Fortumin tapahtumat on selvitettävä kunnolla
Kremlin isäntä ei voi olla myhäilemättä vahingonilosta seuratessaan Nato-ehdokas Suomen kipuilua miljardien mustaksi aukoksi muuttuneen Uniperin omistajana.
Venäjä on saanut Euroopan energiamarkkinat sekaisin ja kaasun hinnat taivaisiin hyökkäämällä Ukrainaan ja tehostamalla vaikutusta Gazpromin ilmeisellä keinottelulla. Pidemmällä aikavälillä maa itsekin kärsii eurooppalaisten hakeutuessa eroon Venäjä-sidonnaisuuksistaan, mutta toistaiseksi kaasua virtaa kohtuullisesti ja korkeat hinnat lihottavat Kremlin sotakassaa. Suuret saksalaiset asiakkaatkaan eivät joudu kärsimään täysimääräisesti kaasun hintojen jyrkästä kohoamisesta, sillä ne saavat kaasua vielä vuosien ajan halvoilla hinnoilla Uniperin kanssa solmittujen pitkäaikaisten sopimusten perusteella. Kaasun osto- ja myyntihintojen valtavaksi kasvanut ero on delegoitu Uniperin ja sen omistajien – meidän suomalaisten – maksettavaksi.
Kukaan ei voi tietää, paljonko miljardeja vielä kuluu ennen kuin musta aukko saadaan suljettua. Kansallisen edun kannalta on kuitenkin välttämätöntä selvittää, miten näin järjetön tilanne on voinut syntyä.
Oliko päätös sijoittaa sähköverkkojen myynnistä saadut muhkeat kassavarat nimenomaan Uniperin ostamiseen vain Fortumin toimivan johdon neronleimaus vai pyrkivätkö Kreml tai Gazprom vaikuttamaan aktiivisesti ja mahdollisesti asiattomin keinoin kaupan syntymiseen? Miten asiaa käsiteltiin valtion omistajaohjauksen puolella?
Myös Fortumin riskienhallinnan asianmukaisuus kannattaa selvittää. Yhtiön vuosikertomuksiin sisältyy selvitys konsernin riskienhallinnan käytännöistä, joka on kopioitu oleellisilta osiltaan samansisältöisenä vuodesta toiseen. Vakiotekstin mukaan konsernin investointiohjeistus ”sisältää vaatimukset riskien tunnistamisesta, arvioimisesta ja toimintasuunnitelman tekemisestä tunnistettujen riskien pienentämiseksi ennen investointipäätöksen tekoa. Investointiprosessin vaatimuksiin kuuluu myös se, että riskejä seurataan investointiprojekteissa ja yritysostoissa. Suurten projektien riskejä pienennetään sopimusrakenteilla ja vakuutusturvalla. Liiketoimintakumppaniin liittyvien riskien arviointi tehdään ennen yhteisyritysten tai muiden merkittävien kumppanuussopimusten tekemistä. Lisäksi on olemassa erillinen maariskin arviointiprosessi, jossa maariski arvioidaan ennen kuin tehdään päätös etenemisestä uusille markkinoille”.
Näyttääkö Fortum toimineen tämän ohjeistuksen mukaisesti kasvattaessaan Venäjä-sidonnaisuuksiaan vielä Krimin anastuksen jälkeenkin ja Uniperin jätti-investointia tehtäessä? Julkisesti noteerattuna pörssiyhtiönä Fortumilla ei ole oikeutta antaa tosiasioiden vastaista tietoa joutumatta vastuuseen virheellisen informoinnin aiheuttamista vahingoista.
Venäjän uuden massiivisen hyökkäyksen käynnistämisestä oli kulunut jo viikko ja maakaasun tukkuhinta oli nousemassa huippulukemiin Fortumin julkaistessa vuosikertomuksensa viime vuodelta. Jopa tuolloinkin Uniperin positiivisen kassavaikutuksen arvioitiin olevan ”noin 100 miljoonaa euroa vuodessa. Yli 50 miljoonaa euroa näistä vuosittaisista hyödyistä toteutuu asteittain vuoden 2023 loppuun mennessä ja saavuttaa täysimääräisen vuosivaikutuksen vuonna 2025”.
Toki riskianalyysiosiossa todetaan myös, että ”Uniperin pitkäaikaiset kaasuntoimitussopimukset sisältävät yleisesti asiakkaalle ja toimittajalle mahdollisuuden muuttaa sopimusehtoja muuttuneen markkinatilanteen mukaiseksi. Uniper altistuu tästä syystä merkittävälle riskille, että toimittajat muuttavat sopimusehtoja Uniperille haitallisesti. Rajoittaakseen tätä riskiä Uniper neuvottelee asiasta toimittajien kanssa. Neuvotteluissa Uniperia edustaa yhtiön kokeneet työntekijät apunaan kaikki yhtiön sisäinen ja saatavissa oleva ulkoinen asiantuntemus.”
Siis kaasun toimittajalla ja asiakkaalla on mahdollisuus muuttaa toimitusehtoja, mutta Uniperilla ei. Miten tällaiset sopimukset ovat ylipäätään voineet syntyä ja mitkä tahot ovat vaikuttaneet sellaisten syntymiseen? Tässäkin on kunnon selvittämisen paikka.
Kun minulla on kokemusta G prommelkein kumppanuudesta, peli menee konseptin mukaisesti, kunnes sihahtaa ja sitä seuraa ” kiristystoimet ” ja viimein Fortumin Venäjäntoimintojen haltuunotto, mene siinä peräämään oikeuttasi, tietty riskillä eloonjäännistäsi. Tämä Suomipeli on hävitty, Venäjällä asian hoitaa ” pojat ” ja Saksassa Uniperin konkurssipesä.
Ilmoita asiaton viesti
Fortumilla on tehty isoja virheelisiä päätöksiä, ja vielä maksettu älyttömiä bonuksia päättäjille. Nyt vain on vedettävä Fortum konkurssiin, ettei tarvitse miljardeja maksaa virheinvestoinneista.
Pyrkimyksenä pitää olla Euroopan liittovaltio, jolloin ei ole väliä kenen syliin Fortum joutuu konkurssin jälkeen, polttoaineet ainakin alenee reilusti, kun uusi omistaja tulee muualta.
Ilmoita asiaton viesti
Asioiden selvittäminen on tietysti aina terapeuttista, mutta varsinaista hyötyä siitä tuskin on. Fortumin johtajille maksettuja ylisuuria palkkioita tuskin saadaan oikeudenkäyntien kautta takaisin, ja mikä tärkeintä, nekin olisivat tässä miljardikuprussa vain pikkurahaa.
Fortumin ja Suomen neuvotteluasema on surkea, kun isot pojat jyräävät. Eteen tulee kysymys Uniperin konkurssista, joka laukaisisi välittömästi suomalaisten miljarditappiot. Helsingissä voidaan vain toivoa, että Saksan hallitus lyö isosti rahaa Uniperiin ja pelaa siten vähintään aikaa Fortuminkin hyväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Saksan talousministeri Robert Habeck sanoo tänään, että ”Uniperin konkurssi täytyy estää”. Aika usein tällaisia lausuntoja annetaan juuri ennen konkurssia.
https://www.rtl.de/cms/habeck-insolvenz-von-uniper-verhindern-cbb19d31-c121-5217-9e31-118ab96dca78.html
Ilmoita asiaton viesti
Ei asioita korvausten toivossa kannata ryhtyä selvittämään. Kansallisen turvallisuuden kannalta on tärkeä selvittää, onko kyse ollut yksinomaan yritysjohdon huonoudesta vaan onko Fortum valtio-omistajineen ajettu tietoisesti tähän tilanteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Kansallisen turvallisuuden kannalta on erittäin tärkeä selvittää a) Saksan juonekkuus asiassa, b) miten ja miksi EU:n vuonna 2014 aloittama taloudellinen sota Venäjää vastaan on iskenyt Suomeen todella voimakkaasti ilman kunnon korvauksia.
Fortumin päätösten kunnollisella tutkimisella voidaan selvittää, ovatko he koskaan kyeneet mieltämään uhakseen Germanian lainsäädännölliset muutokset?
Germania kävi viimen vuosisadalla ainakin kaksi taloussotaa Suomea vastaan, jossa vääntö oli hirmuista. Olisiko tämä nyt kolmas taloussota hirmuisella ja juonekkaalla väännöllä?
(aihealueesta enemmän esimerkiksi historian professori M. Kuisma 2010 ja 2012)
Ilmoita asiaton viesti
Vakavissasiko kirjoitat? Eiköhän se ollut Venäjä joka lähetti sotilaansa Krimille ja Itä-Ukrainaan vuonna 2014.
En tunnista Saksalla olleen viime vuosisadalla mitään erityisiä intressejä Suomen taloudelliseen vahingoittamiseen lukuunottamatta oloamme Venäjän suuriruhtinaskuntana Saksan vastapuolella 1. maailmansodan aikana ja hieman myöhemmin lyhyttä Lapin sotaa käytäessä.
Ilmoita asiaton viesti
Taloussota ja perinteinen sota (Krim mukaanluettuna) ovat eri asioita. EU ja Jenkkilä veivät vastalauseet taloudelliseksi sodaksi.
– Siitä kärsii koko EU -alue. Ja Jenkkilä rikastuu sekä haalii itselleen samalla kuuliaiset alamaiset (upeata työtä).
Saksan taloussotien suhteen tutustukaapa Markku Kuisman Sodasta syntynyt (2010) teokseen. Sekä Turun poikien historiallisen koulukunnan tekseen Saksan ja Suomen suhteista 1930 -luvulla.
– Hitlerin Saksa väänsi vuosikausia talous- ja ulkopoliittisesti piiloisaa sotaa Suomea kohtaan. Kulttuurisuhteissa sitten hämättiin ystävyydellä,
*** ****
Uniperin pitäisi vain tyynesti vetää kaikki kaasuhanat poikki. Ja mennä sitten aikanaan välimiesoikeuksiin vai missä oikeusasteessa ne sopimusrikot nyt käsittelevätkään.
— Germanian väki on samanlaista kuin aina historiassa. Miekka kannattaa pitää vyöllä kun germaanin kanssa kulkee.
Ps. Tässäkin vastauksessa on mielestäni tosiasiapohjainen osio sekä tunnepohjainen osia.
– Hans ja Gynther ovat Euroopan historiassa aina pitäneet huolen omista eduistaan muista välittämättä. Niin Saksa väänsi euron arvossakin tällä vuosituhannella. Kärsimys muille kunhan Germania voi hyvin.
– Suomen pääministerit olisivat viimeisen 30 vuoden aikana voineet ottaa oppia Hansin ja Gyntherin ajattelutavoista. Heidän kanssaan kun ei hyväntahtoinen ja tyhmemmänpuoleinen rahanjakaja pärjää.
Ilmoita asiaton viesti
Käykö näin helposti, juuri valtio-omisteisemmille yrityksille? Bissneksessä, yhteisempi toimija, käytännössä heikommilla?
Lisäys.
Kun näkee ruuan kallistumista koskevaa kerrontaa, ja perustarpeita koskevien asioiden kallistumista… mieleen tulee väistämättä asetelma, jota pyritään säilyttämään, uudella tavalla.
Nettoaminen perinteisemmällä tavalla estynyt, tai sitä halutaan muuttaa, jolloin tulovirta muodostettava toisin. Tästäkö kyse? Tarvitaan sopivia selityksiä, ja olosuhteita, jotka käyvät perusteiksi. Sota olisi sopiva muutoksen ajankohta, joka kävisi selitykseksi, ILMU, epidemiat, ääriolot, …
Ilmiö on sama kuin tuotemäärämuutoksissa. Tulotaso saajapuolella, paranee entiseen nähden, oli aika mikä aika. Kun vähemmästä voi ottaa enemmän, kate kasvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tämän on täytynyt olla harkittu investointi Venäjän kaasubisneksiin ja samalla haluttu varmentaa asema Venäjän sähkömarkkinoilla.
Uniper:han oli osakkaana myös Nord Stream 2 -putkessa, joka taidettiin jo alaskirjata.
Eiköhän tässä valtio vielä osta tukitoimena lisäosuuden Fortumista alehintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Unta näet, tukitoimista puhutaan varmasti muttei takuulla mistään alehinnoista mikäli ahneisto ja Orpo johtaa seuraavaa hallitusta.
Ilmoita asiaton viesti
Uniperin osake on ollut tänään 8,33% laskussa. Suuri syy lienee se, että eurooppaministeri Tytti Tuppurainen sanoi viikonloppuna suomalaisten tukeneen jo tarpeeksi Uniperia.
https://www.ariva.de/news/uniper-aktie-deutlich-im-minus-10228930
Ilmoita asiaton viesti
Tätä kirjoittaessani pudotusta on tullut jo yli kymmenen prosenttia. Oleellista on kuitenkin se, että Fortumin ja Uniperin johto esittävät toisistaan oleellisesti poikkeavia keinoja kriisin ratkaisemiseksi. Eli sen pidemmälle yhteisen strategian ja kulttuurin rakentamisessa ei ole päästy.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän markkinat ovat kuin kärpäspaperi, jos omaa seikkailunhalua ja sopivasti ahneutta ” perisyntien ” merkeissä, jää auttamatta paperiin ja kysymys on vain, mihin hintaan siitä vapaudut. Me kävimme vain käteiskauppaa vaikka seireenit halasivat aina Volgogradiin asti, jotenkin oma nuppi pysyi kuosissa, mutta yksi asiakkaistamme, Koff, lähti sinne suurin odotuksin, palasi vielä suuremmin pettymyksin, tarinat eivät yleensä kerro onnistumisista.
Ilmoita asiaton viesti
”Pojilla” ei käy kuinkaan tässä jutussa. Heillä on ”hillopurkit” täynnä yhtiön runsaiden palkitsemisohjelmien tuloksena. Kannet pysyvät kiinni ja sen takaa vuosittain yhtiökokouksissa johdolle annettu VASTUUVAPAUS. Totuushan on se, että tyhmyys ei ole rikos, vaikka sen takana olisi puhdasta ahneutta liitettynä palkitsemisiin.
Muistan, kun Uniperia aikanaan ostettiin, niin yhtiön silloinen saksalainen johto vastusti ankarasti Uniperin myyntiä Fortumille. Haluttiin kuitenkin väen väkisin Uniperiin siitä huolimatta, että kaasun päätuottaja on arvaamaton valtio. Nyt ”kummituksena” on 15 miljardin euron tappiouhka. Valtiota (veronmaksajaa) tullaan tavalla tai toisella huutamaan apuun. Siitä ei ole epäilystäkään.
Näin Fortumissa toimitaan:
https://www.fortum.fi/tietoa-meista/sijoittajille/hallinto-ja-johtaminen/hallintoelimet
Ilmoita asiaton viesti