Vaalianalyysi osa 8: Savo-Karjala

Savo-Karjala eli Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala on 15 kansanedustajan keskikokoinen vaalipiiri. Jako on alueella hyvin tasainen. Kepulla on neljä kansanedustajaa, persuilla ja demareilla 3. Kokoomuksella kaksi. Kristillisillä, vihreillä ja vassilla yksi.

Keskusta on perinteisesti ollut Itä-Suomen mahtipuolue. Nyt puolueen yleinen heikkous sattuu. Samoin poisjäännit, kuten Anu Vehviläinen. Kokoomuksella, persuilla ja demareilla ei ole vastaavaa ongelmaa, vaan kaikki kovat nimet ovat ehdolla. Keskusta menettäneekin yhden paikan.

Kokoomus näytti vielä pari kuukautta sitten lähes varmalta kolmen kansanedustajan puolueelta, mutta yleinen kannatuslasku uhkaa. Demarit taas voivat olla lähes varmoja kolmesta paikastaan.

Vihreät, Vasemmistoliitto ja KD saanevat yhdet paikkansa pidettyä.

SDP:n Timo Suhonen Varkaudesta putosi viimeksi tarkastuslaskennassa. Nyt sympatiaääniä tullee niin paljon, ettei vastaavaa voi käydä. Hän voi olla oman listansa ykkönen hyvällä kampanjalla. Myös Seppo Eskelinen Joensuusta on varma läpimenijä. Kolmas paikka lienee menossa Kuopion Tuula Väätäiselle.

Kokoomus saa läpi Marko Kilven ja Markku Eestilän. Kolmas paikka on tiukassa, vaikka siltä ei vielä vähän aikaa sitten näyttänyt.

PS saanee läpi istuvat kansanedustajansa.

Keskustan savolaisedustajien ja ilomantsilaisen (?) Hannu Hoskosen on pakko onnistua hyvin. Laskeva kannatus ja edustajien poisjäännit eivät ole hyvä yhdistelmä.

Oikeastaan jännitysnäytelmää nähdään vain siitä, saako Kokoomus kolmannen paikkansa, vai onnistuuko esim. PS sen estämään. Ongelmana perussuomalaisilla on listan heikkous. Selkeä ykkösnimi ja ääniharava puuttuu. Silloin neljä paikkaa on hankala saavuttaa.

 

Ennuste:

PS: 3 paikkaa (istuvat kananedustajat)

SDP: 3 paikkaa (Juha Eskelinen, Timo Suhonen, Tuula Väätäinen)

Keskusta: 3 paikkaa

Kokoomus: 3 paikkaa (Marko Kilpi, Markku Eestilä, x)

Vas.liitto: 1 paikka (Matti Semi)

Vihreät: 1 paikka (Krista Mikkonen)

KD: 1 paikka (Sari Essayah)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu