Akuutti tilanne vaatii yhden asian hallituksen
Olemmeko me suomalaiset tuudittautuneet liialliseen turvallisuudentunteeseen?
Sota Ukrainassa on edennyt jo kuudennelletoista kuukaudelle ilman että Kremlillä on minkäänlaisia edellytyksiä sen kääntämiseksi itselleen voitolliseksi. Pelot sodan eskaloitumisesta eivät ole toteutuneet, vaikka taisteluja on käyty osin myös Venäjän puolella rajaa. Iskut eivät ole saanut Venäjää turvautumaan taktisten ydinaseiden käyttöön. Tämä luo odotuksia siitä, että ydinaseet pysyvät jatkossakin pelkästään verbaalisten uhittelujen välineinä.
Sodan riehuessa Suomi on hakenut ja päässyt Natoon, minkä ansiosta meillä on nyt järjestön kollektiivinen puolustusvelvoite turvanamme. Venäjä on joutunut siirtämään meidän lähistöllämme sijaitsevien tukikohtien väkeä ja kalustoa Ukrainaan, missä iso osa tuosta voimasta on jo tuhoutunut. Joidenkin arvioiden mukaan Venäjältä kuluu vielä ainakin kymmenen vuotta ennen kuin se saa palautettua sotilaallisen iskukykynsä edes osapuilleen entiselleen.
Jotkut turvallisuuspolitiikan asiantuntijat varoittavat kuitenkin aliarvioimasta Venäjän kykyä korvata Ukrainan sodassa koetut menetykset. Äskettäin kaksi heistä arvioi Foreign Policyssa, että Venäjä kykenisi halutessaan palauttamaan luoteiset tukikohtansa jonkinasteiseen taisteluvalmiuteen jo parissa kuukaudessa ja entiseen iskuunsa ehkä kahden vuoden kuluessa.
Viime aikoina Kreml on alkanut hyökätä yhä rankemmin länsimaita vastaan syyttäen sitä kaikista kuviteltavissa olevista asioista. Medioissa luodaan systemaattisesti kuvaa lännestä vihollisena, joka yrittää tuhota koko Venäjän ja sen kulttuurin.
Viime aikoina Venäjän mielenkiinto on kohdistunut selkeästi Itämeren alueelle, missä se liikuttelee sotakalustoaan provokatiivisesti. Venäläiset alukset ovat kierrelleet alueen maiden vedenalaisten infrastrukuurien lähistöllä ilmeisenä tarkoituksena valmistautua tihutöihin niitä vastaan.
Ukrainan sodan aiheuttamista menetyksistä huolimatta Kreml voi olla valmis uusien konfliktirintamien avaamiseen. Halukkuus tähän voi lisääntyä varsinkin jos kansainvälisen tilanteen kiristyminen pakottaa Yhdysvallat keskittämään huomionsa Itä-Aasian ja Tyynen meren alueelle. Tällöin Itämeren alue olisi ilman muuta yksi potentiaalisimmista kohteista Baltian maiden ja Suomen Nato-jäsenyydestä huolimatta.
Yksi epävarmuutta lisäävä tekijä on Venäjän sisäisen tilanteen kehittyminen. Vaikka valtakoneisto on tukahduttanut tavanomaiset kansalaisprotestit, pinnan alla esiintyy paljon tyytymättömyyttä Putinin hallinnon toimintaa kohtaan. Yhtäältä Putinia vaaditaan tehostamaan sotatoimia, mutta niitä myös vastustetaan muun muassa sabotaashi-iskuin, joita nykyisin tapahtuu lähes päivittäin. Putinin alkaa olla entistä vaikeampi tasapainotella eri voimaryhmittymien välillä ja siksi ne voivat ajautua väkivaltaisiin yhteenottoihin keskenään. Tämä ajaa ihmisiä pakenemaan Venäjältä Suomen puolelle, ja mukaan voi ujuttautua myös pahoin aikein varustettuja toimijoita.
Elämme siis monissa suhteissa vaarallisessa tilanteessa. Tämä pitäisi ottaa huomioon myös nyt käytävissä hallitusneuvotteluissa, joissa päällimmäisinä ovat olleet Riikka Purran maahanmuuton pysäyttämistä ja Petteri Orpon finanssipolitiikan kiristämistä koskevat vaatimukset. Nyt on oikea aika viheltää tämä peli poikki ja ryhtyä muodostamaan Suomen turvallisuuden varmistamisen ykkösasiaksi nostavaa mahdollisimman laajapohjaista hallitusta.
Tämän hallituksen päätehtäviksi nousisivat oman puolustuskykymme vahvistaminen, riittävän avun antaminen Ukrainalle, aktiivinen osallistuminen Euroopan yhteisen puolustuksen kehittämiseen sekä maamme menestyksellinen luotsaaminen Naton päätöksentekorakenteisiin. Sekin kannattaisi ehkä ottaa harkintaan, millaisin itärajallemme sijoittuvien nyt valmisteltua aitaa jykevämpien rakennelmien avulla voisimme viestittää naapurille, ettei tänne kannata yrittää. Voisimme kehittää älykkäämpää versiota tavasta, jolla Venäjä on linnoittanut omia asemiaan Ukrainassa mahdollisten vastahyökkäysten varalta.
Presidentti Niinistö nosti tämän vuoden helmikuussa esiin ajatuksen eduskuntavaalien jälkeen pitkiksi venyvien hallitusneuvottelujen sijasta muodostettavasta yhden asian hallituksesta. Tuolloin hän pehmensi kantaansa sanomalla, että sellainen voisi olla tarpeen lähinnä tilanteen muodostuessa akuutiksi ja ettei hän oleta sellaiseen jouduttavan. Nyt tilanne taitaa kuitenkin olla sellainen, jolloin on aiheellista toimia sen mukaisesti.
Jos yhden asian hallitus pitäisi muodostaa sen tärkein tehtävä olisi tulevaisuudenuskon vahvistaminen.
Tuen Ukrainalle pitää jatkua ja puolustuksesta tulee pitää huoli mutta kysyisin, mitä siitä olisi tullut jos joskus Korean sodan aikaan 1950-1953 olisi vain keskitytty siihen tulossa olevaan maailmansotaan (jonka piti alkaa matemaattisella varmuudella vuonna 1954) Suomen kehittämisen sijaan? Tai joskus Vietnamin sodan aikoihin olisi vain ja ainoastaan keskitytty siihen että meneillään on sota jossa kuolee miljoonia ja atomiaseillakin uhitellaan? Rajan takana oli tuolloin sotilaallinen supervalta jota vastaan Suomen puolustuskyky oli matala ja Suomen kansainvälispoliittinen asema erittäin heikko.
Puolustuskyvyn kehittäminen on toki tärkeä asia mutta ei riitä hallitusohjelmaksi. Lisäksi, asia on laajemmin ajateltuna tulevan hallituskauden aikana hoidossa, päätökset ovat pikemmin byrokraattisia ja proseduraalisia kuin aidosti strategisia. Nyt ei ole tarve hätäillä vaan pohtia rauhassa Suomen puolustuksen kehittämistä pitkällä aikajänteellä, ehkäpä puolustuskomissiolla / revisiolla Norjan malliin. Toki toivoisin että Suomi olisi aktiivinen myös EU-areenoilla mutta Suomen perinnehän on peesailu, ei edelläkävijyys.
Tärkeintä on keskittyä rakentamaan tulevaisuuden Suomea. Se vaatii ihmisiä jotka pystyvät katsomaan edessä olevan kuopan yli ja näkemään myös mahdollisuudet uhkien ohella. Sillä tavoin rakennamme ja ylläpidämme yhteiskuntaa jota myös ollaan motivoituja puolustamaan, jos ikävästi kävisi. Seuraavalla hallituskaudella voi olla edessä positiivisia ja negatiivisia yllätyksiä, mutta se on sitten sen ajan juttu, joka tapauksessa päätöksentekokykyä kaivataan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiistellään ilmastonmuutoksen torjunnasta vaikka se on kaikista maailman uhkista keksityin eikä uhkaa suomalaisia millään tavoin.
Kasvio olisi voinut mainita tämän väärästä uhkasta kiistelemisen.
Suomalaisten rekrytoiminen töihin olisi monin verroin nopeammin tehtävissä kuin maahanmuuttajien kouluttaminen,
Ilmoita asiaton viesti
Tuntuu, että näissä nykyisissä hallitusneuvotteluissa on liian monta asiaa pöydällä: Liikaa tavoitteita.
Pitäisi osata miettiä, mikä on tärkeintä ja keskittyä siihen. Näin voidaan saada aikaan haluttuja muutoksia yhteiskunnan hyväksi.
Tavoitteena: turvallisuus. Keinoina: Venäjän vastainen raja kiinni. Siinä se. Hallitusohjelma kasassa.
Ilmoita asiaton viesti
Juu – se yksi asia on terveydenhoito.
Ilmoita asiaton viesti
”Yhden asian” ja ”hätätilahallitus” tarkoittaisi vallan keskittymistä ja autoritaarisuuden lisääntymistä, et kai sitä tänne halua? Parempi on ajatella elävämme lähtökohtaisesti normaalioloissa niin kauan kuin voimme, monet asiantuntijathan varoittavat sodan kestävän vuosikymmeniä.
Ilmoita asiaton viesti
Sulkea silmät itärajan takana vallitsevalta todellisuudelta, työntää päänsä pensaaseen ja miettiä, paljonko Suomeen muuttavan pitserianpitäjän pitää tienata kuussa, saadakseen työperäisen oleskeluluvan?
Ilmoita asiaton viesti
En todellakaan halua vallan keskittämistä ja autoritaarisen lisääntymistä, vaan voimien vapaaehtoista yhdistämistä siihen saakka, kunnes akuutista tilanteesta päästään edes selvemmille vesille. Pahiten autoritaarisuuden vaara lisääntyy, jos emme huolehdi turvallisuudestamme tilanteen vaatimalla tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Drooni-isku tänään Pihkovan alueella Venäjällä, lähellä Latvian ja Valko-Venäjän rajaa. Ei loukkaantuneita, öljy-yhtiön hallinnollinen rakennus vahingoittunut. Ei vielä tietoa, kuka asialla.
https://www.rferl.org/a/russia-pskov-drone-attack-oil-pipeline/32430400.html
Ilmoita asiaton viesti
Ei mitään uutta sillä tämän vaaran on tuntenut jo 50 luvusta lähtien Neuvostoliiton aikaan,
Silloin oli positiivista ettei media pelotellut lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Antti hei,
Ei ”Yhden asian hallitusta” voi olla, sillä mikä tahansa hallitus joutuu joka tapauksessa vastaamaan kaikista asioista.
Mutta tämän yhden asian hallituksen pitäisi ottaa PÄÄTEHTÄVÄKSEEN:
Suomen sosialistinen talouskokeilu on ilmiselvästi epäonnistunut / ajautunut talous-ideologiseen konkurssiin, kuten kaikkialla muuallakin.
Se yksi asia on siis tämän sosialistisen järjestelmän välitön purkaminen ja kaikkien ”poliittis-taloudellisten reformien äidin” tekeminen markkinatalouden ehtojen mukaan.
Tavoitteena pitää olla sellainen kilpailukykyinen Suomi, jossa voi taas vaurastua, ottaa riskiä, investoida uuteen tekniikkaan, työllistää ja synnyttää lapsia, sekä saada isänmaamme talous taas kovaan kasvuun.
Kannattaa muistaa se, että vakavarainen maa on voi parhaiten pitää yllä hyvinvointiaan ja turvallisuuttaan.
Ilmoita asiaton viesti
You write without analyzing why Finland is up sh-t creek without a paddle.
It was 50 years of failed left green red socialism that put Finland as one of three exceeding 60% debt limit, that did not bring us into NATO earlier that opened up bordered that engaged with Putin leaving all to fix now when the adults are back in charge of the asylum instead of the lunatics before
Ilmoita asiaton viesti
You write without analyzing why Finland is up sh-t creek without a paddle.
It was 50 years of failed left green red socialism that put Finland as one of three exceeding 60% debt limit, that did not bring us into NATO earlier that opened up bordered that engaged with Putin leaving all to fix now when the adults are back in charge of the asylum instead of the lunatics before
And UUSI Suomi supported them
Ilmoita asiaton viesti
Kiitokset kommenteista!
RKP:n saatua läpi kaipaamiaan muutoksia muiden sopimiin maahanmuuttolinjauksiin ja Perussuomalaisten unohtaessa aiemmat uhkavaatimuksensa neljän puolueen koalitiohallituksen syntymistä voidaan pitää todennäköisenä.
Sen päätavoitteet ovat muualla kuin Suomen turvallisuuden vahvistamisessa. Toivottavasti selviämme moukan tuurilla seuraavat neljä vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
”Sen päätavoitteet ovat muualla kuin Suomen turvallisuuden vahvistamisessa. Toivottavasti selviämme moukan tuurilla seuraavat neljä vuotta.”
Noh, liekö syytä olla pessimistinen. Odotetaan nyt hallitusohjelmaa, vaikea nähdä että hallitus leikkaisi puolustusmenoista, mahdotonta nähdä että Suomi irtautuisi Natosta. Epäilisin että jopa jos hallituspohja kääntyisi päälaelleen puolustuksen ja turvallisuuden investoinnit olisivat seuraavalla hallituskaudella myötätuulessa.
Edelliset kaksi hallitusta ovat vahvistaneet Suomen puolustusta merkittävillä materiaalihankinnoilla (kärkimmäisenä Merivoimien fregatit ja F-35 -hävittäjät) ja ennen kaikkea edellisellä hallituskaudella Suomi on viety Natoon. Edessä on tärkeitä päätöksiä jotka ovat kuitenkin pohjimmiltaan sekundäärisiä, hienosäätöä (esimerkiksi miten Suomi osallistuu Naton ydinpelotteen ylläpitoon) Natoon liittymiseen, puolustuksen vahventamiseen ja Venäjä-suhteiden uudelleenarviointiin verrattuna.
Samalla auttamalla Ukrainaa vahvistamme turvallisuuttamme joka päivä. Yksin eurooppalaiset Nato-maat ovat nyt määrällisestikin ylivoimaisia Venäjään nähden. Toki tulevaisuudessa on myös uhkia, USA:n kiinnostuksen kiinnittyminen toisaalle, EU:n halvaantuminen ym. mutta ne kohdataan aikanaan jos ne tapahtuvat.
Ilmoita asiaton viesti
SeppoKorppoo puhhuu asiaa mutta mitä teemme siipiveikoille niitä on aina.
Ilmoita asiaton viesti
L3
Liirum Laarum Loorum,
puhutaan kuitenkin jotain,
paikka kun on, ja tämä tilannekkin.
3*
Mistä suhtautumisen voi löytää, jos tällaista etsisi? Voiko aina käyttää vasaraa, jos on aina vasaraa käyttänyt? Millä alueilla ihminen tai yhteisö voi kehittyä, ja mennä eteenpäin? Missä ei tule edistyä, jos on vaikka väärä signaali? Onko oikea toimintahetki, juuri se kirjoitushetki, kirjoitustoiminnalle? Tuleeko aina toimia heti, ja aina?
Ilmoita asiaton viesti
En oikein jaksa uskoa Venäjän enkä Putinin haluun laajentaa konfliktia Nato-laajuiseksi, vaikka sisäpoliittisista syistä väittää, että Venäjä jo nyt taistelee Natoa vastaan. Vaikka mahdollinen konflikti saataisiin rajattua konventionaalisiin aseisiin, se olisi lähes itsemurha Venäjälle. Jos taas se laajentuisi ydinaseisiin, se olisi tuho kaikille.
Tietysti on vaara, että Putin menettää järkensä kuten kävi Hitlerille. Hitler oli valmis uhraamaan saksalaiset taistelussa elintilasta ja olisi varmaan ollut valmis uhraamaan koko maailman, jos hänellä olisi ollut keinot siihen. Putinilla on, mutta hän ei tietääkseni ole huumeveikko kuten Hitler.
Paljon todennäköisempää on, että Venäjä koettaa vain pitkittää sotaa, säilyttää asemansa, ja odottaa USA:n tulevia presidentin vaaleja. Toiveena on, että Trump voittaa tai ainakin joku republikaani, jonka kanssa olisi helpompi neuvotella Ukrainan kohtalosta.
Ukraina tietää sen ja Nato tietää sen. Ukrainalla alkaa tulla kiire vastahyökkäykseen, vaikka kenties ei ole valmis siihen. Ilmavoimien puute huolestuttaa. Länsimaiden arkailun ja empimisen vuoksi niitä ei ennätetä toimittaa nyt kun niille olisi huutava tarve.
Ilmoita asiaton viesti
En minäkään usko, että Kreml olisi valmis täysimittaiseen sotaan Natoa vastaan.
Sen sijaan Kreml voi olla halukas luomaan Eurooppaan mahdollisimman epämääräisen tilanteen – eräänlaisen sodan ja ei-sodan välitilan – joka tarjoaa sille mahdollisuuden toteuttaa erilaisia operaatioita samalla kiistäen oman osuutensa niiden kulkuun.
Kannattaa muistaa, miten Venäjä tunkeutui Itä-Ukrainaan ja Krimille. Kreml väitti Donetskin ja Luhanskin tapahtumia pitkään pelkästään ukrainalaisten keskinäiseksi nahisteluksi, johon sillä ei ollut minkään maailman osuutta. Krimille valtaajat lähetettiin siviileiksi naamioituina.
Maskirovkaa tultaisiin varmasti käyttämään myös luoteissuunnan operaatioissa. Kreml pyrkisi myös hyödyntämään vaikutuskanaviaan Naton sisällä vesittääkseen sotilasliiton kyvyn tehokkaisiin vastatoimiin.
Ilmoita asiaton viesti
Putinilla on tosi pitkälle edennyt ”Aatu-syndrooma”. Kaikki sen näkee – kaikki sen tietää.
Ja suomalaiset nyt muutoinkin tunnistavat kilometrien päähän veli venäläisten kaikki kootut kotkotukset. Se kyky on meillä verissä.
Ollaan siis leijonia – ei lampaita: Ollaan shakissa askel edellä – ei jäljessä!
Pistetään raja ajoissa kiinni.
Ilmoita asiaton viesti