Vaalit 2023: Analyysi VII – Varsinais-Suomen vaalipiiri

Vaalianalyysi-sarja on edennyt seitsemänteen osaan. Nyt tarkastelemme Varsinais-Suomen vaalipiiriä, josta valitaan 17 edustajaa. Vaalipiiri on ollut käytössä nykyisellä nimellä vuodesta 1995. Paikkamäärä on pysynyt samana vuodesta 1979 lähtien.

 

Vuoden 2019 eduskuntavaalien paikkajako:

  • Perussuomalaiset: 4 paikkaa (19,1% kannatus)
  • Kokoomus: 4 paikkaa (18,9%)
  • SDP: 3 paikkaa (17,8%)
  • Vasemmistoliitto: 2 paikkaa (12,8%)
  • Keskusta: 2 paikkaa (10,8%)
  • Vihreät: 1 paikka (9,2%)
  • RKP: 1 paikka (5,5%)

Ennuste 2023 vaalituloksesta:

  • Kokoomus: 4 paikkaa (-)
  • Perussuomalaiset: 4 paikkaa (-)
  • SDP: 4 paikkaa (+1)
  • Vasemmistoliitto: 2 paikkaa (-)
  • Keskusta: 1 paikka (-1)
  • Vihreät: 1 paikka (-)
  • RKP: 1 paikka (-)

 

Neljä vuotta sitten vaalipiirin viimeinen eli seitsemäistoista paikka meni Kokoomukselle (vertausluku 13 092). Ensimmäisenä rannalle jäi Vihreiden toinen paikka (vertausluku 12 655).

Turun Sanomien ja Salon Seudun Sanomien Taloustutkimuksella maaliskuussa teettämän kannatusmittauksen (TS 18.3.2023) mukaan Kokoomus olisi palaamassa vaalipiirin suurimmaksi puolueeksi 20,7% kannatuksella (+1,8% viime ek-vaaleihin). Perussuomalaiset on toisena 20,4% kannatuksella (+1,3%). SDP:n kannatus on 19,8% (+1,9%). Huomionarvoista on siis ensinnäkin se, että kärkikamppailu kolmen suuren välillä tulee olemaan todella tiukka, mutta myös se, että kaikki suuret puolueet ovat onnistuneet nostamaan kannatustaan viime vaaleihin verrattuna. Menettäjiä sen sijaan näyttäisivät gallupin mukaan olevan Vasemmistoliitto 10,9% (-1,9%), Keskusta 8,1% (-2,7%) sekä Vihreät 8,0% (-1,2%).

Oli kolmen keskinäinen kärki mikä tahansa, valtakunnallisen vaalituloksen kannalta tärkein seikka on paikkamäärä. Kaikki kolme suurinta näyttäisivät ottavan neljä paikkaa.

 

Varsinais-Suomen vaalipiirin istuvat kansanedustajat 2019-23

(vihreä = ehdolla vaaleissa, punainen = ei ehdolla, * = nousi varasijalta eduskuntaan)

 

Kokoomus

Kokoomus suuntaa vahvalla listalla vaaleihin: kaikki neljä istuvaa kansanedustajaa ovat ehdolla ja listalla on myös kovia haastajia.

Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo on itseoikeutettu kärkinimi Varsinais-Suomessa. Orpo pyrkii jo viidennelle kaudelle ja tähtää samalla uudeksi pääministeriksi. Äänimäärillä mitaten Orpo ei kuitenkaan ole ollut aivan vaalipiirin äänikuningas, vaikka viimeksikin keräsi yli 10 000 potin. Esimerkiksi kuntavaaleissa Orpo keräsi neljänneksi eniten ääniä Turussa ollen toki Kokoomuksen ykkönen. Odotuksissa on, että Orpon äänimäärä näissäkin vaaleissa on viisinumeroinen ja sillä irtoaa listan ykköspaikka.

Myös Anne-Mari Virolainen tähtää jo viidennelle kaudelle ja hänen kannatuksensa on riittänyt listan kärkipäähän vaaleista toiseen. Nykyisin Kaarinassa asuva Virolainen uusii jälleen paikkansa Arkadianmäellä.

Kokoomuksen konkaripoliitikko Ilkka Kanerva menehtyi vuoden 2022 keväällä istuttuaan eduskunnassa yhtäjaksoisesti 48 valtiopäivät. Iken 7 350 äänen potti onkin tällä kertaa uusjaossa.

Turkulainen Ville Valkonen nousi varasijalta Kanervan paikalle. Kaupungin apulaispormestarina toiminut Valkonen on nostanut tasaisesti äänimääriään viime vuosina. Kuntavaaleissa hän oli puolueen listalla neljäs mutta viime vuoden aluevaaleissa jo listan kolmantena. Onkin mahdollista, että Valkonen perii osan Kanervan äänipotista. Valkosta voi pitää lähes varmana läpimenijänä.

Gallupit lupaavat Kokoomukselle jälleen neljää paikkaa. Viidenteen paikkaan tarvittaisiin viime vaalien vertausluvuilla noin 13 000 uutta ääntä. Vaikka puolueen kannatus on nousussa, niin viides paikka jäänee silti haaveeksi.

Neljännestä paikasta tulee kova kilpailu. Turkulainen Saara-Sofia Sirén hakee valtakirjaa kolmannelle kaudelle. Viime kerralla hän oli vaalipiirin viimeinen läpimenijä ja päihitti silloin Valkosen vajaalla 200 äänellä. Viimeisissä kunta- ja aluevaaleissa Sirén ei ole ollut ehdolla. Sirén saakin tehdä töitä uusiakseen paikkansa, sillä takaa tulee kovia haastajia.

Naantalilainen yrittäjä, työelämäprofessori Pauli Aalto-Setälä pyrkii ensimmäistä kertaa eduskuntaan. Hän ei ollut viime vuosien vaaleissa ehdolla mutta on valtakunnallisesti tullut tunnetuksi toimittajana, juontajana ja media-alan yritysjohtajana. Hän toimii tällä hetkellä muutosjohtamisen työelämäprofessorina Turun kauppakorkeakoulussa. Aalto-Setälällä voi olla hyvät mahdollisuudet Kokoomuksen neljännelle paikalle.

Naantalista eduskuntaan pyrkii myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Toni Forsblom. Neljä vuotta sitten hän keräsi noin 3 000 äänen potin. Aluevaaleissa hän oli Varsinais-Suomessa Kokoomuksen listan viidentenä häviten esimerkiksi Valkoselle noin 500 ääntä. Forsblom kerännee mukavan äänipotin mutta toisen naantalilaisen Aalto-Setälän ehdokkuus vienee häneltä ääniä.

Sirénin kanssa samoista äänistä kamppaille muun muassa turkulainen meppi Henna Virkkusen avustaja Janika Takatalo. Hän on ollut ehdolla kaikissa viime vuosien vaaleissa ja istuu muun muassa kaupungin- ja aluevaltuustossa. Äänimäärät ovat olleet listan keskitasoa. Istuvan edustajan Sirénin ehdokkuus voi kuitenkin syödä Takatalon kannatusta.

Yllätysnimi listalla on entinen kansanedustaja, salolainen maanviljelijä Pertti Hemmilä, joka istui aikanaan neljä kautta eduskunnassa. Hemmilä on jokerikortti, sillä hän oli viimeksi ehdolla eduskuntavaaleissa vuonna 2015, jolloin ylsi varasijalle. En kuitenkaan usko, että Hemmilä kamppailee aivan listan kärkipään paikoista.

 

Perussuomalaiset

Perussuomalaisten kaikki neljä istuvaa edustajaa pyrkivät jatkokaudelle. Listan kärkinimi on puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio, jolla on vaaleista toiseen ollut kova kansansuosio vaalipiirissä. Viime eduskuntavaaleissa tuloksena oli noin 15 000 ääntä ja kuntavaaleissa Turussa kolmanneksi eniten ääniä. Tavio tekee jälleen kovan tuloksen ja voi kamppailla vaalipiirin ääniharavan paikasta.

Myös Vilhelm Junnilan yli 10 000 äänen potti kertoo kovasta suosiosta ja Junnila uusinee vaivattomasti paikkansa tälläkin kertaa. Junnila toimii myös kotikaupunkinsa Naantalin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Ritva ”Kike” Elomaa lähti harkinnan jälkeen ehdolle ja tavoittelee jo neljättä kautta eduskunnassa. Aluevaaleissa Elomaa ei ollut ehdolla mutta oli kuntavaaleissa Maskun ääniharava. Elomaa on vahva kandidaatti uusimaan paikkansa.

Myös salolainen Mikko Lundén hakee jatkokautta. Lundén on jäänyt eduskunnassa ensimmäisellä kaudella varsin näkymättömäksi edustajaksi. Viime kerralla hän meni läpi vaalipiirin toiseksi viimeisenä keräten 4 500 äänen potin. Kuntavaaleissa hän oli Salon ääniharava ja keräsi aluevaaleissa puolueen listan toiseksi suurimman potin. Mahdollisuudet päästä toiselle kaudelle ovat siis hyvät.

Haastajista mainittakoon turkulainen ylioppilasmerkonomi Sanna Paasikivi, joka keräsi viime eduskuntavaaleissa 1 600 ääntä mutta oli kuntavaaleissa jo puolueen listalla kolmas ja aluevaaleissa neljäs. Hän voi kilpailla samoista äänistä Elomaan kanssa.

 

SDP

SDP:n listan ykkösnimi on perhe- ja peruspalveluministerinä Krista Kiurua tuurannut Aki Lindén. Entinen HUS:in toimitusjohtaja on profiloitunut vahvaksi sosiaali- ja terveysasioiden osaajaksi. Myös äänipotit ovat olleet komeita. Viime vuoden aluevaaleissa hän keräsi 7 707 ääntä ja oli myös kuntavaaleissa Turussa toinen. Lindén saakin jälleen kovan äänimäärän.

Turkulaista Eeva-Johanna Elorantaa voi myös pitää vahvana ehdokkaana läpimenijäksi. Eloranta hakee jo neljännelle kaudelle. Kuntavaaleissa hän oli Lindénin jälkeen puolueensa toinen.

Gallupit lupaavat SDP:lle yhtä lisäpaikkaa. Kun salolainen Katja Taimela jättää eduskunnan, häneltä vapautuu noin 5 700 äänen potti ja samalla tulee tilaa kahdelle uudelle nimelle. Käydään seuraavaksi läpi SDP:n listan vahvimpia haastajia.

Raisiolainen koulutussuunnittelija, tietoliikennemekaanikko Janne Laulumaa ylsi viimeksi varakansanedustajaksi 3 651 äänellä. Hän toimii Raision kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Kuntavaaleissa hän oli kotikaupunkinsa ääniharava mutta aluevaaleissa äänimäärä jäi – valtuustopaikasta huolimatta – listan keskitasolle.

Salolainen liikunnanohjaaja Saku Nikkanen voisi olla ehdokas samalta paikkakunnalta olevan Katja Taimelan äänipotin perijäksi. Kuntavaaleissa hän keräsi Salossa kaupungin toiseksi suurimman äänipotin ja oli aluevaaleissa Lindénin jälkeen SDP:n kakkonen. Hän tarraa siis vahvasti kiinni SDP:n paikkaan.

Kaarinalainen sairaanhoitaja Niina Alho on kotipaikkakuntansa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja sekä SDP:n Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja. Viime eduskuntavaaleissa hän keräsi noin 3 200 ääntä. Aluevaaleissa tuli kolmanneksi eniten ääniä Lindénin ja Nikkasen jälkeen. Alho on siis vahva ehdokas ottamaan neljännen paikan.

Muista nimistä mainittakoon Raision entinen kaupunginjohtaja Ari Korhonen, Turun apulaispormestari Piia Elo sekä turkulainen asukaskoordinaattori Mika Maaskola.

Korhonen toimi myös SDP:n puoluesihteerinä 2008-10. Kuntavaaleissa Korhonen keräsi SDP:n listalla Laulumaan jälkeen toiseksi suurimman potin. Aluevaltuustoon paikka tuli 6. suurimmalla potilla. Elo puolestaan oli kuntavaaleissa Turussa SDP:n listan 4. Maaskola oli samoissa vaaleissa listan 3. Viime eduskuntavaaleissa Maaskola keräsi noin 3 500 ääntä.

Nikkanen ja Alho lienevät vahvimmat ehdokkaat uusiksi edustajiksi.

 

Vasemmistoliitto

Vasemmistoliiton Li Andersson oli viimeksi koko vaalipiirin äänikuningatar 24 542 äänellä. Tällä potilla hän oli valtakunnallisestikin kakkonen. Andersson sai noin 70 prosenttia Vasemmistoliiton äänistä vaalipiirissä. Myös kunta- ja aluevaaleissa Andersson on ollut vaalien ääniharava. Sama tahti jatkunee näissäkin vaaleissa. Andersson vetää myös kovalla kannatuksellaan puolueelle toisen paikan.

Neljä vuotta sitten Johannes Yrttiaho valittiin vaalipiirin pienimmällä äänimäärällä (2 636) eduskuntaan. Toisen polven kansanedustaja Yrttiaho hakee nyt toiselle kaudelle. Hänet valittiin kaupunginvaltuustoon puolueen neljänneksi suurimmalla äänimäärällä Turussa. Myös aluevaaleissa hän keräsi Anderssonin jälkeen toiseksi suuriman potin. Huhtikuussa 2022 Yrttiaho erotettiin Turun Vasemmistoliiton valtuustoryhmästä luottamuksen menetyksen takia. Yrttiaho on näissä vaaleissa putoamisvaarassa, sillä listalla on kovia haastajia.

Yrttiahon kanssa kovimmin kilpaa paikasta käy turkulainen sosiaalitieteiden opiskelija Timo Furuholm, joka tunnetaan myös entisenä maajoukkuetason jalkapalloilijana. Furuholm valittiin kaupunginvaltuustoon puolueen toiseksi suurimmalla äänimäärällä. Yrttiahon hän voitti 63 äänellä. Viime vuoden aluevaaleissa hän oli puolueen listalla kolmas häviten silloin Yrttiaholle noin 200 äänellä. Edessä on siis tiukka taisto.

Loimaalainen sairaanhoitaja Maarit Koivisto sai aluevaaleissa hyvän tuloksen ja oli puolueen listalla neljäs. Myös kuntavaaleissa hän keräsi hyvän äänipotin. Koiviston mahdollisuuksia kuitenkin heikentää äänien keskittäminen Li Anderssonille.

 

Keskusta

Keskusta suuntaa vaaleihin puolueen puheenjohtajan Annika Saarikon johdolla. Oripäästä kotoisin oleva Saarikko näyttäisi olevan puolueen ainoa läpimenijä, sillä gallupien perusteella puolue menettää toisen paikan. Viime vaaleissa Saarikon äänimäärä oli noin 9 400 mutta odotettavissa on, että nyt puolueen puheenjohtajana hän kerää viisinumeroisen kannatuksen.

Puolueen konkariedustaja Esko Kiviranta jättää eduskunnan. 20 vuotta Arkadianmäellä istunut mutta valtakunnallisesti hieman tuntemattomaksi jäänyt Kiviranta vetäytyi ehdokkuudesta aivan viime hetkillä.

Puolueen listoilla on ehdolla muun muassa maatalousyrittäjä, agrologi Olli-Pekka Aalto Marttilasta, joka keräsi viime vaaleissa noin 2 500 ääntä. Aalto voikin olla vahvin ehdokas Kivirannan äänten perijäksi.

Aluevaaleissa eniten ääniä ehdolla olevista keräsivät Saarikon takana somerolainen yrittäjä Jani Kurvinen sekä naantalilainen sairaanhoitaja Reetta Tanila-Järvinen.

 

Vihreät

Istuva kansanedustaja Sofia Virta hakee jatkokautta eduskunnassa. Kaarinalainen Virta keräsi viimeksi noin 4 300 ääntä. Myös aluevaaleissa Virta oli puolueen selkeä ykkösnimi, joten hän saanee valtakirjan toiselle kaudelle.

 

RKP

RKP:ssa käydään kova kaksintaistelu edustajanpaikasta. Tällä hetkellä istuva kansanedustaja on Sandra Bergqvist Paraisilta. Hän on jäänyt kuitenkin ensimmäisellä kaudella varsin näkymättömäksi. Viimeksi hänen äänimääränsä oli 2 983 ja paikka tuli täpärästi noin 100 äänen turvin.

Vahvin haastaja on turkulainen meripelastusjohtaja Niklas Guseff, joka ei viime vaaleissa vielä ollut ehdolla. Guseff keräsi kuitenkin aluevaaleissa puolueen ylivoimaisesti suurimman äänipotin (2 153). Bergqvist ei tosin ollut ehdolla aluevaaleissa.

Näin ollen ainoasta paikasta tulee kisa Bergqvistin ja Guseffin välillä.

 

Muut puolueet

Muilla puolueilla ei ole mahdollisuuksia paikkaan.

Kristillisdemokraatit, Liike Nyt ja Sinimusta Liike asettavat vaalipiirissä täyden listan.

Vapauden liitto ja Kristallipuolue ovat vaaliliitossa.

 

Yhteenveto: varteenotettavat läpimenijät puolueittain: (vuodet, jolloin ollut eduskunnassa)

  • Kokoomus:
    • Petteri Orpo (2007-), Anne-Mari Virolainen (2007-), Ville Valkonen (2022-)
    • vahvimmat haastajat: Saara-Sofia Sirén (2015-), Pauli Aalto-Setälä, Toni Forsblom
  • Perussuomalaiset:
    • Ville Tavio (2015-), Vilhelm Junnila (2019-), Ritva ”Kike” Elomaa (2011-), Mikko Lundén (2019-)
    • vahvin haastaja: Sanna Paasikivi
  • SDP:
    • Aki Lindén (2019-), Eeva-Johanna Eloranta (2011-)
    • vahvimmat haastajat: Saku Nikkanen, Niina Alho, Janne Laulumaa
  • Vasemmistoliitto:
    • Li Andersson (2015-)
    • toisesta paikasta kilpailevat: Johannes Yrttiaho (2019-), Timo Furuholm
  • Keskusta:
    • Annika Saarikko (2011-)
  • Vihreät:
    • Sofia Virta (2019-)
  • RKP:
    • Sandra Bergqvist (2019-)
    • vahvin haastaja: Niklas Guseff

 

EDIT (27.3.): Kokoomuksen Pertti Hemmilä oli viimeksi ehdolla vuoden 2015 eduskuntavaaleissa (ei 2011), jolloin putosi eduskunnasta ja ylsi varasijalle.

Antti Korhonen
Helsinki

Poliittisen historian maisteri ja intohimoinen politiikan penkkiurheilija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu