Elokuun gallupanalyysi

Kuvan mahdollinen sisältö: tekstissä sanotaan HS-gallup, elokuu 2020 %-yks. Sdp 21,0 10,2 Ps 19,0 1,1 Kok 16,9 10,8 Vihr 12,1 10,8 Kesk 11,3 0,3 0,7 Vas 7,5 Rkp 4,4 Kd 3,9 0,0 0,0 2,2 Muut 10,2 Liik 1,7 0,1

 

Kesälomat on enimmäkseen lusittu ja teenlehtien katsojat ovat palanneet sorvin ääreen. Helsingin Sanomat ilahduttaa meitä Kantar TNS:n gallupilla, joka on kerätty 13.7-14.8.

Muutokset mahtuvat kaikki virhemarginaaliin, se on sanottava heti alkuun. Mielenkiintoisia suuntauksia silti löytyy.  Opposition kärkipaikka on siirtynyt vahvasti perussuomalaisille. Hallituksessa sen sijaan vihreät on hyötynyt vasemmistoliiton kustannuksella. Suurta siirtymää hallituksesta oppositioon tai toisinpäin ei olla nähty, vaan muutokset ovat blokkien sisällä. Kokoomuksesta näyttää vuotavan perussuomalaisiin ja Vasemmistoliitosta ehkä vihreisiin.

Käyn lyhyesti läpi puolueiden asemat kunnallisvaalien lähestyessä, lukuunottamatta pienpuolueita.

 

SDP – 21,0%, suunta -0,2 

Demarit jatkavat kärjessä kahden prosenttiyksikön erolla perussuomalaisiin. Ero on kuitenkin kaventunut PS:n suhteellisen kovan nousun johdosta. Kuntavaaleja ajatellen demareiden kärjen kestävyys riippuu erityisesti Sanna Marinin henkilökohtaisesta suosiosta. Jos häneen ei tartu tahroja seuraavan puolen vuoden aikana, on demareiden tilanne vahva.

PerusS – 19,0%, suunta +1,1

Perussuomalaiset notkahtivat pahasti koronakevään aikana. Sitä ennen heidän asemansa olikin erittäin vahva. Ykköspaikka gallupeissa, kuten Ruotsissa veljespuolue Sverigedemokraateilla. Nyt PS on uudessa nousussa, johtuen ehkä EU-elvytyspakettiin liittyvästä keskustelusta ja Suomen nettomaksaja-asemasta siinä. Keväällä koetut toistuvat kohut, kuten tri Hankamäen intersektionaalisen feminismin kritiikki ja Ano Turtiaisen facebook-postaus, ovat kaiketi jo unohtuneet. Jos uusia skandaaleja ei ilmene, PS saanee aiempaa vahvemman ehdokaskattauksen kuntavaaleihin.

Kokoomus – 16,9%, suunta -0,8 

Kokoomus on jäänyt oppositiossa pahasti jalkoihin. Ilmeisesti pitkä hallitustaival 2007-2019 tylsistytti puolueen oppositiokyvyt, ainakin toistaiseksi. Petteri Orpon asema on ilmeisen horjuva, ja ainakin Elina Lepomäestä ja Antti Häkkäsestä on povattu haastajaa. Viime kuntavaalien yli 20 prosentin tulokseen nähden nykyinen kannatus ei lämmitä. Puolueen on terästettävä oppositiotoimintaansa erottuakseen.

Vihreät – 12,1%, suunta +0,8

Vihreiden kannatus vaikutti kevään ja kesän aikana laskevan, kaiketi syynä naiskannattajien siirtymä Sanna Marinin tueksi. Nyt vihreiden nousu näyttää tulevan Vasemmistoliitosta, vaikkeivät siirtymät niin yksinkertaisia ole. Rivakka nousupyrähdys on myös nostanut Vihreät neljännelle sijalle ohi Keskustan. Näillä kannatusluvuilla Vihreät kisaa tosissaan Helsingin ykköspaikasta kuntavaaleissa.

Keskusta – 11,3%, suunta -0,3

Keskustan kannatus ei ota noustakseen. Toisaalta taustoissa repivältä vaikuttava (?) puheenjohtajakamppailu ei ole laskenut kannatusta juuri enää enempää. Kumpi kärkikaksikosta kisan voittaakaan, on hänellä käsissään riitainen puolue ja kymmenen prosentin kannatus. Ei helppo tilanne puolta vuotta ennen kuntavaaleja. Keskustan ongelmana on akuutisti se, ettei siirtymä oikeistokonsertaviivisesta hallituksesta punavihreään kannatukseen herätä äänestäjissä luottamusta. Kaikkien poliittinen kompassi ei ole pysynyt käänteiden perässä. ”Varmat huhut” kertovat Annika Saarikon voittavan pj-kisan, mutta niin piti olla Jan Vapaavuorenkin kanssa Kokoomuksessa. Mene ja tiedä.

Vas.liitto – 7,5%, suunta -0,7

”Vassin” kannatus pyörii tasaisesti välillä 7,5% – 8,5%. Tällä kertaa haarukan alalaidassa. Näillä lukemilla puolue saisi historiansa huonoimman kuntavaalituloksen. Syytä en täysin tiedä. Keksin vain Li Anderssonin suhteellisen näkymättömyyden viime kuukausien aikana. Sinänsä hallituspolitiikan pitäisi olla Vassin potentiaalisen kannattajien silmissä ihanteellista. Vassin pitkäaikaisena haasteena on erottautuminen demareista ja vihreistä, varsinkin nyt kun Sanna Marin saa koronan takia valtavasti julkisuutta. Kuntavaaleja ajatellen puheenjohtajan näkyvyyden parantaminen ja vahva ehdokasasettelu voisivat pelastaa.

—-

Seuraavina kuukausina nähtäneen SDP:n ja Perussuomalaisten kisan kiristyminen, ellei koronan toinen aalto iske ja rally under the flag -ilmiö uusiudu.  Molemmilla puolueilla on erottuvat puheenjohtajat, joita puolueet varmasti hyödyntävät vaalien lähestyessä.

Keskustan pj-kisan mahdollisia laineita myös odotellaan. Jokerikorttina Kokoomuksen ja Vas.liiton mahdolliset reaktiot heikkoon erottuvuuteen ja kannatukseen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu