Rantaravintola Ulvilaan

Rantaravintolan yksi hahmotelma Naparannassa. Rakennuksen ulkonäöllä ja sijainnilla on oleellinen vaikutus rantamiljöön ilmapiiriin.

Rantaravintola Ulvilaan

Ulvilan kaupungin strategian mukaan tavoitteena on asukasluvun kasvu lisäämällä asukkaiden viihtyvyyttä, terveyttä ja lasten koulutustasoa; sekä luomalla uusia työpaikkoja kehittämällä yritysten toimintaedellytyksiä.

Asuinpaikan valinnassa tärkeimpiä kriteereitä ovat työpaikan, lastentarhojen, koulujen ja terveyspalvelujen sijainti ja laatutaso. Kuten myös paikallisten asukkaiden ystävällisyys. Tämän lisäksi myös hyvät ravintolat ja kauniit maisemat vaikuttavat viihtyvyyteen, aivan samoin kuin lomakohteen valinnassa.

Viihtyisä ravintola on kustannustehokkain tapa lisätä kuntalaisten ja yritysten viihtyvyyttä, koska sitä tarvitsevat lähes kaikki. Tällaisia tiloja tarvitaan kun järjestetään syntymäpäiviä, ylioppilasjuhlia, häitä, hautajaisia, jne. Ja tietysti jos haluamme käydä syömässä lounasta tai illallista hyvässä ja kauniissa ravintolassa, jossa fengshuit ovat kunnossa.

Myös yritykset ja monet yhdistykset tarvitsevat edustavia ravintola- ja kabinettitiloja, kun ne järjestävät henkilöstölleen ja asiakkailleen erilaisia tilaisuuksia kuten vuosikokouksia, koulutuksia, päivällisiä, illallisia ja pikkujouluja.

Ikävä kyllä Ulvilassa ei ole yhtäkään kaunista ja viihtyisää ravintolarakennusta, jossa olisi mukavaa viettää aikaa ystävien ja hyvän ruuan ja juoman merkeissä. Eli sellaista rakennusta, joka sopii taustaksi turistien tai juhlavieraiden valokuville sisällä tai ulkona. Siksi tilaisuudet järjestetään usein naapurikunnissa.

Ulvilan Naparanta ja Kellarinmäki ovat keskeisellä paikalla ja sen lisäksi tarjolla on kaunis jokimaisema, eli se olisi täydellinen rantaravintolan sijaintipaikka. Lisäksi kaupunki omistaa molemmat tontit, mutta nykyinen kaava ei mahdollista rantaravintolaa tai hotellia.

Tällä hetkellä Ulvilassa tekeillä on Keskustaajaman yleiskaava 2045 ja Satakunnassa Maakuntakaava 2050. Joissakin vaihtoehdoissa alueelle on kaavailtu kerrostaloja, jotka toisivat Ulvilaan uusia asukkaita.

En kuitenkaan usko, että muutaman kerrostaloasunnon jokinäköala lisää Ulvilan asukaslukua merkittävästi. Paljon enemmän kaupungin asukkaiden viihtyvyyttä ja yritysten vetovoimaa lisäisivät rantaravintola, vesibussiyhteys Poriin ja kenties hotelli ravintolan lähellä.

Ulvilassa yritetään hyödyntää myös turismia ja tehdä Ulvilaa tunnetuksi Hansa-markkinoiden avulla. Turismista ei kuitenkaan ole suurta hyötyä, jos vieraat ruokailevat ja majoittuvat naapurikunnissa.

Ulvilaan ja moneen muuhun kuntaan on perinteisesti rakennettu arkkitehtuuriltaan ns. moderneja laatikoita, joiden kauneutta on yritetty lisätä kiinnittämällä seiniin muutama rima tai jopa värikäs suorakaidelaatta. Tällaisissa laatikoissa ei voi puhua viihtyisästä atmosfääristä tai miljööstä.

Muualla päin maailmaa hyödynnetään kauniiksi havaittuja vanhoja muotoja myös uusien rakennusten arkkitehtuurissa. Ulvilan rantaravintolan arkkitehtuurissa voitaisiin hakea innoitusta myös Hansa-ajoista.

Suomessa postikorttitason ravintoloita ulkoa ja sisältä ovat esimerkiksi: Noormarkun Klubi, Raatihuoneen Kellari, Kirjurin kesäravintola, Vuojoen kartano, Kokkolan Mustakari, Raaseporin Fyren, Pietarsaaren Pavis, Fiskarssin Kuparipaja, Mustion Linnankrouvin Paviljonki, Hangon Casino, Merisali Naantalissa, NJK Helsingissä, jne.

Kokemäenjoki on hieno suojaisa vesiväylä, jota Ulvila ei hyödynnä mitenkään, koska matkakohteita on vain Porin ja Reposaaren välissä. Tästä johtuen Naparantaan tarvitaan myös tukeva laituri, joka mahdollistaa veneliikenteen Porin ja Ulvilan välillä. Kaunis rantaravintola Ulvilassa on riittävän hyvä matkakohde lyhyelle jokiristeilylle, kuten myös Suomalainen Klubi Porissa.

Naparannan ja Kellarinmäen alueen kehittämistä on ideoitu jo pitkään. Viimeksi Jorma Mykrä esitti hienoja visioita rantaravintolasta, laiturista, hotellista ja kylpylästä Ulvilan Seudussa 26.10.2023. Hän on myös tehnyt alustavia arvioita toteutustavoista ja kustannuksista.

Rantaravintolan rakentamiskustannukset ovat noin 3.2 miljoonaa euroa jos tehdään noin 900m2 rakennus korkeatasoisista materiaaleista, jolloin neliöhinta on noin 3500 Eur/m2. Lisäksi tarvitaan tukeva laituri, jonka kustannus on noin 0.5 miljoonaa.

Yleiskaavasta kannattaa tehdä mahdollistava ja varautua merkittävästi suurempaankin rakennusoikeuteen Naparannassa, sekä hotellin, monitoimitalon ja matalien asuinkerrostalojenkin rakentamiseen Kellarinmäen alueelle.

Rantaravintola voitaisiin toteuttaa esimerkiksi perustamalla Naparanta Oy, jonka osakkeita voisivat ostaa yritykset ja yksityiset hintaan 100 Eur kappale. Tämä osakeyhtiö sitten vuokraisi tilat ravintolayrittäjälle. Yhtiön hallituksessa olisi Ulvilan yrittäjien, virkamiesten ja valtuuston edustajia. Sadan euron panostuksella omassa rantaravintolassa olisi mukava ottaa pari huurteista kesähelteellä.

Kaupunki voisi julkistaa rantaravintolan arkkitehtuuri kilpailun, jossa tavoitteena on luoda Naparantaan kaunis rantaravintola, monikäyttöinen ympäristö, kirsikkapuisto ja kukkaniitty. Ravintolan nimi voisi olla Friitala, koska nimi on peräisin Hansaliiton ajoilta 1400-luvulta.

Ehdotussuunnittelun palkintona voisi olla kunniaa ja mainetta, sekä 30-40 tuhatta euroa ja toteutussuunnittelun bonus. Palkkio voidaan nostaa Ulvilan kaupungin rahastoista, joissa varoja on hallituksen käytettävissä 420 tEur.

Hotellin rakentaminen voidaan tehdä myöhemmin, mutta yksikään hotellifirma ei lähde tällaiseen hankkeeseen jos paikkavarausta ei ole valmiina kaavassa. Eli kaavavaraukset ovat nyt ajankohtainen asia.

Yhteenvetona voisi todeta, että viimeistään syksyllä nyt tekeillä oleviin kaavoihin tulee saada laituri, rantaravintola, hotelli, kylpylä/monitoimihalli ja kesäteatteri/esiintymislava varaukset Naparannan ja Kellarinmäen alueelle – jos Ulvilan virkamiehet, hallitus ja valtuusto kokevat nämä palvelut tärkeiksi kuntalaisille.

Antti Roine, Ulvila, 11.6.2024

JULKAISTU:
19.6.2024 Ulvilan Seutu
19.6.2024 Satakunnan Kansa

Naparannan alueen toimintojen hahmotelma. Kadun viereen tarvitaan riittävän suuri parkkipaikka, koska suurin osa asiakkaista tulee autolla. Laituri voi jatkua kapeana Friitalan sillan alle, jolloin kävelijöiden ei tarvitse ylittää tietä. Korkeiden kevättulvien aikana betoninen laituri on veden alla.
Naparannan alueen toimintojen hahmotelma. Kadun viereen tarvitaan riittävän suuri parkkipaikka, koska suurin osa asiakkaista tulee autolla. Laituri voi jatkua kapeana Friitalan sillan alle, jolloin kävelijöiden ei tarvitse ylittää tietä. Korkeiden kevättulvien aikana betoninen laituri on veden alla.
antti-roine
Kokoomus Ulvila

Antti Roine työskentelee teknologia johtajana monikansallisessa tiimissä, joka kehittää HSC Chemistry mallinnus- ja simulointiohjelmistoa, jonka avulla suunnitellaan tehokkaita ja ympäristöystävällisiä metallien ja kemikaalien valmistusprosesseja. Samoja malleja käytetään myös prosessien digitaalisten kaksosten aivoina ja laskentamoottoreina. Hän on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja tekniikan tohtori.

Toimiva yhteiskunta on hyvinvointimme perusta. Yhteiskuntaa voidaan kehittää esimerkiksi työn, harrastusten ja kirjoittamisen kautta. Viime kädessä kuitenkin poliittinen päätöksenteko määrää kehityksen suunnan, siksi haluan osallistua myös tämän keinon avulla yhteiskunnan rakentamiseen.

Kestävä hyvinvointi perustuu menestyviin yksityisiin yrityksiin, jotka tuovat yhteiskuntaan työtä ja rahaa. Kestävä tulevaisuus perustuu lapsiin, onnellisiin perheisiin, laadukkaaseen päivähoitoon ja koulutukseen. Haluan olla mukana rakentamassa kestävää yhteiskuntaa tukemalla positiivista yritysmyönteistä ilmapiiriä, laadukkaiden peruspalvelujen kehitystä, kulttuuria ja ympäristön suojelua.

Tulevaisuus rakennetaan tänään. Menneitä ei kannata liikaa murehtia, mutta kokemuksista kannattaa oppia. Tulevaisuutta kannattaa suunnitella, mutta vain tänään voimme muuttaa maailmaa.

Antti Roine on valittu 2021 Ulvilan kaupunginvaltuustoon ja tarkastuslautakuntaan, sekä Satakunnan maakuntavaltuustoon. Lisäksi hän on Satakuntaliiton ja Satakunnan hyvinvointialueen tarkastuslautakuntien varajäsen.

https://fi.linkedin.com/in/antti-roine-83169912b

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu