Espanjan oikeuslaitoksen menetetty maine-2.

 Kirjoitin viikko sitten oikeistopuolue PP:n ja nykyisen hallituspuolueen, demarien PSOE:n keskinäisestä sopimuksesta jakaa mulle-sulle-periaatteela oikeuslaitoksen keskeisen elimen CGPJ:n(käytän siitä nimeä oikeusnevosto) tuomaripaikat. Diiliin kuului myös PP:n luottotuomarin Manuel Marchenan nimeäminen neuvoston presidentiksi, jolloin hänestä tulisi automaattisesti myös Korkeimman oikeuden presidentti.

 Julkisuuteen vuotanut sopimus aiheutti vastalauseita tuomariyhdistyksissä muun muassa siksi, että oikeusneuvoston presidentin valinta kuuluu lain mukaan neuvoston 20:lle jäsenelle eikä kahdelle puolueelle.

Tuomariyhdistysten ja saaliinjaosta syrjään jääneiden puolueiden vastalauseista huolimatta PPSOE-sopimus olisi todennäöisesti toteutunut, ellei PP:n oma senaattori Ignacio Cosidó olisi puolivahingossa vetänyt siltä mattoa alta. Oikeuslaitosta ravisteli heti uusi skandaali.

Cosidó nimittäin lähetti kaikille PP:n senaattoreille whatsappin, jossa hän vuolaasti kehui sopimuksen PP.lle tuomia etuuksia oikeuslaitoksessa ja joka pulpahti melkein heti julkisuuteen.

Senaattorin mielestä Marchenan nimitys oikeusneuvoston johtoon ja samalla siis Korkeimman oikeuden johtoon on erinomainen asia, koska  siinä asemassa hän pystyy kontrolloimaan taustalta Korkeimman oikeuden sali kahta, joka on vastuussa katalonialaisten nyt tutkintavankeudessa olevien poliitikkojen tuomitsemisesta. Ja lisäksi Marchena valvoisi Korkeimman oikeuden erikoisosastoa, joka käsittelee muun muassa poliittisten puolueiden kieltämistä tai lakkauttamista.

Marchenan taustapuolueen PP:n puheenjohtaja, valemaisteri Pablo Casado ja Ciudadanos-puolueen johtaja, CV:tään näpelöinyt Albert Rivera ovat jatkuvasti vaatineet Katalonian itsenäisyysmielisten puolueiden kieltämistä.  Samaa on myös vaatinut äärioikeiston Vox-puolue, jonka kanssa Casado ja Rivera ovat jo monissa asioissa samoilla linjoilla. Samaan joukkoon kuuluu myös Falange Española, täysin fasistinen, Francon diktatuurista periytyvä puolue, joka jostakin käsittämättömästä syystä saa yhä toimia ja mellastaa kädet ojossa fasistitervehdyksessä kaduilla kuten viime tiistaina Francon kuoleman vuosipäivänä.

Senaattori Cosidó valitteli viestissään vain joitakin demarien tuomarivalintoja, mutta totesi samalla puolueiden sopineen, etteivät ne torppaa toistensa valintoja. Sen sijaan Cosidó oli erittäin tyytyväinen yhden demorituomarin pääsystä oikeusneuvostoon erikoistuomioistuin Audiencia Nacionalista, koska  "hän ei enää ole siellä tuomitsemassa pp:läisiä poliitikkoja"(korruptiosta).

Kaiken kaikkiaan sopimus oli senaattorin mielestä loistavava PP:n kannalta, koska sen ansiosta puolue pääsisi vaikuttamaan kahteen kolmasosaan Korkeimman oikeuden tulevista  tuomarinimityksistä ja useisiin satoihin muihin nimityksiin oikeuslaitoksessa.

Senaattori huomasi mokansa, yritti selitellä poliitikkojen yleiseen tapaan, että hänen sanomisiaan oli tulkittu väärin, mutta ei auttanut, PPSOE sopimus meni nurin,  puolueet syyttelivät toisiaan ja muut puolueet niitä poliittisesta kähminnästä.

 Marchenan kanssa oli ilmiselvästi sovittu etukäteen nimityksestä, mutta kun senaattori Cosidón viesti tuli ilmi, hän ilmoitti, ettei ole ole käytettävissä tehtävään; tosin ilmoitus tuli vasta kolmen päivän kuluttua.

Katalonialaisvankien asianajat vaativat heti, että Marchena pitää poistaa katalaanien vastaisen oikeusjutun käsittelystä, koska hän on poliittisten kytköstensä vuoksi totaalisen jäävi asiassa. Marchena on nimittäin  johtanut oikeusprosessia ja johtaa myös joskus ensi vuonna alkavaa oikeudenkäyntiä, ellei jääviysvaatimus mene läpi tai ellei oikeudenkäyntiä siirretä Espanjan Korkeimmalta oikeudelta Katalonian vastaavalle, mitä tutkintavankeudessa oleva katalonialaiset ovat vaatineet.

Toistan vielä loppuun aiemminkin lainaamani tutkimuksen tuloksen: lähes 80 prosenttia Espanjan  tuomareista on sitä mieltä, ettei ylennyksiin oikeuslaitoksessa  vaikuta kokemus, taito ja tieto, vaan ennen kaikkea poliittiset kytkökset ja suhteet. Sama peli näyttää jatkuvan, ja siksi voisikin kysyä, kuka vielä uskoo Espanjan oikeuslaitoksen itsenäisyyteen ja puolueettomuuteen; ehkä EU:n oikeuskomissaari ja Suomessa oikeushistorian professori Jukka Kekkonen.

anttihalinen
Helsinki

toimittaja, eläkkeellä Yleisradiosta vuodesta 2005, entinen YLE:n radiouutisten ulkomaantoimittaja ja Tallinnan kirjeenvaihtaja, mutta erikoistunut espanjan-ja portugalinkieliseen maailmaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu