Vaaliennuste: Kuntavaalit 2021

Kuntavaalit lähestyvät ja ennakkoäänestys on jo päättynyt. Muutaman päivän päästä nähdään, ketkä päättävät kunnissa seuraavat neljä vuotta.

Asetelma on mielenkiintoinen. Kokoomus, SDP ja Perussuomalaiset ovat kohtuullisen lähellä toisiaan, ja neljännestä sijasta kamppailevat tasaväkisesti Keskusta ja Vihreät.

Tässä Helsingin Sanomain uusin gallup, ajalta touko-kesäkuu 2021. Virhemarginaali noin 2% suuntaansa.

Tyypillinen peukalosääntö kuntavaaleihin on, että Kokoomus ylittää gallupit, koska heidän äänestäjänsä ovat niin aktiivisia. Perussuomalaiset sen sijaan alisuorittaa, koska heidän äänestäjänsä eivät äänestä kuntavaaleissa. Merkittävä osa heistä, jotka äänestävät eduskuntavaaleissa, mutta eivät jaksa uurnille kuntavaaleissa, ovat perussuomalaisia. Tosin tällä kertaa PS:n vahva ehdokasasettelu saattaa muuttaa aiempaa kaavaa.

Keskustaa taas suosii valtava ehdokasmäärä, tälläkin kertaa kai yli 7000, vaikka määrä on laskenut. Monissa kunnissa ei edes ole järjestäytynyttä poliittista toimintaa paitsi Keskustalla.

Vihreitä haittaa kannattajien nuori ikä, ja nuorethan äänestävät laiskasti.

SDP:tä auttaa Sanna Marinin suosio, jota aamiaiskohu on pahaan aikaan nakertanut.

 

Kokoomus: ennuste 20,0%, säilyttää ykköspaikan Helsingissä, Espoossa ja Turussa, ohittaa SDP:n Tampereella

Kokoomuksella on RKP:n ohella uskollisimmat äänestäjät, ja hyvät ehdokaslistat suurissa etelän kaupungeissa. Petteri Orpo saa hengähtää vaikeiden aikojen jälkeen ykkössijalla. Antti Häkkänen joutuu odottamaan puheenjohtajuuttaan vielä pari vuotta.

 

SDP: ennuste 18,0%, säilyttää ykköspaikan Vantaalla ja Lahdessa, saa 1-2 lisäpaikkaa Helsingissä

SDP:n etuna on tällä kertaa Sanna Marinin vahva suosio Helsingissä ja muissa suurissa yliopistokaupungeissa. Ehdokasasettelussa tuli vähän takkiin, 400-500 ehdokasta vähemmän kuin viimeksi.

 

PerusS: ennuste 17,5%, saattaa saavuttaa ykköspaikan Porissa ja Kouvolassa, nousee suurten joukkoon Vantaalla ja Tampereella

Persujen äänestäjien heikko aktiivisuus puree kuntavaaleissa. Silti kaikkien aikojen paras kuntatulos tulossa, ylivoimaisesti. Ehdokashankinta sujui erinomaisesti. Halla-aho joutuu Helsingissä lievästi pettymään, sillä kokoomusäänestäjät pysyvät pormestarikisan takia Kokoomuksessa.

 

Keskusta: ennuste 13,0%, menettää asemiaan Oulussa ja Seinäjoella

Tyypillisesti Keskusta ylisuoriutuu Kokoomuksen tavoin kuntavaaleissa. Monessa paikassa muilla puolueilla ei ole edes laajalti ehdokkaita. Tällä kertaa edessä on kuitenkin kaikkien aikojen heikoin tulos. Vihervasemmistohallituksen apupuolueen asema on raskas.

 

Vihreät: 11,0%, menettää ykkösaseman Jyväskylässä ja Nokialla

Edellisissä kuntavaaleissa vihreät suorittivat sensaatiomaiset piikkipaikat Jyväskylässä ja Nokialla. Eduskuntavaaleissa vihreät olivat Helsingin suurin. Mikään näistä ei tällä kertaa toteudu. Puolue on jäänyt hallituksessa vähän varjoon.

 

Vasemmistoliitto: 8,0%, saavuttaa ykkösaseman vain Kemissä

Vassin kannatus on 8,0%, satoi tai paistoi. Perussuomalaisten noustessa Vassi putoaa pois top kolmosesta kaikissa suurissa kaupungeissa. Ykkösasema säilyy Kemissä.

 

Tätä pienempien puolueiden kannatus on aika staattista (pl. Liike Nyt), joten en tällä kertaa analysoi niitä.

Hyvää vaaliaikaa kaikille!

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu