Vaaliennuste osa 10: Helsinki

Vaalit ovat jo ovella ja ennakkoäänestys päättymässä. Aika analysoida suuria vaalipiirejä, joissa pienetkin muutokset vaihtavat paikkoja. Helsingistä valitaan 23 kansanedustajaa, joten piilevä äänikynnys on vain noin neljä prosenttia.

Edellisissä eduskuntavaaleissa Vihreät olivat hämmentävästi Helsingin suurin puolue. Yleensä Kokoomus on ollut voittamaton. Nyt vihreät ovat vuorostaan luisussa. Menettämässä ilmeisesti kaksi paikkaa. Vastaavasti myötätuulessa ovat demarit.

Helsinki onkin ollut kartalla outolintu, jossa vihreät ovat suurempi kuin demarit. Johtava vasemmistopuolue, siis. Nyt SDP on palaamassa pääkaupungin johtavaksi vasemmistopuolueeksi. Tämä palauttaa Helsingin muiden suurten kaupunkien tilanteeseen.

Vastaavasti Keskustalle ja Perussuomalaisille Helsinki on myrkkyä. Persuille se on heikoin piiri, eikä Keskustalla edes ole yhtään kansanedustajaa. Helsinki on todellakin erikoinen vaalipiiri.

Nyt Kristilliset, Keskusta ja Sininen tulevaisuus ovat vaaliliitossa, joka saanee yhden paikan.

 

Kokoomus: Elina Valtonen siirtyi Uudeltamaalta ehdolle Helsinkiin. Lista on muutenkin kivikova, Ben Z, Sari Sarkomaa, Atte Kaleva, erilaisia upseereja. Miehiä ja naisia, kaiken ikäisiä. Kuusi paikkaa tulossa. Mahdollisia yllättäjiä 1-2.

SDP: Varmoja läpimenijöitä nosteessa olevat Nasima Razmyar, Eve Heinäluoma sekä varma Tuula Haatainen. Sanna-noste tuo lisäpaikkoja, joten Uudeltamaalta siirtyä Timo Harakkakin on varmasti läpi. Viides paikka voi mennä lähes kenelle tahansa, kuten Hilkka Ahde, Jukka Kekkonen, Lauri Muranen tai Dimitri Qvintus. Lisäpaikka tuo uutta puhtia nousevalle kaaderille.

Vihreät: syöksykierre ei ota oietakseen. Kuudesta paikasta ja vaalipiirin ykköspaikasta on romahdus neljään paikkaan. Pekka Haavisto ei näy eikä kuulu. Miksi? Hän on ainoa suosittu vihreä tällä hetkellä. Ehkä hän jo keskittyy presidentti tenttiin. Maria Ohisalo ja Mari Holopainen myös varmoja läpi. Neljäs paikka mennee Fatim Diarralle,, joka jo viimeksi oli lähellä. Miehet eivät listalla juhli.

Vas. liitto: Paavo Arhinmäki ei ole listalla, joten vain naisia menee läpi. Mai Kivelä, Minja  Koskela ja Veronika Honkasalo ovat vahvoilla. Suldaan Said Ahmed varmaan putoaa. Tulos on joka tapauksessa vassilaisille hyvä.

PerusS: Jussi Hall-aho lienee taas vaalipiirin ääniharava. Myös Kokoomuksesta siirtyvä Wille Rydman on varmasti läpi. Kolmas paikka menee Mari Rantaselle tai Tom Packalenille, jotka ovat poliiseja.

RKP: yksi paikka kuten aina. Evva Biaudet.

Vaaliliitto: joko Mika Ebeling (kist) tai Mikko Kärnä (kesk). Sanoisin Ebeling, koska kristit ovat mestari keskittäjiä.

 

Ennuste: 

Kok: 6 paikkaa

SDP: 5 paikkaa

Vihr: 4 paikkaa

Vas.liitto: 3 paikkaa

PerusS: 3 paikkaa

RKP: 1 paikka

Krist: 1 paikka

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu