Tekoäly – menestys vai katastrofi?

DALL-E tekoälyn luoma kuva lääkäristä, jonka osaaminen on muutettu binäärikoodiksi.

Tekoäly – menestys vai katastrofi?

Hyvinvointimme perustuu siihen osaamiseen, jotka menneet sukupolvet ovat keränneet viimeisen miljoonan vuoden aikana. Seisomme sananmukaisesti jättiläisten hartijoilla.

Pitkän ja työlään opiskelun, sekä kovan työkokemuksen avulla, olemme voineet omia itsellemme hyvin pienen osan tästä massiivisesta pääomasta.

Perinteisesti tämä opittu osaaminen on tehnyt ihmisyksilöistä yhteiskunnalle arvokkaita ammattimiehiä, asiantuntijoita ja taiteilijoita, jotka ansaitsevat työllään ja yrityksillään toimeentulonsa.

Tekoälyä opetetaan samalla tavalla olemassa olevan tiedon avulla, josta suuri osa on jo kerätty nettiin suurten yritysten kuten Google toimesta – ilmaiseksi ja tekijänoikeuksista mitään välittämättä.

Tämän lisäksi tekoäly voi käytännössä varastaa ilmaiseksi nykyisten lakimiesten, lääkärien, insinöörien, johtajien ja taiteilijoiden osaamisen vain seuraamalla heidän toimintaansa.

Tähän asti yritysten, organisaatioiden ja yhteiskunnan tärkein voimavara ovat olleet osaavat ihmiset, jotka osaava tekoäly vähitellen syrjäyttää.

Tämä tarkoittaa sitä, että yhteiskunnan tärkein omaisuus – tieto ja osaaminen – siirretään ihmisiltä tunteettomien koneiden hallintaan.

Käytännössä tämä johtaa ennennäkemättömän suureen omaisuuden siirtoon, kun ihmiskunnan yhteinen perintö siirretään kahdeksalta miljardilta ihmiseltä muutaman suuren tekoälyfirman omistukseen.

Tekoälyfirman bisnesidea perustuu siihen, että tekolääkärin monistaminen ei maksa mitään, mutta ihmislääkärin kloonaaminen on vaikeaa.

Tekoäly muuttaa yhteiskunnan oikeudellisia ja taloudellisia perusteita ratkaisevasti, siksi tarvitsemme vastauksia moniin kysymyksiin, jotta voimme varautua tuleviin uhkakuviin.

Mistä ihmisille maksetaan palkkaa, jos tekoälyn ohjaamat koneet tekevät kaiken paremmin? Miten yhteiskunnan toiminnat rahoitetaan? Kuka kantaa vastuun jos tekoäly tekee päätöksiä?

Kuka omistaa tekijänoikeudet, jos tekoäly artisti on ottanut oppia mm. Olavi Virralta, Topi Sorsakoskelta ja Beatlesilta – ja lyö kaikki ihmisartistit laudalta?

Demokraattisissa maissa tekoälyn kehitystä ei kuitenkaan kannata jarruttaa, koska diktatuurit haaveilevat maailmanvallasta tekoälyn avittaman armeijan, propagandan ja ihmisten valvonnan avulla. Demokratioissa päättäjien hälytyskellojen olisi pitänyt soida punaisina jo 20 vuotta.

Tekoäly tulee tehostamaan asiantuntijoiden työtä – ja siksi se vaikuttaa aluksi täysin vaarattomalta. Mutta vähitellen se oppii toimimaan nopeammin ja tehokkaammin kuin mentorinsa – ilman luovuuden, tunteiden, etiikan, sielun ja hengen edistämää viisautta.

Tarvitsemme paljon uutta lainsäädäntöä, jonka mukaan kaikkien päätösten vastuun kantaa aina nimetty ihminen; koska konetta ei voi rangaista sakoilla, vankilalla tai some-häpeällä.

Parhaimmillaan tekoäly voi antaa meille lisää vapaa-aikaa työn tehostuessa. Tällöin voimme keskittyä luovuuteen, etiikaan, tunteisiin, elämän arvoihin, viihteeseen, sekä kanssaihmistemme tukemiseen. Toisaalta tekoäly voi rapauttaa ymmärryksen, sekä viedä työn ilon ja elämän merkityksen.

Onko tekoäly yksilön ja yhteiskunnan kannalta menestys tai katastrofi – riippuu täysin siitä miten viisaasti poliitikot osaavat lainsäädäntöä kehittää muuttuvassa maailmassa.

Antti Roine, Ulvila 20.7.2023

JULKAISTU:

21.7.2023 EdiLex – Lakimies Vierashuone
22.7.2023 Satakunnan Kansa
23.7.2023 Etelä-Suomen Sanomat
24.7.2023 Aamulehti
24.7.2023 Lapin Kansa
24.7.2023 Salon Seudun Sanomat
25.7.2023 Maaseudun Tulevaisuus
25.7.2023 Kankaanpään Seutu
26.7.2023 Ulvilan Seutu
26.7.2023 Kaleva
27.7.2023 Länsi-Suomi
1.8.2023 Turun Sanomat

antti-roine
Kokoomus Ulvila

Antti Roine työskentelee teknologia johtajana monikansallisessa tiimissä, joka kehittää HSC Chemistry mallinnus- ja simulointiohjelmistoa, jonka avulla suunnitellaan tehokkaita ja ympäristöystävällisiä metallien ja kemikaalien valmistusprosesseja. Samoja malleja käytetään myös prosessien digitaalisten kaksosten aivoina ja laskentamoottoreina. Hän on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja tekniikan tohtori.

Toimiva yhteiskunta on hyvinvointimme perusta. Yhteiskuntaa voidaan kehittää esimerkiksi työn, harrastusten ja kirjoittamisen kautta. Viime kädessä kuitenkin poliittinen päätöksenteko määrää kehityksen suunnan, siksi haluan osallistua myös tämän keinon avulla yhteiskunnan rakentamiseen.

Kestävä hyvinvointi perustuu menestyviin yksityisiin yrityksiin, jotka tuovat yhteiskuntaan työtä ja rahaa. Kestävä tulevaisuus perustuu lapsiin, onnellisiin perheisiin, laadukkaaseen päivähoitoon ja koulutukseen. Haluan olla mukana rakentamassa kestävää yhteiskuntaa tukemalla positiivista yritysmyönteistä ilmapiiriä, laadukkaiden peruspalvelujen kehitystä, kulttuuria ja ympäristön suojelua.

Tulevaisuus rakennetaan tänään. Menneitä ei kannata liikaa murehtia, mutta kokemuksista kannattaa oppia. Tulevaisuutta kannattaa suunnitella, mutta vain tänään voimme muuttaa maailmaa.

Antti Roine on valittu 2021 Ulvilan kaupunginvaltuustoon ja tarkastuslautakuntaan, sekä Satakunnan maakuntavaltuustoon. Lisäksi hän on Satakuntaliiton ja Satakunnan hyvinvointialueen tarkastuslautakuntien varajäsen.

https://fi.linkedin.com/in/antti-roine-83169912b

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu