251Mrde eläkepuhallus

On perin merkillistä, että eläkekeskustelujen yhteydessä ei lainkaan käsitellä meidän eläkevarojen määrää, korkotuottoa eikä kassavirtoja ylipäätään. Kaikesta muusta riittää pulinaa paitsi faktoista. Käsittääkseni eläkevarat on kuitenkin kerätty…eläkkeiden maksamiseen. Siis meidän rahoja.

”Vuonna 2023 maksettiin työeläkkeinä 34,1 miljardia euroa. Eläkemaksuina kerättiin kaikkiaan 27 miljardia euroa.” Tähän lisäämme eläkevarojen tuoton, joka on keskimäärin luokkaa 5% (12.5Mrde / vuosi).

Vaje on siis tällä hetkellä n. 7Mrde / vuosi, JOS sijoitustuottoja ei oteta mukaan.  Todellisuudessa pitkän aikavälin reaalituotto on n.5% (matalan inflaation aikaan), eli eläkepotti tuottaa siis n.12Mrde / vuosi ja nyt kun tuosta miinustetaan eläkevaje, niin tulot muuttuvat silti keskimäärin 5Mrde / vuosi positiiviseksi, eli pitkässä juoksussa eläkepotti kasvaa vuosi vuodelta.

Kysymykseni kuuluu; miksei näitä varoja käytetä alkuperäiseen tarkoitukseen? Miksei tästä puhuta? Kuka ”omistaa” eläkevarat?

Jälkimmäiseen kysymykseen saadaan varsin mielenkiintoinen vastaus: ”Usein varojen ajatellaan kuuluvan niille, jotka ovat ne keränneet. Peräpeiliin katsominen ei tässä asiassa ole mielestäni kuitenkaan hedelmällistä. Koska eläke-etuudet eivät riipu varojen tuotoista tai niiden määristä, nykyiset tai tulevat eläkkeensaajat eivät hyödy tai kärsi varojen määrän muutoksesta. Eläkevarat eivät siis nykysäännösten valossa ”kuulu” eläkeläisille, sen enempää nykyisille kuin tulevillekaan.”

Perin merkillistä. Eli kun maksat eläkettä, et maksa sitä itsellesi vaan valtiolle/näille laitoksille. Jos varat tuottaisivat vaikka 100Mrde vuodessa voittoa, se ei koske sinua vaikka sinun rahoilla siellä ”pelataan”.

Tyhmä minä, siinähän se vastaus tuli alkuperäiseen kysymykseen; eläkemaksusi on osittainen varallisuuden siirto näille laitoksille. Ne eivät enää ole sinun. Eläkkeet pyritään siis maksamaan kerätyistä eläkkeistä ja osittain sijoistusten *korkotuotoista* ettei tähän pottiin tarvitsisi koskea. Siis eläkemaksut ylös ja ulos maksettavat eläkkeet alas.

 

 

 

anttihalonen
Sitoutumaton Helsinki

Ainainen yrittäjä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu