Petterin ääni ja Jussin kädet

Hallituksen tavoite paremmasta työllisyydestä ja omilla jaloillaan seisovasta julkisesta taloudesta on saavutettavissa oleva tavoite.

Näin on siitäkin huolimatta, että perussuomalaisten panttivangiksi ajautunut kokoomusoppositio maalailee tarinaa epäonnistuneesta hallituksesta.

Poliittisesti monenkirjava hallituskokoonpano on jo tähän astisilla toimillaan näyttänyt kykynsä. Esimerkiksi viime vuonna hallitus pani lisää rahaa yrittäjyyden rohkaisemiseksi, liikenneväylien parantamiseksi sekä koulutukseen. Nuo kaikki ovat juuri niitä sytykkeitä, joilla rouhitaan kasvua ja uusia työpaikkoja eri puolille Suomea.

Antti Rinteen ja Sanna Marinin hallitukset ovat sitoutuneet jatkamaan Juha Sipilän hallituksen johdonmukaista urakkaa suomalaisten paremman toimeentulon ja hyvinvoinnin vankistamiseksi. Hallitus toteuttaa Keskustan ehtoa hallitukseen lähtemiselle, eli 75 prosentin työllisyysastetta ja kestävää valtiontaloutta.

Hallituksen työtä ei horjuta edes opposition harjoittama uhkakuvien maalaus. Kuluneella viikolla esimerkiksi kokoomus väitti, että työllisyystavoitteen tulisi olla tuplasti nykyistä suurempi.

Kokoomus ei silti kyennyt tai rohjennut esittelemään keinojaan väitteensä tueksi. Näin todennäköisesti siksi, että tarvittavat toimet olisivat melkoinen myrkkypilleri muun muassa puolueen kannattajille pienissä kunnissa ja alueilla.

Huutelullaan kokoomus paljasti tilanteensa. Ääni voi olla Petterin ääni, mutta toimintatavat tuntuvat Jussin käsiltä.

Opposition pitäisi nyt herätä todellisuuteen. Suomi nousee rohkaisemalla ja kannustamalla, ei pelottelulla ja suunpieksämisellä.

Hallitus valmistelee parhaillaan epistolaa, jolla avitetaan suomalaisia saamaan työtä ja toimeentuloa. Työtä siivittävät tuoreet uutiset, joiden mukaan työllisyys on parantanut vuoden takaiseen tilanteeseen nähden. Yhä useampi nuori ja pitkäaikaistyötön on hiljattain saanut kouraansa ihan aikuisten oikean työsopimuksen.

Hallituksen omat työllisyystoimet ovat vasta alku suuremmalle urakalle. Mitään oikeudentuntoon istuvia keinoja ei varmastikaan suljeta pois, sillä työllisyyden paraneminen on välttämätöntä ikääntyvässä Suomessa.

Alhainen syntyvyys ja väestön ikääntyminen ovat konkelo, jota ei voi muuttaa muuksi poliittisilla mahtikäskyillä. Ainoa toimiva tie pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan turvaamiseksi on itseluottamuksen valaminen kaikilla käytössä olevilla politiikkatoimilla.

Kun yrittäjä ottaa myönteisessä ilmapiirissä riskiä ja palkkaa nuoren peruskoulun käyneen miehen töihin, voi tämäkin saada sen verran puhtia, että uskaltautuu parisuhteeseen ja jopa perheen perustamiseen.

AnttiJSiika-aho

Keskustan puoluehallituksen jäsen, Helsingin Keskustan puheenjohtaja ja elinkeinoministerin avustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu