USA:n presidentinvaaliennuste

Yhdysvaltain presidentinvaalit pidetään tiistaina. Maan poliittiseen todellisuuteen ei olekaan vähään aikaan kuulunut muuta kuin coronavirus, vaalit ja ehkä Trump.

Tunnustan itsekin seuranneeni tilannetta esivaaleista lähtien, joten on paikallaan tarjota oma ennuste vaalien tuloksesta.

Suurin osa osavaltioista on joko selkeästi republikaanisia, tai selkeästi demokraattisia. Vaa’ankieliosavaltioita on noin kymmenen. Ne ratkaisevat vaalit. Keskitytään siis niihin.

 

Yhdysvallat on jyrkästi jakautunut maa, ja jakautuminen on tapahtunut suht vastikään. Esimerkiksi Bill Clinton voitti demokraattina kotiosavaltionsa Arkansasin vielä 1990-luvulla. Nykyään kukaan demokraatti ei voittaisi Arkansasia, vaikka olisi sieltä kotoisin. Vastaavasti kukaan republikaani ei voittaisi Kaliforniaa tai New Yorkia, kuten Ronald Reagan vielä 1980-luvulla. Itse asiassa Reagan voitti 49 osavaltiota, mikä on nykyisessä poliittisessa todellisuudessa mahdotonta.

Mitkä osavaltiot sitten ovat liikkuvia? Ainakin etäisesti vaa’ankieliosavaltioiksi lasketaan Florida, North Carolina, Pennsylvania, Ohio, Michigan, Iowa ja Nevada. Vuoden 2016 vaaleissa lisäksi Wisconsin vaihtoi puolta, mitä ei kukaan osannut odottaa. Vastaavasti Arizonasta on nyt tullut vaa’ankieli, entisen syvän punaisen sijaan. Toisin sanoen jyrkät yllätykset ovat korkeintaan 1-2 osavaltion suuruisia kerrallaan.

 

Oma ennusteeni pohjautuu varsin yksinkertaisesti siihen, että Trump ylisuorittaa vaaleissa gallupeihin nähden, kuten myös vuonna 2016. Erityisen suurta tämä ”ylisuorittaminen” on valkoisen työväenluokan miesten parissa. Tämä johtaa kartassa kuvattuun ennusteeseen. Omia karttojaan pääsee piirtelemään sivustolla www.270towin.com 

Demokraatit haaveilevat jopa Texasin ja Georgian voittamisesta, mutta tätä pidän epätodennäköisenä. Varsinkin kun edellä mainittu ”shy trumpist” -ilmi tunnetaan. Samaa ilmiötä voisi Suomessa kutsua piilopersuiksi.

Tämän seurauksena esimerkiksi Bidenin lievä johto Floridassa, North Carolinassa ja Arizonassa saattaa kääntyä vielä tappioksi. Sen sijaan vahva johto Michiganissa ja Wisconsinissa todennäköisesti kestää, vaikka Trump kiriikin.

 

Biden siis voittaa 279 – 258 valitsijamiehin. Erona vuoteen 2016 on, että Biden voittaa Pennsylvanian, Michiganin ja Wisconsinin, toisin kuin Hillary Clinton neljää vuotta aiemmin.

Mitä vaalien jälkeen tapahtuu? Todennäköisesti melko rauhallinen vallanvaihto. Tästä pitää huolen jo se, että iso osa senaatin republikaaneista ei lähde kaventamaan demokratiaa vallanvaihtoa vastustamalla, vaikka Trump häviäisikin vaalit. Puheet sisällissodasta ovat vahvasti liioiteltuja, vaikka aseiden hamstraaminen onkin todellinen ilmiö.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu