Arvoisa hallitus – ehdotus EU-miljardien tukikohteeksi

Googlella on ”moonshot” projekteihin erikoistunut tytäryhtiö X, jonka tehtävä on panostaa epätodennäköisiin, mutta potentiaalisesti mullistaviin projekteihin *selkeitä summia. Nyt kun hallitus sai käyttöönsä EU tukimiljardit ja ehdotankin, että perustatte Suomen oman x-yksikön jolle annetaan riittävä budjetti työrauhan saavuttamiseksi ja sitä kautta ideoiden todellisen koeponnistamisen. Meillä on jo (teoriassa) sellainen runsaudensarvi nimeltään Aalto, mutta nähdäkseni pitäisi olla enemmän rahoitusta ja osaamista saattaa ideat tuotantoon, tai edes järjelliselle prototyyppi tasolle.

Esimerkkinä tehokkaat, printattavat aurinkopaneelit: ”Kuvittele, että kotikorttelissasi sijaitsisi kauppa, jossa voi tulostaa printterillä hetkessä aurinkopaneelia parin euron neliöhintaan. Kalvomaisella aurinkopaneelilla voisit vuorata talosi ulkoseinät, katon, pihatien tai vaikka auton. Paneelit keräisivät auringonvaloa huomattavasti nykyisiä aurinkopaneeleja tehokkaammin ja tuottaisivat ennennäkemättömän halpaa sähköä.

Aalto-yliopiston tutkijat olivat siis tuolloin (2018) vähintään vuoden Saulea edellä tärkeimmän perovskiittiin liittyvän ongelman ratkaisemisessa.

Suomen hallitus tuki perovskiittitutkimusta, mutta jälkikäteen ajateltuna liian pienellä summalla. Tuki oli 600 000 euroa. Tutkimuksen vieminen loppuun ja kokeellisen tuotantolaitoksen perustaminen olisi maksanut vähintään viisi miljoonaa euroa.”
Tämä on se ongelma: ei mitään piiperrystä, vaan testaan – mahdollisesti koko kansantalouden kannalta mullistava idea – ns. loppuun asti!
Toimikaa:
”Vahingon korjaaminen ei välttämättä olisi vieläkään mahdotonta. Oulun Yliopiston ja Aalto-yliopiston kehittämällä tekniikalla on useita merkittäviä etuja, eivätkä suomalaiset ole ehtineet jäädä kovin pahasti jälkeen maailman kärjestä.”

Sinne voisi palkata esim. Göran Sundholmin kaltaisia hahmoja arvioimaan katsomaan homman perään (EI teitä poliitikkoja EIKÄ teidän kavereita. Ts. ”hand-off”).

Terveisin,

Huolestunut äänestäjä

Ps. Summien pitää olla riittävän isoja, jotta idean elinkelpoisuus voidaan todella koeponnistaa. Ei tuolla tavalla mitä printattavien paneelien kanssa räpellettiin.

0
anttihalonen
Sitoutumaton Helsinki

Ainainen yrittäjä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu