Hallituksen – ja Suomen – toinen kohtalonhetki

Mitä tapahtuu, jos eduskunta ei hyväksy EU:n elvytyspakettia?

Tämä ei ole todennäköistä, mutta mahdollista. Näin siksi, että jo ilmoittautuneiden lisäksi lienee yksittäisiä kokoomuslaisia ja keskustalaisia kansanedustajia, jotka haluaisivat liittyä vastustajien joukkoon. Toki on myös kokoomuslaisia, jotka ovat valmiita tarvittaessa äänestämään paketin puolesta. Todellinen tilanne näkyy kuitenkin vasta nappeja painettaessa. Siksi yllätyksen mahdollisuutta ei voida sulkea etukäteen täysin pois.

On siis paras arvailla etukäteen, mitä tapahtuisi paketin kaatuessa.

Se olisi valtava kolaus Suomen ja vastuullisina pidettyjen suomalaisten puolueiden maineelle Euroopassa. Vähimmillään se hidastaisi oleellisesti jo muutoinkin hidasta reagointia pandemiaan ja sen jälkeisiä talouden jälleenrakennustoimia. Todennäköisesti se sotkisi EU:n tulevien vuosien budjettiraamit totaalisesti.

Suomessa Sanna Marinin hallituksen olisi tavattoman vaikea jatkaa varsinkin kun vastuu katastrofin aiheuttamisesta lankeaisi Annika Saarikon johtaman Keskustan niskaan. Hehän äänestivät perustuslakivaliokunnassa vaikeutetun käsittelyjärjestön puolesta vain estääkseen Kokoomusta käyttämästä tilannetta poliittisesti hyväkseen.

Keskustan puheenjohtaja joutuisi arvioimaan, vieläkö hänellä on edellytyksiä moisen virheen jälkeen jatkaa tehtävässään. Kehysriihessä saavutettu sopu menettäisi merkityksensä ja muutoinkin hallitus joutuisi rakentamaan politiikkansa kokonaan uudelleen. Pidän todennäköisenä, että sekä pääministeri että tasavallan presidentti pitäisivät parhaana hallituksen eroa ja uusia eduskuntavaaleja.

Sekä Keskustassa että Kokoomuksessa on väkeä, joka olisi halunnut päästä eroon Marinin hallituksesta jo kehysriihessä. Nyt heille näyttää avautuvan mahdollisuus revanssiin äänestämällä elvytyspakettia vastaan eduskunnassa. Potentiaalisiin vastaan äänestäjiin yritetään varmasti vaikuttaa sekä painostuksella että houkutuksin, ja vaikuttamista tullaan harjoittamaan myös rajan takaa.

Perustuslakivaliokunnan ratkaisuun ei ole tarjolla katumismahdollisuutta. Siksi vähemmistöllä on mahdollisuus estää kansanedustajien enemmistön kannattama ja kansakunnan edun mukainen poliittinen valinta. Kun tämä tilanne on synnytetty, kansakunnan poliittisen johdon ja vastuullisten puoluejohtajien on aika tehdä kaikkensa onnettomuuden välttämiseksi.

Kokoomus voi tehdä valtiomiesteon pyörtämällä aiemman päätöksensä ja ilmoittamalla äänestävänsä elvytyspaketin hyväksymisen puolesta. Se ratkaisisi pelin yksittäisten loikkareiden tottelemattomuudesta huolimatta. Ja olisi iso teko suomalaisen demokratian puolesta.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu