F-35
Viimeiset hetket ovat käsillä, jos haluamme ohjata sivilisaatiomme edes jollakin tavoin kestävälle kehitysuralle. Tässä voimme onnistua vain toimimalla nopeasti ja mobilisoimalla kaikki resurssit tarvittavan siirtymän toteuttamiseen.
Tähän kuvaan ei todellakaan sovi se, että pieni maamme käyttää valtavasti resursseja huippujalostettua öljyä polttaen yli kaksinkertaiseen äänennopeuteen yltävien tappokoneiden hankkimiseen.
Sille vain emme mahda mitään, että naapurinamme on vahvasti aseistettu, niiden käyttöön valmis sekä Suomea ja muita lähialueita komentoonsa havitteleva autoritaarisesti johdettu suurvalta. Niin kauan kun uhka säilyy ja jopa lisääntyy, reagoimiselle ei ole vaihtoehtoja.
Yksi eilisen hankintapäätöksen julkistuksen välittömiä kotimaisia seurauksia on todennäköisesti hallituksen arvovallan kohentuminen. Bilekohujen jälkeen ihmiset alkavat muistaa jälleen, että hallitus on olemassa ensisijaisesti isojen ja joskus hyvinkin kauaskantoisten päätösten tekemistä varten. Jotkut osaavat ehkä arvostaa sitäkin, että hallituksen keskustavasemmistolainen kokoonpano ei ole ollut este tämänsisältöisen päätöksen tekemiselle.
*
Kreml ei ole toistaiseksi ihmeemmin reagoinut hankintapäätökseen. Näin se olisi periaatteessa voinut tehdä, sillä Putinin Natolta vaatima lupaus olla tuomatta sotilaallista voimaansa yhtään lähemmäs Venäjän rajoja ei rajaudu koskemaan vain uusien jäsenten ottamista sotilasliittoon, vaan kaikkea muutakin. Hyvin Naton järjestelmien kanssa yhteensopivien F-35 -hävittäjien tulo Suomeen aseistuksineen lisää ilman muuta Venäjän rajojen yli ulottuvaa iskukykyä.
Voi tietysti olla, että Kremlin reaktiot tulevat vasta myöhemmin. Toisaalta halutessaan estää tämänsisältöisen valinnan sen olisi pitänyt jo toimia. Venäjän tiedustelukoneiston kyvyt tietäen on todennäköistä, että Kreml on pysynyt melko reaaliaikaisesti selvillä Suomen valintapäätöksen etenemisestä. Mutta tietysti Kreml on ymmärtänyt senkin, että suoraviivainen painostus ei olisi välttämättä tehonnut suomalaisiin päättäjiin. Sehän olisi toiminut ennemmin signaalina siitä, että juuri tuo kone kannattaa hankkia. Lisäksi Kreml on saattanut laskea, että ensimmäisten koneiden odotetaan tulevan Suomeen vasta vuosikymmenen lopulla. Siihen mennessä ehtii jo tapahtua kaikenlaista.
*
Nyt alkava hankintapäätöksen toimeenpano tulee lisäämään Suomen yhteyksiä yhdysvaltalaiseen puolustusteollisuuteen. F-35-koneiden tulo helpottaa Suomen asevoimien yhteistyötä Naton kanssa ja vähentää niitä yhteensovituksia, jotka nousisivat eteen Suomen liittyessä järjestön varsinaiseksi jäseneksi. Samalla Yhdysvaltojen tuleva poliittinen kehitys vaikuttaa tähänastista voimakkaammin myös Suomen turvallisuuspoliittiseen asemaan.
Tältä osin isona mustana pilvenä taivaalla on se, että kansalaisten demokraattisia osallistumismahdollisuuksia on rajoitettu monissa USA:n osavaltioissa jo valmistauduttaessa ensi vuonna pidettäviin välivaaleihin. Lisäksi kaikesta koetusta huolimatta on edelleen täysin mahdollista, että Donald Trump palaa Yhdysvaltojen presidentiksi vuoden 2024 vaaleissa. Esimerkiksi The Economistin ja YouGovin viimeviikkoisessa kyselyssä 25 prosentilla vastaajista oli erittäin myönteinen käsitys Donald Trumpista Joe Bidenin vastaavan luvun jäädessä 21 ja hänen varapresidenttinsä Kamala Harrisin luvun 17 prosenttiin.
Pienenä helpotuksena tietenkin voidaan pitää sitä, että perustuslain mukaan Trump ei voisi enää jatkaa maan presidenttinä vuoden 2028 jälkeen, jolloin ensimmäisten hävittäjien on määrä saapua Suomeen.
Toimitusten valmisteluaikana ongelmana kuitenkin on se, että Trump pitää autoritaarisen Venäjän johtoa enemmän kumppaninaan kuin vastustajanaan. Neljän vuoden aikana tuo mies ennättäisi saada muutoinkin paljon pahaa aikaan. Siksi Yhdysvaltojen demokratiaperinteestä ei välttämättä olisi enää niin paljon jäljellä vuoden 2028 jälkeen, että suuntaa voitaisiin vielä muuttaa vaalien välityksellä.
Itse haluan olla optimisti ja uskoa amerikkalaisista löytyvän sen verran järkeä ja halua demokratian puolustamiseen, ettei Trumpin paluu onnistu.
*
Näiden kauas tulevaisuuteen ulottuvien pohdintojen ohella kannattaa muistaa, että Venäjän hyökkäysjoukkojen keskitys Ukrainan rajalle ja maahan suuntautuva vihapropaganda jatkuvat koko ajan. Siksi pidän jopa jossakin määrin todennäköisenä, että Venäjä ilmoittaa joskus ensi vuoden alussa olevansa pakotettu konkreettisiin toimiin ehkäistäkseen Ukrainan hallinnon maan venäjänkieliseen väestöön kohdistuvien kansanmurha-aikeiden estämiseksi. Operaation pohjustamiseksi venäläiset mediat ovat oikeasti jo alkaneet kirjoittaa sellaisista. Invaasion tarkoituksena lienee ottaa haltuun ainakin Ukrainan Mustan meren rannikkoalueet, minkä ohella maan nykyisen hallinnon tilalle halutaan nostaa Kremlille uskollinen nukkehallitus.
Tällainen operaatio käynnistäisi ilman muuta lännen laajat pakotteet, mihin Venäjä vastaisi omillaan. Seuraukset näkyisivät jännityksen voimakkaana lisääntymisenä myös Itämeren alueella sekä ehkä myös Suomeen kohdistuvien energiatoimitusten katkoina ja tänne pyrkivien määrän lisääntymisenä raja-asemilla. Venäjän asevoimien provokatiiviset liikkeet ja niiden myötä seurauksiltaan pahimmassa tapauksessa hyvinkin vakavien väkikohtausten riskit lisääntyisivät niinikään oleellisesti.
Näiden uhkien torjuntaan Suomen hankkimat F-35-hävittäjät eivät tietenkään ennätä vaikuttaa millään tavoin. Mutta jo hankintapäätöksen tekeminen toimii signaalina siitä, mihin leiriin me kovan paikan tullen kuulumme. Siltä osin se lisää meidän turvallisuuttamme. Paljon vahvemman tuen tietysti saisimme, jos olisimme Naton jäseniä. Tuolloin voisimme myös osallistua tasavertaisesti muiden kanssa oman leirimme yhteiseen päätöksentekoon.
*
Jos sivilisaatiomme tulevaisuudestakin haluaa vielä kantaa huolta, on paras toivoa Putinin suunnitelmien ja koko hänen hallintonsa kaatumista niin, että Venäjä voi palata takaisin lyhyeksi jääneelle demokratisoitumistielleen. Jos vastaavantyyppinen kehityskulku toteutuisi vielä Kiinassakin, voisimme ryhtyä vähentämään ydinsodan uhkaa, kääntää asevarustelukierteen aseriisunnaksi, purkaa sotilasliitot ja keskittyä vihdoin ihmiskunnan olennaisimpien haasteiden ratkomiseen. Mutta eipä globaalisti kestävään kehitykseen suuntautuminen onnistu kivuttomasti länsimailtakaan. Yhdysvaltojen vaikea poliittinen tilanne toimii siitä konkreettisena esimerkkinä.
Niin ihanalta kuin viimeinen kappale kuulostaakin, niin…no…aina on toivoa kun on elämää.
Ilmoita asiaton viesti
Yhä kivisemmältä tuo tie kieltämättä näyttää. Kai sitä on kuitenkin pakko yrittää, kun kerran elämän jälkeen on vaikea toivoa enää yhtään mitään. Ja sen pelastamisestahan kestävyyspyrkimyksissä on kyse.
Ilmoita asiaton viesti
Näistä hyökkäyksistä sen verran, joku on laskenut, että joku tilastonikkari on laskenut 35 hyökkäystä Ukrainaan, taisivat jotkut yliopistoproffat ja muut lyödä vetoja jopa päivämääristä. Muistan kun Ilkka Kanerva oikein löin nyrkkiä kämmeneensä suorassa tv- lähetyksessä 2015, hän oli ihan varma, että Venäjä ottaa etelä-Ukrainan eli Novaja Rossian ihan lähivikkoina. Tämä alkaa olla jo surkuhupaisaa. Mistä sitten on kysymys, Venäjä haluaa ratkaista Itä-Ukrainan kriisin. Eli alueelle jonkinlainen autonomia, kuten Minskin sopimuksessa lukee. Siis vaalit ja paikallinen hallinto. Tätä on parikin kertaa Ukrainan parlamentti yrittänyt, ei ole onnistunut, koska rintamalla olevat hyvin nationalistiset joukot ovat ilmoittaneet, ettei käy.
Muutama viikko sitten oli Moskovassa USA:n valtiosihteeri Nylund, joka muistetaan Maidanista ja ”fuck EU” lausonnostaan. Hän on Venäjän pakotelistalla, mutta siellä hän oli kolme vuorokautta. Tällä hetkellä käydään kovia neuvotteluja asiasta. Ratkaisu pitäisi olla sellainen, ettei kukaan menetä ”kasvojaan”. Mutta mitään 36. hyökkäystä ei siis tule. Nukkukaa yönne rauhassa.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän ulkoministeriö täsmensi eilen vaatimuslistaansa lännelle. Dokumentti oli ilmeisesti tarkoituksella laadittu sen verran röyhkeästi, ettei sen voida odottaa johtavan mihinkään rakentaviin neuvotteluihin. Ennemmin Kreml hakee siitä alibia omille jatkotoimilleen, joihinkin ikävä kyllä taitaa kuulua hyökkäyskiilan eteneminen Odessaan saakka ja Zelenskyn korvaaminen Kremlin nukkehallitsijalla.
Valtiosihteeri Nylundilla taidat tarkoittaa Bidenin hallinnossa alivaltiosihteerina toimivaa Victoria Nulandia. Hänen Venäjä-yhteytensä toimivat yhtenä osoituksena USA:n nykyhallituksen halusta ratkoa nykyistä kriisiä neuvotteluteitse.
Ilmoita asiaton viesti
Siis Odessaan hyökätään, Enpä usko. Sinun tulisi perustella, että miksi hyökkäisi ja ennen kaikkea, mitä siitä seuraisi. Olen vuosien mittaan nähnyt ja lukenut mitä kummallisimpia skenaarioita, joissa ei ole päätä eikä häntää. Kummallisin taisi olla muutaman vuoden takainen UPI:n tutkijan Pasternakin kirjoitus, jossa vakavasti esitettiin, että Venäjä valtaa yllättäen jonkin Ahvenanmaan saaren ja alkaa sieltä tiputtamaan Helsingin ja Tukholman välisiä matkustajakoneita. Luulin ensin sitä vitsiksi, mutta kyllä hän kai tosissaan oli.
Eli, te, jotka ilmeisesti toivotte sotaa, niin taustalla on haave siitä, että nyt sinne Natoon. Viimeisessä puolustusministeriön tutkimuksessa alle 25- vuotiaista kannatti Natoon liittymistä 15% ja alle 35- vuotiaistakin vain 21%. Mitä tämä kertoo? Se kertoo, että nuoret eivät halua mihinkään lihamyllyyn enää. Vanhemmat sukupolvet ja he, joita asia ei enää koske, saattavat ajatella, että voisihan sitä vielä kerran yrittää.
Ilmoita asiaton viesti
En usko, että USA:n presidentin henkilö tulisi vaikuttamaan nyt sovitun hävittäjäkaupan toteutumiseen ja aikatauluun. Vaikka tuo presidentti olisikin sellainen ääliö kuin Trump. Trumpin jo päättyneen presidenttikauden aikana näimme, että virkamiehistö ja useimmat hallituksen jäsenet ovat täysjärkisiä ja ymmärtävät puolustusliitto Naton ja eurooppalaisten valtioiden kanssa tehtävän sotilaallisen yhteistyön merkityksen.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Trump todella pääsisi toiselle presidenttikaudella, siitä tulisi vielä ensimmäistäkin pahempi, koska Trump ei silloin joutuisi enää huolehtimaan uudelleenvalinnastaan.
Republikaanien ulkopoliittinen eliitti toimi aiemmin jossakin määrin Trumpin toilailuja rajoittavana voimana. Mutta paljonko siitä olisi enää jäljellä, jos Trump pääsisi takaisin Valkoiseen taloon?
Toistettakoon vielä, että itse en ainakaan toistaiseksi usko tai ainakaan halua uskoa moisen skenaarion toteutumiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä Trump arvostaa korkealle Suomen liittoutumattomuutta, omia puolustusratkaisuja ja dollarivirtaa Suomesta USA:han??
Ilmoita asiaton viesti
Kan endast ses i Sverige…
Mutta löytyy Youtubesta: https://www.youtube.com/results?search_query=Trump+Takes+on+the+World Kaikki BBC:n minisarjan 3 osaa, https://www.imdb.com/title/tt14055190/episodes/?ref_=tt_ov_epl
720p eli HD-ready resoluutio.
Ilmoita asiaton viesti
Bolton, se mursuviiksinen mulkku meni möläyttämään, että USA ajaa maita saartoon ja lopullisena päämääränä on kuristaa maat valmiiksi USAn miehitykselle. Trump kuunteli Iranin suunnalla tätä juuri niin idioottimaista otusta kuin ulkomuoto antaa ymmärtää.
Irakin alueella Iran puristi USAn kuseen. Kuinkahan paljon USAn lähetystössä on henkilökuntaa Bagdadissa. Sitä aluetta puolustetaan jonkinlaisella ilmatorjuntajärjestelmällä. Iranin vastaisen saarron jatkaminen merkisi kuluttavaa kahakkaa Irakissa. Trump turhautui jatkuviin raketti ja droneiskuihin, joita lenteli USAn irakin valtiolta varastamaan suurläherystöön sekä amerikkalaisten tukikohtiin. Kassim Suleiman piti tappaa. Iranin ohjukset osui USAn tukikohtaan.
Dronesta otetusta videokuvasta näkyi kuinka iranilausten ohjuksia iskeytyi pienen viiveen välein täysin tonttiin. Kiitorata ja sitten helikopterihallit jne. Taisi Iran tietoisesti säästää sotilaiden parakit. Jossain pommisuojissaa kyykkineet jenkit saivat aivotärähdyksiä. Sotilaat tajusivat, ettei heidän voittamattomaksi uskottu armeijansa kyennyt puolustautumaan.
Vitsi koko USAn operaatio Irakissa. Kyrväkkäästi otettiin presidentin palatsi suurlähetystöksi kaupungin keskeltä. Se alue tunnetaan Green zonena. Muutama viikko sitten Irakin pääministerin sillä alueella olevaan asuntoon osui itsemurhadrone. Kuusi vartijaa haavoittui.
No, nyt Iran tietää mistä kauppasaarroissa on kyse. Kiitos Boltonin muotoilujen. Ne vastasi, että Teheranissa voi tapahtua vaikka vallankaappaus. Aseet on turvassa ja ennen kuin hallinto kaatuu lastit lentää Israeliin.
Toistaiseksi kahakka on proxy tasoista. Viimeksi Gazaa vastaan. Irakissa USA polvillaan ja lähtenyt suurimmaksi osaksi lähtenyt karkuun. Saudeihin on osunut yli 200 iskua tänä vuonna. Iranin käymää epäsuoraa sotaa.
Mikä Boltonin muotoilussa oli sitten pielessä? Kennan muotoili aikoinaan patoamispolitiikan Neuvostoliittoa vastaan. Siinä oletettiin venäläisten lopulta vaihtavan itselleen vieraan hallinnon. Näis kävi suunniilleen.
Tästä otettu sovellus esimerkiksi Lähi-idässä ei toimi. USA on itse vieras elementti siellä. Bolton ajoi kauppasaartoja ja niitä seuraavia sotilaallisia miehityksiä vielä senkin jälkeen kun merkit Irakista kertoivat epäonnistumisesta.
Bolton saattaa ymmärtää Venäjää paremmin ja kyseinen muistisairaan oloinen huru-ukko saattoi tehdä hyvän asian siinä Nato asiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta muuten Paul Greengrassin elokuva Green Zone on ihan katsomisen arvoinen. Irakin sotaan lähtemistä siivitti surkeasti virheellinen tiedustelutieto.
Kansainvälinen yhteisö, tutkivat toimittajat ym. uskoivat liian sinisilmäisesti Colin Powellin ym. huteria todisteluja joukkotuhoaseista, ja seuraukset olivat rumat.
Nykyisin tutkivia (kansalais)journalisteja leimataan niin herkästi salaliittoteoreetikoiksi, etten yhtään ihmettelisi vastaavien virheiden toistumista jossain muodossa. Vallanpitäjiä pitää valvoa.
Ilmoita asiaton viesti
Asuin Irakissa kymmenen vuotta. Vuodesta 1980. Muistan ensimmäisen jenkkkisuurlähettilään David Newtonin. USA solmi suhteet 1984. Kävi pari kertaa meilläkin. Itse en sen enempää jutellut, vaan isäni. Mutta pojan tunsin. Kyseinen Newton oli valokuvaaja Helmuth Newtonin pikkuveli. Kävin suurlähettilään pojan kanssa valokuvaajan asunnolla Frankfurtin lähellä 1987.
Hesarissa oli juttu siitä, että Suomen konsuli Eino Arti tapettiin 1982 vahingossa. Liittyi siihen, että suomalaiset vakoilivat amerikkalaisten piikkiin. Eräs toimenkin tapaus oli kun erääseen suomalaiseen valtion firmaan laitettiin joku ylimääräinen juoppo töihin. Kukaan ei ymmärtänyt miksi. Kikkeli vilkui bokserin lahkeista kun kalsarikännääjä pukeutui kuumuuden mukaan shortseina pitämiinsä boksereihin. Kaveri uhosi lopuksi muille suomalaisille olevansa CIAlla töissä. Tapaus oli niin outo, että varmaan piti paikkansa.
Suomalaisia oli maassa 2000 parhaimmillaan. Ei siellä amerikkalaisilla ollut mitään kauppasuhteita tai muutakaan. Eräs New Yorkin kaupungilla töissä ollut mukava AA -kerhossa raitistunut jenkki Les Bedell kävi meillä. Oli konsultti Bagdadin kaupungilla. Ihan kusessa siellä. Asui Sheratonissa ja lähinnä uskaltautui meille. Vietti joulun meillä ym. Kerran mies istui meillä 1988 kun iranilainen ohjus iskeytyi Bagdadiin. Kommentti ”Oh shit, I don’t need this” jäi elävästi mieleen. Onneksi ei ratkennut ryyppäämään.
Irakissa oli sen David Newtonin lisäksi toinen jenkkisuurlähettiläs – nainen April Glaspie. Newtonin tavoin ns. Arabisti. Ei mitään hajua Irakin oloista. Irakia sovitettiin johonkin Libanon sabluunaan.
Asetarkastaja Scott Ritter pyöri Irakissa 1990-luvulla yli viiden vuoden ajan Se senytään varoitteli vuonna 2003 lähtemästä sotaan. Sitten sille tehtiin joku ansa ja sai syytteet pedofiliasta. USAssa 18 suojaikä.
Muuta asiantuntijaa ei haluttukaan kaivaa..kyse ei ollut pelkästään tiedustelutiedon puutteesta, vaan halusta tilannetta hyväkseen hakea öljyt ja levittää vaikutus Irakin kautta muualle alueelle.
Irakin kristitty yhteisö lähti maanpakoon. Kymmenen vuoden kokemuksella voin sanoa juuri kristittyjen olleen Saddamin salaisen palvelun porukkaa Bagdadissa. Jenkit uhosivat, että ”remnants of dying regime” pyristelee vastaan..heille ei ollut luvassa roolia uudessa Irakissa. Kristityt oli kai olleet jonkinlaisessa suunitelmassa jenkeillä. Niiden lähtöä maasta ei toivottu. Ilmeisesti ei tajuttu sitä missä määrin nämä olivat olleet Saddamin hallinnon tukipilareina.
Irakin hallinto vuodesta 1958 oli perustunut maltillisen keskiluokan eli sunnien ja kristittyjen modernia hallintoa ajavien vallanpitoon. Sen juuret on toki brittien vallassan ajassa 1917-1958). Nyt tämä akseli tuhottiin. Bagdadissa oli perinteisiä persialaisina tunnettuja basaarikauppiaita. Muuten etelän.maakuntien shiat ja toisaalta vuosisatojen ajan vuoristoroistoina tunnetut kurdit olivat vaikea yhtälö. Kurdit liitti osaksi Irakia britit eli ongelma periytyi sieltä.
Nyt valta putosi demokratian myötä shioille. On selvää, että heidän selkänojansa on Iran ei USA.
11 vuotta Irakidsa asunut Isäni vieraili Bagdadissa kesällä 1991. Joku amerikalainen professori pyöri ympärillä koko ajan. Isä huomasi heti, ettei amerikkalaisilla eikä myös Israelilla ollut juuri tuntumaa maahan. Jopa suomalaisia vakoili heidän hyväkseen 1980-luvun alussa. Kuten hesarin äskettäisestä varakonsunsulin kuolemasta kertovasta jutusta sai hieman kuvaa.
Suomella ja Jugoslavialla oli laajat suhteet Irakissa ja tuhat määrin porukkaa. Jugot eivät tarvinneet edes viisumia. Puolueeton Suomi ja Sitoutumattomien maiden joukkoon kuulunut Jugoslavia.
Molempia käytettiin amerikkalaisten toimesta. Kerran suurlähetystöä vartioinneet jenkkimarinet veivät jugoslavialaisia tyttöjä salaisimpiinkin huoneisiin USAn lähetystössä. Pieni skandaali. Kuvaa kuitenkin, että jugoslaavit eivät olleet Suomea enempää itäblokin maa. Niiden kanssa sai amerikkalaiset seurustella.
Jugoslavian Tanjug tietotoimiston silloisen edustajan tytär on nykyisin töissä USAn suurlähetystössä Belgradissa.
Ilmoita asiaton viesti
Vaan osaako tämä kone muutakin kuin nousta ja laskeutua sekä lentää suoraan?
Sitä se on tehnyt kaikissa näkemissäni videoissa.
Olis mukava nähdä vähän suorituskykyäkin kuten horneteilla.
Onko, tää joku kivireki?
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän tässä sentään tehty päätökset sotilaallisen asiantuntemuksen opein, perustein ja tarpein tulevaisuutta silmällä pitäen, eikä Marinin baari-iltojen idiotismin peittämiseksi.
Jos nyt roistovaltio Venäjä yltyy alistamaan väkivalloin Ukrainaa, niin mikä hyvänsä peruste on kelvollinen, eikä tässä F- 35 ole muuta kuin osanen Suomen
turvallisuudelle.
Suomen oli tullut hakea natojäsennyyttä jo aiemmin, mutta kun oli Koivusto, Ahtisaari ja Halonen tiukasti tätä vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkistahan tietojasi. Ahtisaari oli NATO-jäsenyyden kannalla.
Ilmoita asiaton viesti
Niin – sen jälkeen, kun ei enää ollut virassa. Mikä häntä esti ajamasta NATO-jäsenyyttä, jos kerran oli sen kannalla? Missä ja milloin hän otti kantaa liittymisen puolesta johtaessaan Suomen ulkopolitiikkaa?
Ilmoita asiaton viesti
Muistelisin, että Venäjä uhkasi Ahtisaaren aikana lähinnä rikollisuuden ja hajoamisen kannalta. Vuonna 1998 koko maa luonnonvaroineen oli pudota jenkkikeinottelijoiden käsiin.
Jotkut puhuivat jopa viisumivapaudesta silloin. Ahtisaaren neuvottelut Milosevicin kanssa olivat lähinnä amerikkalaisten rauhanehtojen välittämistä. Venäjällä ei ollut psaljoa nokan koputtamista silloin. Putin nousi vasta 2000 taitteessa kun Halonen valittiin.
Joku voi sanoa, että olisi pitänyt nähdä Venäjän palaaminen takaisin vanhaan rooliinsa Euroopan suunnalla.
Nyt on suuri epävarmuus USAn kehityksen suhteen kymmenen vuoden päähän katsottuna.
Disraeli totesi aikoinaan, että Englannin aseman heikkeneminen ei johdu rappiosta vaan siitä, että muut kasvavat ohi.
Nousevat keskitason suurvallat eivät ole enää USAn taskussa. USA:n suhteellinen painoarvo laskee, vaikka Venäjä ei olisikaan se suurin hyötyjä. Näin on käymässä parhaan skenaarion valossa. Intian sotilasbudjetti on Venäjän koko luokkaa. Sotilasperinne ja varastoituneet ydinaseet mukaan lukien ei tee Intiasta sotilasmahtia lisäksi sillä on Pakistan ja Kiina naapurissa.
Demokratia ja yhteiskunta ovat USA:ssa sekaisin ja riskitekijöitä on jopa nopeaan USA:n aseman laskuun. Monesti suurvallat luhistuvat nopeasti, kuten Iso-Britania tai Neuvostoliitto.
Israelilaiset tarkkailijat näkevät, että USA on menettänyt halunsa johtaa maailmaa. Sitä ei välttämättä ole mahdollista palauttaa.
Siis jos Suomi olisi liittynyt Natoon vuosina 1994-2000, olisi se näyttänyt omana aikanaan liioitellulta. Toipuvalle alkoholistille riittää juomisen lopettaminen. Tupakasta tai muista paheista eroon pääsemiseksi voi ponnistella myöhemmin.
Nyt puolestaan Nato voi joidenkin mielestä olla ajankohtainen, mutta kymmenen vuoden päästä tilanne voi olla toinen. Mitä Putinin jälkeen? Miten USA selviää edessä olevista haasteista?
Ilmoita asiaton viesti
”…toimimalla nopeasti ja mobilisoimalla kaikki resurssit tarvittavan siirtymän toteuttamiseen.” Siis oikeasti. Kaikki resurssit? Koko Puolustusvoimatkin torjumaan ilmastouhkaa?
Mielestäni nämä ilmastoväitteet eivät ole järjellisissä rajoissa, eivät ole enää pitkään aikaan olleet.
Ilmoita asiaton viesti
”Kaikilla resursseilla” tarkoitin lähinnä sitä, että ekologisten jalanjälkiemme sovittaminen kestäviin rajoihin edellyttää systeemitason muutoksia, jolloin vaikutukset ulottuvat kutakuinkin kaikkeen resurssien käyttöön.
Oleellisinta on se, että nykyinen isojen valtioiden johtama varustelukilpa ja kestävä sivilisaatio eivät mahdu samalle planeetalle. On pakko valita jompi kumpi.
Ilmoita asiaton viesti
Joten keskitymme kestävään kehitykseen ja jättäydymme pois varustelukilvasta.
Mitenköhän kestävää se olisi?
Ja edelleen olen sitä mieltä että ilmastoajattelu on pahasti hakoteillä.
Aika naurettavaa tuskailla sitä että sadan vuoden aikana on lämpötila yhdellä asteella kohonnut ja on täysin roskatieteen varassa että nousisi
edes toisen asteen.
Ilmoita asiaton viesti
…Juu, varustelubudjetit-ja hankinnat edellä vain tulevaisuuteen.
– Kyllä se siitä…niin USA:ssa, meillä kuin Vennäälläkin….?!
Ilmoita asiaton viesti
Pajusen mielestä Suomen 10 mrd budjetilla ratkaistaan maapallon kuumenemisongelma? Kun ei se edes ole ihmisestä riippuvainen millään lailla.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmettelen että Ylen USA:n kirjeenvaihtaja on toistuvasti ”saanut” kertoa siitä kaikesta kritiikistä, mitä F-35 hävittäjäprojektiin on konetyypin valmistusmaassa kohdistunut.
– Ei vähiten kehittely-ja käyttökustannusten kalleuteen, jopa rikkaassa, suurten varustelubudjettien maassa…?!
Pv:n asiantuntijat ja ”politiikka-asiantuntijat” ovat suorassa rivissä-ja ruodussa, yhteen ääneen vakuutelleet tulevien hävittäjien ylivertaisuutta ja edullista hinta-ja laatusuhdetta, mutta jotenkin luotan paremmin esim. terveysalan asiantuntijoihin ja heidän avoimuuteensa Koronasodassa…?
– Edellisen Hornet-projektin hinnat ja käyttökustannukset taisivat TUPLAANTUA siitä millä se veronmaksajille aluksi ”myytiin…?”
Ilmoita asiaton viesti
ad 1: kerosiini on hiilivetyseos, jota tehdään tislaamalla raakaöljyä
ad 2: käyttötuntien rajallinen määrä tietenkin vaikuttaa taistelukoneiden kokonaispäästömääriin, vaikka niiden tehot valtavia ovatkin. Vertauskohtaa voisi etsiä siitä, kuinka paljon formulat vaikuttavat autoilun kokonaispäästöihin. Isompi ongelma on se, että armeijoiden toiminta on ylipäätään erittäin saastuttavaa, mutta saastemääriä ei ole haluttu lähtöä selvittämään tarkemmin.
Ilmoita asiaton viesti
En ole kemisti, mutta ymmärtääkseni taistelukoneissa pyritään maksimaalisiin suorituskykyihin, jolloin myös niissä käytettävä polttoaine jalostetaan mahdollisimman pitkälle vastaamaan juuri tuota tarkoitusta.
Eivät varmaan formuloidenkaan tehot ole valtavia esimerkiksi pitkien tavarajunien vetureiden tehoihin verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisimmin Suomen suhteita ja yhteistyökuvuota Yhdysvaltojen suuntaan on hoidettu Niinistön aikana mallikkaammin, mitä sosialistien Koiviston, Ahtisaaren ja Haloskan aikoina.
Viime kesäkuussa Siilinjärven Rissalassa oli yhden kuukauden mittainen yhteistoimintaharjoitus, jolloin paikalla oli USA: n lentokalustoa ja henkilöstöä merijalkaväestä 500 sotilaan verran.
Puolustus on ilmeisen selvästi vastuullisella johdolla tänä päivänä muutamista Tehtaankaddun mielipiteenjakajista huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
…ja se näkyy kaikkien kansankerrosten kaikkinaisessa hyvinvoinnissa, elämänlaadussa ja ”onnellisuudessa…?!”
– Eik va?
Näin joulupukkia odotellessa:
– Pojat on poikia-vain lahjalelujen hinnat vähän vaihtelee…
Ilmoita asiaton viesti
Onnellisin kansa sosiaalidemokratiassa ja nyt vakaat liittolaiset.
Demarit eivät ole koskaan katsoneet hintalappuun ja tuskin tälläkään kertaa. Rahahan kasvaa näille puissa tai taruseinisssä. Artisti maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Artistit maksaa” kuten armeija ja kenraalitkin tietävät.
– Ja puolustusministeri leimaa ja kuittaa.
Ilmoita asiaton viesti
USA on kaikilta osin taantuva ylivelkaantuva suurvalta, ja ongelmien kasaantuessa riittävästi, ne tulevat purkautumaan aggressioina maan sisällä sekä ulkomaailmaan.
Tähtitieteellisen suuren kansallisen velan kasvu on huippunopeaa.
Se johtaa myöhemmin suureen katastrofiin.
Viite:
https://www.worldometers.info/us-debt-clock/
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkiksi Financial Timesin Edwards Lucen mukaan sekä Venäjän että Kiinan johtajat saattavat tehdä suuren virheen alkaessaan uskoa itsekin lietsomaansa mielikuvaan USA:sta taantuvana supervaltana, jota ei tarvitse ottaa tosissaan. He eivät olisi ensimmäisiä tällaisen virhelaskelman tekijöitä.
Ilmoita asiaton viesti
”Kreml ei ole toistaiseksi ihmeemmin reagoinut hankintapäätökseen. Näin se olisi periaatteessa voinut tehdä, sillä Putinin Natolta vaatima lupaus olla tuomatta sotilaallista voimaansa yhtään lähemmäs Venäjän rajoja ei rajaudu koskemaan vain uusien jäsenten ottamista sotilasliittoon, vaan kaikkea muutakin.”
Suurvallan logikkaa on omalaatuista ja itsekästä. Se haluaa, että naapurimaa on mahdollisimman heikko niin, että jos suurvalta haluaa sen vallata tai painostaa sitä, se voi tapahtua ilman esteitä. Tilanne on sama kuin jos pihan tappelupukari ei haluaisi heikomman kaverin hankkivan nyrkkirautaa, sillä sen avulla tämä voisi puolustautua. Turpiinanto vaikeutuisi tai estyisi.
Ilmoita asiaton viesti
Oletan Kremlin pysyvän tarkoituksellisesti hiljaa sen määrittelemien punaisten viivojen yli menevästä konekaupasta voidakseen keskittyä rauhassa Ukrainan operaatioonsa. Meidät voidaan ottaa listalle myöhemminkin, sillä ensimmäisten hävittäjien on määrä tulla Suomeen vasta vuonna 2028. Oleellista tässä vaiheessa on estää Suomea liittymästä Naton jäseneksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mitään akuuttia tarvetta palauttaa meitä järjestykseen ei tosiaan nyt ole. Ensin Ukraina…
Ilmoita asiaton viesti
Trump ilmoitti haluavansa palauttaa takaisin USA:n suuruuden ja kunnianpäivät.
– Mahtaneeko Putin samoin-alueita ja etupiirejä myöten…?
Ilmoita asiaton viesti
Putinin puheista on käynyt ilmi, että N-liiton hajoaminen oli hänelle suuri katastrofi. Hän pyrkii mahdollisuuksien mukaan palauttamaan entiset neuvostomaat takaisin Äitivenäjän helmoihin, minne ne hänen mukaansa kuuluvat.
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen kaikkia katsomaan korkeatasoisen keskustelun A-Talkista 9.12.2021: https://areena.yle.fi/1-50647035
Niitä hätäisiä, jotka kenties eivät jaksa katsoa sitä kokonaan, kehotan katsomaan siitä edes pätkän 04:50 –– 05:54.
Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä sanoo siinä, että Suomi joutuu tekemään päätöksen NATO -jäsenyydesta seuraavien kuukausien aikana, ja antaa tälle perustelut.
Hämmästyttävästi koko asiasta on sen jälkeen vaiettu; yksikään silmää tekevä ei ole ottanut siihen mitään kantaa. Viedäänkö Suomea taas kuin sokeata poikaa risukossa, ja vastuussa olevat vain seuraavat sitä passiivisina ja avuttomina, kunnes heräävät kasakan nauruun?
Ilmoita asiaton viesti
…Kyllä ainakin joku sanoi, että iki-natottajalta lipsahti laukalle…?
( Mm. ex-pääministeri Vanhanen)
Ilmoita asiaton viesti