Vaalitulokset 2021: Kokoomuksen jytky

Kuntavaalit 2021 on käyty ja äänet laskettu. Yllätysmomentiksi nousi matala ääniaktiivisuus – noin 55%  – joka nähtävästi suosi Kokoomusta ja puraisi persua.

Keskusta sai sittenkin mobilisoitua joukkonsa maaseudulla ja säilyi maaseudun selvänä ykköspuolueena. Vihreät taas romahti talossa ja puutarhassa.

Perussuomalaisten kuntajytky jäi tulematta – Keskusta piti persut loitolla maaseudulla ja Kokoomus isoissa kaupungeissa.

 

Kokoomus: jytky 21,4%

Vaalien suurin voittaja on Kokoomus. Etelän suuret kaupungit ovat kaikki nyt kokoomushallinnassa. Tai no Tampereen pormestarista varmasti vielä väännetään.

Kokoomus sai mobilisoitua omat joukkonsa, kun muut taas eivät. Äänestysaktiivisusu oli liian matala kaikille muille.

Tämä oli Kokoomukselle jo neljäs kuntavaalivoitto putkeen (!) mikä on uskomaton suoritus. Petteri Orpo jatkaa puheenjohtajana.

 

Demarit: gallupien mukainen 17,7%

SDP:tä ei karvaa niinkään tulos 17,7% – sehän on gallupien mukainen – kuin ykköspaikan menetykset Tampereella ja Vantaalla.

Tampereella ykköspaikan ilmeisesti ratkaisi vieläpä kuollut RKP:n mies. Toki pormestarikuvio katsotaan loppuun saakka.

Valopilkkuna SDP:lle on Helsingissä saatu lisäpaikka ja hyvät tulokset Turussa ja Espoossa. Marin-ilmiö nähtävästi puree ainakin Helsingissä ja Turussa.

 

Keskusta: torjuntavoitto 14,9% 

Tulos on Keskustalle historian huonoin kuntavaaleissa, mutta silti torjuntavoitto.

Gallupit povasivat Kepulle 13% lukemia, jolloin he olisivat jääneet perussuomalaisten taakse neljänneksi.

Annika Saarikon jatkolle kepu-johdossa tämä tietää hyvää.

 

PerusS: pettymys 14,5% 

Perussuomalaiset saivat historiansa ylivoimaisesti parhaan kuntavaalituloksen, ja valtuutettuja onkin lähes yhtä paljon kuin Kokoomuksella ja SDP:llä.

Lisäksi PS nousi top kolmoseen ainakin Vantaalla, Oulussa, Lahdessa, Kotkassa, Kouvolassa ja Porissa. Tästä huolimatta pienoinen pettymys gallupeihin nähden.

Yritykset nousta suurten joukkoon epäonnistuivat ainakin Helsingissä, Espoossa ja Turussa. Ilmeisesti surkea äänestysaktiivisuus 55% on puraissut juuri persuja.

 

Vihreät: romahdus 10,6%

Vihreät saivat 2017 jonkinlaisen kuntajytkyn, ja valloittivat Jyväskylän ja Nokian (!)

Nyt Vihreät menettivät molemmat, eivätkä olleet ykkösiä missään. Helsingissä Anni Sinnemäen rikosepäilystä on puhuttu, mutta tuskin se valtakunnallisesti vaikuttaa.

 

Vasemmisto: ikuinen noin 8% jossa mikään ei muutu 

Vassin gallupkannatus on pyörinyt noin 8 prosentissa niin kauan kuin minä olen tehnyt näitä analyysejä. Nyt vaalitulos 7,9%. Kannatus ei muutu tässä puolueessa.

 

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu