Huhtikuun gallupanalyysi

Alma median huhtikuun gallup on julkaistu. Koronakriisin aikana puoluekannatukset ovat heilahdelleet monessa maassa huomattavasti, eikä Suomi ole poikkeus.

Pääministeripuolue SDP:n kannatus on noussut korkeimmalle tasolleen vuosikausiin eikä uskottavaa haastajaa juuri nyt ole. Opposition on vaikea löytää aseita, koska kriisien keskellä kansat haluavat tukea pääministeriä. Tätä kutsutaan joissain maissa ”lipun ympärille kerääntymiseksi”. Kritiikki vaikuttaa helposti yhteisen veneen keikuttamiselta.

Puoluekohtaiset analyysit gallupin mukaisessa suuruusjärjestyksessä:

 

SDP: 24,1%, nousua 3,0%-yks

SDP on kerännyt rivinsä pääministeri Sanna Marinin taakse. Vaikka Marin ei ole puolueen puheenjohtaja (joka puoluekokoukseen asti on Antti Rinne) on Marin SDP:n kasvot ja keulakuva. Hän on myös Suomen keskeisin ja valovoimaisin poliitikko tällä hetkellä. Ei ihme, että puolue kerää kannatusta käytännössä joka suunnasta.

Nopeasti nousseella kannatuksella on myös kääntöpuolensa. Kun hallituskumppaneiden kannatukset ovat uponneet, voi hallitustyöskentelystä tulla vaikeampaa. Muiden puolueiden tarve erottautua kasvaa. Samoin pyrkimys haastaa pääministeri Marinia, joka on tähän asti selvinnyt moitteettomasti.

 

Perussuomalaiset: 18,8%, laskua -1,3%-yks

Perussuomalaisilla oli syksyllä hyvä myllytys päällä, kuten naapurimaassa veljespuolueellaan Sverigedemokraateilla. Korona muutti kaiken. ”Vaihtoehtopuolueiden”, jollaiseksi PS kai edelleen mielletään, kannatus on laskenut koronakriisin aikana. Maahanmuutto ja ilmastonmuutostoimet eivät ole olleet politiikan keskiössä. Lisäksi muutamat PS-kansanedustajat ovat olleet  negatiivisen julkisuuden kohteena.

Pidemmällä aikavälillä PS:n tilanne – pääoppositiopuolue – on houkutteleva, mutta koronakriisin jatkuessa puolue ei voi tehdä juuri mitään. Jo näillä lukemilla puolue saisi kuntavaaleissa ylivoimaisesti kaikkien aikojen parhaan tuloksensa, ja nousisi monessa suuressa tai keskisuuressa kaupungissa keskeiseen asemaan.

 

Kokoomus: 16,2%, laskua -0,6%-yks.

Lyhyesti kuvattuna Kokoomus on oppositiopuolueena toivoton. Aiemmin valtionhoitajapuolueena pidettiin SDP:tä, mutta vuosien 1987-2019 välillä Kokoomus oli se puolue, joka oli vain yhden kauden oppositiossa. Se selittää, miksi kykypuolueen toiminta oppositiossa on niin räpiköivää. Tilannetta ei helpota se, että puheenjohtaja Petteri Orpo ei varsinaisesti ole persoonaltaan räiskyvä oppositiopoliitikko.

Kokoomuksen kohdalla mielenkiintoisin kysymys onkin, aikooko Antti Häkkänen haastaa Orpon, ja jos aikoo, niin milloin.

Pidemmällä aikavälillä Kokoomuksen on myös jotenkin ratkaistava, ollako konservatiivinen tai liberaali puolue. Vakiintuneet kaaderit maakunnissa ovat konservatiiveja, mutta kaupunkien liikkuvat äänestäjät aika liberaaleja. Vastaavaa ongelmaa ei ole esimerkiksi perussuomalaisissa tai demareissa.

 

Keskusta: 12,9%, nousua +1,0%.

Keskustan kannatuskäyrä näyttää vihdoin jonkinlaista nousua. Taso on kamala, mutta suunta sentään ylöspäin.

Puoluetta rasittaa tällä hetkellä erityisesti vaikeudet saada Päivi Nerg valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi. Nerg ei ole varsinaisesti keskustalainen, mutta on kepun suosikki virkaan. Toistaiseksi muut puolueet eivät ole laskeneet Nergiä läpi, mikä turhauttaa keskustaväkeä suunnattomasti. Tämä ei näy kannatuksessa, mutta aiheuttaa tuskastusta.

Puolueen vipuvarsi on heikko. Kaikista hallituspuolueista Keskusta haluaa viimeiseksi uudet vaalit. Siksi Katri Kulmunin neuvotteluvoima Marinia, Anderssonia ja Ohisaloa vastaan on heikko.

Vuoden päässä odottavista kuntavaaleista saattaa tulla Keskustalle kaikkien aikojen katastrofi, jos orastava kannatuskasvu ei kannakaan. Hallitusneuvotteluissa vaa’ankielen asema on houkutteleva, mutta kuntavaaleissa siitä ei ole apua.

 

Vihreät: 9,7%, laskua 1,0%-yks.

Vihreät on laskenut pitkästä aikaa alle kymmenen prosentin. Yksinumeroisista kannatusluvuista onkin vuosia aikaa. Keskeisenä syynä on Sanna Marin. Oikeastaan Marinin liberaali, vasemmistolainen kaupunkilaisuus tarjoaa kaikkea sitä, mitä enemmistö vihreiden äänestäjistä kaipaa.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo on hoitanut leiviskänsä puolueen kannattajien näkökulmasta hyvin, mutta jää mediahuomiossa auttamattomasti Sanna Marinin jalkoihin.

Jääkin nähtäväksi, aiheuttaako jo vähän pidempään jatkunut kannatuslasku puolueessa liikehdintää. Ehkä vahvempi pyrkimys erottautua hallituksessa?

 

Vasemmistoliitto: 7,3%, laskua -0,5%-yks.

Vasemmistoliiton kannatus 7,3% on puolueen yksi kaikkien aikojen heikoimmista. Tulevia kuntavaaleja varten tilanne ei näytä hyvältä, mutta aikaa on vuosi.

Keskeinen ongelma on sama kuin Vihreiden – Sanna Marin. Kaikki yllä kirjoittamani koskee sellaisenaan myös Vassia. Li Andersson on hoitanut leiviskänsä hyvin, mutta jää huomiossa Sanna Marinin jalkoihin.

 

Seuraavien kuukausien suunnan näyttää ensisijaisesti koronakriisin jatko. Sen jälkeen jäämmekin odottamaan, miten puolueet suuntaavat kohti kuntavaalikampanjoita, ja miten muut puolueet aikovat horjuttaa tällä hetkellä säröilemättömältä vaikuttavaa pääministeri Marinia.

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu