Vihreät – miksi harkinta petti?
Ulkoministeri Pekka Haavistoon liittyvää kujanjuoksua ja sekasortoa on ollut hämmentävä seurata viime viikot.
Mainittakoon että Vihreät ovat puolue, joka ei yleensä tee viestinnässä virheitä. Heidän nuorehkon, korkeasti koulutetun väkensä osaaminen media-asioissa on erinomaista.
Se lisää kohun yllättävyyttä.
Mistä kaikki sai alkunsa? Ulkoministeri Haavisto yritti siirtää konsulipäällikkö Pasi Tuomisen pois tehtävistään, kun al-Holin lasten ja naisten auttamisen kanssa tuli erimielisyyksiä. Tämän lainmukaisuutta perustuslakivaliokunta lähti selvittämään. En ota kantaa siihen, mitä Haaviston ja Tuomisen välillä tapahtui, kun en sitä voi varmuudella tietää.
Sen sijaan perustuslakivaliokunnan mietinnön valmistumisen aikaiset kohut hämmentävät. Lähtökohta valiokunnassa oli, että kaikki muut paitsi vihreiden edustajat Alanko-Kahiluoto ja Forsgren olivat asiasta yksimielisiä: Haavisto on toiminut väärin, mutta syytekynnys ei ylity. Lopputulema on Haaviston kannalta ikävä, mutta ei katastrofi.
Tämän jälkeen onkin tapahtunut kaikenlaista:
1) Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pitko yritti paimentaa whatsapp-viestillä muita ryhmänjohtajia Haavisto-myönteisempään lopputulemaan
2) PeV:in jäsen Outi Alanko-Kahiluoto lähetti valiokunnan jäsenille sähköpostin, jossa ehdotti Haavisto-myönteisempää lopputulemaa.
3)Vihreät postaa yllä olevan kuvan, jossa annetaan ymmärtää, että Haavistoa moitittaisiin lasten auttamisesta. Näinhän ei ole. Haavistoa epäiltiin konsulipäällikön epäasiallisesta kohtelusta.
4) Vihreät esittivät Eduskunnan täysistunnossa kommentteja, joiden perusteella PeV:in valiokuntaneuvos olisi toiminut Haavisto-asiassa ohjailevasti tai väärin.
Tämä viimeisin kehitys on jo huolestuttava. Eduskunnan virkamiehen syyllistäminen epämieluisasta lopputulemasta on demokratian vastaista. Ei virkamiestä pidä syyllistää siitä, että hän kirjaa valiokunnan enemmistön kannan mietintöön. Niin hänen kuuluukin tehdä.
Virkamiehellä on oltava Eduskunnassa työrauha, myös silloin kun hän on vihreiden kanssa eri mieltä. Perustuslakivaliokunta on lisäksi korostetun riippumaton ja epäpuoluepoliittinen.
Miten vihreiden maltti on näin pettänyt? Eivät vihreät toimineet näin, kun heillä oli edellisen kerran ministeri hädässä (Heidi Hautala 2013).
Vihreät eivät myöskään aiemmin ole sortuneet näin selviin virheisiin puolustaessaan omaansa. Esimerkiksi Heidi Hautalan virheitä Arctia Shipping-kohussa ei yritetty kääntää kenenkään virkamiehen syyksi, eivätkä virheät ilmeisesti painostaneet muita puolueita tukemaan Hautalaa. Mikä tällä kertaa on erilaista? Haavistohan on puolueen entinen puheenjohtaja mutta niin oli Hautalakin.
Ensin UM Haavisto yritti kyykyttää konsulipäällikköä – ja nyt vihreät yrittävät kyykyttää valiokuntaneuvosta. Voidaanko tästä jo vetää johtopäätöksiä miten vihreät suhtautuvat palkollisiin?
Mikä harkinta ?
Aatteen palossa mennään läpi harmaan kiven muista viis, saatikka jostakin niin tylsästä ja arkipäiväisestä kuin lakien noudattamisesta
Ilmoita asiaton viesti
En ole ihan varma viestinnän pettämisestä. Se on suunnattu omalle kannattajakunnalle puolueen kultapojan maineen pelastamiseksi ja tarjoaa kenttäväelle helppoja lauseita joita nämä voivat hokea somekeskustelussa. Härskeimpänä tämä, että mitään lainvastaisuutta ei olisi todettu.
Se näkyy myös toimivan, osa vihreistä tuntuu olevan oikeasti siinä luulossa että valiokunnan lausunto oli vapauttava. Ja että vika on kaikissa muissa.
Haaviston asema puolueessaan on erilainen kuin Hautalan aikanaan. Haavistoon liittyy paljon ihan henkilöpalvontaan asti ulottuvia ajatuksia, lähin vastaava lienee persut ja Halla-aho.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta uppoaako vihreiden överiksi mennyt viestintä omaan kannattajakuntaan, joka on tunnetusti hyvin koulutettua. Rohkenen epäillä.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin osaan uppoaa. Eräs perusvihreä juuri kirjoitti että Pekkaa vastaan hyökätään kostoksi siitä että tämä on päässyt presidentivaalien toiselle kierrokselle. Toinen blogasi että lakia ei ole rikottu.
Mutta vooi-han se olla, että aliarvioivat jopa oman kannattajakuntansa ja siinä tapauksessa se sitten petti.
Ilmoita asiaton viesti
– Ensin UM Haavisto yritti kyykyttää konsulipäällikköä – ja nyt vihreät yrittävät kyykyttää valiokuntaneuvosta. Voidaanko tästä jo vetää johtopäätöksiä miten vihreät suhtautuvat palkollisiin?
Erittäin hyvin tiivistetty lopuksi;p)
Ilmoita asiaton viesti
Haavisto itse on esiintynyt kohun aikana rauhallisesti. Mokaamisen ovat hoitaneet muut. Ehkä Haaviston pitkä kokemus on auttanut.
Ilmoita asiaton viesti
Haavisto on somepäivittänyt itsestään lenkkipolulla.
Oikea tapa olisi Haaviston ollut myöntää että virheitä on tehty vaikka eivät johdakaan syytteeseen ja että muut päättävät luottamuksesta, otan joka tapauksessa opiksi. Pyydän anteeksi.
Viikon päästä asia olisi ohi.
Ilmoita asiaton viesti
Haavisto toistuvasti harjoitti tietoista harhaanjohtamista, siis valehtelua puhuessaan 20 suomalaisesta naisesta lapsineen al-Holin leirillä Syyriassa.
Siellä on 19 arabimaahanmuuttajaa ja 1 suomalainen.
Kansalaisuus voi vaihtua, mutta kansallisuus ei vaihdu koskaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Kansalaisuus voi vaihtua, mutta kansallisuus ei vaihdu koskaan.”
Mielenkiintoinen näkemys. Koskeeko tämä myös tulevia sukupolvia, eli monenko sukupolven päästä maahanmuuttajien jälkeläiset voivat mielestäsi kutsua itseään suomalaisiksi? Vai voivatko yleensä milloinkaan?
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin tästä ajasta.
Ilmoita asiaton viesti
Eli Suomessa syntyneet ovat suomalaisia?
Ilmoita asiaton viesti
Enpä olisi sinusta uskonut. Ei ehkä kannata kovasti viisastella viestinnästä, jos itse lähtee mukaan öyhöoikeiston muokkaaman somepäivityksen levittämiseen.
(En sitä kuvapariakaan onnistuneena viestintänä.)
Ilmoita asiaton viesti
Hyökkäys on paras puolustus, näköjään.
Fiksu tapa olisi ollut myöntää virheensä ja pyytää anteeksi. Viedä aseet ns. öyhöoikeistolta. Homma olisi förbi tammikuuhun mennessä ja asiat jatkuisivat ennallaan, Haavisto ulkoministerinä kun kerran tuki tulee hallituskumppaneilta.
Sen sijaan että vihreät hakevat syyllistä kaikkialta muualta paitsi itsestään.
Ilmoita asiaton viesti
Olen täysin samaa mieltä. Nyt polemiikki jatkuu ties miten pitkään ja asia pysyy otsikoissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kaipa se harkinta petti yksinkertaisesti siksi, että meikäläinen poliittinen ”kulttuuri” on pohjia myöten omaksuttu vihreissäkin.
X
Ilmoita asiaton viesti
Koska blogisti Koskela on äärimmäisen asiallinen, niin jätän tämän tähän uskoen kyseessä olevan kirjoitusvirheen:
”… eivätkä virheät ilmeisesti painostaneet muita…”
(-; No naurattaa se silti, mutta minähän olenkin perussuomalainen ;- )
Ilmoita asiaton viesti
Blogitekstistä syntyy sellainen vaikutelma, että ongelma on luonteeltaan markkinointitekninen. Noinko alas politiikassa on vajottu?
Jos joku haluaa saada asiasta syvällisempää kuvaa kuin pelkästään sitä aiemmin omaksuttua että oma puolue hyvä, toinen puolue paha, suosittelen lukemaan edes tämän yhden YLE:n uutisartikkelin:
Oikeusoppineet eri linjoilla tapaus Haavistosta – Näin rajusti näkemykset erosivat
Ilmoita asiaton viesti
”Jaakko Jonkan sanojen painoarvoa lisää se, että hän väitteli aikoinaan oikeustieteen tohtoriksi syytekynnyksestä. Sen lisäksi hän oli syyttäjän eli eduskunnan oikeusasiamiehen Jacob Södermanin avustaja niin sanotussa Juhantalo-jutussa. Vuoden 1993 juttu on tähän mennessä viimeisin valtakunnanoikeuteen päätynyt ministeririkos.”
https://yle.fi/uutiset/3-11691473
X
Ilmoita asiaton viesti
Perustuslakivaliokunta pyysi ja sai asiantuntijalausuntoja kahdeltatoista rikos-, hallinto- ja valtiosääntöoikeuden professorilta ja muulta oikeusoppineelta. Lausuntoja kertyi kaikkiaan 23.
Suosittelen uudelleen lukemaan tuon YLE:n uutisartikkelin sen sijaan, että kopioisimme sen tähän keskusteluketjuun palasina tai kokonaan.
Ilmoita asiaton viesti
On valiokuntakin joutunut miettimään lausuntojen painoarvoa ja ”palastelemaan” ne.
X
Ilmoita asiaton viesti
Hirveä kohtalo. On niin paljon helpompaa olla pelkkä tavallinen somekeskustelija, jonka ei tarvitse ottaa huomioon edes sitä mitä valtamedia esittää.
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko ylevämmät periaatteet joutua ristiriitaan maallisen lain, Suomen lain kanssa? Muistaakseni Päivi Räsenen oli ääneen pohdiskellut tätä kristillisillä kesäjuhlilla ollessaan sisäministerinä. Kovasti tuntui tulevan pyyhkeitä. Olisko ollut arvostelua vihreidenkin suunnalta?
P. Haavisto ulkoministerinä seurasi mielestään ”ylevämpiä periaatteita” ja rikkoi niin tehdessään joitakin lakipykäliä. Pyyhkeitähän tästäkin on tullut, mutta olisiko nyt moittimatta ne, jotka olivat äänessä Räsäsen tapauksessa?
Tarkoitus pyhittää keinot -ajattelu ei oikein sovellut lakipykäliin ja niiden noudattamiseen. Nyt tuli lapsia autettua, mutta ilmeisesti ohessa myös pelastettiin paikalliselta oikeudelta terrorismin tukijoita. Toivotaan, ettei tässä olisi kiittämättömyys islamin palkkana.
Ilmoita asiaton viesti
Neljä Isis-terroristin vaimoa/leskeä on saatu turvaan Syyriasta tänne Suomeen.
Toivottavasti he ovat niitä vain sisätiloissa pysyneitä, lapsiaan kasvattaneita, pyykkiä pesseitä ja ruokaa laittaneita äitejä, jotka eivät ole tienneet mitä ulkona tapahtui ja mitä aviomiehet tekivät päivätyökseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kalsareita pesevia vaimoja urheita…
https://genius.com/Eppu-normaali-puhtoinen-lahioni-lyrics
https://www.youtube.com/watch?v=ZmO38Bnzz80
Ilmoita asiaton viesti
Veritahrat lähtevät helpoimmin kun verinen vaate heti upotetaan kylmällä vedellä täytettyyn saaviin.
Ilmoita asiaton viesti