2020-luvun poliittinen asetelma
Vaalit on käyty ja tulos näyttää tältä:
Havainto on selvä. Suomessa on kolme suurta puoluetta, kolme keskisuurta puoluetta, ja kolme pientä (eduskunta)puoluetta.
Suuret ovat Kokoomus, Perussuomalaiset ja SDP.
Keskisuuret ovat Keskusta, Vihreät ja Vasemmistoliitto.
Pienet ovat RKP, Kristilliset ja Liike Nyt.
Tulos kertoo pääministerivaalista. Häviäjien joukossa olivat kaikki keskisuuret puolueet. Voittajien joukossa olivat kaikki suuret puolueet. Jopa pääminiteripuolue sai lisää paikkoja, mitä ei usein tapahdu. Oli sitten taktista äänestämistä tai ei.
Moni Vasemmistoliiton kannattaja pitää SDP:n Sanna Marinia houkuttelevampana pääministerikandidaattina, kuin Kokoomuksen tai Perussuomalaisten ehdokkaita. Vastaavasti moni vihreä voi toivoa demari pääministeriä. Ehkä joku oikeistovihreä voi toivoa kokoomuslaista. Keskustalaisista moni konservatiivi voi toivoa perussuomalaista pääministeriä, mieluummin kuin demaria tai kokoomuslaista liberaalia.
Toisin sanoen keskisuurten puolueiden asema voi heiketä entisestään. Jos ja kun seuraavakin vaali on pääministerivaali kolme suuren kesken, voivat Keskusta, Vasemmistoliitto ja Vihreät menettää yhä enemmän asemiaan. Silloin myös pienten vaalipiirien vaalikynnykset tulevat vastaan. Oikeastaan Vasemmistoliitolle kävi niin jo nyt (Lappi, Satakunta, Keski-Suomi).
Kun suuret ovat aiempaa suurempia, ne voivat helpommin muodostaa enemmistöhallituksen. Esimerkiksi Kokoomuksella ja Perussuomalaisilla on jo nyt 48+46 = 94 kansanedustajaa tukenaan. Jatkossa ehkä enemmän? Suurten vahvistuessa voidaan palata 90-luvun asetelmiin, jossa kaksi suurinta sai jo yli 100 edustajaa yhteensä. Silloin enemmistöhallituksen muodostaminen oli helppoa.
Tämä heikentää entisestään keskisuurten puolueiden asemaa. Enemmistöhallituksen voi saada aikaan ilman niitä.
Jatkossa siis on kolme suurta puoluetta: SDP – Kokoomus – Perussuomalaiset kun aiemmin oli kolme suurta puoluetta: SDP – Keskusta – Kokoomus. Erona siis on Keskustan vaihtuminen perussuomalaisiin. Mitä uutta se tuo?
Ainakin Keskusta oli hyvin selkeästi maaseudun ja maataloustuottajien puolue. Perussuomalaiset eivät niinkään. Vastaavasti PS on paljon maahanmuuttokriittisempi ja EU-kriittisempi.
Uudet mahdolliset hallituspohjat ovat sinipuna (kuten ennenkin) ja perusporvarihallitus, joka rakentuu Kokoomuksen ja Perussuomalaisten varaan. Havaitaan, että molemmissa pohjissa on mukana Kokoomus. Ennustankin, että 2020-luvulla ja 2030-luvulla nähdään useita hallituksa, joissa on Kokoomus vahvassa asemassa.
Keille se sitten on hyvä ja keille huono? Kokoomus ajaa pientä julkista sektoria ja matalia veroja ja sääntelyä. Toisin sanoen mannaa hyvätuloisille ja yrittäjille, keppiä julkisen sektorin työntekijöille ja pienituloisille. Ennustan ma.
Käytännössä ainoa jokerikortti, joka tämän asetelman voi murtaa, on Keskusta. Jos se löytää hyvän puheenjohtajan ja oppositiokausi onnistuu, voi Keskusta ehkä nousta takaisin suurten joukkoon. Todennäköisenä tätä en jaksa pitää.
Havainto ikärakenteesta: SDP, Keskusta ja KD tulevat lähivuosina kärsimään äänestäjiensä ikäjakaumasta.
Hyötyjiä: Kokoomus, Perussuomalaiset, Vihreät.
Ilmoita asiaton viesti
Itse mieltäisin myös rkp:n lähivuosina menettävän ikärakenteesta ja ehkäpä myös puolueen poliittisesta ideologisesta muutoksesta johtuen kannatustaan. Toki osa siirtymästä valunee vasemmiston suuntaan ottaen huomioon rkp:n kannatusalueelle maahan muuttaneiden tavanomaisen poliittisen aatemaailman, joka pitkälti suuntautuu vasemmiston suuntaan. Toki poikkeuksia joukkoon mahtuu.
Mitä sitten tulee mainintaa kokoomuksen tulevaan johtamiseen, niin ei kai taloudellisesti katsottuna suinkaan ole viisasta pitää ylisuurta julkista sektoria jota joudutaan rahoittamaan verotuloilla? Ylipäänsä julkisen sektorin kasvattaminen työllisyyden nimissä (tempputyöllistäminen) ei ole kannattavaa, sillä työllistäminen rahoitetaan valtion tuloista eli verotuloista suurimmaksi osaksi. Vasemmistopuolueilla on aina ollut hanakasta lisätä työllisyyttä juuri mainitun keinon avulla, vaikka se ei ole tuottavaa tulosta aikaan saavaa. Enkä puhu nyt laisinkaan sotehenkilöstön vajauksesta vaan ihan muutoin paisuneesta julkisesta henkilöstön määrästä muualla.
Ilmoita asiaton viesti
”Esimerkiksi Kokoomuksella ja Perussuomalaisilla on jo nyt 48+46 = 94 kansanedustajaa tukenaan.” Vaikkei Liike Nyt saanut kuin yhden kansanedustajan, niin sen ja sitten lukuisten pienpuolueiden yhteisvaikutus tuohon Kok.+PS summaan saattaisi hipoa jo tuota ”tarvittavaa” 7 kansanedustajaa. Eihän siihen tarvita kuin Harkimon paikan lisäksi pari Kokoomuksen menettämää ”viimeistä paikkaa” ja sitten 12 vaalipiirissä joka kolmannessa PS:lle vastaava äänikato.
Ilmoita asiaton viesti
Miltä puolueelta Keskustan teoreettinen paluu suurten joukkoon olisi pois? Liberaalilta PS:ltä kannatusta ei ole otettavissa, mutta kenties Kokoomusta symppaava yrittäjäsegmentti saattaisi äänestää kepua.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaankin Kok ja PS. Tuskin demareilta.
Ilmoita asiaton viesti
Mietin termiä ”vanha puolue”. Ei se varmaan koskaan millekään uudelle sukupolvelle kovin houkutteleva ole.
Eihän sillä mitään tekemistä kulloinkin voimassa olevien ohjelmien kanssa ole. Ymmärrettävää on kuitenkin, että ensimmäistä kertaa äänestävä ei ensisijaisesti halua liittyä johonkin traditioon.
Suomen vanhin puolue on SDP, joka aloitti vaatimalla yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta, kahdeksan tunnin työpäivää ja ilmaista peruskoulutusta kaikille. Vaikka esimerkiksi Yhdysvalloissa suunta on ollut jonkin aikaa poispäin noistakin perusoikeuksista, täällä päin maailmaa politiikan keskiössä ei voi olla juhliminen ihan noin vanhoilla saavutuksilla.
Toimittaja-tutkijatyyppinä itse tutustun ajankohtaisiinkin ohjelmiin ja liittyisin niidenkin perusteella nyt demareihin, kuten tein puoli vuosisataa sitten. Nuoriso ei mihinkään muutamaa sataa merkkiä pitempään tutustu, ehkä enää koskaan.
No:
Maailman vanhin puolue on Britannian Conservative and Unionist Party, vaikka sen historia laskettaisiin vasta vuodesta 1834. Kutsumanimihän on yhä Tories, kuten oli jo 1700-luvulla. Aina sillekin jonkin verran nuoria äänestäjiä on löytynyt, vaikka sen puolueen alkuperäinen lähtökohta oli yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden vastustaminen.
Ilmoita asiaton viesti
”… kolme suurta puoluetta, kolme keskisuurta puoluetta, ja kolme pientä…”
– Tilasto on niin kuin se luetaan, ja blogin kuvasta voisi päätellä keskustan yksin kuuluvan noihin keskisuuriin. Sillä on tätä nykyä reilu hajurako kumpaankin suuntaan. Rkp:n ja vasemmistoliiton keskinäinen ero kannatusosuuksissa on iso, mutta parlamenttipaikoissa pieni. Li Anderssonin tuntemukset vaali-iltana on helppo ymmärtää, koska juuri hänen puolueellaan oli tällä kertaa se huonoin tsägä, ”kiitos” vaalijärjestelmän. Mitäs miun pitikään sanoa? Ai joo:
Perussuomalaisuutta poliittisena liikkeenä on pakko pitää silmällä. Puolue ei todellakaan ole mikään ”alkiolainen oksa”, sanokoon Arto Luukkanen mitä hyvänsä. Nykypersuus edustaa yksinkertaista ja yksinkertaistavaa työväenoikeistoa, jonka ideologiset juuret ovat – pelottaa kirjoittaa tämä näkyviin – fasismissa. Onko aatehistorian pyörä todellakin ehtinyt pyörähtää koko kierroksen alle sadassa vuodessa, ja keskuudessamme ovat Myöhempien Aikojen Mussolinit? Aivan äskettäin Toimi Kankaanniemi oman bloginsa jatkokeskustelussa ei edes yrittänyt ymmärtää tätä analogiaa, eikä katsonut minun kriitikkona ”osoittavan älyllisyyttä”.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kankaanniemitoimi/en-anna-ohjeita-poliittisia-pohdintoja-vain/
Viitisen vuotta sitten näytti siltä, että perinteikäs oikeiston ja vasemmiston kamppailu olisi kääntymässä otteluksi perussuomalaisuuden ja vihreyden välille. Eipä näytä enää. Nyt persu-käki on muninut porvariston pesään, ja poikanen on jo hämmästyttävän iso – jokohan se hallitustunnustelujen päätteeksi kohoaa siivilleen?
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoituksesta huokuu paheksunta fasismia kohtaan ja se että PS:tä voi nimittää fasistiseksi.
Toisaalta Mussolini oli suuri ruotsalaisen kansankodin ihailija ja ajatteli monien asioiden tulleen tehdyksi oikein Ruotsissa. Periaatteessa kaiken ei tarvitse tulla tehdyksi väärin fasismissakaan ja nimittelyn ei pitäisi ketään pahentaa.
En tiedä että PS ajaisi fasismin lieveilmiöitä kuten diktatuuria, sotaa, vasemmistopuolueiden kieltoa tms.
Mitä maahanmuuttoon tulee, aikaisemmin (esim 1920-luvulla) maahanmuuttokriittisimpiä olivat demarit. Valtion varoja ei pitäisi tuhlata vieraiden auttamiseen, sanoivat silloin.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista nähdä mitä puoluekannatusmittaus kertoo hallitusvääntöjen jälkeen. Silloin vastaajat arvioivat omien ja muiden onnistumisia.
Ilmoita asiaton viesti
48 (kok.) + 46 (PS) + 5 (KD) + 1 (LN) = 100. Riittävä hallituspohja, jos puhemies valitaan muualta kuin näistä, sillä oppositiolla on silloin vain 99 äänestäjää täysistunnoissa, kun puhemies ei äänestä. Yhdelläkin kansanedustajalla tällöin tärkeä merkitys.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, varmaan niin Purra kuin Orpokin haluavat hjallita Harkimon varassa.
Ilmoita asiaton viesti
Hjallis on mies, joka hjallitsee hjoukkuepelaamisen.
Ilmoita asiaton viesti
Pienempi yhteen hiileen puhaltava sakki voi olla paljon vahvempi ja kokoaan suurempi kuin suuri keskenään toraileva..
Ilmoita asiaton viesti
Tietysti, mutta parlamentaarisessa systeemissä tarvitaan eduskunnan tuki, ja siksi vaikkapa Liike Nytin muodostamalla vähemmistöhallituksella ei olisi toimintaedellytyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta taitava ihminen osaa käyttää ”pienuuttaan” ponnekkaasti!
Ilmoita asiaton viesti
Forget about the parties and focus on the voters 2/3 said enough socialism
Ilmoita asiaton viesti