Vaalianalyysi osa 1: Lapin vaalipiiri

Eduskuntavaalit ovat taas ovella ja on aika tehdä vaalipiirikohtaiset ennusteet.

Neljä vuotta sitten aloitin ennusteet Helsingistä. Tasapuolisuuden vuoksi tällä kertaa lähden liikkeelle pohjoisesta. Lappi on pienin vaalipiireistämme ja edustajia valitaan tällä kertaa vain kuusi. Tämä nostaa piilevän äänikynnyksen huippukorkealle.

Matemaattisesti yhden paikan varmistaminen edellyttää 100%/7 eli noin 14 prosentin äänisaalista. Realistisesti äänikynnys asettunee noin 10% tasolle. Pienillä puolueilla ei ole asiaa parlamenttiin, minkä sai viimeksi kokea vihreiden Riikka Karppinen. Käytännössä paikkoja tulevat saamaan vain suuret puolueet, joihin Lapissa kuuluu myös Vasemmistoliitto.

Vaalipiirin suurimmat kysymysmerkit ovat Vasemmistoliiton läpimenijä, nyt kun Markus Mustajärvi jää eläkkeelle, sekä Persujen läpimenijä. Kaisa Juuso ei ole mikään household name asemastaan huolimatta. Mustajärven poisjäännistä huolimatta Vas saa varmasti yhden paikan, sillä kannatus on kovalla tasolla.

 

 

Paikkaennuste puolueittain:

 

Keskusta: 2 paikkaa, Katri Kulmuni ja Markus Lohi

PerusSuomalaiset: 1 paikka, tuntematon

Vasemmistoliitto: 1 paikka, tuntematon

SDP: 1 paikka, Johanna Ojala-Niemelä

Kokoomus: 1 paikka, Heikki Autto

 

Toistaiseksi pidän Lappia helpoimmin ennustettavana vaalipiirinä, koska suuretkaan heilahtelut eivät juuri muuta paikkamääriä. Toivottavasti tämä ei lannista kampanjaintoa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu