Varusmiespalvelus pysyy uuden puolustuspolitiikan ytimessä

Uusi puolustuspolitiikka perustuu jatkossa kolmen pilarin varaan. Oma puolustus, puolustusyhteistyön kumppanuudet ja Nato-jäsenyys. Kansainvälinen yhteistyö ja Nato-jäsenyys täydentävät omaa puolustustamme. Puolustusjärjestelmämme perusta rakentuu myös Nato-aikana varusmiespalveluksen tuottamaan reserviläisarmeijaan.

 

Jokainen nainen ja mies, joka suorittaa asepalveluksen, tekee suuren turvallisuusteon. Venäjä on tänä keväänä kirkastanut jokaiselle suomalaiselle varusmiespalveluksen ja maanpuolustuksen tärkeyden. Maanpuolustuksessa on kyse kaikesta siitä hyvästä mitä Suomi nyt tarjoaa kansalaisilleen. Siksi oikeuksien vastapainona on maanpuolustusvelvollisuus. Yksilöt ovat valmiita asettamaan yhteisen edun oman edun edelle.

 

Varusmiespalveluksen kautta 280 000 suomalaisen armeija on koulutettu puolustamaan kotimaatamme ja elämäämme aseellisesti. Tarvittaessa saamme aseisiin yli 900 000 tuhatta tehtäviin koulutettua suomalaista. Armeijamme on läntisen Euroopan vahvimpia. Tämän takia olemme myös kiinnostava kumppani turvallisuuspolitiikassa.

 

Näin vahvalla kansalaisten osallistumisella maanpuolustukseen on ennalta estävä vaikutus. Koulutustaso, osaaminen ja materiaalinen vahvuus ovat kaikissa aselajeissa kunnossa. Suomella on esimerkiksi Euroopan yksi suurimmista tykistöistä (1500 tykistöasetta).

 

Suomalaisten osallistumista maanpuolustustyöhön on vahvistettava. On avattava uusia mahdollisuuksia ja kiillotettava perinteisiä osallistumisen muotoja. Asepalveluksen, reserviläistoiminnan ja kokonaisturvallisuuden kehitys ei saa pysähtyä Nato-jäsenyyteen. Asepalveluksen vetovoimaa molempien sukupuolten keskuudessa on parannettava. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä ja reserviläisjärjestöjen toimintamahdollisuuksia on vauhditettava.

 

Ampumaharrastusta on helpotettava ja kokonaisturvallisuuden uudet tehtävät on tuotava nykyistä vahvemmin mahdolliseksi molemmille sukupuolille. Mielenkiintoisia tehtäviä on laajasti, kun maa-,meri- ja ilmavoimien rinnalle nousee yhä vahvemmin kyber-, informaatio- ja avaruusulottuvuudet. Korkea teknologinen osaaminen ja tulevaisuuden ennakointi ovat jo nyt arkipäivää turvallisuudessa. Maata ei puolusteta pelkästään rynnäkkökiväärillä.

Antti Häkkänen
Kokoomus

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, Ex-Ministeri, kansanedustaja ja lakimies.
Vice-Chairman/National Coalition Party, Former Minister, Member of Parliament, lawyer.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu