ESPANJAN OIKEUSLAITOS:EU:N SOKEA PISTE

Olen parina viime vuotena kirjoittanut blogissani muutaman kerran Espanjan oikeuslaitoksen ja etenkin sen korkeimpien tuomioistuinten politisoinnista, miten kyky, taito ja kokemus eivät paljonkaan paina nimityksissä poliittisiin kytköksiin verrattuna.

Itse asiassa Espanja on oikeuslaitoksensa politisoinnissa pidemmälle kuin Puola ja Unkari, joita EU on syystäkin arvostellut oikeusvaltioperiaatteen  vaarantamisesta saamatta kuitenkaan juuri mitään muuta aikaan. Jostakin syystä Brysselissä ei ole ollut minkäänlaista kiinnostusta vilkaista tilannetta Pyreneitten eteläpuolella Espanjassa, vaikka syytä todella olisi.

Kolme konservatiivisina pidettyä espanjalaista tuomariyhdistystä, yhteensä yli 2 500 tuomaria, on hiljan lähettänyt näkemyksensä maansa oikeuslaitoksen tilasta EU:n arvoista ja demokraattisesta läpinäkyvyydestä vastaavalle varapuheenjohtajalle Vera Jouroválle ja oikeusasioista vastaavalle komissaarille Didier Reyndersille.

Kirjelmän johtopäätös pitkään kestäneestä poliittisesta puliveivaamisesta oikeuslaitoksessa on tyly: sen alistaminen kulloinkin hallitseville poliittisille puolueille on alku tielle kohti totalitarismia, ihmisoikeuksien  halventamista ja korruptiota.

Kirjelmän laatijat haluavat erityisesti kiinnittää huomiota Espanjan oikeuslaitoksen keskeisen elimen Consejo General del Poder Judicial CGPJ:n tilanteeseen; sen jäsenistä senaatti nimittää kymmenen ja edustajainhuone samoin. Sen nykyinen uudistusprosessi alkoi jo yli kaksi vuotta sitten poliittisten puolueiden välisillä neuvotteluilla, lähinnä oikeiston PP:n ja demarien PSOE:n kesken, mutta tuloksia ei ole aikaansaatu.

Puolueet eivät ole myöskään suostuneet muuttamaan tuomarien vaalitapaa. Sen lisäksi ne haluavat poistaa vanhan käytännön, jonka mukaan valinnat vaativat 3/5:n enemmistön kummassakin parlamentin kamarissa. Se korvataan ehdottomalla enemmistöllä eli puolet+yksi, mikä tekee vallassa  oleville hallituksille entistä helpommaksi nimittää itselle sopivia eikä välttämättä päteviä tuomareita. Kirjelmässä sanotaan poliittisten puolueiden kolonisoineen koko CGPJ:n, mikä vaarantaa korkeiden tuomarivirkojen nimitykset, oikeuslaitoksen itsenäisyyden ja puolueettomuuden.

Itse asiassa Espanjan oikeuslaitoksen politisoiminen alkoi jo 80-luvun puolivälissä silloisen demarihallituksen johdolla ja PP:n oikeusministeri vei sen eräänlaiseen päätökseen vuonna 2013. PP ja PSOE ovat enemmistöillään yhdessä tai erikseen hallinneet tärkeitä tuomarinimityksiä ja jakaneet kakusta muille puolueille vain rippeitä.

Kirjelmän laatijat toteavat, että jo 35 vuotta kestänyt käytäntö on vastoin perustuslakia ja eurooppalaisia arvoja. Käytännössä tärkeimmät puolueet (lue PP ja PSOE) ovat jakaneet CGPJ:n tuomaripaikat salaisissa neuvotteluissa parlamentin ulkopuolella. Kun jaosta on päästy sopuun, senaattorit ja edustajainhuoneen jäsenet saavat äänestää puolueiden sopimuksen mukaisesti. Ennen neuvoteltiin vaivihkaa julkisuudelta piilossa, mutta nyt kirjelmän mukaan kaikki tehdään täysin avoimesti ja asiat levitetään myös median reposteltaviksi.

Espanjan tuomariyhdistyksistä neljäs, liberaalina pidetty, ei ollut mukana kirjelmän laadinnassa, mutta se on aiemmin useasti kiinnittänyt huomiota samaan asiaan. Miksi sitten konservatiiviset yhdistykset lähtivät nyt kirjelmöimään asiasta, joka on tiedetty jo iät ja ajat?

Kiltti selitys olisi, että nyt on menty niin pitkälle oikeuslaitoksen kolonisoinnissa ja politisoinnissa, että konservatiivikin hermostui. Raadollisempi selitys on se, että näiden yhdistysten tuomareiden suosikkipuolue, korruptiossa vahvasti ryvettynyt PP on menettänyt niin paljon valtaansa, ettei se enää pysty takaamaan suosikeilleen tärkeitä tuomarivirkoja entiseen malliin. Siksi nyt olisi lopetettava tuo puoluevalta, joka kelpasi hyvin vuosikymmeniä.

Kirjelmässä ei juuri kiinnitetä  huomiota Perustuslakituomioistuimeen, jonka nimitykset ovat myös avoimen poliittisia:  kahdestatoista tuomarista senaatti ja edustajainhuone nimittävät kumpikin neljä, hallitus kaksi ja CGPJ samoin kaksi. Ja tämä tuomioistuin sattuu tällä haavaa olemaan mukavasti PP-mielisten tuomareiden taskussa, mikä on näkynyt viime vuosien aikana hyvin selvästi.

 

 

+4
anttihalinen
Helsinki

toimittaja, eläkkeellä Yleisradiosta vuodesta 2005, entinen YLE:n radiouutisten ulkomaantoimittaja ja Tallinnan kirjeenvaihtaja, mutta erikoistunut espanjan-ja portugalinkieliseen maailmaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu