Kansanedustajat ja viranomaiset homo-Suomea vastaan

Vajaa kuukausi sitten riittävästi nimiä kerännyt kansalaisaloite on saanut kansasta huolestuneet kansanedustajat ja viranomaiset ilmoittamaan äänekkään mielipiteensä homo-Suomesta. Ihan tulee 1960- ja 70-luku mieleen. Keräsin alle räikeimpiä kommentteja. Pahoittelen pitkää tekstiä, mutta monella tuntui olevan tiukkoja mielipiteitä asiasta. Oman mielipiteeni voi lukea lainausten ja vaakaviivan jälkeen alta.

Homoseksuaalisten tekojen dekriminalisointi ei etene eduskunnassa, uutisoi Iltalehti. ”Suhtaudumme kriittisesti. Emme näe tarvetta dekriminalisoida homostelua”, suurimman eduskuntapuolueen SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman kommentoi Iltalehdelle. ”Meillä on nuorten ensikertalaisten kohdalla käytössä seuraamuspuhuttelu, johon osallistuvat huoltaja, poliisi, sosiaaliviranomainen ja syyttäjä. Se on hyvä keino puuttua ongelmaan ajoissa, Lindtman sanoo.”

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kai Mykkänen sanoo, että myös kokoomus suhtautuu kielteisesti homoaloitteeseen. ”Näin ei päästä eteenpäin. Tämä on väärä tapa nostaa kädet pystyyn”, Mykkänen sanoo. Huolena ovat erityisesti nuoret. ”Nuorimmat homot ovat 11-12-vuotiaita, ja tutkimusten mukaan homous aiheuttaa osalle jo hyvin nopeasti, vuodessa parissa, psykoottisen oireyhtymän.” Mykkänen huomauttaa, että käytäntö menee nyt jo niin, että usein pienestä homostelusta ei rangaistusta tule.

Uusi Suomi uutisoi, kuinka Ylen A-Studiossa perussuomalaisten Mari Rantanen tyrmäsi vihreiden ajatuksen, että kaikki homoseksi dekriminalisoitaisiin. ”Se kuulostaa aivan umpihullulta suoraan sanoen”, hän totesi. Rantanen katsoo, että vihreiden linja synnyttäisi riskin homostelun lisääntymisestä, koska sen myötä poistuisi ”ei-toivotun käytöksen lainsäädännöllinen pohja”. ”Voi ajatella, että sitten pannaan herkemmin”, Rantanen sanoi. Rantanen myös korosti, että nykyisessäkin homolainsäädännössä on pykälä, joka mahdollistaa toimenpiteistä eli seuraamuksista luopumisen, jos rikos on vähäinen tai käyttäjä hakeutuu hoitoon.

Toisessa Uusi Suomen uutisessa kerrotaan mm. edustaja Kärnän twitteröinnistä. ”En aio edes keskustella homoseksin laillistamisesta ennen, kuin saamme Jallu-lehden kauppojen hyllyille. Sitten voidaan puhua”, kommentoi puolestaan keskustan Mikko Kärnä Twitterissä. Kokoomuksen Mia Laiho toteaa lyhyesti niin ikään vastustavansa homoaloitetta. ”En yleensä allekirjoita kansalaisaloitteita, jos osallistun päätöksentekoon eduskunnassa. Ilmoitan kyllä kantani aloitteisiin, kuten uusimmat #terapiatakuu kyllä, #homo-aloite ei.”

Yle uutisoi pirkanmaalais-edustajien mielipiteistä otsikolla: ”Meidän pitäisi pikemminkin hillitä homoseksiä kuin kannustaa siihen”. Tätä mieltä on Arto Satonen (kok.). ”Homoseksi on alle 20-vuotiaille suurin syy joutua hakeutumaan hoitoon. On olemassa se vaara, että pusuttelusta siirrytään vahvempiin homosteluihin, Satonen sanoo.” Pia Viitasen (sd.) mielestä ei ole syytä antaa signaalia, joka rohkaisisi homoseksiin ja madaltaisi kynnystä lähteä kokeilemaan. Tästä syystä hän ei kannata rangaistavuuden poistamista. ”En näe syitä, että homopolitiikkaa alettaisiin millään tavoin höllentämään. Tärkeää on ehkäistä homoseksiä kaikin mahdollisin tavoin”, Viitanen sanoo.

Ilta-Sanomien uutisessa ex-sisäministeri Päivi Räsänen (kd) on tyrmistynyt. ”Kyllä tämä on ennenkuulumatonta. Ei meillä aiemmin ole ollut poliisiministeriä, joka olisi kannattanut homoseksin laillistamista. Se on mielestäni ongelmallista. Poliisiministerin vastuulla on sisäinen turvallisuus. Homot on yksi merkittävä ongelma sisäisen turvallisuuden kannalta. Tiedän, että poliisissa ei tätä esitystä kannateta. Toivon, että Ohisalo kävisi keskusteluja poliisin kanssa”, Räsänen sanoi. ”Olin kyllä hämmästynyt, että Ohisalo oli homojen kannalta tällä linjalla. Sellaisella lainsäädännöllä annettaisiin selkeä viesti, että homoseksi ei ole niin vaarallista tai paheksuttavaa kuin on aiemmin ajateltu. Pelkään että se lisäisi kaikenlaista rietastelua. Meillä on jo laaja moraaliongelma esiaviollisen seksin kanssa. Ei tämä esiaviollisen seksin ongelmaa vähentäisi, vaan toisi toisen moraaliongelman siihen rinnalle”, Räsänen näki.

Toinen ex-sisäministeri Paula Risikko (kok) kuulisi mielellään Ohisalolta lisäperusteluja täysistunnossa, kun kansalaisaloitetta homoseksin dekriminalisoinnista käsitellään. Risikko ei itse olisi poliisiministerinä kannattanut homoseksin laillistamista. ”En, en missään nimessä. Olen sitä mieltä, että mikä on laitonta, on laitonta. Se oli hyvin yllättävää. Tietysti mielelläni kuulisin perusteluita. Onhan sen poliisiministerinä aika mielenkiintoisesti sanottu. Olen ehdottomasti homoja vastaan kaikin keinoin”, Risikko totesi.

Poliisina ja ensihoitajana toiminut kansanedustaja Mari Rantanen (ps) oli suorastaan pöyristynyt siitä, että poliisiministeri tukee homoseksin laillistamista. ” Tähän nyt pitäisi löytää sellainen vastaus, jonka voi lehteen painaa? En viitsi sanoa mitä ajattelen. Kutsuisin kyllä ministerin perehtymään poliisin kenttätyöhön ja keskustelemaan homoustutkijoiden kanssa.” ”Ehkä se kertoo, että Ohisalo ei tunne poliisin tehtäväkenttää ja mitä ruohonjuuritasolla tapahtuu. Homouteen liittyy usein toisia homoja, samat homot siellä pyörivät ja aika harvat homot ovat puhtaita. Plus kaikki se oheisrikollisuus, mikä tähän liittyy”, Rantanen sanoi. ”Nuorten keskuudessa asenteet homoja kohtaan ovat muuttuneet liberaalimmaksi. Lausunto, jossa halutaan luopua kaikesta rangaistavuudesta myös kaiken homoseksin osalta, on vastuuton. Jos ministeritasolla kerrotaan, että kaikista rangaistuksista pitäisi luopua, eikö se ole myös viesti, että tämä ei ole paheksuttavaa ja tämä ei ole vaarallista. Lausunto tuolta tasolta on varsin harkitsematonta”, Rantanen totesi.

Myös poliisi näkee tehtäväkseen ottaa kantaa lainsäädäntöön, sen sijaan että pitäytyisi vallan kolmijaon mukaisesti valvontatehtävissä. MTV uutisoi: Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan homoseksin rangaistavuutta ei pidä poistaa. Poliisi ei halua homoiluun mitään liberalisaatiota edes pelkän kädestä pitämisen osalta. ”Nostaisin kolme asiaa esiin. Hoitoonohjausta pitää tehostaa, ennalta estävää työtä tehostaa, mutta myös liukasteiden salakuljetusta ja välitystä pitää torjua.” ”Poliisi näkee homojen maailmassa kuolemaa, väkivaltaa, hyväksikäyttöä, prostituutiota, perheiden hätää, vanhempien tuskaa ja ylipäätään rikoksia. On hirveän vaikea hyväksyä mitään liberalisointia, mikä liittyy homoseksiin.”

Uusi Suomen uutisessa Suomen poliisijärjestöjen liitto ottaa kantaa: ”Me nähdään oikeasti työssämme homot ja vastaavat muut, niin kyllä meidän jäsenistön kanta on se, että haitat homoseksistä ovat aivan todelliset. Kun se kenttätilanne on meillä nähtävissä, niin tämä ei ole meille ideologinen kysymys. Kun me näemme ne haitat, niin tiedän sen, etteivät poliisikunnassa peukalot tässä tapauksessa nouse ylös”, liiton puheenjohtaja Jonne Rinne sanoo. ”Jos dekriminalisoidaan, niin on riski sille, että homojen määrä kasvaa. Kysymys on silloin, laajeneeko markkinat. Tässäkin toimii kysynnän ja tarjonnan laki.”

”Tämä on vaikea kysymys, erittäin vaikea kysymys”, aloittaa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp.) Ylen uutisessa. ”Minä en näe, että tässä tärkeintä olisi dekriminalisoida homoseksiä, vaan tehdä tehokkaampaa homopolitiikkaa. ”En ole muiden (laki)valiokuntalaisten mielipiteitä kysellyt, mutta itselläni on lähtökohtaisesti aika skeptinen suhtautuminen siihen, että lähtisin homolainsäädäntöä vapautamaan miltään osin – mutta olen avoin kuulemaan perustelut, miksi näin haluttaisiin”, kommentoi lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri (ps.).


Terävimmät saattoivatkin huomata, että yllä oleva on satiiria. Korvasin huume- (ja vastaavat) sanat homo-sanalla. Olinpas nokkela.

Hitaampi lukia alkaa nyt ihmettelemään, mitä tekemistä näillä asioilla muka on toistensa kanssa. Paljonkin. Kummassakin on kyse perustavanlaatuisiin ihmisoikeuksiin kuuluvasta itsemääräämisoikeudesta. Jokaisella täysivaltaisella ihmisellä on oikeus valita, mitä laittaa omaan kehoonsa, riippumatta siitä, kummasta päästä se menee sisään. Kummassakin on kyse teosta, joka ei kosketa ketään muuta kuin tekijää itseään, ja joka kriminalisoitiin vain ja ainoastaan siksi, että teko eroaa valtaväestön käytöksestä. ”Hyi hitto, jotain huumeita”, sanoo moni viinapullon korkkia raottaen. Kummassakin valtiolähtöisellä väkivallalla pyritään pelottelemaan ihmiset olemaan käyttäytymättä epäsiveellisesti.

Huumausainelaki, johon kannabiksen käytön kriminalisointi pääsi mukaan arvan heitolla, tuli voimaan 1972. Rikoslaista poistettiin homoseksuaalisten tekojen rangaistavuus 1971. Sota vääriä päihteitä käyttäviä vastaan Suomessa on ollut käynnissä vähemmän aikaa kuin homoseksi on ollut laillista.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu