Vaalianalyysi osa 6: Pohjanmaa

Helmikuu Gallup

Pohjanmaa eli virallisesti Vaasan vaalipiiri on hyvin oikeistolainen 16 ehdokkaan vaalipiiri, joka jakautuu kolmeen maakuntaan. Perinteisesti valtapuolueet ovat olleet Keskusta ja RKP.

Alueen valkoisuudessa on sekin piirre, ettei vihreillä tai vasemmistoliitolla ole yhtään kansanedustajaa (!) alueelta, vaikka vaalipiiri on melko suuri. Demareilla oli pitkään kolme kansanedustajaa, mutta nykyään on tyytyminen kahteen. Toisin sanoen 14/16 kansanedustajaa on valkoisia.

Ajankohtaisaiheena alueella on Keskustan ministeri Mika Lintilän monet kohut ja Keskustan ministeritilanne. En jaksa tässä kritisoida Lintilää enkä läpikäydä hänen kohujaan. Pihvi on se, että Keskustalla on neljä kansanedustajaa alueella, ja kolme heistä ministereitä. Nyt paikkamäärä putoaa neljästä kolmeen, joten joku iso nimi on vaarassa pudota. Kohujen vuoksi putoaja lienee Lintilä, mutta saako hän sympatiaääniä?

Demareilla on myös naamagalleriassa haasteita. Kokkolan Jutta Urpilainen on Afrikka-komissaarina (?) eikä siis ole ehdolla. Yli 10 000 äänen naiselle ei löydy korvaajaa. Lisäksi alueen mieskansanedustajat ovat Vaasasta. Eivät siis Keski-Pohjanmaalta. Urpilaisen ääniä karkaa pois demareilta. Paljon näkyvyyttä saanut vpj Matias Mäkynen paikkaa vähän.

RKP saa pidettyä puheenjohtajansa johdolla neljä paikkaa. RKP:n äänestämisen näkee Vaasassa väestörekisteristä. Ei ihmeitä. Korkeintaan sijoilla 2-4 olevien nimet voivat vaihtua. KD:llä jatkaa Peter Östman.

Suurin jännitysmomentti onkin PS ja Kok välinen tilanne. Paikat jakautuvat joko 3-3 tai sitten PS4-Kok2. Puolueilla on runsaasti yhtymäpintaa, joten kisa on mielenkiintoinen ja dynaaminen. Perussuomalaisten ääniharava Mauri Peltokangas imuroinee Keski-Pohjanmaan, jossa Kokoomuksella ei ole uskottavaa haastajaa. Kokoomus taas imuroi Vaasassa Paula Risikon johdolla.

Luotan tässä täysin mutuun, mutta Kok suunta on ollut alaspäin gallupeissa, ja PS ylöspäin. Siksi viimeinen paikka persuille.

 

Ennuste:

RKP: 4 paikkaa, kirkkaana kärkenä Anna-Maja Henriksson

PerusS: 4 paikkaa, Peltokangas, Mäkynen, Mäenpää, ehkä Rintamäki (?)

Keskusta: 3 paikkaa, Kurvinen, Savola, Kivisaari

Kokoomus: 2 paikkaa, Paula Risikko ja Janne Sankelo

SDP:  2 paikkaa, Matias Mäkynen ja Kim Berg

KD: 1 paikka, Peter Östman

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu