Ensin tytöt, sitten hallitus

Medioissa julkaistujen tietojen mukaan silloin noin kolmekymppinen kansanedustaja ja puolueensa sisäpiirin jäsen vokotteli itseään huomattavasti nuorempia tyttöjä – toki sakkolihaan kajoamista vältellen – seksileikkiensä välikappaleiksi. Tekijä on vaatinut oikeutta tuomitsemaan hänestä vääriä tietoja levittäneet, mutta on hävinnyt juttunsa. Sen jälkeenkin hän on kuitenkin jatkanut yksityissotaansa medioita, uhrejaan ja oikeuslaitosta vastaan muun muassa kirjoittamalla kirjan asiasta, vaikka hän on matkan varrella noussut Orpon hallituksen elinkeinoministeriksi.

Oppositiopuolueiden mielestä tällainen valtioneuvoston jäsenen toiminta ei ole hyväksyttävää, ja siksi se on välikysymyksessään esittänyt ministerille epäluottamuslausetta. Esitys ei mene läpi, vaan hallituspuolueiden äänin ministeri tulee saamaan eduskunnan enemmistön luottamuksen ja hallitus jatkaa toimintaansa nykyisessä kokoonpanossaan.

Asiat eivät tule kuitenkaan jatkumaan entisellään, sillä ministerin teot eivät muutu tekemättömiksi millään hallituksen tai eduskunnan päätöksillä. Ne eivät muutu myöskään yleisen moraalitajun näkökulmasta yhtään sen hyväksyttävämmiksi kuin ennenkään.

Tästä näkökulmasta katsoen eduskunnassa käydyssä välikysymyskeskustelussa kuullut pääministerin ja hallitusryhmien puheenvuorot olivat karsea näytelmä. Perusviestinä oli se, että elineinoministerin yksityisistä puuhista riippumatta oleellisinta on, että hallitus pääsee jatkamaan toimintaansa ja että yhden ministerin ero kaataisi koko hallituksen. Siksi puhujat lupasivat puolueidensa äänestävän ministerin luottamuksen puolesta ja jopa kehuivat, miten ministeri on selvinnyt varsinaisten tehtäviensä hoitamisesta.

Hallituksen ja sen takana olevien puolueiden on kuitenkin turha odottaa menon palaavan entiselleen luottamuslauseäänestyksen jälkeen. Tässä prosessissa elinkeinoministeri on näet saanut vokoteltua Orpon hallituksen moraalisesti samalle tasolle itsensä kanssa. Voimme olettaa, että jatkossakin  tuo joukko on valmis nielemään millaisen käytöksen hyvänsä vain pelastaakseen oman olemassaolonsa.

Tämän jesuiittamaisen näytelmän jälkeen hallituksen suosio tulee olemaan alamaissa etenkin nuorten naisten keskuudessa. Koko äänestäjäkunnan keskuudessakin lienee vain ajan kysymys, milloin hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus putoaa alle neljänkymmenen prosentin. Se ei johdu vain elinkeinoministeristä, mutta hallituksen moraalisen selkärangan katkaisemisessa hänen panoksensa on ollut suorastaan ratkaiseva.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu