
Gabor Maté on unkarilais-kanadalainen lääkäri ja kirjailija, joka on erikoistunut addiktioihin ja traumoihin. Hän on myös juutalainen holokaustiselviytyjä. Hän kertoi Israel-Palestiina -konfliktiin liittyvistä näkemyksistään Russell Brandin haastattelussa 27.05.2021. Tässä tiivistetty suomennos haastattelusta:
”Kuten tiedät, olen itse holokaustiselviytyjä, olin vasta pieni lapsi ja selviydyin hädin tuskin. Isovanhempani tapettiin Auschwitzissa ja menetin suuren osan suvustani… Teini-iässä minusta tuli sionisti. Idea siitä, että juutalaisten kansakunta nousisi uudestaan historialliseen kotimaahansa ja Auschwitzin piikkilangat muuttuisivat juutalaisen valtion rajoiksi, jolla olisi oma voimakas armeijansa, tuntui vapauttavalta ja innostavalta. Omaksuin täysin tämän näkökulman ja uskoin todella siihen.
Mutta jossain vaiheessa minulle selvisi, ettei asia ollutkaan niin yksinkertainen. Tajusin, että tämän juutalaisen unelman toteuttaminen tarkoittikin painajaista paikalliselle väestölle… Juutalaisen valtion luominen ei olisi ollut mahdollista ilman paikallisen väestön sortoa ja karkottamista… Israelin juutalaiset historioitsijat ovat osoittaneet kiistattomasti, että palestiinalaisten karkotukset olivat jatkuvia, laaja-alaisia, julmia ja murhanhimoisia ja tämä toiminta oli tarkoituksellista. Arabian kielellä tapahtumaa kutsutaan Nakbaksi [vuoden 1948 karkotuksia, n. 700 000 palestiinalaista joutui jättämään kotinsa], joka tarkoittaa suurta onnettomuutta tai katastrofia. Täällä Kanadassa holokaustin kieltäminen on rikos… Mutta Israelissa ei ole lupaa mainita Nakbaa, vaikka se on keskeinen osa Israelin valtion historiaa.
Kun vierailin miehitetyillä alueilla ensimmäisen intifadan aikoihin [palestiinalaisten kansannousu 1987 – 1993], itkin joka päivä kahden viikon vierailuni aikana, olin niin järkyttynyt näkemästäni. Miehityksen julmuus, pikkumainen ahdistelu, murhanhimoisuus, palestiinalaisten oliivitarhojen katkominen, vesioikeuksien kumoaminen ja kaikenlainen nöyryyttäminen. Ja tämä kaikki vain jatkui ja jatkui, ja nykyään asiat ovat vielä paljon pahemmin.
Meneillään on maailman pisin etninen puhdistus 1900- ja 2000-luvuilla, joka jatkuu edelleen… Voisin matkustaa huomenna Tel Aviviin ja vaatia kansalaisuutta paluumuuttolain perusteella. Mutta Vancouverissa asuva palestiinalainen ystäväni Hanna Kawas, joka syntyi Jerusalemissa, ei voi edes vierailla siellä… Jos minulla on oikeus palata Israeliin 2000 vuoden jälkeen, miksei Hannalla ole oikeutta palata 70 vuoden jälkeen?
Gaza on epätoivoinen, suljettu alue… [jossa] kansa joutuu elämään kurjissa oloissa, jotkut kutsuvat sitä maailman isoimmaksi ulkoilmavankilaksi, mitä se onkin. Uskomatonta köyhyyttä, työttömyysaste aste on 50% [nuorisotyöttömyys 60 %]. Hamas on islamistinen järjestö, jota Israel alun perin edisti ja kannatti saadakseen vastavoiman maallistuneelle Palestiinan vapautusjärjestölle [PLO], minkä kanssa Israel ei halunnut tehdä yhteistyötä. Ja tietysti alistetut ihmiset turvautuvat äärimmäisiin johtajiin, näin ihmiset toimivat kun elinolosuhteet ovat kurjat ja toivottomat ja ihmisiltä riistetty kaikki mahdollisuudet parempaan tulevaisuuteen. Ei tarvitse olla Hamasin politiikan kannattaja, jotta voi puolustaa palestiinalaisten oikeuksia.
Gazassa järjestettiin vapaat vaalit [2006], jotka kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan olivat vapaimmat koskaan arabimaassa pidetyt vaalit ja Hamas sattui voittamaan ne. Mutta pian Hamasin voiton jälkeen USA ja Israel [ja PLO] järjestivät vallankaappauksen, jonka Hamas onnistui kukistamaan. Rangaistuksena siitä Israel asetti voimaan [vuonna 2007 Gazan] saarron, joka rajoittaa ruoan, sairaalatarvikkeiden, riittävän veden, listaa voisi jatkaa loputtomiin, [toimituksia Gazaan]. Ja sitten taas alkaa konflikti ja joka kerta kun uusi konflikti syntyy, Israel ”leikkaa nurmikkoa”, sellaista ilmaisua israelilaiset käyttävät, he ”leikkaavat nurmikkoa” mikä tarkoittaa palestiinalaisten siviilien joukkomurhaa.
Onko totta, että gazalaiset ampuvat raketteja Israeliin tappaen viattomia siviilejä? Kyllä se on. Kannatanko minä sitä? En kannata. Mutta kun puhutaan viattomista siviileistä, niin vuonna 1982 Israel tappoi 20 000 viatonta libanonilaissiviiliä käyttäen laittomia aseita kuten rypälepommeja sodassa, jolle ei ollut olemassa minkäänlaista oikeutusta. Voisin jatkaa listaa loputtomiin, mutta sanon vain, että voimasuhteiden epätasapaino ja vastuu ja sorto ovat kallistuneet niin selvästi yhdelle osapuolelle, että jos mietitään pahinta asiaa mitä voimme sanoa Hamasin tehneen ja kerromme sen tuhannella, niin se ei siltikään riitä vastaamaan Israelin tekemää sortoa, tappamista ja kotien riistämistä. Se on minun näkemykseni.
Väite, että jokainen ”Israelia kritisoiva on antisemitisti” on räikeä yritys hiljentää hyvätahtoiset ei-juutalaiset, jotka ovat valmiita pitämään puoliaan totuuden puolesta… Jos katsotaan länsimaisen median raportointia: kun mielenosoittaja Hong Kongissa heittää kivillä sotilaita, sitä pidetään sankaruutena USA:n lehdistössä. Kun Myanmarissa mielenosoittajat ampuvat ritsoilla armeijaa, joka alistaa kansaa, heitä pidetään sankareina länsimaisessa lehdistössä. Kun palestiinalainen lapsi heittää kivillä Israelin sotilaita, häntä kutsutaan terroristiksi. Israel toimii itse paljon pahemmin, mutta saa paljon vähemmän kritiikkiä länsimaisessa mediassa kuin mikään muu maa.
Haluan kertoa vielä yhden asian. Eräs palestiinalaisnainen otti minuun yhteyttä vähän aikaa sitten. Hän pitää tutkimusohjelmaa palestiinalaislapsista, jotka ovat olleet vankeina Israelin vankiloissa. 14-, 15-, 16-vuotiaita voidaan vangita kuukausien tai jopa vuosien ajaksi [Pelastakaa lapset ry:n mukaan 500 – 700 palestiinalaislasta vangitaan vuosittain], jossain tapauksissa lapset eivät pääse tapaamaan perheitään useaan kuukauteen… Hän sanoi, että Palestiinassa ei ole olemassa traumaperäistä stressihäiriötä [post traumatic stress disorder], koska trauma ei koskaan poistu [trauma is never post], trauma on päivittäistä.
Jokainen voi mennä Youtubeen ja kuunnella israelilaista historioitsijaa Ilan Pappea. Hän on todella vakuuttava historioitsija, joka asuu nykyään Englannissa, koska elämä Israelissa kävi liian vaikeaksi hänelle [hänen näkemyksiensä vuoksi]. Ja jokainen voi kuunnella juutalaista professoria Norman Finkelsteinia, joka on maailmankuulu Gaza-asiantuntija ja jonka yliopistovirka peruttiin, koska hän puhui julkisesti Israelin politiikkaa vastaan. Jokainen voi kuunnella Israelin armeijan (IDF) sotilaiden kertomuksia, jotka kertovat raakuuksista, joita he katuvat tehneensä [israelilainen Breaking the Silence -järjestö]. Jokainen voi kuunnella Israelin armeijan lentäjiä, jotka kertovat kieltäytyvänsä enää lentämästä Gazan ylle siksi, ettei heitä voitaisi enää pakottaa tekemään enempää hirmutekoja.
Jokaisella on mahdollisuus hankkia tarpeeksi tietoa tästä kaikesta. Jos joku tänä päivänä ei tiedä tätä kaikkea, se ei johdu siitä, etteikö tietoa olisi saatavilla. Kyse ei ole siitä mitä tiedät, vaan siitä mitä sinä voisit tietää, jos vain haluat ottaa asioista selvää.
Minä ymmärrän, että juutalaiset voivat kokea lämpöä Israelia kohtaan, minä kuuluin aiemmin juuri siihen samaan leiriin. Pystyn ymmärtämään, että natsien tekemän kansanmurhan jälkeen me haluamme epätoivoisesti turvaa jostain, ymmärrän kaiken sen. Mutta se ei oikeuta sitä mitä me teemme tällä hetkellä ja se ei oikeuta tietämättömyyttä, eikä yrityksiä vaimentaa niitä, jotka puhuvat totuudenmukaisesti, oli kyseessä sitten juutalainen tai ei-juutalainen.
Tässä tarinassa ei todellisuudessa ole kahta näkökulmaa. Tarkoitan, että kysymys on kyllä monisyinen, mutta mitä tulee valtaan ja hallintaan, tarina on yksinkertainen: On maa-alue, jossa eli kansa. Toisen kansan asukkaat halusivat alueen ja ottivat sen väkisin. He edelleenkin ottavat lisää alueita ja samalla syrjivät, alistavat ja karkottavat toista kansaa. Näin on tapahtunut ja näin tapahtuu tälläkin hetkellä.
Minä todella toivon, että hyvätahtoiset ei-juutalaiset taistelisivat panettelua vastaan ja eivätkä vaikenisi antisemitismisyytöksien edessä, minä todella toivon niin. Eikä kyse ole siitä onko palestiinalaisten puolella. Minä en ole palestiinalaisten puolella, olen totuuden puolella ja luulen, että Israelin nykyiset toimet tulevat lopulta johtamaan katastrofiin. Pitkässä juoksussa tämä toiminta ei ole kestävää. Ja Israelissa on paljon hyviä ihmisiä, jotka kokevat asian täysin samoin. Kyse ei ole siitä, oletko palestiinalaisten puolella, vaan siitä kannatatko oikeutta, vapautta ja totuutta, vai etkö kannata.”
LÄHTEET:
Koko haastattelu: https://youtu.be/WdPdslOTwJU?
Tiivistetty haastattelu: https://twitter.com/Resist_05/status/1712402483115614498
”SE, ETTÄ kummankin osapuolen tukijat ovat kaivautuneet poteroihinsa, ei Obaman mukaan auta vastaamaan kysymykseen, miten estämme lapsia kuolemasta tänään.
”Hamasin teko oli hirvittävä, eikä sille ole mitään oikeutusta”, Obama sanoi. ”Totta on myös se, että miehitys ja se, mitä palestiinalaisille tapahtuu, on sietämätöntä.””
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009969996.html
X
Ilmoita asiaton viesti
”Arabian kielellä tapahtumaa kutsutaan Nakbaksi [vuoden 1948 karkotuksia, n. 700 000 palestiinalaista joutui jättämään kotinsa], joka tarkoittaa suurta onnettomuutta tai katastrofia.”
Tämä on kiistanalainen tapahtumien kuvaus.
Jos pitää paikkansa, että vuoden 1948 karkoitukset tapahtuivat niin, että arabimaat ilmoittivat alueen muslimeille, että he aikovat tuhota vasta perustetun Israelin valtion, ja kannattaa poistua tieltä. Sitten kun osa muslimeista jätti kotinsa ja osa jäi, niin miten suhtautuisit palestiinalaisten vaatimuksiin, kun näitä jotka silloin jättivät kotinsa, ei päästetty enää takaisin, mutta ne muslimit jotka jäivät, ovat osa Israelin väestöä samoilla oikeuksilla mitä muutkin, ja heillä on edustus hallinnollisissa viroissa?
Miten sellaisessa tilanteessa esim. virolaisten pitäisi toimia, jos vaikka venäläiset ilmoittavat aikeensa tuhota koko Viron laittoman valtion ja virolaisväestön, ja venäläisväestö siirtyy/evakuoituu sodan ajaksi turvaan Venäjän puolelle, ja sitten kun sodan jälkeen Viro olisikin edelleen virolaisten hallussa ja olemassa valtiona, niin pitäisikö ne venäläiset pakolaiset ottaa ehdoitta vastaan, edes ilman toisen maailmansodan kontekstia?
Suomessakin edelleen venäläistaustaisiin kohdistuu esim. Supon tarkistuksissa paljon tiukempi seula, ja turvallisuuskriittiset työt ja roolit on erityisen tarkastelun kohteena, kuten ydinvoimalaitokset. Onko se rasismia vai realismia?
Juutalaisvainojen vuoksi arabimaista oli jo karkoitettu juutalaisia vaeltamaan ympäriinsä jo ennen toista maailmasotaa ja he olivat saapuneet perustamaan Israelia, osa alueen väestöstä oli asunut siellä kaiken ikänsä, ja osa juutalaisista oli pakolaisia euroopan vainoista.
Tässä kontekstissa on aika mahdotonta toteuttaa
palestiinalaisten ehdotonta vaatimusta, että kaikki juutalaiset palaavat sinne mistä ovat tulleetkin, puolasta selvinneiden jälkeläiset Puolaan, Marokossa asuneet ja sieltä karkoitetut takaisin Marokoon, ja varsin Iranista paenneiden juutalaisten asuttaminen takaisin Iraniin kuulostaa todella järkevältä.
Ilmoita asiaton viesti
Sitten kun osa muslimeista jätti kotinsa ja osa jäi, niin miten suhtautuisit palestiinalaisten vaatimuksiin, kun näitä jotka silloin jättivät kotinsa, ei päästetty enää takaisin, mutta ne muslimit jotka jäivät, ovat osa Israelin väestöä samoilla oikeuksilla mitä muutkin
———————————–
Koska riittävä määrä Arabeja lähti massateurastusta karkuun Israel päätti antaa lopuille rajoitetut kansalaisoikeudet.
Israelhan voisi tänä päivänäkin ottaa kaikki Arabit kansalaisikseen, jos haluaisi mutta se ei sitä tee, koska Juutalaiset jäisi tällöin vähemmistöksi.
Ilmoita asiaton viesti