Keskustan vihreä lanka

Puolentoista prosenttiyksikön kannatusnousu Ylen puoluegallupissa rohkaisi itseluottamuksensa kanssa kipuilevaa Keskustaa.

Hienoinen kasvu osoitti keskustalaisille, että ihmiset eivät ole hylänneet suomalaisen politiikan jättiläistä. Kuluttajavalistuneet kansalaiset odottavat nyt Keskustalta näyttöjä, tuotetakuuta.

Myös sosialidemokraattien kannatuksen nouseminen lämmittää. Hallituksen pääpuolueiden vahvistuminen osoittaa, että punamultahallitukseen suhtaudutaan uteliaisuudella. Tämä luo tekemisen varmuutta sosialidemokraateille ja Keskustalle.

Tuoreimmat gallupit eivät silti tarkoita, että Keskustalla menisi hyvin. Keskusta tarpoo tällä hetkellä raskas rengas perässään vetisellä suolla kuin hiihtäjälegenda Mika Myllylä aikoinaan.

Keskusta ei ole pitkään aikaan osannut kertoa uskottavasti ja selväsanaisesti, mitä se haluaa suomalaisille tarjota. Syy ei ole Keskustassa itsessään, vaan muuttuneessa poliittisessa ilmapiirissä. Räyhäämisen ja identiteettipolitiikan aikakaudella tahtopolitiikkaa tekevä puolue on joutunut uuden eteen kuin varkain.

Keskustalta löytyy kaikki eväät tarjota suomalaisille tarinaa huomisen Suomesta. Keskustan tärkein tämän hetken tehtävä on koota tavoitteidensa osaset uskottavaksi kertomukseksi.

Keskustan on siis punottava itselleen ja Suomelle suunta, vihreä lanka. Vihreä lankahan palautui hiljattain vapaaseen poliittiseen käyttöön, joten käytettäköön sitä tässä yhteydessä.

Minulle Keskusta on Suomen perhemyönteisin puolue. Tarvitsemme tulevina vuosina jokaisen perheen vapauteen ja keskinäiseen rakkauteen kannustavaa politiikkaa. Perhepolitiikan rinnalle tarvitsemme uskottavaa työtä ikääntyvän väestön huolenpidon hyväksi. Muussa tapauksessa Suomi ajautuu sosiaalisen kylmyyden tielle.

Lasten ja ikääntyneiden väliin jää merkittävä joukko syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, joilla ei ole riittävää koulutusta, ensikokemusta työelämästä eikä perhettä. He ovat maanhiljaisia. Keskustan on voitava tarjota uudenlaisen työelämän ja koulutuksen yhteiskuntasopimusta, jonka myötä turvataan jokaiselle kuuluvan hyvinvoinnin taloudelliset edellytykset. Työ ja toimeentulo eivät ole vappumarssien iskulauseita, vaan 2030-luvun Suomen perusta.

Pieni Suomi on pärjännyt puulla ja päällä, eli rikkailla uusiutuvilla luonnonvaroilla sekä korkealla osaamisella. Noissa menestystekijöissä on myös lääkkeet kestävämpään kehitykseen. Tarvitsemme työntöä suomalaisiin ratkaisuihin ilmastonmuutoksen kanssa pärjäämiseen. Keskustan pitää voida tarjota Suomelle kuva ympäristön kanssa sopusoinnussa liikkuvasta suunnasta. Se tuo mukanaan työtä, kasvua ja alueellista eheyttä.

Klassikkokirjailija Arthur Conan Doylen Sherlock Holmes-kirjoissa mestarietsivä sanoi aina johtolankoja hämmästelevälle toverilleen tohtori Watsonille, että tämä näkee mutta ei huomaa.

Keskusta on parhaillaan samassa tilanteessa kuin tohtori Watson. Näemme edessämme ratkaisujen johtolangat, mutta emme vielä huomaa kokonaisuutta.

Kun tuo kokonaisuus hahmottuu, Keskusta voi jälleen lunastaa siihen kohdistuvat odotukset suomalaisten silmissä. 

AnttiJSiika-aho

Keskustan puoluehallituksen jäsen, Helsingin Keskustan puheenjohtaja ja elinkeinoministerin avustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu