Ylen gallup: kuntavaalit kahden kauppa

 

Vuoden 2021 ensimmäinen Ylen puoluegallup on julkaistu. Merkillepantavaa on, että kolmen suurimman puolueen kannatus nousi. Takkiin ottivat merkittävästi vain Liike Nyt ja ylijäämä ”muut”. Ilmeisesti Hjallis Harkimon melko näyttävästä tv-kampanjoinnista huolimatta Liike Nyt ei ole lyömässä läpi, ainakaan toistaiseksi. Minkään puolueen suuruusjärjestys ei  tässä gallupissa muuttunut.

Kuntavaalien lähestyessä vaaliasetelmat alkavat muotoutua. Kolmen kuukauden kuluttua pidettävät vaalit alkavat paljastua kahden kaupaksi. PerusS ja SDP ovat repineet jo yli viiden prosenttiyksikön etumatkan kolmantena olevaan Kokoomukseen. Kolmessa kuukaudessa viisi kuukautta on turhan kova matka kurottavaksi. Äänestäjät joutuvatkin pohtimaan, haluavatko kuntavaalien ykköspaikalle Jussi Halla-ahon vai Sanna Marinin.

PS:n ja SDP:n lisäksi tasainen taistelupari ovat Keskusta ja Vihreät sijoilla 4 ja 5. Maantieteellisesti puolueiden kannatukset ovat toistensa peilikuvat, mutta hyvin tasaiset ne ovat. Vihreillä mielenkiintoa lisää mahdollisuus ottaa Helsingissä ykköspaikka.

 

Perussuomalaiset: 21,9%, muutos +1,0%

Jussi Halla-ahon joukot ovat vahvistaneet asemiaan merkittävästi. Lähes 22% kannatuksella otettaisiin jo monessa keskisuuressa kaupungissa ykköspaikka. Ainakin Porissa, Lahdessa ja Kouvolassa voidaan varautua persujohtoon. Suurista kaupungeista ainakin Vantaa ja Turku voivat olla lähellä. PerusS on tällä hetkellä oikeistokonservatiivisen äänestäjäkunnan kiistaton ykköspuolue. Vaaleja ajatellen tämä tuo heille merkittävää etua.

Jännitysmomenttia tuo puolueen kyky alisuoriutua kuntavaaleissa. Koko 2010-luvun ajan nähtiin, miten PS yllättää gallupit eduskuntavaaleissa, mutta kuntavaaleissa alisuoriutuu. Toisaalta 21,9% tai vastaavilla lukemilla pieni alisuoriutuminenkin olisi kaikkien aikojen paras tulos ja hieno saavutus.

PS:n aiempana haasteena kuntavaaleissa on ollut heikko ehdokasmäärä, minkä korjaamiseen puolue onkin tällä kertaa näkyvästi panostanut.

 

SDP: 21,4% muutos +0,8% 

Demareiden kannatus laski kevään koronapiikistä jouluun asti. Nyt kannatus on taas nytkähtänyt nousuun.  Kuntavaaleissa puoluetta houkuttaa yli 20%:n kannatus. Ennen vuoden 2012 vaaleja tämä toteutui muistaakseni joka kerta. Sen jälkeen onkin ollut vaikeampaa. Paluu yli 20 prosentin lukemiin vaikuttaa tällä hetkellä todennäköiseltä. SDP:n ja perussuomalaisten asema kahtena suurimpana puolueena onkin hyvin vahva. Sanna Marin on ”punavihreän” tai ”vasemmistoliberaalin” sektorin kiistaton ykkönen, mikä vahvistaa puolueen asemia kärkikamppailussa.

Viime kuntavaaleissa SDP:n keskeisenä ongelmana oli heikko pärjääminen Helsingissä ja Espoossa. Puolue otti Helsingissä Kokoomukselta 47 000 ääntä kuokkaan ja Espoossa 27 000 ääntä kuokkaan. On selvää, ettei moisia lukemia voi kuroa kiinni helposti muualla. Tällä kertaa Kokoomus on kuitenkin niin kanveesissa, ettei tuollaisia lukemia nähdä.

 

Kokoomus: 16,2%, muutos +0,3%

Kokoomus on saanut ainakin syöksykierteensä katkaistua. Kannatus laski lokakuusta joulukuuhun lähes kaksi prosenttiyksikköä, ja oli jouluna jo 15,9 prosentissa. Se oli kaikkien aikojen huonoimpia Kokoomukselle mitattuja lukuja. Yleensa ”kykypuolue” ryhdistäytyy vaaleihin, ja heidän ehdokasasettelunsa on yleensä hyvä. Ehkä niin käy nytkin. Puolueella on ollut yleensä kyky ylisuoriutua vaaleissa, mikä johtunee kannattajakunnan vahvasta äänestysaktiivisuudesta.

Saa nähdä menettääkö Kokoomus Helsingin pormestarinpaikan. Se olisi puolueelle nöyryytys. Eduskuntavaaleissa vihreät kirivät jo hieman ohi Kokoomuksesta, mutta vaalit eivät ole veljiä keskenään.

 

Keskusta: 11,7%, muutos -0,4%

Viime kuukausina Keskustan kannatus on pyörinyt noin 11-12 prosentin tuntumassa. Siinä on hyvää ja huonoa. Pudotus alle 10%:n nöyryytysrajan ei enää vaikuta todennäköiseltä, mutta vastaavasti nousuakaan ei näy.

Annika Saarikon puolueen todellisena ongelmana on perussuomalaisten kannatuksen räjähdysmäinen nousu maaseudulla ja pohjoisessa. Yleensä Keskustalla ei ole ollut haastajaa maaseudulla, mutta nyt PerusS on tullut apajille. Kaupungeissa ei ole yhtään helpompaa kuin aiemminkaan. Vaikea on paikka Keskustalla. Tilannetta ei helpota hallitusvastuu vihervasemmistolaisessa hallituksessa, jonka toimia äänestäjäkunta ei aina ymmärrä.

Puolue saanee historiansa huonoimman kuntavaalituloksen 2021, ellei ihmeitä tapahdu.

 

Vihreät: 11,4%, muutos -0,2%

On mielenkiintoista miten vähän Pekka Haaviston al-Hol -jupakka ja lähellä ollut ministeriero vaikuttivat vihreiden kannatukseen. Ilmeisesti puolueen ydinkannattajakunta alkaa olla lähellä 10 prosenttia.

Lyhyellä aikavälillä puoluetta voi lohduttaa Helsingin potentiaalinen ykkössija ja pormestarin paikka.

Pidemmällä aikavälillä vihreiden ongelma on ykköskasvojen puuttuminen. Pekka Haaviston maineen tahriutuessa virkamiehen kyykytyksessä, rikosepäilyissä ja al-Hol -kohussa on vaikea nähdä häntä enää presidenttiehdokkaana tai eduskuntavaalien ykköskasvona. Kuka tilalle? Ero kakkosnimiin on hirveän pitkä.

 

Vasemmistoliitto: 7,6%, muutos +0,4%

Satoi tai paistoi, Vassin kannatus on 7,2-8,2 prosentin väliin. Onnea kuitenkin Li Anderssonille vauvasta. Ja Jussi Saramolle sijaisuudesta.

 

______

Kuntavaalien jälkeen on mielenkiintoista nähdä, millaisia koalitioita suurimpien kaupunkien valtuustoissa nähdään. Kokoomuksen heikkeneminen ja PerusS:n nousu tuovat uusia mahdollisuuksia.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu