Naton alaesikunta Poriin
Naton alaesikunta Poriin
Ottamalla kartta käteen ja huomioimalla nykysodankäynnin luonteen on helppo havaita, että Pori on varteenotettava Naton maavoimien alaesikunnan sijaintipaikka, joka palvelee keskeisellä paikalla myös Ruotsin, Norjan ja Tanskan tarpeita.
Yleensä esikuntaa ei kannata sijoittaa lähelle eturintamaa, koska sodan syttyessä se on yksi ensimmäisistä maalitauluista. Tästä johtuen ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikana armeijan päämaja oli Mikkelissä.
Sodankäynnin luonne on kuitenkin muuttunut merkittävästi toisen maailmansodan ajoista. Ohjusten ja droonien toimintamatka on merkittävästi pidempi kuin tykistön noin 40 kilometrin kantama. Siksi esikuntaa ei ole viisasta sijoittaa 84 vuotta vanhojen kriteerien perusteella.
Myös monet muut järkisyyt puoltavat Poria esikunnan sijaintipaikaksi. Suomen maavoimien suurin joukko-osasto, Porin prikaati, sijaitsee Porin Säkylässä ja Niinisalossa, kuten puolustusvoimien laajat harjoitusalueet.
Porissa on myös lentokenttä, syväsatama, ja alueen kattavat maantiet, rautatiet ja tietoliikenneyhteydet. Kaikki nämä ovat puolustusvoimien kannalta avainresursseja.
Satakunnasta löytyy myös Suomen ilmailuopisto, kaksi telakkaa, keskussairaala, hätäkeskus ja automaatioteollisuutta. Nämä kaikki ovat tärkeitä resursseja sodan aikana. Myös Porin yliopistokeskus tarjoaa Naton tutkimushankkeille ja Osaamiskeskukselle päteviä resursseja, joita Naton innovaatiorahasto voi rahoittaa.
Lisäksi Satakunnassa on koko Suomen huoltovarmuuden kannalta oleellista infrastruktuuria kuten voimalaitoksia, muuntoasemia ja voimansiirtolinjoja. Satakunta tuottaa ja välittää lähes kolmasosan koko Suomen tarvitsemasta sähköstä.
Satakunnassa on myös sodankäynnin kannalta oleellisen tärkeää metalliteollisuutta, joka tuottaa mm. kuparia, nikkeliä, jalometalleja ja rikkihappoa, sekä niiden jatkojalosteita. Ennen toista maailmansotaa kuparituotanto siirrettiin Imatralta Harjavaltaan ja Poriin – eli riittävän etäälle rintamalta. Samaa logiikkaa kannattaa soveltaa myös esikunnan sijoittelussa.
Käytännössä voidaan siis todeta, että Satakunnassa on jo nyt koko suomalaisen yhteiskunnan kannalta tärkeitä resursseja, jotka sodan syttyessä joutuvat joka tapauksessa vihollisen ensimmäisiksi maalitauluiksi. Esikunnan sijoittaminen Poriin varmistaa myös Naton kiinnostuksen näiden avainresurssien puolustamiseen.
Monet kaupungit havittelevat Naton esikuntaa, koska todennäköisesti se tuo alueelle esikunnan tarvitsemaa henkilökuntaa ja heidän perheitään. Tämä tietysti lisää kaupungin lastentarhojen, koulujen, teatterien, terveydenhuollon ja monien muiden palvelujen kysyntää, kuten myös edesauttaa palvelujen kehitystä ja parantaa alueen elinvoimaa.
Porista löytyy toimistotiloja, asuntoja, englanninkielistä varhaiskasvatusta, kouluja kuten myös korkea-asteen tutkintoja. Eli esikunnan toiminta voidaan aloittaa hyvin nopeasti päätöksen jälkeen.
Puolustusliitto ja puolustusvoimat tekevät sijoitusehdotukset tietysti omista lähtökohdistaan. Lopullisessa esikuntapäätöksessä tulee kuitenkin huomioida tärkeiden sotilasstrategisten faktojen lisäksi poliittiset sekä alueelliset näkökulmat.
Antti Roine, Ulvila 11.8.2024
JULKAISTU:
13.8.2024 Satakunnan Kansa
13.8.2024 Ilkka-Pohjalainen
13.8.2024 Ulvilan Seutu
13.8.2024 Forssan Lehti
13.8.2024 Suomenmaa
14.8.2024 Sydän-Satakunta
15.8.2024 Turun Sanomat
15.8.2024 Maaseudun Tulevaisuus
Sattuisko Porissa olemaan myös suuria syvälle peruskallioon rakennettuja luolia esikunnan suojaisiksi työtiloiksi sodan aikana?
Ilmoita asiaton viesti
Hei Juhani,
Kyllä niitäkin löytyy, mutta onko viisasta luetella niitä netissä?
Ilmoita asiaton viesti
No, ei varmaankaan kannata luetella netissä ihan erikseen.
Oletan, että ne ovat kuitenkin netissä Suomen typerän julkisuuspolitiikan vuoksi – ja muutenkin vihollisen tiedossa.
Jos on kuitenkin syvällä peruskalliossa ja muutenkin kunnolla rakennettu, niin ei sellaista suojaa ole helppo tuhota.
Sellaisen kalliosuojan rakentaminen ei ole ihan pikkuinen ja nopea projekti. Siten paikkakunta, jossa sellainen on vapaana saanee paljon plussapisteitä paikkakuntaa valittaessa. Armeijatason esikunta tarttee kunnon luolan.
Ilmoita asiaton viesti
Porin huono puoli on, että se on erittäin yrittäjäepäystävällinen kaupunki. Pitkät demarikomennon perinteet vaikuttavat radikaalisti.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta Natopa ei olekaan liikeyritys, eikä Porin puolustusliittovihamielisyydestä ole ainakaan toistaiseksi näyttöä.
Ilmoita asiaton viesti
Pitää paikkansa.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Tapani ja Tuomo,
Kyllä Porissakin haasteita riittää, koska Nato esikunta tuo seudulle tietysti yhden maalitaulun lisää, mutta myös sotilaallisen sateenvarjon joka kattaa myös muuta intraa kuin esikunnan.
Kannattaa myös muistaa, että Mikkeliin supersoninen ohjus lentää rajalta kahdessa minuutissa ja Poriin kahdeksassa minuutissa. Eli länsirannikolla torjuntaa on inan enemmän aikaa kuin rajan tuntumassa.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Jari,
Jos Ukrainan sotaa seuraa niin näkee mitä kohteita Venäjä pommittaa. Ikävä kyllä muualtakin Suomesta, kuin vain Porista, näitä maalitauluja löytyy.
Käsittämättömän huonosti Suomessa, EU:ssa ja Natossa tulevaan varaudutaan.
Ilmoita asiaton viesti
”sijaitsee Porin Säkylässä ja Niinisalossa”
Kiitos maantietoni päivittäisestä, kun kuvittelin Säkylän olevan itsenäinen kunta ja Niinisalon olevan Kankaanpäässä.
Ilmoita asiaton viesti
Minä kannatan Raumaa!
Ilmoita asiaton viesti