Naton alaesikunta Poriin

Osallistujamaiden liput Naton 75-vuotisjuhlassa 9.7.2024 (Copyright NATO).

Naton alaesikunta Poriin

Ottamalla kartta käteen ja huomioimalla nykysodankäynnin luonteen on helppo havaita, että Pori on varteenotettava Naton maavoimien alaesikunnan sijaintipaikka, joka palvelee keskeisellä paikalla myös Ruotsin, Norjan ja Tanskan tarpeita.

Yleensä esikuntaa ei kannata sijoittaa lähelle eturintamaa, koska sodan syttyessä se on yksi ensimmäisistä maalitauluista. Tästä johtuen ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikana armeijan päämaja oli Mikkelissä.

Sodankäynnin luonne on kuitenkin muuttunut merkittävästi toisen maailmansodan ajoista. Ohjusten ja droonien toimintamatka on merkittävästi pidempi kuin tykistön noin 40 kilometrin kantama. Siksi esikuntaa ei ole viisasta sijoittaa 84 vuotta vanhojen kriteerien perusteella.

Myös monet muut järkisyyt puoltavat Poria esikunnan sijaintipaikaksi. Suomen maavoimien suurin joukko-osasto, Porin prikaati, sijaitsee Porin Säkylässä ja Niinisalossa, kuten puolustusvoimien laajat harjoitusalueet.

Porissa on myös lentokenttä, syväsatama, ja alueen kattavat maantiet, rautatiet ja tietoliikenneyhteydet. Kaikki nämä ovat puolustusvoimien kannalta avainresursseja.

Satakunnasta löytyy myös Suomen ilmailuopisto, kaksi telakkaa, keskussairaala, hätäkeskus ja automaatioteollisuutta. Nämä kaikki ovat tärkeitä resursseja sodan aikana. Myös Porin yliopistokeskus tarjoaa Naton tutkimushankkeille ja Osaamiskeskukselle päteviä resursseja, joita Naton innovaatiorahasto voi rahoittaa.

Lisäksi Satakunnassa on koko Suomen huoltovarmuuden kannalta oleellista infrastruktuuria kuten voimalaitoksia, muuntoasemia ja voimansiirtolinjoja. Satakunta tuottaa ja välittää lähes kolmasosan koko Suomen tarvitsemasta sähköstä.

Satakunnassa on myös sodankäynnin kannalta oleellisen tärkeää metalliteollisuutta, joka tuottaa mm. kuparia, nikkeliä, jalometalleja ja rikkihappoa, sekä niiden jatkojalosteita. Ennen toista maailmansotaa kuparituotanto siirrettiin Imatralta Harjavaltaan ja Poriin – eli riittävän etäälle rintamalta. Samaa logiikkaa kannattaa soveltaa myös esikunnan sijoittelussa.

Käytännössä voidaan siis todeta, että Satakunnassa on jo nyt koko suomalaisen yhteiskunnan kannalta tärkeitä resursseja, jotka sodan syttyessä joutuvat joka tapauksessa vihollisen ensimmäisiksi maalitauluiksi. Esikunnan sijoittaminen Poriin varmistaa myös Naton kiinnostuksen näiden avainresurssien puolustamiseen.

Monet kaupungit havittelevat Naton esikuntaa, koska todennäköisesti se tuo alueelle esikunnan tarvitsemaa henkilökuntaa ja heidän perheitään. Tämä tietysti lisää kaupungin lastentarhojen, koulujen, teatterien, terveydenhuollon ja monien muiden palvelujen kysyntää, kuten myös edesauttaa palvelujen kehitystä ja parantaa alueen elinvoimaa.

Porista löytyy toimistotiloja, asuntoja, englanninkielistä varhaiskasvatusta, kouluja kuten myös korkea-asteen tutkintoja. Eli esikunnan toiminta voidaan aloittaa hyvin nopeasti päätöksen jälkeen.

Puolustusliitto ja puolustusvoimat tekevät sijoitusehdotukset tietysti omista lähtökohdistaan. Lopullisessa esikuntapäätöksessä tulee kuitenkin huomioida tärkeiden sotilasstrategisten faktojen lisäksi poliittiset sekä alueelliset näkökulmat.

Antti Roine, Ulvila 11.8.2024

JULKAISTU:
13.8.2024 Satakunnan Kansa
13.8.2024 Ilkka-Pohjalainen
13.8.2024 Ulvilan Seutu
13.8.2024 Forssan Lehti
13.8.2024 Suomenmaa
14.8.2024 Sydän-Satakunta
15.8.2024 Turun Sanomat
15.8.2024 Maaseudun Tulevaisuus

antti-roine
Kokoomus Ulvila

Antti Roine työskentelee teknologia johtajana monikansallisessa tiimissä, joka kehittää HSC Chemistry mallinnus- ja simulointiohjelmistoa, jonka avulla suunnitellaan tehokkaita ja ympäristöystävällisiä metallien ja kemikaalien valmistusprosesseja. Samoja malleja käytetään myös prosessien digitaalisten kaksosten aivoina ja laskentamoottoreina. Hän on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja tekniikan tohtori.

Toimiva yhteiskunta on hyvinvointimme perusta. Yhteiskuntaa voidaan kehittää esimerkiksi työn, harrastusten ja kirjoittamisen kautta. Viime kädessä kuitenkin poliittinen päätöksenteko määrää kehityksen suunnan, siksi haluan osallistua myös tämän keinon avulla yhteiskunnan rakentamiseen.

Kestävä hyvinvointi perustuu menestyviin yksityisiin yrityksiin, jotka tuovat yhteiskuntaan työtä ja rahaa. Kestävä tulevaisuus perustuu lapsiin, onnellisiin perheisiin, laadukkaaseen päivähoitoon ja koulutukseen. Haluan olla mukana rakentamassa kestävää yhteiskuntaa tukemalla positiivista yritysmyönteistä ilmapiiriä, laadukkaiden peruspalvelujen kehitystä, kulttuuria ja ympäristön suojelua.

Tulevaisuus rakennetaan tänään. Menneitä ei kannata liikaa murehtia, mutta kokemuksista kannattaa oppia. Tulevaisuutta kannattaa suunnitella, mutta vain tänään voimme muuttaa maailmaa.

Antti Roine on valittu 2021 Ulvilan kaupunginvaltuustoon ja tarkastuslautakuntaan, sekä Satakunnan maakuntavaltuustoon. Lisäksi hän on Satakuntaliiton ja Satakunnan hyvinvointialueen tarkastuslautakuntien varajäsen.

https://fi.linkedin.com/in/antti-roine/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu