2020-luvun poliittinen asetelma

Vaalit on käyty ja tulos näyttää tältä:

Havainto on selvä. Suomessa on kolme suurta  puoluetta, kolme keskisuurta puoluetta, ja kolme pientä (eduskunta)puoluetta.

Suuret ovat Kokoomus, Perussuomalaiset ja SDP.

Keskisuuret ovat Keskusta, Vihreät ja Vasemmistoliitto.

Pienet ovat RKP, Kristilliset ja Liike Nyt.

 

Tulos kertoo pääministerivaalista. Häviäjien joukossa olivat kaikki keskisuuret puolueet. Voittajien joukossa olivat kaikki suuret puolueet. Jopa pääminiteripuolue sai lisää paikkoja, mitä ei usein tapahdu. Oli sitten taktista äänestämistä tai ei.

 

Moni Vasemmistoliiton kannattaja pitää SDP:n Sanna Marinia houkuttelevampana pääministerikandidaattina, kuin Kokoomuksen tai Perussuomalaisten ehdokkaita. Vastaavasti moni vihreä voi toivoa demari pääministeriä. Ehkä joku oikeistovihreä voi toivoa kokoomuslaista. Keskustalaisista moni konservatiivi voi toivoa perussuomalaista pääministeriä, mieluummin kuin demaria tai kokoomuslaista liberaalia.

 

Toisin sanoen keskisuurten puolueiden asema voi heiketä entisestään. Jos ja kun seuraavakin vaali on pääministerivaali kolme suuren kesken, voivat Keskusta, Vasemmistoliitto ja Vihreät menettää yhä enemmän asemiaan. Silloin myös pienten vaalipiirien vaalikynnykset tulevat vastaan. Oikeastaan Vasemmistoliitolle kävi niin jo nyt (Lappi, Satakunta, Keski-Suomi).

 

Kun suuret ovat aiempaa suurempia, ne voivat helpommin muodostaa enemmistöhallituksen. Esimerkiksi Kokoomuksella ja Perussuomalaisilla on jo nyt 48+46 = 94 kansanedustajaa tukenaan. Jatkossa ehkä enemmän? Suurten vahvistuessa voidaan palata 90-luvun asetelmiin, jossa kaksi suurinta sai jo yli 100 edustajaa yhteensä. Silloin enemmistöhallituksen muodostaminen oli helppoa.

Tämä heikentää entisestään keskisuurten puolueiden asemaa. Enemmistöhallituksen voi saada aikaan ilman niitä.

 

Jatkossa siis on kolme suurta puoluetta: SDP – Kokoomus – Perussuomalaiset kun aiemmin oli kolme suurta puoluetta: SDP – Keskusta – Kokoomus. Erona siis on Keskustan vaihtuminen perussuomalaisiin. Mitä uutta se tuo?

Ainakin Keskusta oli hyvin selkeästi maaseudun ja maataloustuottajien puolue. Perussuomalaiset eivät niinkään. Vastaavasti PS on paljon maahanmuuttokriittisempi ja EU-kriittisempi.

 

Uudet mahdolliset hallituspohjat ovat sinipuna (kuten ennenkin) ja perusporvarihallitus, joka rakentuu Kokoomuksen ja Perussuomalaisten varaan. Havaitaan, että molemmissa pohjissa on mukana Kokoomus. Ennustankin, että 2020-luvulla ja 2030-luvulla nähdään useita hallituksa, joissa on Kokoomus vahvassa asemassa.

Keille se sitten on hyvä ja keille huono? Kokoomus ajaa pientä julkista sektoria ja matalia veroja ja sääntelyä. Toisin sanoen mannaa hyvätuloisille ja yrittäjille, keppiä julkisen sektorin työntekijöille ja pienituloisille. Ennustan ma.

 

Käytännössä ainoa jokerikortti, joka tämän asetelman voi murtaa, on Keskusta. Jos se löytää hyvän puheenjohtajan ja oppositiokausi onnistuu, voi Keskusta ehkä nousta takaisin suurten joukkoon. Todennäköisenä tätä en jaksa pitää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu