Vaalianalyysi osa 5: Oulun vaalipiiri

Vaalianalyysi etenee viidenteen osaan eli Ouluun. Alue on perinteisesti Keskustan hyvin vahvaa aluetta, ja vielä 2015 vaaleissa Kepu sai alueelta 9 kansanedustajaa. Se on puolet koko potista. Viimeksi kepu putosi kuuteen paikkaan.

Oulusta valitaan 18 kansanedustajaa, eli se on suuri vaalipiiri. Keskustan suuren koon ohella alueelle on ominaista vahva Vasemmistoliitto. Oulu on itse asiassa Lapin ohella ainoa alue Suomessa, jossa Vas on demareita suurempi.

Viime eduskuntavaaleissa myös Perussuomalaiset ovat nousseet kohti huippua. Heillä on 4 kansanedustajaa, ja tavoittelevat nyt lisäpaikkaa, kun Keskusta on alhossa. Toisaalta viime eduskuntavaaleissa PS:sää nostivat alueella tehdyt seksuaalirikokset, joista ei nyt ole vetoapua.

 

Ehdokaskohtaisesti suurin muutos on Juha Sipilän poisjäänti. Hän sai aiemmin vaalipiirin ennätyksen 30 000 ääntä ja viimeksikin 15 000. Se on nyt uusjaossa, mutta valtaosa äänestänee muita kepulaisia. Lisäksi Kepun Rantakangas harmillisesti kuoli vaalikauden aikana tapaturmaisesti. Yhdistettynä Kepun yleiseen kannatuslaskuun tämä vienee paikan.

Vasemmistoliitto on alueella vahva, ja kolme paikkaa pysynee. Selkeä kärkinimi on oululainen punavihreä Hanna Sarkkinen, joka voi mennä yli 10 000 äänen. Sen sijaan raahelainen Katja Hänninen on putoamisvaarassa.

Demareilla varma ykkönen on ministeri Tytti Tuppurainen. Hän voi myös päästä yli 10 000 äänen. Kainuulainen Raimo Piirainen jää eläkkeelle, joten demareiden kakkospaikka menee uusiksi. Vahvimmilla on varmaan ”piispan poika” Mikko Salmi. Hän on aiemmissa vaaleissa saanut kohtuullisia äänisaaliita ja julkisuutta.

Kokoomukselle pedattiin aiemmin kolmatta paikkaa Oulussa, mutta ennakkosuosikin viitta on tehty lyijystä. Aluekohtaisten gallupien perusteella Kokoomuksen lisäpaikat eri piireissä ovat sulamassa. Niin voi käydä Oulussakin. Istuvat kansanedustajat silloin jatkavat Mari Leena Talvitien johdolla.

Perussuomalaiset ovat taas jokerikortti. Napakympillä tulee lisäpaikka (joka on pois Kepulta). Varmoja läpimenijöitä, jos sellaisia edes on, ovat Seba Tynkkynen ja Jenna Simula. Melko varmoja ovat myös istuvat Olli Immonen ja Ville Välimäki. Jos viides paikka tippuu, se voi lohjeta varasijalla olevalle Eeva Aavakarille, joka muistaakseni sai jo viimeksi yli 3000 ääntä.

 

Ennustus:

Keskusta: 5 paikkaa, järjestyksen määrää Juha Sipilän äänten uusjakautuminen

PerusS: 5 paikkaa, Tynkkynen, Simula, Immonen, Välimäki, Aavakari

Vas.liitto: 3 paikkaa, Sarkkinen, Kyllönen, 3 paikka voi vaihtua

SDP: 2 paikkaa, Tuppurainen, Salmi

Kokoomus: 2 paikkaa, Talvitie, kakkospaikka voi vaihtua

Vihreät: 1 paikka, istuva Jenni Pitko jatkaa, vaikkei ole tehnyt ihmeitä

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu