Annatko itsesi antautua ilmastoahdistukseen?

Törmäsin yksi päivä puolituttuun Aleksanterinkadulla. Vaihdoimme vesisateessa kuulumiset ja pian päästiin jo ilmastonmuutokseen. Hän oli huolissaan ja epäili, tuleeko tästä yhtikäs mitään.

Arvelin puolitutulle, että eiköhän me pärjätä. Puolituttu suutahti ja epäili, että suhtaudun ilmastonmuutokseen liian kevyesti.

Nelosen ratikka saapui, oli pakko keskeyttää orastava debatti, hyvästellä ja hypätä kyytiin.

Kohtaamisemme jäi harmittamaan, sillä en saanut tilaisuutta vastata takaisin. Siksipä teen sen nyt.

Minä suhtaudun ilmastonmuutokseen kaikella vakavuudella. Näin on ollut asiainlaita jo lapsesta lähtien. Meillä oli koulussa hyvät ja ympäristötietoiset opettajat, jotka kasvattivat yhteisvastuullisuuteen.

Ilmastonmuutos on päivänselvä tosiasia. Ihmisen osuus sen synnyssä on sikäli semantiikkaa, että diagnoosi ei muutu miksikään taustasyistä väittelemällä.

Ihmiskunta on porsastellut viimeiset vuosikymmenet huolella. Sen seurauksena päästöt kasvavat alati ja ilmastonmuutos kiihtyy. Meitä kolmikymppisiä enemmän vuodenkiertoja eläneet ovat tämän muutoksen jo havainneet. Riittää, kun katsoo ikkunasta ulos.

Ihailen ilmastonmuutokseen heränneitä. Kunnioitan Greta Thurnbergia. Nuoret milleniaalit ovat fiksuja ja välittävät yhteisestä maapallosta. Se valaa uskoa parempaan.

Sen sijaan en ihaile tuomiopäivänjulistajia, jotka käyttävät kuolemanvakavaa asiaa omien päämääriensä keppihevosena. Pelon lietsominen myy, mutta ei sinänsä auta yhtään mitään. Onhan se kornia, että ihmiset saavat reseptilääkitystä ilmastoahdistukseen. Maallikkosaarnaajat saisivat hävetä.

Ilmastonmuutosta ei voi enää pysäyttää, mutta sen kanssa voi pärjätä. Meillä on käsissämme kaikki välineet rakentaa kestävämpää Suomea ja maailmaa.

Uskon suomalaisiin ratkaisuihin. Meillä on puuta ja päätä, eli rikkaita uusiutuvia luonnonvaroja sekä koulutettuja ihmisiä. Molempia tarvitaan sellaisiin keksintöihin, joilla tapellaan ilmastonmuutosta vastaan.

Suomessa on kääritty hihat jo vuosia sitten. Mehän olemme yksi maailman kestävimmistä maista. Välillä menee syöpöttelyn puolelle, mutta pääasiassa me suomalaiset elämme ja teemme kohtuudella.

Puun ja pään lisäksi meillä on pöytään pantavaa. Meikäläinen maatalous perustuu puhtaudelle ja vastuulle. Onhan se hurja juttu, että lähi-Alepasta saa  samaa ruokaa, mitä amerikoissa myydään vain paremman väen food marketeissa.

Meidän pitää elää ihmisiksi myös kotona. Kun vähän tarkastelet omia valintojasi, niin opit ymmärtämään myös laajemman vaikuttamisen merkityksen.

Ilmastonmuutosta ei torpata vain meillä koti-Suomessa hyräilemällä. Suomen pitää vaikuttaa meikäläisten ratkaisujen puolesta kaikilla kansainvälisillä foorumeilla. Yrityksiä pitää tsempata myymään keksintöjään maailmalle. Hyvinhän kauppa jo käykin.

En hetkeäkään epäile, etteikö homma toimisi. Työtä vaaditaan kovasti, mutta ei siksi tarvitse maalailla piruja seinille.

Tärkein ilmastonmuutosta torppaava tekijä ollaan silti me itse.

Tällä hetkellä on muotia tuijottaa vain omaa napaansa. Ihmiskunta kestää ilmastonmuutosta huomattavasti paremmin, kun me opitaan katsomaan myös kaverin perään.

Edellä mainituista syistä en suostu pessimismiin. Asiat menee paremmin, kun jaksaa uskoa parempaan.

En olisi ehkä puhunut puolitutulleni noin monisanaisesti. Kiitos nelosen ratikalle, että antoi mahdollisuuden jäsentää ajatukseni ajan kanssa.

AnttiJSiika-aho

Keskustan puoluehallituksen jäsen ja Helsingin Keskustan puheenjohtaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu