Oppivelvollisuusuudistuksen sisältö on karmea nuorten ja veronmaksajien kannalta
Oppivelvollisuuden säätäminen perustuslakiin vuonna 1921 oli sen hetkisessä yhteiskunnassa merkittävä edistysaskel. Elintaso ja koulutustaso olivat Euroopan heikoimpia. Koulua ei pidetty nuoren päätyönä, vaan lapsetkin osallistuivat normaaliin työhön. Kokoomuksen puheenjohtajana toiminut Emil Nestor Setälä oli hankkeen keskeisenä johtajana. Perustuslaillinen oppipakko osui tuon ajan yhteiskunnan keskeiseen epäkohtaan: lapsen paikka on koulussa, ei pellolla. Kansan sivistäminen ja osaamisen taso määrittivät tuolloin ja määrittävät myös nyt 2020-luvulla suomalaisten menestymistä.
Koulutuspolitiikan sisältö ratkaisee, ei kauniit otsikot tai valtavat lisämenot. Nyt 2020-luvulla Marinin vasemmistohallituksen ministerit pitävät oppivelvollisuusiän pidentämistä tärkeimpänä koulutus- ja työllisyyspoliittisena hankkeena. Siis mekaanista oppivelvollisuusiän edelleen pidentämistä, jolla alun perin oli tarkoitus pakottaa nuoret pellolta kouluun. Olen tätä ideologista vimmaa ihmetellyt jo pidemmän aikaa. Miksi ei panosteta koulutuksen sisältöön ja laatuun, miksi tätä mekaanista koulupakkoa edelleen suitsutetaan? Lähempi tarkastelu osoittaa, että tämä hanke ei ole järkevää koulutus- tai työllisyyspolitiikkaa, vaan vastuutonta veronmaksajien rahojen tuhlausta.
Hyvä tavoite ei oikeuta valitsemaan huonoa keinoa. Tästä hankkeesta annetaan julkisuudessa kuvaa ihmelääkkeenä, jota ilman nuoriso ja Suomi eivät pärjää. Mainoslauseet kuulostavat aluksi hyviltä. Kukapa nyt ei olisi samaa mieltä tavoitteesta: jokaisen nuoren tulisi suorittaa ammattitutkinto tai lukio. Hyvällä tavoitteella ei pääse kuitenkaan karkuun sitä, että keinoja olisi ollut useita, ja nyt valittu keino (oppivelvollisuusiän pidentäminen ja maksuton toinen aste) näyttää faktojen valossa tarkasteltuna lähes tulkoon huonoimmalta vaihtoehdolta.
Hyvän lainvalmistelun periaatteiden mukaan ensin asetetaan yhteiskunnallinen tavoite ja vasta sen jälkeen etsitään asiantuntijavalmistelussa tehokkaimmat keinot tavoitteen saavuttamiseksi. Marssijärjestys pitää olla tämä, jotta voidaan löytää keino, jolla tavoitetta voidaan edistää pienimmillä kustannuksilla tehokkaasti. Tätä kutsutaan myös tietoon perustuvaksi johtamiseksi ja päätöksenteoksi. Vaikuttavuutta haetaan mahdollisimman pienillä kustannuksilla veronmaksajalle. Jos ensin valitaan ideologisin perustein keino ilman tietoa vaikuttavuudesta ja kustannuksista, niin ongelma ei välttämättä poistu mihinkään, mutta verot nousevat ja rahaa palaa kankkulan kaivoon. Oppivelvollisuuden pidentämisen kanssa on käymässä juuri näin. Tästä myös lainsäädännön arviointineuvosto antoi vakavan huomautuksen.
Koko ikäluokka kohteena, vaikka vain 5%:a jää vaille tutkintoa. Koko nuoriso ei ole keskeyttämässä. Tällä hetkellä noin 90-95% ikäluokasta suorittaa lopulta tutkinnon. Vain noin 5% ikäluokasta ei suorita ammattikoulua tai lukiota loppuun. Ei tarvita kaavamaista oppivelvollisuusiän pidentämistä koko nuorisolle vaan täsmällistä ja yksilöllistä lisätukea 5%:lle nuorista.
Sosiaaliturvaa vain apua tarvitsevalle, ei koko ikäluokalle. Vasemmistohallituksen tapa hoitaa yhteiskunnan asioita on verojen kiristäminen ja rahan jakaminen holtittomasti joka paikkaan. Me Kokoomuksessa suosimme täsmällisiä ongelman juurisyihin puuttuvia yksilöllisiä ratkaisuja niin koulutuksessa, sosiaaliturvassa, työllisyydessä kuin sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kunnioitamme jokaisen palkansaajan, eläkeläisen ja yrittäjän omia rahoja ja ostovoimaa niin paljon, että pyrimme järjestämään valtion ja kunnan tehtävät mahdollisimman tehokkaasti, jotta veroja ei tarvitse nostaa. Huomio yksilöön, ei järjestelmään. Tämä hanke on taas kerran hyvä esimerkki puolueiden eroista.
Oppimateriaalilisällä pienituloiset saavat jo nyt avun. Hyvätuloisten kirjojen maksaminen on rahan tuhlaamista. Oppimateriaalien kustannuksia on käytetty hankkeen yhtenä perusteena. Tämäkään perustelu ei kestä lähempää tarkastelua. Hanke näyttää täysin holtittomalta julkisten menojen ja verojen kasvattamiselta saavutettavaan hyötyyn nähden. Marinin vasemmistohallitus esittää, että jatkossa kaikki opiskelijat ja perheet saisivat ilmaiseksi kaikki oppimateriaalit. Tämä johtaisi 72,8 miljoonan euron lisämenoihin, kansalaisten veronkiristyksiin ja ostovoiman leikkaamiseen. Onko näille kuluille tarvetta opintojen keskeyttämisen näkökulmasta? Ei ainakaan faktojen valossa. Opintojen keskeyttämisen ja oppimateriaalien kustannusten välillä ei vallitse juuri mitään merkittävää yhteyttä hallituksen oman lakiesityksen mukaan.
Ja toiseksi, pienituloisille perheille teimme Kokoomuksen ja Keskustan toimesta viime hallituksessa opintotukeen nyt käytössä olevan oppimateriaalilisän. Eli pienituloiset perheet saavat lisätukea jo nyt oppimateriaalien hankintaan kuukaudessa noin 47€. Onkin käsittämätöntä, että Keskusta kannatti Kokoomuksen viime kaudella esittämää räätälöityä tukea pienituloisille, mutta nyt vaatii massamaista kallista tukijärjestelmää myös keski- ja hyvätuloisille.
Ammattikoulutuksessa, jossa pääosa opintojen keskeyttämisistä tapahtuu, materiaalikulut kolmen vuoden opintojen ajalta ovat keskimäärin 400 euroa. Taloudellista tukea oppimateriaalilisän muodossa voi jo nykyisin saada tutkinnon aikana 1400 euroa. Oppimateriaalikulut voidaan siis jo nykyisin kattaa kokonaan oppimateriaalilisällä. Jos sosiaaliturvaa halutaan antaa vain sitä tarvitseville, niin vastaus on jo olemassa: oppimateriaalilisä. Esimerkiksi vuonna 2019 oppimateriaalilisää maksettiin runsaat 6,8 milj. euroa yhteensä noin 33 700 opiskelijalle. Marinin hallituksen malli maksaa tältä osin 72,8 miljoonaa euroa. Tarpeetonta menojen ja verojen paisuttamista siis pitkälle yli 60 miljoonalla eurolla vuodessa.
Työllisyysvaikutus olematon, kustannukset satoja miljoonia euroja. Marinin vasemmistohallitus väittää oppivelvollisuuden pidentämistä hyväksi työllisyystoimeksi. Tämän tehottomampaa ja veronmaksajille kalliimpaa keinoa saa etsiä. VM laskee oppivelvollisuuden pidentämisen tuovan 1600 työllistä lisää vuonna 2029. Siis vuosikymmenen lopussa vasta? Oppivelvollisuusiän pidentäminen maksaa 129 miljoonaa euroa vuodessa, eli 1,1 miljardia euroa vuoteen 2029 mennessä. Vuoteen 2065 mennessä luvataan 15 000 työllistä oppivelvollisuusiän pidentämisellä. Hintalappu tuohon mennessä tarkoittaa 5,8 miljardia euroa. Verot nousevat ja ostovoima heikkenee palkansaajalla, eläkeläisellä ja yrittäjällä. Rahat ovat pois kansalaisten ostovoimasta tai esimerkiksi vanhustenhuollosta.
Lisämenoista 90% menee apua aidosti tarvitsevien kannalta hukkaan. Vuosikymmenen aikana Marinin malli tuhlaa miljardi euroa. On täysin absurdia, että koulutuksen resursseja tuhlataan juuri nyt, kun kuntatalouden syvenevässä kriisissä pitäisi veroeurot osata käyttää entistä viisaammin nuorten oppimiseen. Oppivelvollisuusiän pidentämisen 129 miljoonan euron vuotuisesta hintalapusta vain 14 miljoonaa kohdistuu itse ongelmaan: oppimisen tukeen ja apuun. Noin 115 miljoonaa euroa menee opintonsa keskeyttävien kannalta hukkaan. 72,8 miljoona euroa menee oppimateriaaleihin ja 42 miljoonaa euroa menee koulumatkoihin. Siis lähes 90% lisäkuluista menee koulumatkoihin, oppikirjoihin ja muihin oheiskuluihin. Näiden rahakohteiden vaikutus opintojen keskeyttämiseen on hallituksen omien selvitysten mukaan lähes olematon.
Vain 10% verorahoista auttaa nuoria opintojen keskeyttämisongelmissa. Lisäkustannuksista vain 14 miljoonaa euroa menee tavoitteen, eli opintojen keskeyttämisen ehkäisyn todelliseen edistämiseen: opinto-ohjaukseen, yksilölliseen tukeen ja perusopetuksesta toiselle asteelle siirtymisen tukeen. Tätä ei voi liikaa korostaa: 115 miljoonaa euroa vuodessa – vuosikymmenen aikana miljardi euroa – menee hukkaan. Tämän hankkeen pääasiallinen vaikutus opintoihin saataisiin aikaiseksi tuolla 14 miljoonalla eurolla. Sen voisi vaikka helposti tuplata ja laittaa 28 miljoonaa euroa yksilölliseen tukeen niille nuorille, jotka apua tarvitsevat. Kohdentamalla rahat itse ongelman hoitamiseen, nuoret hyötyisivät ja vältyttäisi lähes 100 miljoonan euron veronkiristyksiltä ja ostovoiman leikkauksilta.
Ratkaisuna täsmällinen ja yksilöllinen tuki koulussa, oppisopimus toimivaksi, työpaikan saaminen helpommaksi työllisyysuudistuksilla. Koulutuksen lisäresurssit pitää suunnata niille nuorille, jotka tarvitsevat tukea. Opintojen keskeyttämiseen puuttumisessa tarvitaan jokaisen nuoren osalta juuri hänelle sopivaa tukea. Osalle riittää kannustavan aikuisen läsnäolo ja rohkaiseva ote elämään, osa tarvitsee apua oppimisen vaikeuksiin tai muihin haasteisiin ja osa apua uuden opintoalan etsimiseen. Resurssit pitäisi panostaa varhaiseen oppimisen tukeen, peruskoulun vahvistamiseen, pienryhmiin ja opinto-ohjaukseen. Osalle koulun penkillä istuminen on ylitsepääsemättömän vaikeaa, ja oikea ratkaisu olisi uudistettu toimivampi oppisopimus ja työpaikalla oppiminen. Samoin monen nuoren työura tyssää heti alkuun Suomen jäykkiin työmarkkinasääntöihin. Esimerkiksi paikallista sopimista laajentamalla yhä useampi kokematon nuori voisi saada ensimmäisen työpaikan. Tehokaita ja järkeviä keinoja löytyy, monet naapurimaamme ovat nämä jo ottaneet käyttöön.
Oppivelvollisuusiän nostamishanke kuuluu samaan sarjaan nykyisen viherpunahallituksen hallitusohjelman luetteloon, joissa ei missään ole rahoitusta ja joka viime kädessä johtaa nykyisen tilanteen huonomiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Näin opettajan näkökulmasta katsoen on pakko todeta, että Antti Häkkänen on oikeassa. Mutta lisäisin, että nämä pudokkaat näkyvät jo peruskoulussa. Harvassa ovat ne, joilla peruskoulu sujuu, mutta toinen aste ei. Tuki tarvitaan nimenomaan peruskoulun luokille 7-9, siellä tapahtuu useimmat tipahtamiset.
