Fifty-sixty -tilanne USA:n vaaleissa

Yhdysvaltojen marraskuisen vaalin merkitys on valtavan suuri USA:n ohella myös koko muulle maailmalle.

Näin siksi, että nykyisen presidentin pääsy toiselle virkakaudelle olisi riemuvoitto kaikille autokraateille. Samalla se olisi lamauttava isku ilmastonmuutoksen hillintään ja ylipäätään kestävämpään tulevaisuuteen tähtääville pyrkimyksille. Neljän vuoden ajan Trump voisi keskittyä sataprosenttisesti omien etujensa ajamiseen, sillä hänen ei tarvitsisi enää välittää tekojensa vaikutuksista tulevaan vaalikannatukseen.

Demokraattien menestyksellisesti päättynyt puoluekokous ja gallupien Joe Bidenille tarjoama selvä etumatka lisää juuri nyt luottamusta siihen, että Trumpin ajan kaaoksesta tullaan pääsemään eroon ensi vuoden tammikuussa pidettävien uuden presidentin virkaanastujaisten myötä.

Selvänä asetelmaa ei kuitenkaan voida pitää vielä runsaat kymmenen viikkoa ennen vaaleja. Näin siksi, ettei Trumpin tarvitse jatkoon päästäkseen saada enemmistöä amerikkalaisten äänistä, vaan hänelle riittää enemmistö valitsijakollegion äänistä. Vaikka Joe Bidenilla on ollut viime aikoina selkeä johtoasema useimmissa mielipidetiedusteluissa, runsaat neljäkymmentä prosenttia amerikkalaisista on edelleen vakaasti Trumpin takana. Hän pysyy siten haastajana hyökkäysetäisyydellä.

Jäljellä oleva aika tuskin enää riittää mihinkään uusiin suuriin poliittisiin aloitteisiin, joilla Trump voisi ajatella kääntävänsä tilanteen omaksi edukseen. Tähän on vaikea päästä etenkin demokraattien hallinnassa olevan kongressin edustajainhuoneen vastustusmahdollisuuksien vuoksi. Puoluerajat ylittävien sopimusten neuvotteleminen ei ole missään vaiheessa kuulunut Trumpin vahvuuksiin, ja sellaisten mahdollisuus hupenee olemattomiin nykyisessä vaalien kuumentamassa ilmapiirissä.

Enemmän vastaiskun mahdollisuuksia avautuu, jos Trump tukijoineen kykenevät keittämään kokoon vielä ennen vaaleja Bidenin ja demokraattien kannatusta horjuttavia sensaatiomaisia ”paljastuksia”. Iskun mahdollisuus avautuu myös, jos Biden epäonnistuu pahasti jossakin edessä olevista vaalidebateista. Trump ja hänen tukijansa – muun muassa kemiallisista ja biologisista vaikuttamiskeinoista runsaasti kokemusta hankkineet venäläiset agentit – käyttävät varmasti hyväkseen kaikki kuviteltavissa olevat keinot tähän tulokseen pääsemiseksi.

Demokraatit todennäköisesti pyrkivät ensisijaisesti välttämään kaikkia mahdollisia riskejä vaalikampanjassaan nykyisen heille edullisen momentumin säilyttämiseksi aina marraskuun 3. päivään saakka.

Kamppailu jatkuu kuitenkin itse vaalipäivänä paikallisten vaalilautakuntien ratkaistessa, ketkä päästetään käyttämään äänioikeuttaan ja keiltä tuo mahdollisuus estetään. Se jatkuu myös ääntenlaskun alettua. Tuolloin suureksi epävarmuustekijäksi muodostuu se, kuinka iso osa postitse annetuista äänistä on tullut perille ja otetaan huomioon ääntenlaskennassa. Trump on valmistautunut jo ennalta tähän kisaan nimittämällä USA:n postilaitoksen pääjohtajaksi suurtukijansa Louis DeJoyn. Hän tullee kongressille antamistaan päinvastaisista vakuutteluista huolimatta tekemään kaikkensa demokraateille annettujen äänten perillemenon vaikeuttamiseksi.

Seuraavana vaiheena ovat vaaleihin liittyvät valitukset, tarkistuslaskennat ja lopullisen vaalituloksen julistaminen. Tässä prosessissa korkeimman oikeuden jäsenten enemmistön tukea nauttivalla istuvalla presidentillä on selkeä etulyöntiasema haastajaansa verrattuna.

Kaikki nämä tekijät huomioon ottaen joudun ikävä kyllä arvioimaan nykynäkymin kummankin presidenttiehdokkaan virkaan pääsin mahdollisuudet miltei yhtä suuriksi. Tämä ei sulje pois demokraattien suurvoiton mahdollisuutta varsinkin jos Trump avittaa tätä kehitystä omilla uusilla typeryyksillään. Sellaisen saavuttaminen puhdistaisi ilmapiiriä kaikkialla maailmassa. Mutta asetelman kehittyessä vähänkin tasapäisempään suuntaan tilanne menee todennäköisesti todella kireäksi.

Siksi vastuullisesti ajattelevien amerikkalaisten on syytä tehdä edessä olevien viikkojen aikana kaikki mahdollinen myönteisen lopputuloksen varmistamiseksi. Moniin virheisiin ei ole varaa sen paremmin Joe Bidenilla kuin hänen tukijoillaankaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu