Sota on suurempi uhka kuin ilmastonmuutos

Mahdollinen kolmas maailmansota tuhoaa ympäristömme ja yhteiskuntamme nopeammin kuin ilmastonmuutos. Kuva Copyright Ahmadreza Heidaripoor, Pixabay.

Sota on suurempi uhka kuin ilmastonmuutos

Euroopan unioni on kahdeksan kertaa suurempi ja Nato on 24 kertaa suurempi talousmahti kuin Venäjä. Asukasluvultaan EU on kolme kertaa suurempi ja Nato seitsemän kertaa suurempi kuin Venäjä.

Tästä huolimatta Venäjä on todellinen uhka Länsi-Euroopan demokraattisille valtioille, koska Länsi-Euroopassa on tuudittauduttu USA:n armeijan luomaan turvallisuuden tunteeseen ja laiminlyöty omien puolustusvoimien kehitys.

Monet EU-maat käyttävät vain yhden prosentin bruttokansantuotteestaan armeijan kehitykseen, kun Venäjällä aseisiin sijoitetaan ainakin kuusi prosenttia tänä vuonna.

EU on paljon kokoaan heikompi peluri maailmassa. USA:n, Kiinan ja Venäjän vahvuus perustuu liittovaltioon, jolla on oma armeija, hallinto ja lainsäädäntö. EU:ssa valtiot kuvittelevat näennäisen itsenäisyyden tuovan jotakin ihme etuja kansalaisten elämään.

Kolmas EU:n ja Naton heikkous Venäjään nähden on päätöksenteon hitaus. Historia osoittaa, että diktaattori nujertaa suurenkin armeijan nopeiden päätösten avulla. Lisäksi hyökkääjällä on aina etulyöntiasema, koska hän päättää itselleen edullisen ajan, paikan ja hyökkäystavan.

Diktaattori tekee päätöksiä sekunneissa, mutta EU:ssa ja Natossa yksimielisiin päätöksiin tarvitaan monta vuotta. Demokratiassa yksimielisyysvaatimus on äärimmäisen naiivi tapa tuhota demokraattisen päätöksenteon nopeus. Miten nopeasti tällainen päätöksenteko toimii, jos venäläinen ydinohjus on Pariisissa alta tunnissa?

Nykyiset ydinpommit ovat 50–1 500 kertaa suurempia kuin Hiroshiman ja Nagasakin suurkaupungit tuhonneet kaksi pientä ydinpommia. Näitä suuria ydinpommeja Venäjällä ja USA:lla ja muutamalla muulla ydinasevaltiolla on ainakin 13 000 kappaletta.

Ihmisen vaikutus sotiin on ollut viimeisen miljoonan vuoden aikana tasan sata prosenttia, sen sijaan sedimenttitodisteiden valossa ihmisen vaikutus ilmastoon on ollut pieni.

Tästä huolimatta demokraattisissa valtioissa kannetaan paljon enemmän huolta hitaasta ilmastonmuutoksesta kuin hetkessä kaiken tuhoavasta kolmannesta maailmansodasta – siitä puhuminenkin on lähes tabu.

On vaikea ymmärtää, että ihmiskunta ei ole oppinut kerrassaan mitään vanhoista sodista, vaikka peruskuvio on aina ollut sama. Diktaattori hyökkää yksi kerrallaan uhriensa kimppuun ja tekee muiden kanssa salaisia hyökkäämättömyyssopimuksia, jotka nämä idiootit uskovat kestävän.

Olemme tällä maapallolla kaikki samassa veneessä, tavoittelemme hyvää ja onnellista elämää monin eri tavoin – olemme veljiä keskenämme. Miksi ihmeessä annamme vuosisadasta toiseen jonkun diktaattorin aivopestä meidät nationalistisen propagandan ja valheiden avulla?

Ilmeisesti Albert Einstein oli oikeassa: ”Vain kaksi asiaa ovat äärettömiä – universumi ja ihmisten typeryys, enkä ole ensimmäisestä aivan varma”. Meidän pitäisi vihdoin ymmärtää, että myös kaupallinen yhteistyö diktatuurien kanssa johtaa diktatuurien vahvistumiseen.

Ukrainan sota on osoittanut, että Suomenkin tulee panostaa paljon enemmän ohjusten, droonien ja miinojen hankintaan, koska niillä voidaan tuhota kustannustehokkaasti hyökkääjän panssarivaunuja, lentokoneita, laivoja ja tutkajärjestelmiä.

Lisäksi erilaisia torjuntaohjuksia tarvitaan todella paljon, jotta voimalaitokset, teollisuus, rautatieasemat, sähköverkot, satamat, sairaalat, koulut ja lastentarhat voidaan suojata.

Perinteisesti diktaattoritkin ovat loogisia, he eivät hyökkää, jos vastustaja on riittävän vahva. Tästä johtuen ainoa tapa pienentää kolmannen maailmansodan riskiä Euroopassa on vahvistaa EU- ja Nato-maiden puolustusta Euroopassa – ja antaa Ukrainalle riittävän tehokkaat aseet, joilla se voi työntää hyökkääjät pois omalta alueeltaan.

Antti Roine, Ulvila, 21.1.2024

JULKAISTU:

23.1.2024 Suomenmaa
23.1.2024 Forssan Lehti
25.1.2024 Sydän-Satakunta
29.1.2024 Satakunnan Kansa

antti-roine
Kokoomus Ulvila

Antti Roine työskentelee teknologia johtajana monikansallisessa tiimissä, joka kehittää HSC Chemistry mallinnus- ja simulointiohjelmistoa, jonka avulla suunnitellaan tehokkaita ja ympäristöystävällisiä metallien ja kemikaalien valmistusprosesseja. Samoja malleja käytetään myös prosessien digitaalisten kaksosten aivoina ja laskentamoottoreina. Hän on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja tekniikan tohtori.

Toimiva yhteiskunta on hyvinvointimme perusta. Yhteiskuntaa voidaan kehittää esimerkiksi työn, harrastusten ja kirjoittamisen kautta. Viime kädessä kuitenkin poliittinen päätöksenteko määrää kehityksen suunnan, siksi haluan osallistua myös tämän keinon avulla yhteiskunnan rakentamiseen.

Kestävä hyvinvointi perustuu menestyviin yksityisiin yrityksiin, jotka tuovat yhteiskuntaan työtä ja rahaa. Kestävä tulevaisuus perustuu lapsiin, onnellisiin perheisiin, laadukkaaseen päivähoitoon ja koulutukseen. Haluan olla mukana rakentamassa kestävää yhteiskuntaa tukemalla positiivista yritysmyönteistä ilmapiiriä, laadukkaiden peruspalvelujen kehitystä, kulttuuria ja ympäristön suojelua.

Tulevaisuus rakennetaan tänään. Menneitä ei kannata liikaa murehtia, mutta kokemuksista kannattaa oppia. Tulevaisuutta kannattaa suunnitella, mutta vain tänään voimme muuttaa maailmaa.

Antti Roine on valittu 2021 Ulvilan kaupunginvaltuustoon ja tarkastuslautakuntaan, sekä Satakunnan maakuntavaltuustoon. Lisäksi hän on Satakuntaliiton ja Satakunnan hyvinvointialueen tarkastuslautakuntien varajäsen.

https://fi.linkedin.com/in/antti-roine-83169912b

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu