YLE sensuroi maakuntaveron vaalikoneesta

Antti Roine, Ulvila 9.6.2021

YLE sensuroi maakuntaveron vaalikoneesta

Kuntavaaliehdokkaat vastasivat toukokuussa vaalikoneiden kysymyksiin. YLE:n vaalikoneessa oli kysymys ”Soteuudistuksessa syntyville maakunnille pitää antaa oikeus kerätä veroa”. Jostain syystä YLE päätti sensuroida kysymyksen äänestäjille näkyvästä versiosta. Näyttää siltä, että maakuntaverosta halutaan vaieta ennen vaaleja. Voisiko YLE olla hallituspuolueiden äänenkannattaja tässäkin asiassa?

Insinöörilogiikalla on vaikea ymmärtää miksi hallituspuolueet ajavat maakuntaveroa Suomeen, koska maakuntamallissa suuri osa verorahoista kuluu uuden byrokratiahimmelin pyörittämiseen. Käytännössä nykyisten kunnallis- ja valtionverojen lisäksi suomalaisille annetaan vielä maakuntaverot. On äärimmäisen naivia kuvitella, että muut verot samalla laskisivat.

Kreikassa, Italiassa ja Espanjassa maakuntahallintoa on kokeiltu jo vuosisatoja, lopputulokset ovat näkyvissä.

Hallituksen logiikka tuntuu olevan, että jos nykyisiä veroja on vaikea nostaa, niin keksitään uusia veroja. Tämä kuulostaa täydelliseltä itsepetokselta, koska käytännössä vain kokonaisveroasteella on todellista merkitystä omilla aivoillaan ajatteleville kansalaisille.

Kunnat ovat vaikeuksissa, koska valtio siirtää vastuita kunnille, eikä huolehdi riittävästi maakuntien yrityselämän tarpeista, vaan lisää mm. kuljetuskustannuksia. Lopputuloksena ihmiset muuttavat pääkaupunkiseudulle ja kuntien veronmaksajat vähenevät. Onneksi koronatuet ovat tuoneet hetkellistä helpotusta kunnille.

Yksinkertaisin keino kuntien talouden vahvistamiseen olisi siirtää suurempi osa sosiaali- ja terveysalan (Sote) sekä opetusalan menoista valtion vastuulle, samalla kansalaisten asuinpaikkojen välinen tasa-arvo kasvaisi.

Verojen ja maksujen lisäksi valtion menoja rahoitetaan jatkuvien pankkilainojen avulla. Kestävämpi ratkaisu olisi käyttää suoraa keskuspankkirahoitusta, koska sen avulla EU-valtioiden rahoituskuvioiden läpinäkyvyyttä voitaisiin haluttaessa parantaa. Asiasta tarvitaan tietysti EU tason päätös.

Valtioille tuloja voidaan myös lisätä pureutumalla suuryhtiöiden ja tosi rikkaiden vero-optimointiin. Upeaa, että G7-maat pääsivät vihdoin historialliseen sopuun maailmanlaajuisesta yritysverominimistä. Tällaisia sopimuksia tarvitaan lisää, jotta valtioiden rahoitus voidaan turvata.

Monimutkaiset vero- ja tukijärjestelmät kuluttavat tulonsa oman toimintansa pyörittämiseen. Tästä johtuen järjestelmien tulisi olla mahdollisimman yksinkertaisia. Ikävä kyllä uudet maakuntaverot, tiemaksut, kunnallisverojen progressiivisuus, jne. vievät yhteiskuntaa päinvastaiseen suuntaan.

Kansalaisten tuloja tasataan progressiivisen valtionverotuksen kautta, mutta myös muissa yhteyksissä. Monet tuet ja etuudet riippuvat omista tai vanhempien tuloista, kuten lasten tarhamaksut, asumistuet, opintotuet, työttömyystuet, vanhempainpäivärahat, verovähennykset, jne.

Lopuksi palvelutaloon siirryttäessä vanhukselta kysytään, paljonko hänellä on rahaa, jotta maksut voidaan maksimoida. Lisäksi tuloja tasataan tuloista riippuvien sakkojen muodossa. Lopputuloksena emme voi varmasti tietää kannattaako työnteko.

Nykyisiä vero- ja tukijärjestelmiä tulisi yksinkertaistaa ja suoraviivaistaa niin, että kansalainen voi olla varma, että työnteko kannattaa aina – ja tarvittaessa tuet saa yhdeltä luukulta. Kyvyttömät hallitukset kehittävät monitasoisia vero- ja tukijärjestelmiä, koska huono taloudellinen osaaminen on helppo piilottaa niiden taakse.

Monimutkaisissa järjestelmissä vain ammattimaiset vero- ja tukiviidakon käyttäjät elävät kohtuullisesti, vaikka he eivät osallistu yhteiskunnan rakentamiseen. Nykyjärjestelmässä surullisinta kuitenkin on, että kaikista heikoimmat ihmiset jäävät helposti ilman tukia, koska he eivät niitä osaa hakea.

Antti Roine, Ulvila 9.6.2021

+2
antti-roine
Kokoomus Ulvila
Ehdolla kuntavaaleissa

Antti Roine vetää monikansallista tiimiä, joka kehittää HSC Chemistry mallinnus- ja simulointiohjelmistoa, jonka avulla suunnitellaan tehokkaita ja ympäristöystävällisiä metallien ja kemikaalien valmistusprosesseja. Samoja malleja käytetään myös prosessien digitaalisten kaksosten aivoina ja laskentamoottoreina. Hän on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja tekniikan tohtori.

Toimiva yhteiskunta on hyvinvointimme perusta. Yhteiskuntaa voidaan kehittää esimerkiksi työn, harrastusten ja kirjoittamisen kautta. Viime kädessä kuitenkin poliittinen päätöksenteko määrää kehityksen suunnan, siksi haluan osallistua myös tämän keinon avulla yhteiskunnan rakentamiseen.

Kestävä hyvinvointi perustuu menestyviin yksityisiin yrityksiin, jotka tuovat yhteiskuntaan työtä ja rahaa. Kestävä tulevaisuus perustuu lapsiin, onnellisiin perheisiin, laadukkaaseen päivähoitoon ja koulutukseen. Haluan olla mukana rakentamassa kestävää yhteiskuntaa tukemalla positiivista yritysmyönteistä ilmapiiriä, laadukkaiden peruspalvelujen kehitystä, kulttuuria ja ympäristön suojelua.

Tulevaisuus rakennetaan tänään. Menneitä ei kannata liikaa murehtia, mutta kokemuksista kannattaa oppia. Tulevaisuutta kannattaa suunnitella, mutta vain tänään voimme muuttaa maailmaa.

https://www.satakunnankokoomus.fi/ehdokas/antti-roine/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu