SAK hyökkää demokratiaa vastaan

Julkisen talouden velka suhteessa bruttokansantuotteeseen. Lähde: Eurostat.

SAK hyökkää demokratiaa vastaan

Arvostan sitä työtä mitä ammattiyhdistys toiminta on tehnyt yhteiskunnan hyväksi jo 1800-luvun puolestavälistä saakka. Mutta tämä uusin kahden viikon lakko menee överiksi, koska se kohdistuu demokraattista järjestelmäämme vastaan.

Demokraattisessa Suomessa ylin lainsäädäntövalta annetaan neljän vuoden välein valittaville kansanedustajille. Nyt SAK haluaa tämän ylimmän lainsäädäntövallan itselleen uhkaamalla meidän kaikkien suomalaisten hyvinvointia ja turvallisuutta.

Tämä on askel oikeusvaltiosta anarkian suuntaan. Jos olemme eri mieltä laillisesti ja demokraattisesti valitun hallituksen kanssa, niin meillä ei silti ole oikeutta heittää kapuloita yhteiskunnan rattaisiin.

Kaikilla puolueilla on sama tavoite, eli suomalaisten hyvinvoinnin edistäminen, mutta keinoista ollaan kovasti eri mieltä. Lainaraha on kaikista helpoin keino rahoittaa julkisen talouden alijäämiä. Sen avulla pärjätään muutamia vuosia, mutta lopputulos on todella ikävä.

Yhteiskuntaan hankitaan kestävää hyvinvointia vain vahvan talouden, elinvoimaisen yrityselämän, tehokkaiden sosiaalipalvelujen ja monimuotoisen kulttuurin avulla. Vientiteollisuus on Suomen talouden kivijalka, jonka tuloilla tämä meidän yhteiskuntamme pyörii.

Vain elinvoimainen yrityselämä voi tarjota mielenkiintoisia työpaikkoja ja maksaa hyviä palkkoja. Ikävä kyllä viimeisten vuosien aikana Suomen vetovoima yritysten näkökulmasta lähtien on laskenut.

Epärealistisen työlainsäädännön, ympäristönsuojeluasetusten, sosiaalitukien, verolakien ja byrokratian avulla päästöt, teollisuus ja työpaikat siirretään vähitellen Kiinaan.

Pelkästään Vaasan hallinto-oikeuden luoma mainehaitta on vienyt Suomelta parin miljardin investoinnit. – BASF akkumateriaalitehtaan lupakäsittelyprosessi ei innosta teollisuutta investoimaan Suomeen.

On kerrassaan käsittämätöntä, että puheissa ajetaan vihreää siirtymää, mutta käytännössä kun tarvittavaa kestävän kehityksen vaatimaa teknologiaa aletaan rakentaa ja tuottaa – niin se torpataan ison kokonaiskuvan kannalta mitättömien perustelujen avulla.

Eduskuntavaaleissa viime keväänä kansa antoi nykyisille hallituspuolueille valtakirjan päättää niistä keinoista, joilla kansakuntamme hyvinvointia parannetaan. Viisas hallitus tietysti keskustelee asianosaisten ja asiantuntijoiden kanssa eri vaihtoehdoista, vaikka valtakirja ei tähän vuoropuheluun velvoita.

Viimeisen viidentoista vuoden aikana Suomi on velkaantunut merkittävästi enemmän kuin muut Pohjoismaat. Suomen velkaantumisaste on noussut 74 prosenttiin, kun naapurimaissa se on 30 prosentin tasoa. Naapurimaiden kokemuksista kannattaa tietysti ottaa oppia.

Hallituksen kaavailemien työelämän muutosten tavoitteena on Suomen talouselämän elinvoiman kasvattaminen, joka parantaa työllisyyttä, palkkoja sekä kasvattaa valtion ja kuntien verotuloja – näiden avulla sosiaalituet, työttömyysturva ja eläkkeet viime kädessä maksetaan.

Kolmen vuoden päästä on uudet eduskuntavaalit, silloin ammattiliitoilla ja äänestäjillä on uusi laillinen mahdollisuus arvioida toimivatko nykyisen hallituksen valitsemat keinot suomalaisten hyvinvoinnin edistämisessä. Uusi hallitus voi sitten 2027 korjata lainsäädäntöä jos tarvetta ilmenee.

Lakkojen ja syyttelyn asemesta ammattiliittojen olisi syytä kertoa julkisuuteen millä konkreettisilla keinoilla Suomen yksityinen sektori ja julkinen talous saadaan sellaiseen kuntoon, että niillä on varaa maksaa kaikille hyvää palkkaa ja sosiaalitukia.

Antti Roine, Ulvila, 14.3.2024

JULKAISTU:
15.3.2024 Suomenmaa
19.3.2024 Satakunnan Kansa
19.3.2024 Aamulehti
21.3.2024 Forssan Lehti
22.3.2024 Sydän-Satakunta
28.3.2024 Ulvilan Seutu

Velkasuhde

antti-roine
Kokoomus Ulvila

Antti Roine työskentelee teknologia johtajana monikansallisessa tiimissä, joka kehittää HSC Chemistry mallinnus- ja simulointiohjelmistoa, jonka avulla suunnitellaan tehokkaita ja ympäristöystävällisiä metallien ja kemikaalien valmistusprosesseja. Samoja malleja käytetään myös prosessien digitaalisten kaksosten aivoina ja laskentamoottoreina. Hän on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja tekniikan tohtori.

Toimiva yhteiskunta on hyvinvointimme perusta. Yhteiskuntaa voidaan kehittää esimerkiksi työn, harrastusten ja kirjoittamisen kautta. Viime kädessä kuitenkin poliittinen päätöksenteko määrää kehityksen suunnan, siksi haluan osallistua myös tämän keinon avulla yhteiskunnan rakentamiseen.

Kestävä hyvinvointi perustuu menestyviin yksityisiin yrityksiin, jotka tuovat yhteiskuntaan työtä ja rahaa. Kestävä tulevaisuus perustuu lapsiin, onnellisiin perheisiin, laadukkaaseen päivähoitoon ja koulutukseen. Haluan olla mukana rakentamassa kestävää yhteiskuntaa tukemalla positiivista yritysmyönteistä ilmapiiriä, laadukkaiden peruspalvelujen kehitystä, kulttuuria ja ympäristön suojelua.

Tulevaisuus rakennetaan tänään. Menneitä ei kannata liikaa murehtia, mutta kokemuksista kannattaa oppia. Tulevaisuutta kannattaa suunnitella, mutta vain tänään voimme muuttaa maailmaa.

Antti Roine on valittu 2021 Ulvilan kaupunginvaltuustoon ja tarkastuslautakuntaan, sekä Satakunnan maakuntavaltuustoon. Lisäksi hän on Satakuntaliiton ja Satakunnan hyvinvointialueen tarkastuslautakuntien varajäsen.

https://fi.linkedin.com/in/antti-roine/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu