Juan Carlos I ja rankaisemattomuus

”Kuningas varastaa, hän on varastanut miljoonia ja miljoonia. Me kaikki tiedämme sen. Minä voin sanoa niin ja vakuutan, etteivät syyttäjät tee mitään. Varastaminen on niin ilmeistä, että voin sanoa, te kaikki voitte sanoa, että Juan Carlos on varas, hän varastaa.”

Kuten lainausmerkeistä näkyy, nuo sanat eivät ole minun, vaikka olenkin täysin samaa mieltä. Ne on sanonut eräässä äskettäisessä tilaisuudessa entinen perustuslakituomioistuimen tuomari, perustuslakioikeuden professori Joaquín Urías.

Hän tuomitsi Juan Carlosin ja tämän lähipiirin rankaisemattomuuden. Ex-kuningas on Uríasin mielestä keskittynyt yksityiselämässään varastamaan. Hän on saanut nuo monet miljoonat, koska on kuningas, käyttänyt siis asemaansa hyväkseen, ja se on varastamista.

Urías jatkoi: ”Demokratiassa ei voi olla rankaisemattomuuden alueita. Oikeusvaltion lakeja täytyy kaikkien noudattaa, sitä oikeusvaltio tarkoittaa. Joka kerta, kun paljastuu näitä kuninkaan varkauksia, ilmestyy joukko juristeja, tuomareita ja asianajajia puolustamaan rankaisemattomuutta. He voivat sanoa, että kyllä, kuningas varastaa, mutta emme voi tehdä mitään.

Ja lisäksi he väittävät, ettei kuninkaan tarvitse vastata kenellekään yksityiselämänsä tekemisistä. He tulkitsevat perustuslakia niin, että kuningas voi varastaa, olla noudattamatta lakeja, eikä kukaan voi tehdä yhtään mitään.”

Espanjalla on Uríasin mielestä ollut valtionpää, joka on varastanut, ottanut lahjuksia, ja kuitenkin tuomarit sanovat, että hän on koskematon ja siksi mitään ei ole tehtävissä. Näin me kaikki osallistumme koko järjestelmän vararikkoon, koska  ei laki voi olla sama kaikille, kun on olemassa rankaisemattomuuden alue, jossa joku voi varastaa ja tehdä muita rikoksia.

On mielenkiintoista seurata, jättävätkö syyttäjät  tosiaan nostamatta syytteen kuninkaan mollaamisesta kuten Urías puheenvuorossaan ennusti. Vuonna 2018 sellainen nostettiin mallorcalaista Josep Miguel Arenas Beltránia, taitelijanimeltään Valtonyc, vastaan, koska hän nimitti räpissään Juan Carlosia varkaaksi. Mukana oli epämääräinen syyte terrorismin ihannoinnista, mikä toi räppärille kolmen ja puolen vuoden vankeustuomion.

Valtonyc ei mennyt vankilaan, vaan Belgiaan, jossa varkaan sanominen varkaaksi ei ole rikos, vaikka kohde olisi kuningas ja tämän suku.  Juuri siksi Belgia ei ole suostunut palauttamaan Valtonyciä Espanjaan luovutuspyynnöistä huolimatta.

Juan Carlosia eivät ole puolustaneet vain Uríasin mainitsemat tuomarit, juristit ja asianajajat,  vaan myös monet, etenkin oikeiston ja äärioikeiston poliitikot. Parlamentin edustajainhuone puolestaan äänesti nurin esityksen parlamentaarisesta komiteasta tutkimaan kuninkaan tekosia.

Minulle tulee tästä kaikesta mieleen Yhdysvaltain entisen ulkoministerin John Foster Dullesin toteamus erään Keski-Amerikan valtion pikkudiktaattorista 1950-luvulla:”Sikahan se on, mutta meidän sikamme.” Sopii hyvin myös Juan Carlosia suojelevan porukan tunnuslauseeksi.

Esimerkiksi entinen demaripuolueen pääministeri Felipe González on jo toivonut kuninkaan palaavan Espanjaan maapakolaispaikastaan Arabiemiraateista. Siellä kunkku elelee hyvin vartioidulla eristetyllä saarella luxusoloissa. Palveluihin ei ilmeisesti kuitenkaan kuulu rakastajattaria, joihin Juan Carlos on tunnettuna mujeriegona  vuosikymmenten aikana tottunut.

 

+1
anttihalinen
Helsinki

toimittaja, eläkkeellä Yleisradiosta vuodesta 2005, entinen YLE:n radiouutisten ulkomaantoimittaja ja Tallinnan kirjeenvaihtaja, mutta erikoistunut espanjan-ja portugalinkieliseen maailmaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu