Ylen gallup: kuntavaalit kahden kauppa
Vuoden 2021 ensimmäinen Ylen puoluegallup on julkaistu. Merkillepantavaa on, että kolmen suurimman puolueen kannatus nousi. Takkiin ottivat merkittävästi vain Liike Nyt ja ylijäämä ”muut”. Ilmeisesti Hjallis Harkimon melko näyttävästä tv-kampanjoinnista huolimatta Liike Nyt ei ole lyömässä läpi, ainakaan toistaiseksi. Minkään puolueen suuruusjärjestys ei tässä gallupissa muuttunut.
Kuntavaalien lähestyessä vaaliasetelmat alkavat muotoutua. Kolmen kuukauden kuluttua pidettävät vaalit alkavat paljastua kahden kaupaksi. PerusS ja SDP ovat repineet jo yli viiden prosenttiyksikön etumatkan kolmantena olevaan Kokoomukseen. Kolmessa kuukaudessa viisi kuukautta on turhan kova matka kurottavaksi. Äänestäjät joutuvatkin pohtimaan, haluavatko kuntavaalien ykköspaikalle Jussi Halla-ahon vai Sanna Marinin.
PS:n ja SDP:n lisäksi tasainen taistelupari ovat Keskusta ja Vihreät sijoilla 4 ja 5. Maantieteellisesti puolueiden kannatukset ovat toistensa peilikuvat, mutta hyvin tasaiset ne ovat. Vihreillä mielenkiintoa lisää mahdollisuus ottaa Helsingissä ykköspaikka.
Perussuomalaiset: 21,9%, muutos +1,0%
Jussi Halla-ahon joukot ovat vahvistaneet asemiaan merkittävästi. Lähes 22% kannatuksella otettaisiin jo monessa keskisuuressa kaupungissa ykköspaikka. Ainakin Porissa, Lahdessa ja Kouvolassa voidaan varautua persujohtoon. Suurista kaupungeista ainakin Vantaa ja Turku voivat olla lähellä. PerusS on tällä hetkellä oikeistokonservatiivisen äänestäjäkunnan kiistaton ykköspuolue. Vaaleja ajatellen tämä tuo heille merkittävää etua.
Jännitysmomenttia tuo puolueen kyky alisuoriutua kuntavaaleissa. Koko 2010-luvun ajan nähtiin, miten PS yllättää gallupit eduskuntavaaleissa, mutta kuntavaaleissa alisuoriutuu. Toisaalta 21,9% tai vastaavilla lukemilla pieni alisuoriutuminenkin olisi kaikkien aikojen paras tulos ja hieno saavutus.
PS:n aiempana haasteena kuntavaaleissa on ollut heikko ehdokasmäärä, minkä korjaamiseen puolue onkin tällä kertaa näkyvästi panostanut.
SDP: 21,4% muutos +0,8%
Demareiden kannatus laski kevään koronapiikistä jouluun asti. Nyt kannatus on taas nytkähtänyt nousuun. Kuntavaaleissa puoluetta houkuttaa yli 20%:n kannatus. Ennen vuoden 2012 vaaleja tämä toteutui muistaakseni joka kerta. Sen jälkeen onkin ollut vaikeampaa. Paluu yli 20 prosentin lukemiin vaikuttaa tällä hetkellä todennäköiseltä. SDP:n ja perussuomalaisten asema kahtena suurimpana puolueena onkin hyvin vahva. Sanna Marin on ”punavihreän” tai ”vasemmistoliberaalin” sektorin kiistaton ykkönen, mikä vahvistaa puolueen asemia kärkikamppailussa.
Viime kuntavaaleissa SDP:n keskeisenä ongelmana oli heikko pärjääminen Helsingissä ja Espoossa. Puolue otti Helsingissä Kokoomukselta 47 000 ääntä kuokkaan ja Espoossa 27 000 ääntä kuokkaan. On selvää, ettei moisia lukemia voi kuroa kiinni helposti muualla. Tällä kertaa Kokoomus on kuitenkin niin kanveesissa, ettei tuollaisia lukemia nähdä.
Kokoomus: 16,2%, muutos +0,3%
Kokoomus on saanut ainakin syöksykierteensä katkaistua. Kannatus laski lokakuusta joulukuuhun lähes kaksi prosenttiyksikköä, ja oli jouluna jo 15,9 prosentissa. Se oli kaikkien aikojen huonoimpia Kokoomukselle mitattuja lukuja. Yleensa ”kykypuolue” ryhdistäytyy vaaleihin, ja heidän ehdokasasettelunsa on yleensä hyvä. Ehkä niin käy nytkin. Puolueella on ollut yleensä kyky ylisuoriutua vaaleissa, mikä johtunee kannattajakunnan vahvasta äänestysaktiivisuudesta.
Saa nähdä menettääkö Kokoomus Helsingin pormestarinpaikan. Se olisi puolueelle nöyryytys. Eduskuntavaaleissa vihreät kirivät jo hieman ohi Kokoomuksesta, mutta vaalit eivät ole veljiä keskenään.
Keskusta: 11,7%, muutos -0,4%
Viime kuukausina Keskustan kannatus on pyörinyt noin 11-12 prosentin tuntumassa. Siinä on hyvää ja huonoa. Pudotus alle 10%:n nöyryytysrajan ei enää vaikuta todennäköiseltä, mutta vastaavasti nousuakaan ei näy.
Annika Saarikon puolueen todellisena ongelmana on perussuomalaisten kannatuksen räjähdysmäinen nousu maaseudulla ja pohjoisessa. Yleensä Keskustalla ei ole ollut haastajaa maaseudulla, mutta nyt PerusS on tullut apajille. Kaupungeissa ei ole yhtään helpompaa kuin aiemminkaan. Vaikea on paikka Keskustalla. Tilannetta ei helpota hallitusvastuu vihervasemmistolaisessa hallituksessa, jonka toimia äänestäjäkunta ei aina ymmärrä.
Puolue saanee historiansa huonoimman kuntavaalituloksen 2021, ellei ihmeitä tapahdu.
Vihreät: 11,4%, muutos -0,2%
On mielenkiintoista miten vähän Pekka Haaviston al-Hol -jupakka ja lähellä ollut ministeriero vaikuttivat vihreiden kannatukseen. Ilmeisesti puolueen ydinkannattajakunta alkaa olla lähellä 10 prosenttia.
Lyhyellä aikavälillä puoluetta voi lohduttaa Helsingin potentiaalinen ykkössija ja pormestarin paikka.
Pidemmällä aikavälillä vihreiden ongelma on ykköskasvojen puuttuminen. Pekka Haaviston maineen tahriutuessa virkamiehen kyykytyksessä, rikosepäilyissä ja al-Hol -kohussa on vaikea nähdä häntä enää presidenttiehdokkaana tai eduskuntavaalien ykköskasvona. Kuka tilalle? Ero kakkosnimiin on hirveän pitkä.
Vasemmistoliitto: 7,6%, muutos +0,4%
Satoi tai paistoi, Vassin kannatus on 7,2-8,2 prosentin väliin. Onnea kuitenkin Li Anderssonille vauvasta. Ja Jussi Saramolle sijaisuudesta.
______
Kuntavaalien jälkeen on mielenkiintoista nähdä, millaisia koalitioita suurimpien kaupunkien valtuustoissa nähdään. Kokoomuksen heikkeneminen ja PerusS:n nousu tuovat uusia mahdollisuuksia.
Liike Nytin ohella marginaalipuolella seurataan Sinisiä.
Ei ole helppoa ei.
Ilmoita asiaton viesti
Demareita ja persuja puolueina yhdistää yleispuolueena oleminen. Muut ovat siis enemmän edunjakopuolueita omille äänestäjä segmenteilleen.
Ilmoita asiaton viesti
Persutko yleispuolue, no ei todellakaan, kahden asian liike, maahanmuutolla elämöinti sekä vihamielinen suhtautuminen EU:n, siinäpä ne.
Ilmoita asiaton viesti
Et nyt taaskaan ymmärtänyt mitä luit
Ilmoita asiaton viesti
Eikö nimenomaan juuri perussuomalaisissa me vs. muut – ajattelu ole kaikista vahvimmillaan? Minun on kyllä hyvin vaikea nähdä perussuomalaisia minkäänlaisena yleispuolueena, joka ajaisi kaikkien asiaa tai edes kenenkään muun kuin oman ydinkannattajiensa.
Ilmoita asiaton viesti
Perussuomalainen pelkää verotuksen kiristymistä ja keskiluokasta putoamista. Lisäksi se pelkää maahanmuuttajia, kasvissyöjiä, naisia ja homoja. Närpes on melkein kuin herpes, koska siellä pakolaiset tekee töitä ja puhuu ruotsia ja poimii vihanneksia.
Ilmoita asiaton viesti
Perussuomalaisilla ei ole segmentoituna ammattiryhmiä tai kieliryhmiä, joidenka etuja ajaisivat vaan politiikka perustuu kansallismielisyyteen ja Suomen pärjäämiseen kokonaisuutena.
Esim. vihreät ovat profiloituneet julkisen sektorin kaupungissa asuvien nuorten naisten etujen ajajana. Eli heidän kaikki talouden kurjistamistoimet on ohjattu kehä kolmosen ulkopuolelle.
Demarit taistelevat vihreiden kanssa samoista äänestäjistä mutta mutta puhuttelevat myös vanhempaa porukkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tästäkin täytyy olla vähän eri mieltä. Kyllähän myös perussuomalaiset ovat profiloituneet hyvin vahvasti vain yhden kieliryhmän taakse (suomi). Enkä myöskään ole ihan varma, edustaako perussuomalaiset kaikkia ammattiryhmiä. Ainakin korkeasti koulutetuissa perussuomalaisilla on ollut selkeästi alhaisempi kannatus.
Eivät toki vihreätkään ole mikään yleispuolue, kun sen tässä nyt nostit esiin. Eikä minun mielestä sen tarvitse ollakaan. Vaikkeivät vihreät varmasti pyrikään hakemaan kannatusta kaikkialta, vahva pyrkimys tasa-arvoon ohjaa kuitenkin sitä, ettei tiettyä ryhmää voi suosia toisen kustannuksella. Siitä tietysti on varmasti monenlaista mielipidettä, miten tuo toteutuu käytännössä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun perussuomalaiset toistavat usein samaa poliittista viestiään esimerkiksi maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista, niin perussuomalaisten kannattajien korvissa nämä viestit alkavat kuulostaa ainoalta totuudelta.
Eduskuntavaaleista tehtyjen tutkimusten mukaan perussuomalaisten sanoma vetoaa erityisesti omasta yhteiskunnallisesta asemastaan huolestuneisiin.
Keskiluokan pudokkaat ja teollisuuden työpaikkojen katoamisesta Kiinaan ja muihin halvemman työvoiman maihin huolestuneet ovat olleet populististen liikkeiden käyttövoimaa niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.
Perussuomalaisten edustajat ovat nostaneet malliksi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin linjaukset, että oma maa tulee ensin.
https://yle.fi/uutiset/3-11726967?fbclid=IwAR12MPh7UHHS0GzZRvno8OBUvI1BSS-mTM2NIesR_pusU0Mwb4BnZWvE7kU
Ilmoita asiaton viesti
No suomenkielisiä on Suomessa noin 90% väestöstä, ja enkä nyt näe että pakkoruotsin poistaminen mitenkään heikentäisi suomenruotsalaisten asemaa.
Nythän Helsingissä on entinen Liberaalipuolueen puheenjohtaja persujen ehdokkaana , eli kyllä koulutettua väkeäkin on.
Täytyy samalla Antonia kiittää asiallisesta mielipiteenvaihdosta, mukava huomata että vihreistäkin sitä löytyy.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos samoin. Ja vaikka tämä blogi ja kommentit uppoutuvatkin jo arkistoihin niin kommentoin vielä: Olet oikeassa tuossa asiassa, että esim RKP:ssä tuo kieliasia aiheuttaa vieroksuntaa isossa osassa kansaa. Voisin esimerkiksi itsekin kannattaa puoluetta, jos se ei olisi ns. kielipuolue.
Ja on sitä tietysti myös perussuomalaisissa ja heidän kannattajissa korkeasti koulutettujakin ja onhan mm. perussuomalaisten puheenjohtajakin tohtori. Ihan mukava olisi nähdä kannattajien ammattiryhmistä ajankohtaista dataa.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Sen sijaan että Lammimpää kun viestittää pelkäämisestä, niin pitäisi kirjoittaa tilalle: ”ei tue” näiden ”pelättyjen” asioiden eteen.
Persut eivät tue identiteetti jakolinjoja luovaa politiikkaa.
Sosiaalisen maahanmuuton kriittisessä tarkastelussa painopiste on nimenomaan siinä, että tämä ryhmä tarvitsee valtavasti tukea muilta kansalaisilta pärjätäkseen Suomessa. Sitten kun näitä erityistukea tarvitsevia henkilöitä tuodaan Suomeen 1250 henkeä vuosittain pelkästään kiintiöpakolaisina, ei viimeisilleen viritetty talous kestäkään kuormitusta kerrannaisvaikutusten koko ajan kertautessa. Korkoa korolle, mutta niin että se viulisti maksaa.
Edes maassa jo olevat kiintiöpakolaisina tulleet eivät usko, että Suomeen kohdistuva sosiaalinen maahanmuutto olisi kestävällä pohjalla.
Jos jotain pelkoa haluaa nostaa esiin, niin sen, mitä Suomen hyvinvointivaltiolle käy tulevina vuosikymmeninä, kun rahat ei yksinkertaisesti riitä. Kuinka voisikaan jos yhä suurempi osuus esim. kuntienterveydenhoitopalveluja käyttävistä kuuluu johonkin maksuttomaan erityisryhmään, joka ei osallistu siihen yhteisen hyvän luomiseen. Korotetaan kuntaveroa?
Ilmoita asiaton viesti
Kuntavaaleissa en näkisi valtakunnallisella kokonaiskannatuksella suurta merkitystä. Toki jos odotukset alitetaan / ylitetään merkittävästi, on tuloksella muutakin vaikutusta kuin tavallisilla gallupeilla.
Tärkeämpää on nähdä miten valta jakautuu kunnissa, ja erityisesti omassa kunnassa. Espoossa tilanne näyttää huonolta, vaikka ei niin huonolta kuin Helsingissä jossa vihervasemmisto jyrää.
Eli ei kannata äänestää demareita tai perussuomalaisia, jos ei koe heidän politiikkaansa omakseen. Etenkään näissä vaaleissa (eduskuntavaaleissa sentään pääministerin paikka menee usein suurimmalle puolueelle).
Ilmoita asiaton viesti
Totuus on, että tyypillisen suomalaisen äänestäjän mielikuvissa sekaantuvat valtakunnan asiat ja oman kunnan asiat ja omat henkilökohtaiset asiat riippumatta siitä onko kyseessä kuntavaalit vai eduskuntavaalit.
Sanna Marinin SDP ja kaikki hallituspuolueet ovatkin totisen paikan edessä rokotegatensa kanssa, jos tilanne ei pian oleellisesti muutu.
Jos pikaista kutsua rokotukseen ei kuulu niin kyllä se tulee näkymään erityisen negatiivisesti hallituspuolueiden kannatuksessa kuntavaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Epäillä sopii kahden kauppaa kuntavaalien tuloksissa.
Ennustetaan kolmen suurimman puolueen kannatusprosentit: 17,9; 17,8; 17,7, puoluejärjestys epävarma. Perusteita: Kokoomuslaiset aina äänestävät ja kuntavaalien äänestysprosentti on alhainen. Persut ovat laiskoja äänestämään kuntavaaleissa, ja jokin mainituista olisi jo valtava voitto ja kaksinkertaistaisi persujen kuntakannatuksen. Eduskuntavaaleissa demarit saivat 17,7 % kannatuksen, ja sama tulos pääministeripuolueena vaikeissa oloissa olisi ihan hyvä.
Tästä kuitenkin matemaattisesti seuraa, että Keskustan kannatuksen – ottaen huomioon että Vihreät polkevat jalkaa paikoillaan – on noustava gallupista 6 prosenttiyksiköllä, eli lähes 17 prosenttiin heilläkin. Tällöin kuntavaaleista tulisi sittenkin neljän kauppa
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin näin.
Puoluekannatusmittauksilla on oma arvonsa, vaalien, erityisesti kuntavaalien tulosten osalta suoraan niiden ennustusarvo on heikko.
Toki jännitettävää 2021 kuntavaaleissa on. Ainakin seuraavat asiat:
-miten perussuomalaiset etenevät kuntatasolla
-Helsingissä paalupaikka ja kolmen kärki/suhteet
-koko maan tasolla kokoomuksen ja perussuomalaisten kannatusosuudet
-meneekö Orpo vaihtoon kuntavaalien tulosten perusteella
-keskusta/perussuomalaiset -suhde maakunnissa
-miten Marinin kansansuosio heijastuu SDP:n tuloksissa – vai onko heijastumatta lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Helsingissä ja Turussa vihreät voi nousta suurimmaksi puolueeksi. Maaseudulla ps imuroi ääniä Kepulta minkä pystyy. PS pärjää tällä hetkellä paremmin kuin kokoomus, koska kokoomuksella menee hyvin silloin kun ihmisillä on toivoa, ps menestyy silloin kun ihmisillä on pelkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ilmeisimmin Kok ja Kesk äänestäjiää alkaa valua PS:ään, koska kilpailu ykköspaikasta.
Samasta syystä Vihr ja Vas äänestäjiä valuu SDP:hen.
Toki kuntavaaleissa merkitys on pienempi.
Ilmoita asiaton viesti
Valtakunnallisessa vaalikisassa perussuomalaisten kärkivastustajaksi on noussut pääministeri Sanna Marinin johtama SDP.
Sosiaalidemokraatit ovat hyötyneet pääministerin onnistumisesta koronakriisin hoitamisessa.
Koronakriisi varjostaa vielä ensi kevään kuntavaaleja, joten demareilla on mahdollisuus nousta suurimmaksi kuntapuolueeksi. Suurissa kaupungeissa punavihreillä on mahdollisuus murtaa porvarivalta.
Oppositiosta kuntavaaleihin ponnistava kokoomus on ollut kolme kertaa kuntavaalien ykkönen – viimeksi Petteri Orpon johdolla keväällä 2017.
Kokoomus on jäänyt oppositiossa perussuomalaisten jalkoihin, ja Orpo taistelee ensi kevään vaaleissa poliittisesta tulevaisuudestaan.
https://yle.fi/uutiset/3-11726967?fbclid=IwAR12MPh7UHHS0GzZRvno8OBUvI1BSS-mTM2NIesR_pusU0Mwb4BnZWvE7kU
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksella näkyy olevan todella pitkä välimatka sekä keulille että jäljessätuleviin. Juuri noin pitää koronan olosuhteissa ryhmittyä! Vaikka virhemarginaalit vedettäisiin tappiin, olisi kokoomus kolmospaikalla.
Mutta… mitä hyötyä on kuntavaalien pronssimitalista?
Ilmoita asiaton viesti