SAK hyökkää demokratiaa vastaan
SAK hyökkää demokratiaa vastaan
Arvostan sitä työtä mitä ammattiyhdistys toiminta on tehnyt yhteiskunnan hyväksi jo 1800-luvun puolestavälistä saakka. Mutta tämä uusin kahden viikon lakko menee överiksi, koska se kohdistuu demokraattista järjestelmäämme vastaan.
Demokraattisessa Suomessa ylin lainsäädäntövalta annetaan neljän vuoden välein valittaville kansanedustajille. Nyt SAK haluaa tämän ylimmän lainsäädäntövallan itselleen uhkaamalla meidän kaikkien suomalaisten hyvinvointia ja turvallisuutta.
Tämä on askel oikeusvaltiosta anarkian suuntaan. Jos olemme eri mieltä laillisesti ja demokraattisesti valitun hallituksen kanssa, niin meillä ei silti ole oikeutta heittää kapuloita yhteiskunnan rattaisiin.
Kaikilla puolueilla on sama tavoite, eli suomalaisten hyvinvoinnin edistäminen, mutta keinoista ollaan kovasti eri mieltä. Lainaraha on kaikista helpoin keino rahoittaa julkisen talouden alijäämiä. Sen avulla pärjätään muutamia vuosia, mutta lopputulos on todella ikävä.
Yhteiskuntaan hankitaan kestävää hyvinvointia vain vahvan talouden, elinvoimaisen yrityselämän, tehokkaiden sosiaalipalvelujen ja monimuotoisen kulttuurin avulla. Vientiteollisuus on Suomen talouden kivijalka, jonka tuloilla tämä meidän yhteiskuntamme pyörii.
Vain elinvoimainen yrityselämä voi tarjota mielenkiintoisia työpaikkoja ja maksaa hyviä palkkoja. Ikävä kyllä viimeisten vuosien aikana Suomen vetovoima yritysten näkökulmasta lähtien on laskenut.
Epärealistisen työlainsäädännön, ympäristönsuojeluasetusten, sosiaalitukien, verolakien ja byrokratian avulla päästöt, teollisuus ja työpaikat siirretään vähitellen Kiinaan.
Pelkästään Vaasan hallinto-oikeuden luoma mainehaitta on vienyt Suomelta parin miljardin investoinnit. – BASF akkumateriaalitehtaan lupakäsittelyprosessi ei innosta teollisuutta investoimaan Suomeen.
On kerrassaan käsittämätöntä, että puheissa ajetaan vihreää siirtymää, mutta käytännössä kun tarvittavaa kestävän kehityksen vaatimaa teknologiaa aletaan rakentaa ja tuottaa – niin se torpataan ison kokonaiskuvan kannalta mitättömien perustelujen avulla.
Eduskuntavaaleissa viime keväänä kansa antoi nykyisille hallituspuolueille valtakirjan päättää niistä keinoista, joilla kansakuntamme hyvinvointia parannetaan. Viisas hallitus tietysti keskustelee asianosaisten ja asiantuntijoiden kanssa eri vaihtoehdoista, vaikka valtakirja ei tähän vuoropuheluun velvoita.
Viimeisen viidentoista vuoden aikana Suomi on velkaantunut merkittävästi enemmän kuin muut Pohjoismaat. Suomen velkaantumisaste on noussut 74 prosenttiin, kun naapurimaissa se on 30 prosentin tasoa. Naapurimaiden kokemuksista kannattaa tietysti ottaa oppia.
Hallituksen kaavailemien työelämän muutosten tavoitteena on Suomen talouselämän elinvoiman kasvattaminen, joka parantaa työllisyyttä, palkkoja sekä kasvattaa valtion ja kuntien verotuloja – näiden avulla sosiaalituet, työttömyysturva ja eläkkeet viime kädessä maksetaan.
Kolmen vuoden päästä on uudet eduskuntavaalit, silloin ammattiliitoilla ja äänestäjillä on uusi laillinen mahdollisuus arvioida toimivatko nykyisen hallituksen valitsemat keinot suomalaisten hyvinvoinnin edistämisessä. Uusi hallitus voi sitten 2027 korjata lainsäädäntöä jos tarvetta ilmenee.
Lakkojen ja syyttelyn asemesta ammattiliittojen olisi syytä kertoa julkisuuteen millä konkreettisilla keinoilla Suomen yksityinen sektori ja julkinen talous saadaan sellaiseen kuntoon, että niillä on varaa maksaa kaikille hyvää palkkaa ja sosiaalitukia.
Antti Roine, Ulvila, 14.3.2024
JULKAISTU:
15.3.2024 Suomenmaa
19.3.2024 Satakunnan Kansa
19.3.2024 Aamulehti
21.3.2024 Forssan Lehti
22.3.2024 Sydän-Satakunta
28.3.2024 Ulvilan Seutu
SAK/DEM johdon ymmärrys tosiasioista ei parane käyriä osoittamalla, on aika näyttää kaapin paikka, muutoin meitä pikapuoliin johtaa EKP/IMF ja silloin laskun maksavat kaikki eläkeläiset ja tulonsiirtoja saavat.
Ilmoita asiaton viesti
Sisäinen devalvaatio on juuri niin vaikea kuin euroon valuuttana liittymisessä varoiteltiin.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaavasti.
Kansalaisten terve tulonhankintaosuus ja mahdollisuus, ei edes perustarvittavan osalta, ole kunnossa (tukiosuus, menojen finaalinen kohde).
Tulisiko tehdä selkeä tutkinta, koskien SAKn osuutta, tähän tilanteeseen johtaneena?
Mistähän SAK voisi saada tukensa, tai vaikka kirkko, toisin kuin mistä poliittiset toimijat ja instituutiot tukensa voivat ammentaa.
Ovatko taloudesta kovinkin irrallaan, ja jos ovat, mitä tarkoittaa?
Ilmoita asiaton viesti
Katsokaas, mitä SAK: lle mieluinen edellinen Marinin hallitus sai aikaan ?
Täysin kelvottoman Soten valtavine lisämenoineen, uusine byrokratioineen ja hallintohimmeleineen, hoitoonpääsyn vaikeutumisen ennestään, kuin myös vanhusten hoidon alasajon jo ennestään arveluttavalta tasolta.
Lisävelkaakin otettiin paljon enemmän, mitä oli tarvis julkista sektoria pöhöttäen entistäkin suuremmaksi ja tehottomammaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä hallitus lyö kepeästi velanotossa Marinin hallitukset IMF katsauksessa maaliskuun alussa totesi Suomen velan nousevan 55%-85% BKT:sta
ja velaksi muutettuna 2028 mennessä n.80miljard.
Sote jäi siltä osin vajaaksi, ettei kepu suostunut verotusoikeuteen, ja nyt yksityiset käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja laskuttavat nelinkertaisia hintoja.
Mielenkiintoinen on tuo väite, joka lähes jokaisessa kommentissa tulee esille” lisää velkaa otettiin paljon enemmän mitä oli tarvis” no kerrohan ne velat ja mihin meni?
Ilmoita asiaton viesti
Höps… Rinteen – Marinin vasemmistohallituksen aikana julkinen velka kasvoi tolkuttomat 54 miljardia euroa ja julkisia menoja lisättiin vuositasolla v. 2019 128 miljardista eurosta v. 2023 154 miljardiin euroon 20 % vuotuisesti ilman reaalista tuottavuuden tai talouden kasvua.
Vuonna 2019 julkisen velan suhde / BKT oli 67 % ja v. 2023 jo 89 % / BKT.
Vuonna 2019 Suomen julkisella sektorilla maksettiin palkkoja 29,9 miljardia euroa, v. 2023 35,0 miljardia euroa. Julkisen sektorin palkanmaksua siis lisättiin punaviherhallituksen aikana 5,1 miljardia euroa ilman mitään tuottavuuden tai talouden kasvua tämän mahdollistaen.
Tässä lähteenä EKP:n ja Komission tilastointi.
Ilmoita asiaton viesti
Älä höpötä omiasi, Suomen virallinen velkakello ilmoittaa aivan toista.
Suomen velka BKT:n nähden oli 2019 44,3% ja 2023 55,4%
Maaliskuun alussa IMF antoi arvionsa Suomen velan kehityksestä. Velka nousee 2028 85% BKT:sta se tarkoittaa sitä että Velkaa otetaan n.50miljard.
Ilmoita asiaton viesti
Väitätkö EKP: n ja Komission väärentävän Suomen julkisen velan tilastointia ?
Kyllä ne kuntien velatkin ovat valtion velan julkista velkaa valtion vastattavina kaikissa maissa.
EKP: n ja Komission tilastointi ennustaa Suomen julkisen velan ylittävän 100 % jo viimeistään ensi vuoden aikana.
Googlaa osoittesta Ameco ja sieltä online, niin etköhän Hakalakin mahdolliseti viisastu edes hetken verran aatteellisen parodian sijaan. Sieltä näet kaikkien EU – maiden makrotaloudelliset tilastoinnit vartailukelpoisessa muodossa vuosikymmenien ajalta mututuntuman sijaan ja kahden seuraavan vuoden ennusteet näiden lisäksi.
Säälittävää touhua Hakalalta tämä tämmöinen punaideologinen turha kykinjauhaminen vailla päätä, ei häntää ja totuudesta viisveisaten.
Ilmoita asiaton viesti
Virallinen valtion konttori ilmoittaa nuo luvut mitkä ilmoitin. Mikään hallitus ei voi pakottaa kuntaa ottamaan velkaa.
Kun puhutaan valtion velasta siihen ei kuulu kuntien velat.
Joten valtion virallinen kello kertoo sen.
Eihän meillä esimerkiksi lasketa eläkkeitä BKT:n kuten monissa Euroopan maissa.
Joten pysyn kirjoitukseni takana, ja tuo nimittelysi kertoi että olet heikoilla jäillä
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä vain aivan varmasti kuuluu kuntien velatkin veronmaksajien ja kansalaisten vastuiksi ! Valtio = kansalaiset. Komissio ja EKP tilastoivat maiden julkiset velat täsmällisesti määriteltyinä ja vertailukelpoisesti kaikkien jäsenmaiden kesken. Hakalalla on sitten omat tilastointinsa.
Mitä ihmettä tässä enää höpötät asiasta, mistä et mitään ymmärrä ?
Ilmoita asiaton viesti
Elähän höpötä omiasi, vai että olet velvollinen maksamaan Rovaniemen velat vaikka asut Joensuussa. 🤣
Ilmoita asiaton viesti
Jätähän nyt Platon ihan rauhassa valtioiden oppiensa kanssa
Ilmoita asiaton viesti
Jos Hakala edustaa vastuuttoman vasemmistonsa suurinta päättelykykyä, niin hyvä näin kaikin puolin.
Tiedoksi vain, että Komissio ja EKP tulevat määräämään Suomen suurin todennäköisyyksin alijäämämenettelyyn jo tämän vuoden aikana omine surkeine totuudenmukaisin numeroineen Suomen osalta edellisen punaviherhallituksen peruja. Soten kustannusten 3 miljardin euron hillintä v. 2030 muuttui edellisessä punaviherhallituksessa Soteineen n. 10 miljardin euron menonlisäyksiksi.
Älä enää jauha soopaa näistä asioista Suomen velkaantumisen ongelmaa vähätellen silkoin valhein.
Ilmoita asiaton viesti
Taidat todellakin elää omassa kuplassasi.
Suomi ei todellakaan joudu mihinkään alijäämämenettelyyn, ja jos joutuu, niin sinne lähtee puolet EU maista.
Täytyy todellakin onnitella sinua, sulla on melkoinen taito kirjoittaa satuja jopa niin, että Grimmim veljekset olisivat kateellisia jos eläisivät
Ilmoita asiaton viesti
Grimmin satusedät ovat oman uskosi kaimoja. Numerorot ovat numeroita, vaikka velehtelisit ne punakirjan aakkosiksi. 😁
Velkamenettelystä sinänsä et taida olla oikein jyvällä omaa takapöätäsi enempää, jos muustakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri niin numerot ovat numeroita etkä niitä miksikään muuta jollain Lenin kortilla.
Joten kannattaisi sinunkin perehtyä taloustieteen perusasioihin.
Ilmoita asiaton viesti
Sun lasku tavan mukaan tämä hallitus ottaa velkaa n.95miljard. Ja velka kasvaa yli 100% joten ihan miten vaan
Ilmoita asiaton viesti
Tämän hallituksen velanotosta et edes sinä voi kristallipallosta lukea mitään seuraavien vuosien aikana alijäämämenettelyn toteuduttua.
Hassua, että EKP ja Komissio ovat väärässä Suomen julkisen velkaantumisen tilasta ja sitten joku ” Hakala ” omissa harhoissaan omissa maailmoissaan ?
Usko vain leniniisi miten tahdot.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä hetkellä velkaa on otettu 20miljard ja 2028 olisi ensimmäinen vuosi jolloin tasapaino mahdollisesti kohdallaan näin valtiovarainministeriö ja Orpo tuumasi. Joten ei minun ennuste
Ilmoita asiaton viesti
Hei Jaakko,
Julkisessa valtion ja kuntien taloudessa on aina melkoisesti viivettä juurisyyn ja seurauksen välillä.
Todellisuudessa yksi hallitus päättää hienoista lakiuudistuksista eli julkisen talouden kulujen lisäyksistä. Sitten nämä hienot uudistukset muuttuvat kuluiksi seuraavan hallituksen aikana, joka voi sitten joko ottaa lisää velkaa tai korottaa veroja.
Erittäin hyvä esimerkki on tämä Marinin hallituksen hyvinvointialue uudistus, jonka piti PARANTAA palveluja ja LASKEA kustannuksia. Todellisuudessa kulut nousivat 20 miljardista 30 miljardiin, jotka Orpon hallitus pitää sitten jotenkin kattaa.
Tämä samanlainen syy-seuraus sykli on jatkunut jo 77 hallituksen ajan Suomessa.
Eli jos todellisia syyllisiä halutaan etsiä, niin ne löytyvät heistä, jotka ovat nostaneet valtion ja kuntien kuluja, ilman että niistä olisi suurempaa hyötyä yritysten tuottavuudelle tai yhteiskunnan hyvinvoinnille.
Syyllisiä eivät siis ole he, jotka yrittävät nämä kasvaneet kulut jotenkin kattaa, joko leikkaamalla tai lainan otolla, vaan he jotka nämä kulut ovat luoneet. Tosin syyllisten etsintä ei aina ole kovin rakentavaa puuhaa, vaikka tietty houkuttelevaa.
Paljon hedelmällisempää on miettiä, miten suomalaisen yhteiskunnan velkaantumista voitaisiin hillitä, ja miten suomalainen yrityselämä saadaan kukoistamaan, jotta sillä on varaa maksaa hyvää palkkaa kaikille – eli meidän kannattaa katsoa eteenpäin.
Demokraattisesti valitun hallituksen kannattaa miettiä monia vaihtoehtoja kuten – otammeko lisää lainaa, tehostammeko yhteiskunnan organisaatioiden toimintaa, kehitämmekö lainsäädäntöä, vai leikkaammeko vaan kylmän rauhallisesti kustannuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko, että soteuudistus nosti kuluja 10 mrd. euroa?
Ilmoita asiaton viesti
On suorastaan surkuhupaista lukea kokkareitten perusteluja näistä työelämän heikennyksistä. Vedotaan siihen, että nämä on tehty jo muissa Pohjoismaissa? todellisuudessa keskituloisen työttömyyskorvaus nyt on jo 475€ pienempi kuin Ruotsissa ja leikkauksen jälkeen jopa 800€ pienempi, Tanskaa en edes viitsi ottaa mukaan, koska ero on paljon suurempi.
Missään Pohjoimaassa ei ole palkat lailla sidottu jonkun työnalan palkankorotuksiin. Missään Pohjoismaassa ei ole lakiin kirjattu korvausvelvollisuus lakosta. Ruotsissa ei ole lailla kielletty poliittinen lakko. Samoin kaikki hallituksen esitykset kohdistuvat ainoastaan työntekijöihin.
Esim. lomautukset jälkeen ei ole pakko-ottaa takaisin sama työntekijä? Sanoisin että melko härski tapa heittää ay-aktivistit ulos firmasta, eli EK haluaa mustat listat takaisin.
Missä ovat työnantajia kohdistuvat uudistukset?
-alipalkkauksen kriminalisointi
-alipalkkauksesta maksettava korvaus esim. 50.000€
-laittomasti irtisanotun henkilön korvauksen nostaminen esi. 150.000€
Kyllä nämä heikennykset on tehty Etelärannassa ja sehän tiedetään, että Orpo toteuttaa juuri sitä mitä EK haluaa.
Tässä oli nyt vain muutama esimerkki miten meille hallituksen edustajat Satonen, Purra ja Orpo valehtelevat kansalle.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Jaakko,
Onko sinulla parempia lääkkeitä?
Miten Suomen julkinen velka saadaan kuriin?
Miten suomalaiset yritykset saadaan sellaiseen kuntoon, että niillä on varaa maksaa kaikille hyvää palkkaa?
Millä keinoilla suomalainen sosiaaliturva rahoitetaan?
Ikävä kyllä Suomessa on liian vähän rikkaita, jotka voisivat rahoittaa koko lystin.
Onneksi rohkeita yrittäjiä vielä toistaiseksi riittää, jotka repivät joustot omasta selkänahastaan. Välillä yrittäjät myös menestyvät, joka herättää uskomatonta kateutta. Harva kuitenkaan uskaltaa hommaan ryhtyä.
Ilmoita asiaton viesti
IMF suositteli mm. veronkorotuksia esim. listaamattomien osinko veroihin, kuten varmasti olet lukenut.
Nyt leikkaukset ovat kohdistuneet pelkästään niihin, jotka ovat muutenkin heikossa taloudellisessa tilanteessa.
Ja ei ole ensimmäistäkään todistetta että lakko-oikeuden rajoitus toisi työpaikkoja tai työttömyyspäivärahan leikkaus toisi työpaikkoja, nämä leikkaukset lisäävät eroa Ruotsiin
Ilmoita asiaton viesti
Hei Jaakko,
Olen samaa mieltä, tämä suomalainen verotussysteemi ei kohdistu tasapuolisesti kaikkiin. Kehitettävää riittää, mutta tarkkana pitää olla, että lypsävää lehmää ei laiteta lihoiksi.
Tästä lakko-oikeudesta en ole samaa mieltä. Jos lakkoilu nostaisi meidän elintasoa, niin sittenhän meidän kannattaisi olla 356 päivää vuodessa lakossa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se lakko todellakaan nosta elintasoa, mutta tiedät varmasti niinkuin minä, että Suomessa on ollut 2000-luvulla hyvin vähän lakkoja, verrataan sitä vaikka muihin maihin tai meidän 1970-80 luvulla olleisiin.
En todellakaan halua lypsävää lehmää teurastaa, mutta kyllä esimerkiksi meidän eläkejärjestelmä on perheestä, mm. eläkekatto olisi pitänyt säätää aikoja sitten.
Talouskasvua ei tule koska innovaatiot ovat loppu, väestön kasvu ei yksin riitä
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus Antilta – kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Verkkouutisten BenTV:ssä Ben puhuu hyvin samasta asiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen näkökohta on asettaa kahden kaupassa vain toinen osapuoli tilanteesta vastuuseen kun tämän toiminta vielä perustuu voimassa olevaan lakiin. Jos lakkolakia olisi rikottu, voitaisiin puhua anarkiasta. Kuitenkin vastaavasti hallitus on useiden adiantuntijoitten mukaan liian huolimattomasti ja kiireellä valmistellut useita säästölakeja, joilla on valtava vaikutus kaikista heikompiosaisten elämään negatiivisessa mielessä. Sellainen toiminta taas perustuslaillisessa mielessä täyttäisi jopa anarkistisen toiminnan tunnusmerkit. Kun siis maan työvoima asettuu näin toimivaa hallintoa vastaan raskaalla mutta laillisella lakolla, on hyvä katsoa kokonaisuutta . Hallitus on istunut jo vuoden ja tiennyt koko tämän ajan jo ennalta, mitä tapahtuu työmarkkinoilla ja Suomen viennissä ja koko kaupankäynnissä, kun uudet työlait runnotaan voimakkaamman oikeudella läpi .
Kun päälle puhutaan SAK:,n koko profiilista kuin se olisi muutaman miehen yksityisyritys eikä puolen kansan ja miljoonaisen jäsenistönsä edustaja, ei ole mikään ihme että istutaan siinä missä nyt ollaan. Kansaa ja työntekijä väestöä solvaamalla ei ole odotettavissa muuta kuin entistä tukevampi kansakunnan kahtiajako. Sitäkö hallitus jatkossa haluaa, pysyvästi jaetun kansan kun pitäisi yhdistyä jo pelkän venäjän uhan takia ? Missä on ulkopoliittinen vastuu voi kysyä samalla tavalla .Tasavalta on saatava takaisin ilman syvää kuilua kahden valtaryhmän välillä. Tässä puhutaan vielä paljon suuremmasta asiasta kuin yhdestä lakosta, jonka hallitus kuitenkin lopettaa kohta hätälailla. Lakkoa ei kohta ole, mutta menikö muutakin viemäristä kuin se?
Ilmoita asiaton viesti
Hei Martti,
Jos yrität saada jonkun kirjoituksen lehteen julkaistua, niin kaikki näkökulmat eivät millään mahdu 3000 kirjaimen jutun maksimipituuteen.
Olemme tietty kaikki samassa veneessä. Minusta kirjoituksessa ei laiteta vain toista osapuolta vastuuseen, vaan todetaan tilanne – ammattiliitot yrittävät ottaa laillisesti ja demokraattisesti valitulta hallitukselta lainsäädäntövallan heittämällä kapuloita yhteiskunnan rattaisiin.
Jos jokaiselle ihmiselle joka on tyytymätön hallituksen toimintaan annetaan valta heittää kapuloita yhteiskunnan rattaisiin, niin olemme todellisessa anarkiassa. Miksi tällainen oikeus olisi vain ammattiliitoilla?
Hallitus yrittää luoda lisää jaettavaa toteuttamalla yrityselämän esittämiä toiveita. Tavoite on tietty edesauttaa yritysten ja elinkeinoelämän menestystä, jotta niillä olisi varaa maksaa hyvää palkkaa kaikille.
Voimme olla eri mieltä näistä keinoista mitä hallitus vie lausuntokierrokselle, niistä pitäisi keskustella rakentavasti sananvapauden puitteissa ja tuoda uusia näkökulmia asiaan. Lakkoilu ei hyödytä ketään muuta kuin ammattiliiton kallispalkkaista johtoa.
Viisas hallitus keskustelee näistä keinoista asiantuntijoiden ja asianosaisten kanssa, ja tietty katsastaa miten asiat hoidetaan naapurimaissa. Mutta lopulta tekee itse päätöksen mandaattinsa mukaan.
Olen pettynyt Orvon hallitukseen, jos leikkuri osuu jo nyt heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin.
Minäkään en ole täysin vakuuttunut ovatko keinot oikeita ja onko lakien valmistelu tehty viisaasti. En ole eduskunnassa, joten en tiedä miten hyvin homma on hoidettu.
Oikeusvaltiossamme on kolmen vuoden uudet vaalit. Uusi hallitus voi sitten laillisesti valita uuden suunnan, jos vanha suunta ei tuottanut toivottuja tuloksia. Näin se demokratia toimii.
Ilmoita asiaton viesti
Miten tämäkin blogi tuntuu niin tutulta kokoomuslaisten jeesustelulta.
Aloitetaan sillä, että kunnioitan kyllä ay-liikkeen toimintaa, mutta…
Ja sitten seuraa pitkät luritukset siitä, kuinka väärin se on, että ay-liike puolustaa tuolla tavalla ja tuollaisilla aivan väärillä keinoilla ja yleensäkään mitenkään jäsenistöään.
Ja sitten kirsikkana kakun päällä todetaan, että demokratiassa kansalaiset ovat antaneet vaaleissa äänensä, minkä jälkeen enemmistöllä – oli se kuinka pieni hyvänsä – voidaan tehdä mitä vain, ja äänestäjän tulee odottaa seuraavat neljä vuotta uutta mahdollisuutta.
Tämä suppea demokratiakäsitys toistuu näilläkin palstoilla vähän väliä niin kokoomuslaisten kuin persujenkin kommenteissa!
Ilmoita asiaton viesti
Hei Matti,
Minkälainen on sinun parempi demokratiakäsitys, jos suppea demokratia käsitys on väärä ?
Minusta demokratia perustuu enemmistöpäätöksiin ja kompromisseihin.
Viisas demokratia ottaa myös vähemmistöön jääneen väestönosan edut huomioon.
Kaikkien etu on, että Suomen talouselämä ja yritykset menestyvät, muuten niillä ei ole varaa maksa hyviä palkkoja kaikille.
Tätä tavoitetta on mahdoton saavuttaa jos työnteko, yrittäminen ja työllistäminen ei kannata Suomessa – silloin yritykset ja niska limassa töitä painavat ihmiset siirtyvät toisiin maihin.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Jari,
Nyt minäkin muistan. Seitkyt luvulla keskustelin näiden kansandemokratia aktivistien kanssa koulun rappusilla Otaniemessä ja vähän Helsingissäkin.
Kansandemokratioissa on kaikki aina hyvin, ongelmat johtuvat aina naapureista. Siksi niissä on mukava asua, kun lehdistä ei tarvitse lukea mitään ikäviä uutisia – maan yltäkylläisyydessä elävästä johdosta varsinkaan.
Mutta tämä taitaa olla turhaa sarkasmia, kyllä Matti varmaan ajatteli vähän laajemmasta näkökulmasta. En minäkään tykkää enemmistö demokratiasta, jossa vähemmistön asema unohdetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Pakkohan tähän on tehdä vastine, vaikka Räihää nyt ei kannata noteerata lainkaan, koska hänellä ei ole koskaan minkäänlaisia perusteluja näille lauseen mittaisille heitoilleen. Varsinkin tässä kansandemokraatti-käsityksessä hän on totaalisen pielessä.
Mutta blogisti tuntuu asialliseslta, joten täytynee hieman selvittää, mitä tarkoitan laajalla demokratialla.
Minun demokratianäkemykseni perustuu siihen, että kansalaisilla on oikeus sen lisäksi, että saa pudottää äänestyslipun uurnaan, vaikuttaa jatkuvasti myös koko vaalikauden ajan. Kun se useimmiten on vaikeaa yksilönä, (varsinkin, ellei ole miljoonia euroja taustatukena) niin me kansalaiset olemme vuosikymmenien saatossa luoneet ns. kolmannen sektorin, jossa toimivat tuhannet ja taas tuhannet erilaiset järjestöt.
Merkittävänä osana tätä järjestökenttää toimivat ammattiyhdistykset, niiden muodostamat ammattiliitot ja keskusjärjestöt. Niiden tehtävänä on toimia jäsenistönsä edunvalvojina sekä työantajiin että valtakunnan muiden päättäjien suuntaan.
Kun meillä Suomessa on (ainakin vielä) työelämän paikallisissa asioissa tulkintaoikeus työnantajilla, niin aina joskus käy niin, että kun neuvotteluilla ei päästä sopimukseen, joudutaan ottamaan käyttöön lakko, koska lyödäkään ei saa eikä pidäkään. Jos lakkoilu olisi lailla kielletty, niin uskallanpa väittää, että jossakin joku voisi lyödäkin.
Nyt meillä on sellainen tilanne, että istuva hallitus on ottanut tavoitteikseen pelkästään elinkeinoelämän asettaman listan tarvittavista työelämämuutoksista. Nän se on asettunut yhdeksi työmarkkinaosapuoleksi. Minkäänlaista valmiutta neuvotteluihin se ei ole esittänyt, joten vaihtoehdoksi se on jättänyt ay-liikkeelle joko antautumisen tai kamppailun muutoksia vastaan. Siksi nyt lakkoillaan!
Minun demokratiakäsitykseeni kuuluu myös se, että eduskunnan enemmistön luottamukseen nojautuva hallitus voi toki viimekädessä päättää kaikesta maan ja taivaan välillä voimassaolevan lainsäädännön puitteissa tai tarpeen vaatiessa vaikkapa laatia uusia lakeja.
Siinä ilmeiseti olemme kuitenkin samaa mieltä, että viisas päättäjä kuitenkin ottaa huomioon päätöstensä seuraukset kansalaisiin ja koko yhteiskuntaan.
En osaa ennakoida, kuinka tässä lopullisesti käy, mutta siitä voi olla jo nyt varma, että tämä hallitus on ennen ensimmäistä vuosipäiväänsä jakanut kansakunnan kahtia ja syönyt suomalaista yhteiskuntaa vahvimmin koossapitävän voiman – luottamuksen – nolliin.
Ja se ei ennusta hyvää tulevaisuudelle.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoituksellako blogisti unohti Suomen suurimman virheen, euroon liittymisen? Tanskan kruunu on toki sidottu euron kurssiin jollain 2,5% vaihtelulla, he taas on logistisesti paljon paremmalla paikalla. Lipponen jo aikanaan muistutti eurossa elämisen ehdoista. Ja kyllä, teollisuus olisi ihan hyvin käynyt kauppaa euroilla ja dollareilla. Kaiken lisäksi omat politiikkomme ovat torpanneet kaikki hyödyt mitä eu:sta kansalaisille olisi tullut, sen sijaan imuroineet kaikki paskat ja maksut veronmaksajien riesaksi. Enpä kyllä ihmettele, aivan liikaa mepeissä Suomen syöjiä, pahimpana eräs nimeltä mainitsematon kokoomusleidi.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Pasi,
Tanska ja Viro ovat käytännössä eurossa ja Norjalla on öljyä, siksi en oikein pysty vakuuttumaan tästä euroon liittymisen suunnattomasta virheestä, ainakaan kuvan perusteella. Jotain vahvempia argumentteja tarvittaisiin.
Muistatkos kun markka aikaan devalvoitiin, valtionvarainministeri vakuutteli, että ei devalvoida ja kansa osti kaupat tyhjäksi ja seuraavana yönä sitten kaikkien ostovoima tippui 25 prosenttia – tai asuntolainan korko nousi 15 prosenttiin. Olihan se tietty mukavaa kun palkankorotukset olivat suuria, mutta aika pian ne nollattiin inflaation avulla.
Kaipaatko näitä nostalgisia aikoja ?
Ilmoita asiaton viesti
Heippa vaan Antti, muistatko mitä puoluetta tuo valtionvarainministeri edusti?
Ilmoita asiaton viesti
Hei Petri,
Tosi hyvä muistutus, kyllä monet valtionvarainministerit markan arvoa ovat alentaneet, mutta kyllä se Viinanen on kuuluisin, hyvin muistan.
Kannattaa muistaa, että myös valtionvarainministeri Mauno Koivisto on kantanut oman kortensa kekoon tällä saralla ja moni muu.
Kannattaa myös muistaa, että markan arvo on laskenut ilman devalvaatioitakin paljon enemmän kuin euron arvo on laskenut.
Vanhemmat ovat kertoneet, että 1940- ja 50-luvuilla pankkitalletukset sulivat silmissä. Yritin Googlata, mutta jostain syystä markan inflaation tiedot loppuvat 1960-luvulle.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä EI OLE kysymys Orpon hallituksesta tai vaalituloksesta vaan hallitusohjelmasta. Juurihan PM Orpo kertoi Yle1:ssä, että oli tässä sanelua, kun on neuvottelijoille annettu ohje, että hallitusohjelmasta ei tingitä. Kolmikannan mukamas neuvottelut olivat pelkkää teatteria ja edelleen vedotaan, että onhan neuvoteltu. Kun ei ole. Lakon suosio kasvaa ja vastustajien laskee, koska ihmiset näkevät nyt suoraan, että mitä hallitus aikoo tehdä ja miten käyttäytyy.
Kun kysymyksessä on aina ollut vientivetoisesta palkkamallista eikä mistään muusta kuten esim. ammattiliittojen puolustaessa heikompiosaisia tai vähätuloisia. Eikä hallitus aio mistään keskustella kuin ainoastaan palkkamallista.
Ketkä muut tahot kuin ammattiliitot puolustavat? Ilman AY-väkeä ja tahoa tämä hallitus voisi mielin määrin sanella tai leikata mitä tahansa ilman puolustajia.
Kyllä tässä menee jo ymmärrys ylitse, että ainoastaan hallituksen kaatuminen tai että hallitus aidosti antaa työelämän osapuolten etsiä yhdessä ratkaisuja ja kaiken muun hallituksen on oltava näpit niihin koskematta eikä siihen tarvita mitään lainsäädäntöhommia. Samaan tapaan kuten Ruotsissa on aina tehty. Hoetaan, että halutaan Ruotsista mallia ja nyt suunnitellut esitykset ovat hyvin kaukana siitä Ruotsin mallista.
Olaus Petri kauan sitten 1500-luvulla:
”Kaikki lait pitää olla sellaiset, että ne ovat yhteiseksi hyödyksi, ja sen tähden, kun laki tulee vahingolliseksi, ei se enää ole laki, vaan vääryys, ja on hylättävä.”
Edes vapuksi astuvat lait eivät varmaan estä osoittamasta mieltä.
Kansalaistottelemattomuutta pitää ymmärtää:
”Kansalaistottelemattomuus on rauhanomaisen poliittisen protestin muoto, jossa kieltäydytään noudattamasta lakia tai aktiivisesti rikotaan sitä tavoitteena korjata koettu epäoikeudenmukaisuus.
Kansalaistottelemattomuus on väkivallatonta suora toimintaa.”
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansalaistottelemattomuus
Kyllä tässä pitäisi seuraavaksi kertoa viranomaisille kuten Kelan ja sossun väelle, että tehkää kansalaistottelemattomuus ja älkää tehkö päätöksiä kuten hallitus on niitä leikkauksia suunnitellut. Kyllä on muualta kuultu kelan virkailijoilta sekä toisilta, että heitä hirvittää tämä tilanne ja eivät halua tehdä työtään väärin, että menettävät työpaikkansa.
Vähintään puoli miljoonaa suomalaisiin osuu nämä suuret leikkaukset ja vähintään 100 000 lapsineen joutuvat toimeentulotuen piiriin.
Eräässä sivustossa on tullut niin paljon uusia jäseniä, että ylläpitoon tarvittiin uusia vapaaehtoisia ylläpitäjiä ja moderaattoreita valvomaan, että kaikki asiat pysyvät asiallisina ja törkeät sekä kuulumattomat poistetaan. Ei tuollaista vyöryä ole ennen tapahtunut edes Sipilän aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Topi,
Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että nyt heikoimmassa olevien asemaa ei saa edelleen heikentää.
En kuitenkaan tarkoita heitä, jotka elävät mukavasti sosiaalitukien varassa eivätkä osallistu tämän yhteiskunnan rakentamiseen omien resurssiensa rajoissa.
Sosiaalitukijärjestelmän tulee olla sellainen, että ihminen voi olla sata varma, että työnteko lisää aina käytettävissä olevien eurojen määrää.
Olen myös sitä mieltä, että oikeusvaltion demokraattista järjestelmää ei tule rikkoa. Jos jokaisella joka on eri mieltä hallituksen kanssa – annetaan oikeus heitellä kapuloita yhteiskunnan rattaisiin – niin yhteiskunnan toiminnot pysähtyvät.
Oikeusvaltiossa päätyökalut ovat sanan ja ilmaisun vapaus, joiden avulla epäkohdat ja parannusehdotukset tuodaan julki. Sitä me tässäkin harjoitamme.
Sen jälkeen äänestäjillä on kerran neljässä vuodessa tilaisuus heittää epäpätevät päättäjät ulos eduskunnasta.
Ilmoita asiaton viesti
Huomaatko Antti, kun taas kommentissasi tuli esiin tuo teidän kokoomuslaisten näkemys demokratiasta.
Teidän mielestänne äänestäjän kuluttajasuoja on uusintaäänestys 4 vuoden kuluttua!?
Vaikka ehdokkaat ja puolueet olisivat valehdelleet silmät suut täyteen, niin kuin edellisissä vaaleissa mm. persujen toimesta tehtiin, niin valheisiin perustuvaa valintaa ei voisi yrittää korjata ennen kuin tuo vaalikausi on mennyt.
Kovin jää heikoksi kansalaisen vaikutusmahdollisuudet, jos teidän demokratianäkemykseenne joutuu tyytymään.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Matti,
Minkälaista demokratiaa kaipaat ?
Vai tarkoitatko kansandemokratiaa, jossa vaaleissa on vain yksi puolue, lopputuloksen tietää etukäteen ja äänestäjän kuluttajansuoja toteutuu aina 100 prosenttisesti.
Suomessa on 9 puoluetta, joilla on erilaisia näkemyksiä niistä keinoista, joilla hyvinvointia lisätään. Tästä johtuen kompromisseja on pakko tehdä, kun hallitusta muodostetaan.
Minusta ainakin Kokoomuksen vaalilupaukset ja persujen perusideat olivat suurin piirtein linjassa mitä nyt hallitus nyt tekee – mutta ei tosiaankaan täysin.
Olen kuitenkin samaa mieltä kanssasi siitä asiasta, että äänestäjien kuluttajansuojaa tulisi parantaa. Muutamien eduskuntaan päässeiden kansanedustajien vaalilupaukset ja todellinen toiminta ja äänestyskäyttäytyminen poikkeaa aivan liian paljon lupauksista.
Ennen vaaleja pitäisi näkyvästi selvittää ja julkistaa miten hyvin kunkin edustajan edellisten vaalien lupaukset pitivät todellisessa poliittisessa päätöksenteossa.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/poliitikkojen-tehopisteet/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/demokratia-perustuu-kompromisseihin/
Ilmoita asiaton viesti