Jokainen aineenopettaja tietää ne oppilaat, jota ei mikään kiinnosta, joilla on monenlaisia ongelmia elämässään, joiden huoltajilla ei ole kykyjä halusta huolimatta pitää huolta lapsestaan ja jotka ovat lähipiirin sosialistamina tottuneet ajatukseen ”massit Kelalta ”. He tarvitsevat tuen ennen toista astetta, toisen asteen puolella ollaan jo jälkijunassa ja peli on usein menetetty.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä Hytösen kommentilla täydennettynä Häkkäsen kirjoitus on täyttä asiaa. Helikopterirahan kylväminen kaikille – myös hyvin toimeentuleville perheille – on suurta ja kallista typeryyttä nykytilanteessa.
Ilmoita asiaton viesti
Itse myös pahasti ns. kyydistä juurikin ylä-asteen aikana pudoneena, koen että opettaja Hytösen kommentti on täsmätodellisuutta sekä täyttä asiaa.
Itsellä tosin merkittävin tekijä oli koulussa ”kiusaaminen” eli pävittäin jatkuva henkinen ja ajoittain fyysinen väkivalta ja sen uhka.
Ilmoita asiaton viesti
Panostetaan laatuun ensin.
Laitetaan lahjakkaat ja halukkaat oppilaat eri luokille, jossa voivat edetä nopeammin. Miksi leipoa kaikki tasapäisiksi ja heittää halukkaiden oppilaiden tarjoama kansallinen resurssi romuunttumaan.
Ilmoita asiaton viesti
En ole ikinä äänestänyt kokoomusta (paitsi Niinistöä pressanvaaleissa), mutta tämä kysymys saa harkitsemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tässä takana on syrjäytymisen ehkäisy. Koulutusyhteiskunnassa kun asiat vaan on niin, että ilman mitään koulutusta on täysi nolla. Nämä toimettomat nuoretmiehet sitten hankkivat elantonsa toisella tapaa; liittymällä jengiin, kiertämällä vankiloita, diilaamalla tai vaan pubissa tai tietsikan ääressä istuen katsellen kun elämä lipuu ohi… en kauheasti kehuisi nykymenoakaan. Tässä ei paranneta vain yksittäisen ihmisen asemaa työmarkkinoilla vaan tätä voi tulkita myös katurikollisuuden ennaltaehkäisyksi.
Tottahan Häkkänen siinä puhuu että on todellakin olemassa monenlaisia sosiaaliohjelmia `pudonneille´ mutta tulokset ovat puolittaiset. Velvoittava koulutus aikaansaa sen, että se ei haittaa niitä 95% jotka hankkivat koulutuksen joka tapauksessa, mutta auttaa hemmetisti niitä 5% jotka eivät ilman velvoittavaa oppivelvollisuuslakia sitä hakisi. ja 5% nuorista on muuten määrällisesti melko paljon…
Muuten minulla ei ole mitään kirjoittajaa vastaan. Istuttiin naapuripöydissä Pyynikin näkötornilla ja heti näki päältä, että Häkkänen on fiksu tyyppi. Ei näemmä kumminkaan niin fiksu että tajuaisi äänestyttää itsensä sen pöhköpää-Orpon tilalle.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä järkeä on makuuttaa nuoria koulunpenkillä kun opiskelu ei kiinnosta vähäänkään?
Ongelmat alkavat juurikin kotoa ja asenteista kotona.
Ymmärtääkseni koulusta voi olla ja ollaan pois aivan miten halutaan. Mitä tehdä oppilaalle joka vain ei ole koulussa? Pakottaa ei voida, mitä siis?
Ilmoita asiaton viesti
Helppo yhtyä kirjoittajan näkemyksiin, koska olen kirjoittanut jo parin vuoden ajan tästä ongelmasta. Suomessa pitäisi mennä peruskoulutuksessa toiseen suuntaan. Voimme antaa luku-, kirjoitus-, ja peruslaskutaidot jo alakoulussa. Sen jälkeen ne, joilla ei ole lukupäätä, voivatkin aloittaa käytännönläheisen ammattikoulun. Nykyinen Anderssonin tapa jatkaa peruskoulua on älyttömän kallis ja istuu huonosti niihin, jotka ovat jo vuosia sitten pudonneet kyydistä. Tämä onv asemmistolaista tasapäistämispolitiikkaa. Kaikille ylioppilastutkinto.
Ilmoita asiaton viesti
Aika monia ongelmia seuraisi, jos osa 13-vuotiaista aloittaisi amiksen. Valmistuttaisiinko sieltä 15-16-vuotiaina, jolloin sitten ihan oikeaan työelämään? Lakeja pitäisi ainakin muuttaa rajusti, jos lapset töihin-mallia oikeasti haluttaisiin.
Toiseksi, ne työt, jossa alakoulun tiedoilla pärjättäisiin ja vielä opittaisiin ammatti, ovat rajusti vähentyneet. Entäs, jos nuoren mieli muuttuu 15- vuotiaana ja haluaa vaikka lukioon, mitenkäs silloin, jos onkin jo useampi vuosi tätä amista takana, eikä lukioon niillä tiedoilla ole asiaa?
Sinänsä pitäisi olla nykyiselle yläkoululla jonkinlainen käytäntöpainotteinen rinnakkainen vaihtoehto. Tai vanhat tutut tasokurssitkin auttaisivat asiaa. Kuitenkin niin, että yläkoulussa opittaisiin ihan oikeasti uutta. Osa kun ei opi juuri mitään, koska tämän mainitun tasapäistämisideologian lähtökohta on väärä. Siis se, että kaikki oppivat samat asiat. Todellisuudessa lahjakkaat turhautuvat ja heikoille räätälöidään erityisen tuen päätös ja HOJKS, jolloin rima vedetään todella alas vaatimuksissa.
Toisella asteella lahjakkaat ja erityisen tuen oppilaat ovat kuitenkin samalla viivalla ja se nyt ei yksinkertaisesti toimi, vaan sielläkin ( amis) kikkaillaan helpotuksia ja tuloksena on työmarkkinoille siirtyviä, jotka eivät paljon mitään osaa. Jos nyt yleensä saavat tutkinnon aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Poistettu tupla.
Ilmoita asiaton viesti
Hytöselle lukiosta. Aina pitä olla mahdollisuus toista kautta eteenpäin. Jos jollakin tulee oppimisinto vasta 15-vuoden iässä, niin heille pitäisi olla se mahdollisuus. Vaikkapa etäopiskeluna ja tenttimällä valtakunnallisella tasolla.
Ilmoita asiaton viesti
Ollila sinulla on kyllä väärät tiedot ammattikoulusta, ei sielläkään pärjää ilman lukemista, lukupäätä. Tämänpäivän ammatit, siivoojista alkaen vaati suurta perehtymistä ammattiinsa, emme enää elä ajassa jossa ojankaivuulla leipäänsä tienasi.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedän varsin hyvin, että perustaidot pitää olla hallinnassa. Siitä juuri kirjoitin. Tänä päivänä ammattikouluihin tulee oppilaita, jotka eivät osaa kunnolla lukea, kirjoittaa, eikä laskea. Se on peruskoulun vika.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kun ikäluokat supistuvat, väkipakolla luodaan työtä opettajille.
Kyse ei ole parhaasta loppu- tai opintotuloksista, vaan suojatyöpaikoista vasemmisto – kepu keinotteluin.
Ilmoita asiaton viesti
Suojatyöpaikka-ajatus ei aukene. Mikä on tietämyksesi opettajan työstä?
Ilmoita asiaton viesti
Jaajo kyseli luokanopettajalta, että mikä ei kuulu joukkoon ?
Harvard, Oxford, Yale ja MIT ?
Luokanopettajan tie jatkoon loppui tähän kysymykseen.
Kaiketi, jos ikäluokka supistuu 30 %, niin opettajienkaan tarve ei ole vakio – ainakaan veronmaksajan näkökulmasta katsoen.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät ikäluokat supistu 30 % ihan muutamassa vuodessa. Mutta jos haluat nähdä tämän uudistuksen (jota siis minä vastustan) ennen kaikkea opettajien työpaikkojen turvaamisena ja suojatyöpaikkojen luomisena, niin siihen sinulla on oikeus. En vain ymmärrä, miksi niin haluttaisiin tehdä enkä myöskään henkilökohtaisesti koe olevani suojatyöpaikassa sen paremmin kuin toisella asteella opettavat kollegat olisivat.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla ei sitten ole edes matemaattista älykyyttä. Mutta mitäpä moisesta.
Vietä elämäsi kevättä hönöpää missä muualla paskaajauhen. .
Ilmoita asiaton viesti
Kiitosta vaan Lauri Kiiski tuosta kommentista, solvaus paljastaakin jotakin myös älykkyydestä…
Sattumalla tiedän ihan konkreettisesti ikäluokkien supistumisen oman työni kautta. Se näkyy siinä, että opettajien eläköityessä, ei enää välttämättä palkata uusia tilalle, vaan tunteja jaetaan jo virassa oleville ja saadaan säästöä.
Mutta mikään romahdus muutamassa vuodessa ei ole uhkaamassa, koulupolku eskarista eteenpäin kestää lähemmäs parikymmentä vuotta.
Ja totean vielä, että väitteesi siitä, että uudistusta ajetaan siksi, että saadaan suojatyöpaikkoja opettajille on lähinnä oman ajattelusi hedelmää. Jos edes jotakin todistetta tälle löytäisit…
Ilmoita asiaton viesti
Täysin samaa mieltä Häkkäsen kanssa. Nuorten syrjäytyminen on iso ongelma, johon olisi syytä puuttua. Mutta ei sitä ongelmaa tällä tavalla ratkaista. Tarvitaan yksilötason ohjausta. Nyt haaskataan resurssit, mutta ongelmaa ei saada ratkaistua. Eli kallis systeemi, josta ei ole edes hyötyä.
Kuunteleeko opetusministeri lainkaan nuorten kanssa työskenteleviä? Nytkin hän oli hyvin hämmästynyt, kun rehtorit eivät olleetkaan innostuneita uudistuksista.
Ilmoita asiaton viesti
Jos joku ei halua oppia niin ei yksilötason ohajuskaan auta. Lisää vaan tuuleen heitettyä rahaa. Annetaan opetusta kantapään kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta nuorena syrjäytyneet tulevat hyvinvointiyhteiskunnalle todella kalliiksi. Siksi se ajatus, että oppikoot kantapään kautta, ei oikein toimi.
Ilmoita asiaton viesti
Nuorilla on muitakin ongelmia kuin se, että ”ei haluta oppia”. Loikkasen kantapään kautta on todella huono idea. Usein ongelmaa on elämänhallinnassa ja ihan arjen pyörittämisessä. Joku henkilökohtainen tukihenkilö olisi tarpeen. Ja todellakin. Syrjäytyminen jos mikä tulee kalliiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Joku ei ehkä halua oppia niinä vuosina kuin muut, vaan haluavat ”ryypätä ja rillutella” ja oppimishalu tulee sitten myöhemmällä iällä – toivottavasti tulee.
Paras ”henkilökohtainen tukihenkilö” on oma isä ja/tai äiti. Jos ulkopuolista tukihenkilöä tarvitaan, se on sosiaaliviranomaisen eikä koululaitoksen tehtävä. Jos joku ei halua käydä koulua, turha tähän on ketään pakottaa. Säästyy varomarkat parempaan kohteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus se on ainoa keino, toimi tai ei.
Olen sitä mieltä, että vanhemmille on saatava viesti perille:
kasvattakaa lapset oikein, aina kätkyestä alkaen.
Ilmoita asiaton viesti
Toki tukea tarvitaan vanhemmuuteenkin, ei käy kiistäminen. Toisaalta elämme erilaisessa maailmassa kuin vaikkapa 60–luvulla, jolloin kasvatettiin kovalla kurilla ja vitsalla. Ja jos koulu ei sujunut, jäätiin luokalle, mitä voitaisiin mielestäni nytkin käyttää. Luokallejäänti kun on todella harvinaista.
Mutta joskus 50 vuotta sitten oli niitä hanttihommia tarjolla niille, jotka eivät halunneet koulua käydä ja moni elätti itsensä ja perheensäkin lapion varressa. Nyt ei vain oikein ole ja pudokkast joutuvat meidän veroeuroilla eläjiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Nuorille on tärkeämpää oppia, että yksi koulutus ei tule riittämään heille loppuiäksi. Opintoja on pakko jatkaa koko ikänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni oppivelvollisuusikää ei pidä nostaa. Oppivelvollisuusiän päättyessä täysi-ikäsyyteen on vielä pari vuotta, jolloin lapsi oppii vaiheittaan omavastuun itsestään kasvavan ja on vielä vanhempien tuella ja vastuulla. Tämä on motivoivampaa nuorelle matkalla täysivaltaisen aikuisen ikää. Mielestäni emme tarpeeksi käytä televisiota yleisen valistuksen välineenä vielä. Nuorille pitäisi yleisemmin kertoa jo nykyään aikuistumisen vaiheista ja velvollisuuksien lisääntymisestä yhteiskunnassa. Valistuksen tietä on Suomen kansa kulkenut tähänkin saakka, valistukselle on edelleen paikkansa.
Ilmoita asiaton viesti
Valistus ei ole koskaan huono asia. Maassa on paljon asioita, joista suurta yleisöä on hyvä tiedottaa. Nykyään tarvittaisiin esimerkiksi liikennevalistusta enemmän, kun liikenneolosuhteet on muuttuneet ja uusia säädöksiä on tullut. Monia muitakin aiheita on valistukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olisikin noin.
Nykyään asetetaan ensin ideologinen tavoite, sittten katsotaan kuinka se toteutetaan ja viimeksi katsotaan onko rahaa, ja jos ei ole, lainataan.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka peruskouluun syydettäisiin miten paljon lisää rahaa tahansa, niin silti tarvitaan myös uuden muotoinen tuva, eli tutkintoon valmistava koulutus, jotta myös se puuttuva 5 % saadaan kyytiin.
Ilmoita asiaton viesti
Millaista tutkintoon valmistavaa koulutusta itse ajattelisit? Amis on jo nyt paljon töissä oppimista, mutta sekään ei tunnu kovin hyvin toimivan. Tiedän mm. työnantajia, jotka eivät enää ota opiskelijoita toppiin eli työssäoppimisjaksolle, koska eivät jaksa vahtia kaveria, jolta tippuvat lapasetkin kädestä, elleivät ole hakaneulalla kiinni.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on opinnoista, joita opiskellaan ennen kuin hakeudutaan tutkintotavoitteiseen koulutukseen.
Eli kun 16 vuotias ei vielä ”tiedä mitä hänestä tulee isona”, hän ei hakeudu mihinkään keskeyttämään, vaan opiskelee tuvalla vuoden verran ja hakeutuu vasta sitten tutkintotavoitteiseen koulutukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Takerrun tuohon oppimateriaalilisään, jonka suuruus on siis 47€.
Kuitenkin, jos menee vaikkapa kirjakauppaan ja selailee lukion pitkän matematiikan kirjojen tarjontaa, huomaa selvästi, että tällä hetkellä materiaaleilla kiskotaan rahaa. Kirjat ovat pahimmillaan ohuita vihkosia, joissa asiasisältöä on vähän, samojen tietojen ollessa saatavilla myös ilmaiseksi verkosta, mutta niiden ostaminen on käytännössä opintojen etenemiseksi pakollista, koska ne ja niiden tehtävät on valittu oppilaitoksen tai kunnan toimesta käyttöön. Tällaisen yksittäisen kirjasen tyypillinen hinta on 25-30€, mikä tarkoittaa, että vain kaksi kurssikirjaa syö jo koko oppimateriaalilisän ja enemmänkin.
Kannatan uudistuksen nopeaa läpiviemistä, koska se on itsessään niin tärkeä etenkin lukiota käyvien nuorten oikeudenmukaisuuden kannalta, mutta uudistuksen ei tarvitse pysähtyä siihen, vaan sen jälkeen materiaalien teetättäminen ja tarjonta on uusittava niin, että tolkutonta rahastusta saadaan hillittyä.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti kaikilla ei ole kykyjä koulussa tapahtuvaan oppimiseen, joten jos kaikille halutaan toisen asteen tutkinto, niin se merkitsee vääjäämättömästi tutkintojen tason laskua. Tämä on jo selvästi näkyvissä sekä peruskoulussa että toisella asteella ja jopa korkeakouluissa. Monelle olisi hyödyllisempää oppia oikeissa töissä, joten oppisopimuskoulutuksen kehittäminen olisi oikea tie sekä oppimiseen että työllistymiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Näin ei tapahdu, jos peruskoulun ja toisen asteen välissä opiskellaan tuvalla ja siirrytään vasta sitten opiskelemaan tutkintoa jonka opiskeluun eväät riittävät.
Ilmoita asiaton viesti