Vanhusten kotihoitoa ei saa unohtaa
Suomessa pitää voida ikääntyä luottavaisin mielin. Vanhuspalveluissa on tehty viimeisen vuosikymmenen aikana painopisteen siirtoa. Laitoshoidosta on siirrytty voimakkaasti kotihoidon painotukseen. Monin osin tämä on hyvä asia, mutta sisältää myös syviä kuoppia. Kaikille koti ei ole paras paikka. Apua on myös saatava riittävästi. Vanhuspalveluiden tarve kasvaa jatkuvasti, kun väestö ikääntyy vauhdilla. Esimerkiksi THLn mukaan kotihoidon päivittäinen asiakasmäärä kasvoi 4000:lla vuosien 2016 ja 2018 välillä. Vuoden 2018 toukokuun seurantaviikolla vanhuspalveluissa oli kaikkiaan noin 93 000 asiakasta, joista 57% oli kotihoidossa ja 43% ympärivuorokautisessa hoidossa. Palvelut vaihtelevat alueittain – kaikilla alueilla ei kotihoidon palveluja ole riittävästi. Samaan aikaan paljon palvelua tarvitsevien asiakkaiden määrä kasvaa jatkuvasti, ja kotona on entistä heikkokuntoisempia senioreita.
Kun tähän yhtälöön ynnää sen tosiasian, että hoitoalalla ei ole riittävästi hoitajia, on lopputulos heikko, ellei hoitoalaa saada vetovoimaiseksi. Lisähaasteensa tuo KEVAn arvio, jonka mukaan hoitoalalta jää vanhuuseläkkeelle seuraavan 10 vuoden aikana jopa 29 000 henkilöä ja työkyvyttömyyseläkkeille 14 000 henkilöä. Lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin lokakuun tutkimuksen tulokset ovat myös karua luettavaa: jo yli puolet SuPerin jäsenistä kokee työtään kohtaan tunteita, jotka johtavat luovuttamiseen. Samaa kertoo myös Sairaanhoitajaliiton kysely: Yli puolet vastaajista mietti koronapandemian keskellä alanvaihtoa ja lähes joka kolmas vastasi miettineensä sitä jo aiemminkin. Riski henkilöstökadolle kasvaa entisestään.
Vanhuspalveluiden uudistamisessa on korostettava myös omaishoidon merkitystä. Yhdessä hoitoalan ammattilaisten kanssa omaishoitajat muodostavat suomalaisen vanhustenhuollon selkärangan. Pitää huolehtia siitä, ettei omaishoitajat uuvu. Yksi tärkeistä omaishoitajia helpottavista asioista on kotitalousvähennys, jota vasemmistohallitus on valitettavasti leikkaamassa. Kokoomus on päinvastoin ehdottanut kotitalousvähennyksen korottamista ja senioreille erillistä superkotitalousvähennystä.
Senioriväestö on valtava voimavara Suomelle, eikä vanhuus tarkoita automaattisesti huonoa kuntoa. Se pitää muistaa näissä keskusteluissa. Mutta jos tarvitsee apua tai kuntoutusta, sitä pitää saada oikea-aikaisesti.
Vanhuspalveluissa ei myöskään saa unohtaa rautaisia ammattilaisia. Vanhuspalveluissa on onnistuttu silloin, kun sekä asiakas että työntekijä voivat hyvin. Ei voi olla niin, että eväsleipä hotkaistaan väärään kurkkuun juostessa seuraavaan paikkaan, jossa ei ehdi juurikaan keskustella seniorin kanssa. Tällöin kaikki kärsivät. Monissa paikoissa asiat toimivat, mutta on jouduttu myös näkemään niitä tilanteita, kun käsipareja ja aikaa ei vain ole riittävästi.
Vanhustenhoidon valvonta vaikuttaa kuitenkin olevan retuperällä. Tämä pitää saada kuntoon ja pikimmiten, koska valvonnan puutteet voivat mahdollistaa vanhusten perusoikeusloukkauksia. Apulaisoikeusasiamiestä myöten on oltu huolissaan vanhustenhuollon ohjeistusten ja valvonnan puutteista. Myös Yle teki aiemmin tästä myös selvitystä.
Vuosikymmenen lopussa vanhuspalvelut uhkaavat ajautua vaikeaan kriisiin, jos palveluja ja koko hoiva-alaa ei kehitetä kokonaisuutena ja pitkäjänteisesti. Poikkihallinnollinen Ikäohjelma on hyvä askel kohti parempia vanhuspalveluita, mutta näin laajassa ja tärkeässä kokonaisuudessa olisi tärkeää, että vanhuspalvelut saisivat parlamentaarisesti käsitellyn pelastussuunnitelman, jossa yli puoluerajojen katsotaan ikäihmisten palvelujen kokonaisuus koko vuosikymmenelle tai pidemmällekin. On otettava huomioon koko vanhuspalveluiden kirjo aina koti- ja omaishoidosta palveluasumiseen ja laitoshoitoon – sekä muut senioripalvelut kuten välimuotoiset asumispalvelut.
Sirpaleinen vanhuspalvelun kehittäminen ei toimi. Kokonaisuus on otettava hyvään haltuun. Kun ympärivuorokautisen hoivan kehittäminen henkilöstömitoituksen myötä on käytännössä erotettu kotihoidon kehittämisestä, on riskinä se, että hoitajia otetaan pois kotihoidosta. Vanhuspalvelulain uudistamisen toisessa vaiheessa kotihoidon laadun ja resurssien varmistamisesta on huolehdittava tarkoin.
Suomi tarvitsee selkeää pitkän tähtäimen näkymää, jotta seniorit, heidän läheisensä ja hoitoalalla toimivat alan ammattilaiset ja tahot – niin järjestöt, yritykset kuin julkinen puoli – voivat luottaa siihen, että hoiva-alan ja hoitajapulan katastrofi pystytään estämään.
Mitään ryhmää ei pidä unohtaa kun rahaa jaetaan, mutta vanhusten tahto on, että ensin rahaa lasten hyvinvointiin, sitten vasta heille.
Ilmoita asiaton viesti
Kotitalousvähennys ei hyödytä yhtään pienituloisia ihmisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Taru, voisiko kuitenkin olla niin että pienituloiset saavat enemmän töitä kun kt-vänennys on suurempi. Pimeän työn teettämisen motiivi myös laskee, koska kt-vähennyksen avulla saa kompensaatiota teetetystä työstä.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä, ehkä ei. Hieman päättämätön olen tuosta. Jotain tutkimusta pitänee odottaa – tosin riippuu tutkimuksestakin ja mm. sen laadusta.
Ilmoita asiaton viesti
PTT:llä on arviointi kotitalousvähennyksen leikkauksen käyttäytymisvaikutuksia korjausrakentamisen määrään,
saatesanoin:
Yhtenä vähennyksen vaikutuksien arvioinnin ongelmista on, ettei ole
olemassa tarpeeksi akateemista empiiristä tutkimusta kotitalousvähennyksen syy-seuraussuhteiden vaikutuksista.
Empiiristä tutkimusta hankaloittaa lisäksi kotitalousvähennyksen tiheä muutostahti Suomessa.
https://www.ptt.fi/media/kotitalous_brief_5.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Seija lukaiseppa kommenttini tuolta alempaa. En ole kuullut, että kotitalousvähennystä olisi käytetty kodinhoitajalle maksettuun palkkaan. Kyllä se menee ihan muuhun. Ei siihen mitään akateemista ja empiiristä tutkimusta tarvita.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi korostat kodinhoitajalle maksettua palkkaa kun vähennyksen saa monesta muustakin:
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/
Ja mitä vikaa remonttitöissä on, sillä käsittääkseni kotitalousvähennystä haetaan yleensä pieniin, yhden tai useamman hengen pienyrityksen suorittamiin ja työllistäviin töihin. Tässä veronmaksajien laskelma:
https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Laskelmat/kotitalousvahennys/#19ab3e50
Ilmoita asiaton viesti
Joo anteeksi tarkoitus oli tarkoittaa avustajaa. Ei remonttitöissä mitään vikaa ole. Henkilökohtainen avustaja riippuen ”asiakkaasta” tekee kyllä niitäkin, sen mitä osaa. Ne ovat hyvää terapiaa, kun yhdessä asennetaan vaikkapa uusi lamelliparketti eteiseen. Onnistumisen tunne.
Ilmoita asiaton viesti
Seppo on jonkin verran kokemusta. En ole kuullut kenenkään tekevän pimiänä noita hommia ja jos on niin aika marginaalisesti Varmaan joitain pikkupalveluksia esim. oman auton käytöstä tai vastaavaa. Kotihoitoon ei kt-vähennyksiä juurikaan käytetä. Pienituloisen hyöty on just niin kuin Taru totesi ja varakkaat käyttävät sen pääsääntöisesti kertaluonteisiin juttuihi. Työsarkaa siellä riittää….
Ilmoita asiaton viesti
Jos ei ole varaa remontoida omaa asuntoa ilman kotitalousvänennystä niin todellista asumiseen liittyvää remonttia ei todennäköisesti edes tarvitsisi tehdä, kysymys on hyvän parantamisesta yhteiskunnan varoilla. Kotitalousvähennys on epätasa-arvoinen eikä ole kaikkia kansalaisia hyödyttävä. Yhteisillä varoilla kustannetaan rikkaamman väestönosan ylellisempää elämää, sillä ei ole edes työllisyyttä lisäävää merkitystä, vaan päinvastoin valtion tulot pienenee, kyseessä on valtion menoerä.
Montako mökin mummoa on kotitalousvähennys auttanut?
Ilmoita asiaton viesti
Onhan niissä vähennyksissä ikääntyneisiin asuntoihin liittyvää, kuten esim. omakotitalon sähkö-, putki- ja kaapelityöt, eivätkä vähennykseen oikeuttavat muutkaan työt liity ylelliseen elämään.
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/
Ilmoita asiaton viesti
Vanhukset on perinteisesti hoidettu kotona omaisten toimesta satojen vuosien ajan.
Nyt sotien jälkeen, kun naiset on houkuteltu työelämään ja perheet kaupunkeihin asumaan pieniin kerrostaloasuntoihin, vanhusten ja lasten hoitaminen on jäänyt valtion tehtäväksi sosialististen ihanteiden mukaan.
Perheiden elintaso saatiin nousemaan, mutta ilmennyt hoidon laatu ja hoitajien puute on tosiasia, joka ei ratkeakkaan helposti.
Pelkkä raha ei taida olla ratkaisu. Nuorten aikuisten otettava uudelleen vastuuta omien vanhempiensa hoidosta ja samoin lapsista.
lasten vastuu vanhemmista on palautettava lakiin, jossa se oli vielä 60- lukkuun saakka.
Sosialismi ei ole toimiva ratkaisu hoitoihin.
Ilmoita asiaton viesti
”Naiset saatiin töihin”, hoitamaan omia vanhuksiaan???
Ilmoita asiaton viesti
Ja markkinatalousko muka on?
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko oikea nimi ”Perinteinen maatalous yhteiskunta”
Ilmoita asiaton viesti
Vanhusten kotihoito, ja ylipäätään HOITO, on unohdettu, kuollut ja kuopattu jo kauan sitten.
Sitä ei ole auttanut kokoomus eikä sdp.
Ilmeisesti ketään ei kiinnosta, tai leikitään parhaan kyvyn mukaan ettei tiedetä mitä kauheuksia on vanhusten kodeissa ja laitoksissa meneillään.
Noh odottakaa vaan. Vielä pääsette kokemaan sen kaiken myös itse. Sitten on myöhäistä katua. Rahakaan ei pelasta.
Ilmoita asiaton viesti
Tilanteesta on vastuussa myös Suomen keskusta ja Ruotsalaiset. Kristilliset ovat auttaneet runsain rukouksin tilannetta.
Toivon että päättäjät vuorollaan joutuvat hoitokoteihin tutustumaan omakohtaisesti omaan luomukseensa.
Hoitokasarmeissa vanhusten hoito ei juuri hoitajien määrää lisäämällä parane. Tarvitaan asenteiden ja tapojen muutos.
Kunnat joutuvat rahapulassaan tyytymään halvimpaan mahdolliseen.
Pitäisikö palat takaisin kunnan huutokauppoihin halvimman hoitaja perheen löytämiseksi. Vertaa: ”Huutolais Pojat ja tytöt” entisinä aikoina olivat ratkaisu tai syyttinki sopimus omien lapsien kanssa.
Valtion on luovuttava perintöverosta, kun lapset ottavat vanhemmistaan hoito ja hoiva vastuun.
Ilmoita asiaton viesti
”Tilanteesta on vastuussa myös Suomen keskusta ja Ruotsalaiset. Kristilliset ovat auttaneet runsain rukouksin tilannetta.”
Kaikki täyttä totta. Vanhuksilla ei ole puoluetta. Ei vaikka he itsekkin niin kovasti koettavat uskoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ompahan härskiä kirjoittamista kokoomuksen johtohenkilöltä. Katsoin tänään TV Fem/Areena ohjelman Spotlight jossa käsiteltiin vanhustenhuolto ja hoivakotia.
Koko Länsi-Uusimaa aina Hankoa myöten oli ajettu Attendon ja Esper Caren käsiin.
Yhtenä syynä oli se ettei kunnat saa tehdä pitkiä sopimuksia, ja näin nämä alueen palvelut siirtyivät noitten kahden yrityksen käsiin. Vielä kun kiinteistöt, osa veroparatiisivaltion, omistamia niin monopoli alkoi olla valmis.
Kaiken huipuksi kiinteistön omistajat ja Attendo sopivat, että vain Attendo saa vuokrata näitä tiloja. Näin Sipilän hallitus valmisteli SOTEA maakuntiin.
Toisinsanoen vanhusten palvelut siirrettiin yksityisille tuottajille.
No mehän olemme saaneet lukea, että joitakin epäillään jopa taloudellisen hyödyn asettamista hoidon edelle, puhumattakaan molempien yhtiöiden ongelmista.
Ilmoita asiaton viesti
Unohdin kirjoittaa että Sipilän Hallituskatu kunnilta pitkät sopimukset.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä Antti Häkkäsen kirjoitus on hyvä, mutta kuuluu samaan sarjaan niiden poliitikkojen kirjotuksia, joista ei ole tarkoituskaan keskustella itse kirjoittajan kanssa, vaan nämä ovat sitä yksisuuntaista viestintää ei kommunikointia.
Ilmoita asiaton viesti
Huomaa että Häkkänen ei ole vaivautunut kentällä käymään ja tutustumaan aiheeseen tarkemmin. Ei niin etteikö blogisti olisi oikeassa monessa asiassa esim alanpirstaleisuus, mutta se minkälaista työtä alalla tehdään on hakusessa.
Henkilökohtaiset avustajat ja vastaavat muodostavat rungon jonka ympärille koko homma rakentuu toki myös omaishoitajat täytyy rinnastaa näihin. Saraanhoidolliset toimenpiteet, jotka ovat säännöllisiä hoitaa alaan koulutettu henkilö. Avustajan ja sairaanhoitajan välillä täytyy olla hyvä kemia. Henkilökohtaiset avustajat ovat suorassa työsuhteessa avustettavaan. Ts. vanhus on työnantaja vastuineen. Tässä on hyvät ja huonot puolet……pitää miettiä.
Pirstaleisuus jonka blogisti otti esiin. No se on lähinnä byrokratian itsensä rakentamaa. Virkahenkilöillä on tapana järjestää (ESY) = ei saa yleistää ihmiset lomakkeisiin sopiviksi kasvottomiksi henkilötunnuksiksi. Kotihoidon kohderyhmän tarpeet vaihtelevat ja on tärkeää, että taustalla on organisaatio joka tuntee avustajat ja avustajien tarpeet. Esim. turussa on tällainen. Voittoa se ei tavoittele. Homma toimi mielestäni hyvin. Erityisesti kiireavun suhteen loistavasti. Vakituinen avustaja on hänkin vain ihminen. Aivan kuin muussakin työelämässä tulee äkillisiä sairauksia jne. Ne ovat todellinen ongelma. Varalla on aina päivystävää henkilöstöä joka sitoutuu erityisesti viikonlopuisin paikkamaan tilanteen. Ei ollut tavatonta, että hyppäsin sunnuntai aamuyönä autoon ja lähdin Auraan sammuttamaan ”tulipaloa”. Kun ja jos sote uuditus toteutuu on elintärkeää, että kuntiin jää pieni osasto, joka tuntee alueen ja siellä olevien avustettavien tarpeet ja jolla päätösvaltaa myöntää hetkellisiä lisätunteja ilman, että niitä täytyisi anoa kolmena kappaleen ja uhrata neljä tuntia niiden täyttämiseen.
Eli järki käteen ja tehdään homma käytännössä oikein. Teoriassa ja työpöydän takana se ei onnistu. Kannattaa kuunnella niitä jotka varsinaisen työ suorittavat. Luultavasti sieltä löytyy se paras ammattitaito.
Ai niin tuo kotitalousvähennyksen nosto. Ei muuten toimi sellaisenaan. Ei mitään mahdollisuutta. Taisin jo muualla mainita, että se käytetään lähes poikkeukseta kertaluonteisena kohdistettuna johonkin kunnostus projektiin. Jos sitä pitää nostaa niin kodinhoidon tuki täytyy priorisoida erillisenä Eli kunnostukseen vaikka nykyinen vähennys ja mahdollinen korotus kotihoidon tukeen.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhusten kotihoito ja omaishoito ovat pehmeämpiä ja inhimillisempiä hoitomuotoja. Isojen hoiva yhtiöille ne vain eivät ole kovin kiinnostavia heikon kannattavuuden vuoksi. Lähihoitaja paran selästä on vaikeampi repiä liikevoittoa, kuin komeasta hoito kasarmista.
Ilmoita asiaton viesti
Antti, hyvä avaus! 🙂
Ennemmin kiinnittäisin kuitenkin huomiota siihen kotitalousvähennyksen epätasa-arvoon, jolla se kohtelee sinkkuja ja pariskuntia:
Kärjistäen voisi todeta, että pariskunta saa wc-pöntön vaihtoon kotitalousvähennystä 2-kertaisen määrän, kuin sinkkuasuja, jonka tulee ilmeisesti pärjätä puolikkaalla pöntöllä.. Jos ei nyt ihan pihan perille mene 😉
Mukavaa keskustelevaa viikkoa kaikille! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
—
Jatkan vielä tähän sinkkuaiheeseen:
HS 26.9.2017 (maksumuurin takaa, joten tässä teksti kokonaan):
”Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”
Lähes joka kolmas yksin asuva on köyhä. Sinkut maksavat muita enemmän niin matkustaessa, ruokakaupassa kuin verotuksessakin.
Pienempi verovähennys samasta remontista. Ei kuulosta reilulta, mutta totta se on, kun vertaa sinkkua pariskuntaan.
Suomessa on yhä enemmän yksin asuvia, mutta käytännöt eivät tunnu muuttuvan sen mukana. HS:n sinkkukyselyn perusteella etenkin verotuskohtelu, kaiken maksaminen yksin ja yksinään matkustamisen kalleus jurppivat sinkkuja. Lisäksi ihmisten asenteellisuus aiheutti harmia.
Kyselyyn vastasi 1 727 sinkkua, joista liki 400 oli ollut sinkkuja koko elämänsä.
Osa sinkkujen kokemasta syrjinnästä on selkeää.
Jos sekä sinkku että pariskunta teettävät samanlaisen, kalliin remontin, sinkku saa siitä pariskuntaa pienemmän verovähennyksen. Tämä johtuu siitä, että kotitalousvähennyksessä on henkilökohtainen 2 400 euron yläraja. Pariskunta voi hyödyntää vähennyksen tuplana.
Verotuksessa on muitakin syrjiviä elementtejä:
”Joudun rakennusalalla reissuhommiin ja matkustan aina viikonlopuksi kotiin. Verottajan mukaan sinkun ei tarvitse matkustaa kotiin viikonloppuisin, joten en saa matkakorvauksia”, kirjoitti 52-vuotias mies.
Yksi kyselyyn vastanneista ikisinkuista on turkulainen Päivi Säiniö, 42. Hän on tyytyväinen elämäänsä.
”En ole kiinnostunut seurustelusta tai parisuhteesta. Viihdyn yksin ja lähden mielellään moniin menoihin itsekseni. Olen niin tottunut omiin juttuihini ja yksityisyyteeni, että tuntuisi ahdistavalta jakaa asunto jonkun kanssa.”
Päivi Säiniö
Säiniö on tietysti tietoinen sinkun elämän kalleudesta pariskuntiin verrattuna.
Sinkku maksaa yksin nettiyhteyden, vakuutuksen, sähkön, uuden jääkaapin ja lehtitilauksen. Toki esimerkiksi sähköä kuluu yhdellä hengellä vähemmän, mutta ei kuitenkaan vain puolta siitä mitä pariskunnalla.
Keskivertosinkulle jää asumis- ja elämiskulujen jälkeen käteen rahaa 364 euroa kuussa, kun parisuhteessa elävälle jää käyttörahaa keskimäärin 684 euroa. Summat selviävät Aamulehden Tilastokeskuksella teettämästä laskelmasta vuonna 2012.
”Toisaalta voi sitten itse päättää, kuinka paljon vettä kuluttaa ja maksaa vain siitä, mitä itse käyttää”, Säiniö sanoo.
Hän käyttää rahojaan mieluummin matkusteluun.
Huikeimmat kokemukset ovat olleet Kilimanjaron ja Annapurnan vaellukset. Vaellusmatkaan liittyy tosin myös sinkkumatkailun ikävin kokemus.
Säiniö maksoi yhden hengen huoneen lisää 250 euroa, vaikka suurin osa öistä nukuttiin yhteismajoituksessa teltassa tai vaellusmajoissa.
Säiniö on huomannut myös, että sinkku laitetaan usein hotellin vaatimattomampiin, huonon sijainnin huoneisiin. Hänen huonetoiveitaan ei kuunnella, vaikka muut lomalaiset ovat saaneet toiveensa läpi. Ravintoloissa yksin syövä taas pyritään usein saamaan ripeästi ruokituksi ja ulos. Samanlaisista kokemuksista kertoi moni HS:n kyselyssä.
Säiniö on silti tyytyväinen sinkku. Mikään muu ei häntä sinkkuudessa otakaan päähän kuin pariskuntaa suurempi rahanmeno matkustaessa ja ruokakaupassa.
”Perhekoot ovat halvempia kilohinnaltaan kuin sinkkutalouksille mitoitetut pakkaukset.”
Säiniö on tällä hetkellä työtön, joten rahanmenoa täytyy vahtia. Niinpä hän ostaa esimerkiksi leivät isoissa pakkauksissa. Hän pakastaa ylimääräiset tai käyttää osan murustettuna lihapulliin.
Erityisen ongelmallisessa asemassa ovat tukien varassa elävät yksin asuvat. Peruspäivärahaa saa saman verran oli sinkku tai ei, vaikka yksin asuminen on kalliimpaa. Pienituloisten eläkkeissä huomioitiin ennen yksinasuvat, mutta nyt pienintä takuueläkettä saavat kaikki saman verran.
Suomalaiset yksinasuvat ovatkin poikkeuksellisen pienituloisia koko Euroopassa. Liki joka kolmas yksin asuvista on köyhä, kun parisuhteessa olevista köyhyysrajan alapuolella elää kuutisen prosenttia. Ainoastaan Bulgariassa yksinasuvien köyhyys on Suomea yleisempää.
Vertailun vuoksi: Suomessa puhutaan paljon lapsiperheiden köyhyydestä. Se onkin lisääntynyt, mutta esimerkiksi yksinhuoltajaperheissä köyhyyttä on Suomessa toiseksi vähiten Euroopassa.
Yksinasuvat ry:n mielestä sinkkuuteen liittyvä polttavin ongelma onkin yksinelävien köyhyys. Köyhyyden syyt pitäisi selvittää perusteellisesti.
”Köyhyys ei ole vain yksilöiden ongelma, vaan todennäköisesti siihen liittyy myös rakenteellisia tekijöitä. Edistetäänkö yksinasuvien syrjäytymisprosessia jotenkin rakenteellisesti joko tietämättömyyden tai välinpitämättömyyden takia?” hankejohtaja Jutta Järvinen Yksinasuvat ry:stä kysyy.
Tietenkään kaikki sinkut eivät ole köyhyysvaarassa. Yksinelävien tilanteet vaihtelevat paljon.
Keskimäärin yksinelävissä on enemmän työttömiä kuin pariskunnissa, mutta pääkaupunkiseudulla elävien naisten osalta tämä ei päde. Pääkaupunkiseudulla asuva nainen on töissä yhtä todennäköisesti, oli hän sinkku tai ei. Myöskään palkkatasossa ei juuri ole eroa.
Erot kohdistuvat miehiin tai muualla maassa asuviin. Muualla maassa sinkkumiesten työttömyysprosentti oli hurjat 27 prosenttia, kun perheellisistä miehistä vailla töitä oli 13 prosenttia. Luvut ovat vuodelta 2014.
”Toki osa yksinasuvista on muita alttiimpia syrjäytymiselle syystä tai toisesta, mutta nimenomaan silloin päättäjien olisi syytä kiinnostua ja kiinnittää heihin erityistä huomiota”, sanoo Järvinen.
Yksinasuvat ry vaatiikin, että kaikkia päätöksiä pitäisi tarkastella myös sen kannalta, kuinka ne vaikuttavat yksinelävien asemaan.
Yksinasuvia oli vuoden 2016 lopulla yhteensä 1,1 miljoonaa, joista 46 prosenttia oli miehiä.
Jotain muutosta on vuosien kuluessa tapahtunut. Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975. HS:n kyselyyn vastannut Leena Kajander, 75, kertoo maksaneensa veroa aikoinaan.
”Sehän oli ihan selvä osoitus valtiolta, että sinkkuja väheksytään. Ymmärrän, että annetaan lapsiperheelle lapsivähennyksiä, mutta en sitä, että verotetaan suoraan näin.”
Niin sanottua vanhanpojan ja -piian veroa maksoivat kaikki yli 24-vuotiaat lapsettomat. Eniten veroa maksoivat naimattomat, 3–6 prosenttia tuloistaan. Myös lapsettomat pariskunnat joutuivat verolle, mutta sinkkuja vähemmän.
Vakuutusalalla työuran tehnyt Kajander ei koe työtehtävissään tulleensa syrjityksi sinkkuutensa takia.
”Töissä pääsin kaikille kursseille, joihin halusin. Myös esimerkiksi työehtosopimusneuvotteluissa minua kohdeltiin ihan samalla tavalla kuin rouvasihmisiä.”
Sosiaalinen kanssakäyminen töissä olikin sitten oma lukunsa. Hän sai usein kuulla sinkkuuteensa liittyvää arvostelua.
”Esimies järjesti bileet mökillään. Hän kysyi minulta, onko minulla miestä. Kerroin ettei ole, ja hän sanoi, ettei voi sitten kutsua minua.”
Sen tarkempaa selitystä Kajander ei saanut.
Kerran eräs perheellinen työkaveri esitti kahvipöydässä muille perheellisille kysymyksen. Työkaveri tiedusteli, olivatko nämäkin samaa mieltä siitä, että jos nainen ei ole synnyttänyt, hän ei pysty enää oppimaan uusia asioita.
HS:n kyselyssä monet sinkut kertoivat, kuinka heidän työpaikoillaan perheelliset ja pariskunnatkin saavat aina valita lomansa ensin. Sinkut saavat vapaaksi sitten sen mitä jäljelle jää.
Samoin monella työpaikalla sinkun oletetaan joustavan ja jäävän ylitöihin, jos tarvetta on.
Tällä hetkellä Kajanderia harmittaa sinkkuudessa ainoastaan se, että käytössä on vain yhdet tulot. Kaikki pitää maksaa itse.
”Mutta hyviä puolia onkin sitten lukematon määrä. Saan olla vapaa, mennä ja tulla, tehdä sitä mihin rahat riittää.”
Tähän liittyy lämmin muisto uudesta asunnosta.
Kajander oli juuri muuttanut. Oli poikkeuksellisen lämmin marraskuinen yö. Hän istui parvekkeella kahden aikaan yöllä, vällyjen alla.
”Ajattelin, että ah tätä onnea. Kukaan ei huuda, että nyt nukkumaan siitä.”
—
Viikko taannoin kommentoin blogissani Eläkeläispuolueen perustamistarvetta, mutta näemmä olisi ketterälle Sinkkupuolueellekin tarvetta.. 😉
—>
”Yksinasuminen yleistynyt etenkin nuorten ja iäkkäiden ikäryhmissä 2019
Tilastokeskuksen mukaan yksin asuvien määrä kasvoi edelleen vuonna 2019. Edelliseen vuoteen verrattuna yksinasuvien määrä kasvoi noin 30 000 hengellä . Kymmenessä vuodessa yksinasuvien määrä on kasvanut eniten alle 30-vuotiailla ja yli 65-vuotialla. Nuorissa ikäryhmissä miesten yksinasuminen on yleisempää, iäkkäistä yksinasuvista puolestaan valtaosa on naisia. Yleisintä yksinasuminen on yli 75-vuotiaiden ikäryhmässä, joista melkein joka toinen asuu yksin.” – –
https://www.stat.fi/til/asas/2019/asas_2019_2020-05-20_tie_001_fi.html
Ilmoita asiaton viesti
Noinkohan kotitalousvähennys on minimaalista korvausta saavien omaishoitajien työkalupakissa ensinkään? Osasit lisätä linkkejä tekstiisi, löytyykö omaishoitajien kotitalousvähennyksen käytöstä jotain tietoa? Käsittääkseni kotitalousvähennyksestä hyötyvät suurituloisimmat.
Ilmoita asiaton viesti
Katja, jotakin löysin..
Koteihin viedään hoiva- ja kotiapua lähes 1,5 miljardilla (26.9.2018 Pekka Lith)
– – ”Ikääntyneiden merkitys korostuu edelleen hoiva- ja hoitotöissä, sillä 75 vuotta täyttäneiden osuus oli 74 prosenttia kaikkien kotitalousvähennykseen oikeuttavien hoiva- ja hoitotöiden kustannuksista. Tosin kotitalousvähennyksen saajia oli 75 vuotta täyttäneiden ikäryhmässä vain 27 000, eli kahdeksan prosenttia koko ikäryhmästä. Piilevää palvelukysyntää on siis runsaasti.” – –
https://www.tilastokeskus.fi/tietotrendit/artikkelit/2018/koteihin-viedaan-hoiva-ja-kotiapua-lahes-15-miljardilla/
Ilmoita asiaton viesti
—
Katja, tässä lisää omaishoitajien verokohtelusta ja verovinkkejä:
Omaishoidon menot
Antopäivä
30.4.2020
Diaarinumero
VH/2571/00.01.00/202
”Tässä kannanotossa kerrotaan omaishoidon menojen vähentämisestä verotuksessa”:
– Voiko omaishoitaja vähentää hoidosta aiheutuneita kustannuksia verotuksessaan?
– Voiko omaishoitaja vähentää matkakustannuksia verotuksessaan?
– Voiko omaishoitaja saada työhuonevähennyksen?
https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/kannanotot/70903/omaishoidon-menot2/
—
”Omaishoitaja, tarkista verotuksesi perusteena olevat tiedot nyt”:
https://omaishoitajat.fi/omaishoitaja-tarkista-verotuksesi-perusteena-olevat-tiedot-nyt/
Ilmoita asiaton viesti
Sieltä täältä tietoa tipoittain löytyy, veronmaksajien sivuilta paljonko kotitalousvähennyksen saajissa on palkanmaksajia / eläkeläisiä
https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Tuloverot/Kotitalousvahennys/#19ab3e50
ja tästä julkaisusta ss. 45-46 omaishoitopalkkion saajat ikäryhmittäin, eläkeläiset vahvasti edustettuina siinäkin.
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161377/R_61_2018_OMPE_11022019.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Ilmoita asiaton viesti
Kirsi tuossa 1,5 miljardissa lienee mukana henkilökohtaisen avustajaien osuus. Palkka lienee tätänykyä n. 10-11€ tunti, lisäksi yö- viikonloppu, iltalisät. Omaishoitajan palkka on veteen piirretty viiva sehän on korvaus. Kerran minua pyydettiin tuuraamaan omaishoitajaa!!!!! Kaupunki olisi maksanut jotain 3,5€ tunti!!!! miinus verot. Ei paljon kiinnosta. Nostan hattua kaikille omaishoitajille.
Ilmoita asiaton viesti
Kas merkillistä ettei kokoomus 19.4.2007-6.6-2019 saanut pantua asioita kuntoon. 12 vuotta yhtenä päähallituspuolueena. Pitäisikö olla huolissaan, kokoomuksen kyvystä hoitaa yksinkertaista asiaa josta vallitsee laaja yhteisymmärrys eri puolueiden välillä. Vai onko kyse puuttuvasta tahdosta?
Ilmoita asiaton viesti
Toimittaja Marja Sannikka on kiinnittänyt huomion myös kokoomuksen ”huoleen” vanhuksista. https://yle.fi/uutiset/3-11615626
Sanoisinko että noloa ja äänestäjien älykkyyden aliarvioimista. Voihan kokoomuksen jäsenissä tuo herättää hurraa huutoja.
Ilmoita asiaton viesti