Sammio
Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Blogisti, oletko aluevaltuutettu tai kuntapoliitikko? Saat asiasta merkinnän profiiliisi tekemällä ilmoituksen ylläpidolle: Ota yhteyttä

Rauhaan vie vain yksi tie

Rauhaan vie vain yksi tie

Useimpiin yhteiskunnallisiin ongelmiin on monta hyvää ratkaisua. Ikävä kyllä vain yksi tie johtaa rauhaan ja sekin on täynnä riskejä.

Euroopassa on sokeasti uskottu, että taloudellinen yhteistyö, aseistariisunta, rauhansopimukset ja kansainliitot johtavat rauhaan, vaikka ne eivät sitä ole historiassa koskaan tehneet. Euroopan unioni ei voi rauhaa mitenkään taata, koska sillä ei ole sotilaallista voimaa.

Aikoinaan 14.12.1939 Kansainliitto erotti Neuvostoliiton sen hyökättyä Suomeen. Yhdistyneet Kansakunnat erotti Venäjän 7.4.2022 Ihmisoikeusneuvostosta sen hyökättyä Ukrainaan. Historia osoittaa, että tämän tyyppisillä järjestöillä ei ole mitään vaikutusta suurten maiden käyttäytymiseen, koska näillä organisaatioilla ei ole omaa armeijaa.

Sukupolvesta toiseen diktaattorit kaappaavat vallan samojen keinojen avulla. Ihmismieli ei ole viimeisen parin tuhannen vuoden aikana muuttunut paljoakaan, siksi samat vanhat menetelmät tehoavat edelleen tavallisiin ihmisiin.

Digitaalisen teknologian ansiosta sensuuri, valehtelu, propaganda, populismi, väkivalta ja opposition hiljentäminen sujuvat tosin tuhat kertaa tehokkaammin, kuin sata vuotta sitten.

Venäjän diktatuurin synty on ollut kaikkien nähtävänä kristallin kirkkaana jo 20 vuotta, mutta suurin osa ihmisistä ei tätä ymmärtänyt. Demokraattiset valtiot rahoittivat uuden hirmuvaltiaan vallan kasvun. Onneksi suurin osa rahoista käytettiin korruptioon ja huvipursiin, eikä uusiin aseisiin.

Diktaattorin vallankaappaus perustuu pitkälti tavallisten ihmisten pelkoihin, joita ei edes uskonto voi poistaa. Vasta henkilökohtaisen uskon avulla voimme ymmärtää, että olemme jo nyt ikuisuusmatkalla. Meidän ei tarvitse pelätä mitään, kun puolustamme demokratiaa, sananvapautta, ihmisten tasa-arvoa ja veljeyttä.

Martin Luther King tiivisti tämän ongelman hyvin yhteen lauseeseen: ”Pahinta ei ole pahojen ihmisten pahuus vaan hyvien ihmisten hiljaisuus.”

En halua palata Suomettumisen hiljaisuuteen, jossa suljemme silmämme pahuudelta ja sen luomalta helvetiltä ystäviemme yhteiskunnissa.

Maailman rauhan ylläpitäminen ei onnistu sopimusten, diplomatian, ulkopolitiikan, valtioliittojen eikä voimatasapainojen avulla, eikä liioin nationalismin ja itsenäisyyden illuusioon perustuvien kansakuntien avulla. Kollektiivinen turvallisuus ei koskaan tuo mukanaan rauhaa, ennen kuin kollektiivisuus käsittää koko ihmiskunnan.

Englannissa kuningaskunnat taistelivat alituisesti keskenään, kunnes niistä jokainen luopui omasta suvereenisuudestaan ja antoi sen Yhdistyneen Kuningaskunnan haltuun. Saksassa keisarikunnat lopettivat keskinäiset taistelut yhdistymisen jälkeen. Näin kävi myös Pohjois-Amerikassa sen jälkeen, kun keskenään sotivat osavaltiot antoivat armeijan johdon liittovaltion käsiin.

Kollektiivinen turvallisuus voidaan saavuttaa vain yhä suurempien sotilasliittojen ja liittovaltioiden kautta. Suomen on syytä liittyä Naton jäseneksi, koska se on ainoa tarjolla oleva puolustusliitto, joka tukee demokratiaa, sananvapautta ja ihmisten välistä tasa-arvoa.

Nato on kuitenkin vasta ensimmäinen askel. Meidän on mentävä mukaan kehittämään Natoa siihen suuntaan, jossa jäsenvaltioiden määrä kasvaa ja puolustusvoimien johto vähitellen siirretään jäsenvaltioiden yhdessä asettamalle demokraattiselle hallitukselle.

Antti Roine, Ulvila 11.4.2022

JULKAISTU:
Satakunnan Kansa 12.4.2022
Suomenmaa 12.4.2022
Länsi-Suomi 16.4.2022

+4
antti-roine
Kokoomus Ulvila

Antti Roine vetää monikansallista tiimiä, joka kehittää HSC Chemistry mallinnus- ja simulointiohjelmistoa, jonka avulla suunnitellaan tehokkaita ja ympäristöystävällisiä metallien ja kemikaalien valmistusprosesseja. Samoja malleja käytetään myös prosessien digitaalisten kaksosten aivoina ja laskentamoottoreina. Hän on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja tekniikan tohtori.

Toimiva yhteiskunta on hyvinvointimme perusta. Yhteiskuntaa voidaan kehittää esimerkiksi työn, harrastusten ja kirjoittamisen kautta. Viime kädessä kuitenkin poliittinen päätöksenteko määrää kehityksen suunnan, siksi haluan osallistua myös tämän keinon avulla yhteiskunnan rakentamiseen.

Kestävä hyvinvointi perustuu menestyviin yksityisiin yrityksiin, jotka tuovat yhteiskuntaan työtä ja rahaa. Kestävä tulevaisuus perustuu lapsiin, onnellisiin perheisiin, laadukkaaseen päivähoitoon ja koulutukseen. Haluan olla mukana rakentamassa kestävää yhteiskuntaa tukemalla positiivista yritysmyönteistä ilmapiiriä, laadukkaiden peruspalvelujen kehitystä, kulttuuria ja ympäristön suojelua.

Tulevaisuus rakennetaan tänään. Menneitä ei kannata liikaa murehtia, mutta kokemuksista kannattaa oppia. Tulevaisuutta kannattaa suunnitella, mutta vain tänään voimme muuttaa maailmaa.

Antti Roine on valittu 2021 Ulvilan kaupunginvaltuustoon ja tarkastuslautakuntaan, sekä Satakunnan maakuntavaltuustoon ja tarkastuslautakunnan varajäseneksi.

https://fi.linkedin.com/in/antti-roine-83169912b

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (10)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. paavonevalainen

  Tietysti jos numeraaleja aletaan käyttelemään, ja laskemaan rauhaan johtavien teiden lukumäärää, niin voisi melkein heti intuitiivisesti ajatella sinne vievän muitakin teitä, ehkä kaksi tai kolme.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

  • antti-roine
   Antti Roine #3652046 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3651968

   Hei Paavo, kerro mitä ne kaksi muuta vaihtoehtoa ovat, jotka johtavat rauhaan? Tai edes yksi.

   Olen yli kolmekymmentä vuotta pohdiskellut miten rauha saadaan aikaan. En ole löytänyt historian valossa mitään muuta toimivaa vaihtoehtoa – kuin tie rauhaan yhä suurempien sotilasliittojen ja liittovaltioiden kautta.

   Kaikki muut testatut vaihtoehdot ovat päättyneet sotaan.

   +1

   Ilmoita asiaton viesti

 2. seppa64

  Hyvin perusteltu ja kirjoitettu!

  0

  Ilmoita asiaton viesti

 3. JukkaKarasti
  Jukka Karasti #3652012

  ”Sä koskaan et muuttua saa”.
  Eikö joku -70 luvun julkkis todennut,laulussaan.
  Nyt mennään 2022.
  Suomi neito vois ”miehistyä”.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

 4. aveollila
  Antero Ollila #3652013

  Historian tutkijat ovat sitä mieltä, että joskus 1600-luvulla alkoi selvä positiivinen kehitys kansojen suhteissa. Hollannissa mm. ulkomainen yritys voitti ensimmäisen kerran oikeusjutun kotimaista toimijaa vastaan maailman historiassa. Tuohon saakka kansojen hyvinvoinnin kasvu oli perustunut toisten valtakuntien alistamiseen ja niiltä varastamiseen.

  Kansojen hyvinvoinnin kasvu noista ajoista alkaen on perustunut kansainväliseen kaupankäyntiin ja yhä laajempaan kansan kouluttamiseen. Ne, jotka aloittivat kansakoulun 1800-luvulla ensimmäisinä ovat talouskehityksessä nyt kärjessä. Olihan siinä alussa siirtomaasysteemit, joissa alkuperäiskansoja riistettiin, mutta vastineeksi ne saivat kehittynyttä tekniikkaa ja ns. sivistystä, joka on kaiken perusta.

  Nyt nostaa siis päätään se ajatus, että alistetaan toinen valtio oman vallan alle: Venäjä vastaan Ukraina. Ja sitten länsimaat vastaavat, että alistetaan Venäjä. Tämä koston kierre ei tuo lopulta mitään hyvää. Esimerkkinä Saksan alistus 1. maailmansodan jälkeen. Pitää olla fiksumpia keinoja. Talouspakotteet on sellainen keino, mutta esimerkiksi kulttuuriset rajoitteet kuten urheilijoiden eristäminen on huono tapa.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

  • antti-roine
   Antti Roine #3652058 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3652013

   Minusta pelkästään Venäjä haluaa alistaa naapurivaltiot oman valtansa alle, jos uhrit eivät alistu heidät murhataan, raiskataan ja kodit tuhotaan.

   Venäläisten poliitikkojen ja sotilaiden pahuudelle on vaikea löytää mitään riittävän kuvaavaan sanaa.

   EU:n talouspakotteet yrittävät kertoa venäläisille totuuden, mutta näyttää siltä, että he uskovat mieluummin venäläistä valheellista propagandaa.

   Tästä johtuen mitään muuta keinoa kuin hoitaa Suomen puolustus kuntoon Naton ja oman vahvan armeijan avulla. Ellemme sitten halua alkaa laulaa Putinin kuorolauluja.

   +3

   Ilmoita asiaton viesti

   • antti-roine
    Antti Roine #3653692 Kirjoittaja
    Vastaus kommenttiin: #3652058

    Kiitos Antero linkistä kuuntelin koko jutun (15 min). John Mearsheimer kuulostaa Putinin sätkynukelta.

    Hänen mukaansa venäläisillä on täysi oikeus massamurhata ja raiskata ukrainalaisia, sekä tuhota heidän kotinsa jos ukrainalaiset eivät suostu venäläisten vaatimuksiin.

    John Mearsheimer käsittämättömän logiikan mukaan demokraattiset maat eivät saa liittoutua, mutta sen sijaan diktatuureilla tällainen yksinoikeus on.

    Aivan samanlaista ehtaa sontaa moni ”viisas” kertoi toisen maailmansodan alussa. Perusajatus on, että demokraattisten valtioiden tulee suostua hirmuhallitsijoiden vaatimuksiin, jotta säästetään verenvuodatusta.

    Mikään muu maa ei ole Euroopassa viimeisen kahden kymmenen vuoden aikana hyökännyt naapureitaan vastaan kuin Venäjä. John Mearsheimerin mukaan sillä on tähän joku yliluonnollinen oikeutus.

    0

    Ilmoita asiaton viesti

    • Aleksi Surakka
     Aleksi Surakka #3661289
     Vastaus kommenttiin: #3653692

     Hei Antti, onko paras perustelusi miksi arvostettu tutkija Mearsheimer olisi väärässä että hän olisi ”Putinin sätkynukke”?

     Hän ei ole misssään vaiheessa väittänyt että venäläisillä olisi oikeutta massamurhiin ja raiskauksiin, vaan tämä taitaa olla sinun tulkinta hänen ajatuksistaan.

     Mearsheimer ei ole koskaan myöskään väittänyt etteikö demokraattiset maat saisi liittoutua, vaan päin vastoin on sanonut että pienten valtioiden on strategisesti viisasta liittoutua. Mearsheimer ei ole myöskään hakenut ”yliluonnollista” oikeutusta Venäjän toimille eikä väittänyt että hirmuhallitsijan vaatimuksiin pitäisi suostua.

     Ymmärrän kyllä kun jonkun tutkijan johtopäätökset eivät ole linjassa omien ajatusten kanssa, niin on helpompi sen suuremmin perustelematta väittää ne vääriksi.

     Toivosin kuitenkin että perustelut voisivat pohjautua johonkin konkrettisempaan kuin vertaaminen niitää ”sontaan”.
     Voisitko kenties tarkemmin tutustua Mearsheimerin tulkintoihin ja perustella miksi hän olisi väärässä?

     0

     Ilmoita asiaton viesti

 5. antti-roine
  Antti Roine #3652051 Kirjoittaja

  Ymmärsinkö oikein? Sinun mielestäsi muiden demokraattisten maiden pitäisi auttaa Suomea hädän hetkellä, mutta meidän ei tarvitse auttaa muita demokraattisia maita.

  Eikös Suomellakin ole tismalleen yhtä suuri oikeus etupiiriin kuin Venäjällä? Vai ovatko venäläiset jotenkin arvokkaampia ja parempia ihmisiä kuin suomalaiset?

  +1

  Ilmoita asiaton viesti