Brexitistä pohjoiseen yhteistyöhön

Iso-Britannian EU-ero näyttää tapahtuneelta tosiseikalta. Nopeatempoisessa maailmassa mikään ei tosin ole varmaa, kunnes kaikki on varmaa.

Suomelle Britannian EU-ero on ennen muuta menetys. Vaikutusvaltamme unionissa voi heikentyä, sillä meillä on paljon samanlaisia etuja saarimaan kanssa. Maidemme välinen yhteistyö on tiivistä, ei vähiten ulkomaankaupassa.

Pääministeri Boris Johnsonin mielestä Iso-Britannian piilevät lihakset pääsevät näkyviin EU-eron myötä. Nähtäväksi jää.

Iso-Britannia on suurvalta myös ilman EU:ta. Kansalaisten arki vaikeutuu, mutta tieteen, teknologian ja teollisuuden aloilla Iso-Britannia pärjää myös ilman Brysselin napanuoraa.

Suomella on tästä eteenpäin unionissa yksi samalla profiililla varustettu kumppani vähemmän. Tämä menetys voi silti synnyttää myös etäisen mahdollisuuden uudelle.

Suomen, pohjoismaiden ja Baltian maiden tulisi kiireesti tiivistää EU-yhteistyötään. Suomi voisi toimi sillanrakentajana yhteiselle suunnalle ja vaikuttamistyölle.

Maidemme ja alueidemme edut ovat unionissa yhteneväiset. Jopa unioniin kuulumaton Norja elää kiinteästi eurooppalaisista markkinoista ja kauppapolitiikasta.

Suomalaisen arjessa Britannian EU-ero ei kummemmin näy – vielä. On varauduttava siihen, että käymistilassa oleva jättiläinen polkee vahingossa alleen esimerkiksi meidän maataloudelle ja vähäväkisten alueiden ihmisille elintärkeitä intressejä.

Tuollaisessa tilanteessa Suomi pärjää paremmin, jos ympärillä on samoin ajattelevia ystävyksiä.

Yksin ei kannata jäädä lihaksiaan pullistelemaan.

AnttiJSiika-aho

Keskustan puoluehallituksen jäsen ja Helsingin Keskustan puheenjohtaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu