Liikennevirhemaksut eivät (vielä) perustu lakiin

Sain marraskuussa poliisilta liikennevirhemaksun. Myönnän ajaneeni ylinopeutta. Huomioni keskittyi takaa lähestyneeseen, hälytysajossa olleeseen ambulanssiin, enkä huomannut, että nopeusrajoitus muuttui juuri sillä välin 60 km:iin/h.

En kuitenkaan ajatellut maksaa liikennevirhemaksua, sillä laki ei salli sen maksattamista. Lainsäätäjä ei ole lisännyt täytäntöönpanoon soveltuvaa pykälää lakiin, joten maksun täytäntöönpano on laitonta.

Tieliikennelain 178 § säätää: ”Liikennevirhemaksun ja ajoneuvokohtaisen liikennevirhemaksun täytäntöönpanosta säädetään sakon täytäntöönpanosta annetussa laissa (672/2002).” Eipäs vain säädetäkään. Tällä hetkellä (10.2.2021) voimassa olevassa versiossa laissa sakon täytäntöönpanosta ei mainita liikennevirhemaksua. Liikennevirhemaksun lakiin lisäävä muutos on tulossa voimaan vasta 1.3.2021, ja siihen mennessä määrättyjen liikennevirhemaksujen täytäntöönpano ei ole laillista.

Sakon täytäntöönpanosta annetun lain soveltamispykälää olisi tietenkin pitänyt muuttaa yhtäaikaa uuden tieliikennelain säätämisen kanssa. Lain valmistelijat eivät asiaa huomanneet, eivätkä sitä huomanneet kansan valitsemat lainsäätäjätkään pitkistä keskusteluista ja valiokuntakäsittelyistä huolimatta. Laki jäi muuttamatta.

Lakia sakon täytäntöönpanosta yritettiin muuttaa hallituksen esityksellä 17/2020, lailla 1024/2020. Kyseessä on häthätää tehty korjausesitys tuolloin vasta voimaan tulossa olleeseen uuteen tieliikennelakiin ja muihin lakeihin. Esitys ei juurikaan kiinnitä huomiota liikennevirhemaksuun. Kunhan vain lyhyesti toteaa, että ”Mainittujen lakien mukaan liikennevirhemaksun täytäntöönpanosta säädetään sakon täytäntöönpanosta annetussa laissa.” Tuon lain piti tulla voimaan 11.1.2021, yli puoli vuotta ensimmäisten liikennevirhemaksujen jakamisen jälkeen, ilmeisesti käsittelyn venyttyä.

Mutta mitä sitten tapahtui? Joku meni ja muutti rehulakia, ja siinä yhteydessä sääti lain sakon täytäntöönpanosta annetun lain muuttamisesta 1265/2020, joka ei jälleen sisälläkään säädöstä liikennevirhemaksusta. Uudempana lakina se ajaa yli edellisen, eikä liikennevirhemaksu tullutkaan mukaan lakiin sakon täytäntöönpanosta.

Hätiin tuli liikenne- ja viestintävaliokunta, joka käsitellessään hallituksen esitystä 177/2020 ajoneuvolaiksi lisäsi liikennevirhemaksun takaisin lakiin valiokuntakäsittelyn yhteydessä. Tässä hallituksen esityksessä meinasi olla samanlainen moka kuin äsken mainitussa rehulaissa, ja liikennevirhemaksu meinasi pudota jälleen laista pois. Taaskaan asiaan ei kiinnitetä turhaa huomiota. Mainitaan vain ohimennen, että ”13. lakiehdotukseen” tehdään ”lakitekninen korjaus” ”sääntelyn yhteensovittamiseksi hallituksen esityksen HE 17/2020 vp kanssa.” Laki 94/2021 sakon täytäntöönpanosta annetun lain muuttamisesta tulee voimaan vasta 1.3.2021, jolloin liikennevirhemaksujen jakaminen muuttuu vihdoin lailliseksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu