Kryptovaluutat kiihdyttävät inflaatiota

Näyttää siltä, että monet ihmiset eivät ymmärrä miten miljardeja luodaan tyhjästä ilman suurempaa valvontaa – varsinkin veroparatiisien ja diktatuurimaiden pankeissa. Tavalliset kansalaiset kuvittelevat, että rahoitusjärjestelmän ydintoiminnot ovat tarkasti säädetty ja valvottu, kuten pankkien senttien tarkka kirjanpito Suomessa.

Toinen ongelma, mitä meidän suomalaisten on vaikea ymmärtää, ovat epäoikeudenmukaiset ja epävakaat pankki- ja rahoitusjärjestelmät diktatuureissa ja kehitysmaissa, joiden varaan on vaikea rakentaa kestävää yritystoimintaa. Vakaa rahoitusjärjestelmä on elintasomme perusta.

Käytännössä tämä nykyisen rahajärjestelmän ydin on erittäin hauras ja jopa mätä, vaikka järjestelmän kansalaisille näkyvä osuus (pankit ja verotus) näyttää toimivan loogisesti. En kuitenkaan usko, että asiaa voidaan korjata vielä huonommalla kryptovaluuttoihin perustuvalla järjestelmällä. Lohkoketjuteknologian hyödyntämisessä ei tarvita Bitcoinia.

Yhteiskunnassa on vain kahden tyyppisiä hyödykkeitä. Ne perustuvat fyysiseen reaalimaailmaan tai virtuaalimaailmaan.

Reaalimaailmaan perustuvien hyödykkeiden saatavuudessa on aina fyysisiä tai henkisiä rajoituksia. Ruokaa, asuntoja, taideteoksia, konsertteja ja muita palveluja ei ole rajattomasti saatavilla. Lisäksi niiden luomiseen tarvitaan työtä.

Virtuaalimaailman tuotteiden kuten rahan ja kryptovaluuttojen saatavuudessa ei ole mitään ylärajaa. Pankit ja kryptovaluuttojen louhijat voivat luoda niitä rajattomasti.

Käytännössä ihmiset tekevät jotain ainoastaan tämän meidän reaalimaailman tuotteilla. Siksi he haluavat rahaa, jolla voi sitten ostaa reaalimaailman tuotteita. Bitcoineja ei voi syödä, eikä kosketella.

On helppo ymmärtää, että jos näitä virtuaalisia maksuvälineitä tehdään liikaa, niin ennemmin tai myöhemmin joko reaalimaailman tuotteiden hinnat nousevat pilviin, tai virtuaalimaailman tuotteiden hinnat romahtavat. Mitään muuta vaihtoehtoa ei ole.

Tätä faktaa ei tietysti ymmärrä, jos tämä ihmiskunnan kollektiivinen tyhmyys on sumentanut kirkkaan ajatuksen juoksun.

Toimiva yhteiskunta on hyvinvointimme perusta. Sitä rahoitetaan erilaisilla veroilla ja maksuilla, mutta myös lainarahalla, jota ei edes aiota maksaa takaisin. Eli käytännössä kyse on setelirahoituksesta.

Keskuspankkien tavoitteena tulisi olla lainarahan luominen samaa tahtia kuin tarjolla olevien reaalimaailman hyödykkeiden määrä kasvaa, koska liian suuri setelirahoitus johtaa herkästi hyperinflaatioon.

Kryptovaluutat lisäävät hyperinflaation riskiä, koska niiden määrää ei rajoita mikään. Lisäksi ne luovat ansiotonta hyötyä louhijoille, jotka tuhoavat ympäristöä.

Käytännössä raha on yhteiskunnan tuote, siksi yhteiskunnalla tulee olla yksinoikeus rahan luomiseen.

Ainoa kestävä ratkaisu on antaa rahan luomisen yksinoikeus vain valtioiden keskuspankeille, jotka lainaavat rahaa hallitusti muille pankeille ja valtioille.

Ikävä kyllä, näyttää siltä, että tämä fakta valkenee päättäjille ja äänestäjille vasta muutama laman, hyperinflaation ja pörssiromahduksen jälkeen, jos silloinkaan.

Antti Roine, Ulvila 14.11.2021

Tätä samaa aihetta on pohdittu eri näkökulmista myös näissä vanhemmissa puheenvuoroissa:

2021
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/ihmiskunnan-kollektiivinen-tyhmyys-tiivistyy-kryptovaluutoissa/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/hallitus-sossi-eun-elvytyspaketin-jo-heinakuussa-2020/

2020
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/valtioiden-ei-kannata-maksaa-lainoja-takaisin/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/mista-korona-miljardit-otetaan/

2016
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/talouden-vuoristorata/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/digitaloutta-yritetaan-ohjata-viime-vuosisadan-opeilla/

2015
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/kenelle-keskuspankin-rahat-annetaan/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/tyota-riittaa-kaikille/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/saastolinjalla-talous-ei-nouse/

2014
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/rahoitus-ohjaa-yhteiskuntaa/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/tyota-ei-kannata-saastaa/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/kestavyysvaje-syntyy-viisausvajeesta/

2013
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/keskuspankkirahoitus/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/osakepaaomaa-keskuspankista-valtiolle/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/elvytyksen-aika-on-juuri-nyt/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/tulevaisuus-rakennetaan-tanaan/

2012
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/rahaa-vain-keskuspankilta/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/eurokriisi-voidaan-ratkaista-yhdessa-yossa/

2008
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/laman-rakennusohjeet/

1997
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/euro-toisi-vakautta-suomenkin-talouteen/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/euro-vai-markka-2/

+1
antti-roine
Kokoomus Ulvila
Ehdolla aluevaaleissa

Antti Roine vetää monikansallista tiimiä, joka kehittää HSC Chemistry mallinnus- ja simulointiohjelmistoa, jonka avulla suunnitellaan tehokkaita ja ympäristöystävällisiä metallien ja kemikaalien valmistusprosesseja. Samoja malleja käytetään myös prosessien digitaalisten kaksosten aivoina ja laskentamoottoreina. Hän on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja tekniikan tohtori.

Toimiva yhteiskunta on hyvinvointimme perusta. Yhteiskuntaa voidaan kehittää esimerkiksi työn, harrastusten ja kirjoittamisen kautta. Viime kädessä kuitenkin poliittinen päätöksenteko määrää kehityksen suunnan, siksi haluan osallistua myös tämän keinon avulla yhteiskunnan rakentamiseen.

Kestävä hyvinvointi perustuu menestyviin yksityisiin yrityksiin, jotka tuovat yhteiskuntaan työtä ja rahaa. Kestävä tulevaisuus perustuu lapsiin, onnellisiin perheisiin, laadukkaaseen päivähoitoon ja koulutukseen. Haluan olla mukana rakentamassa kestävää yhteiskuntaa tukemalla positiivista yritysmyönteistä ilmapiiriä, laadukkaiden peruspalvelujen kehitystä, kulttuuria ja ympäristön suojelua.

Tulevaisuus rakennetaan tänään. Menneitä ei kannata liikaa murehtia, mutta kokemuksista kannattaa oppia. Tulevaisuutta kannattaa suunnitella, mutta vain tänään voimme muuttaa maailmaa.

Antti Roine on valittu 2021 Ulvilan kaupunginvaltuustoon ja tarkastuslautakuntaan, sekä Satakunnan maakuntavaltuustoon ja tarkastuslautakunnan varajäseneksi. Hän on myös aluevaaliehdokas Satakunnassa.

https://www.satakunnankokoomus.fi/ehdokas/antti-roine/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu