Hallituksen yksi asia

Sauli Niinistö heitti vuosi sitten ilmoille ajatuksen siitä, että kevään eduskuntavaalin jälkeen Suomessa ei lähdettäisi käymään todennäköisesti pitkiksi venyviä hallitusneuvotteluja, vaan että puolueet sopisivat yhden asian hallituksen muodostamisesta luotsaamaan maamme akuutin kriisivaiheen ylitse.

Vaalit voittaneen Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei ottanut presidentin neuvosta vaarin, vaan käynnisti pitkälliset hallitusneuvottelut oikeistolaisen koalitiohallituksen muodostamiseksi yhdessä perussuomalaisten kanssa. Ykköstavoitteeksi otettiin talous- ja yhteiskuntapolitiikan kääntäminen oikealle niin pitkälle kuin yhden hallituskauden aikana on ylipäätään mahdollista.

Vuosi sitten tasavallan presidentti ei pitänyt vielä todennäköisenä tilanteen muodostumista niin akuutiksi, että hallitusta muodostettaessa tarvitsisi poiketa tavanomaisesta käytännöstä. Nyt kuitenkin sota Ukrainassa on jatkunut vuoden pidempään, Venäjän on siirtynyt täyteen sotatalouteen ja naapurin piirtelemissä kartoissa puoli Suomea on liitetty osaksi Venäjää.  Suomen ja Venäjän väliset raja-asemat on ollut pakko sulkea naapurin viranomaisten ja ihmiskauppiaiden  sinne ohjaamien ihmisvirtojen vuoksi. Sota Ukrainassa on saanut rinnalleen hävityssodan Gazassa, joka seurausvaikutuksineen uhkaa eskaloitua tähänastista paljon laajemmaksi konfliktiksi ja joka jo nykyisellään vaikeuttaa oleellisesti kansainvälisiä tavaravirtoja.

Suomen turvallisuutta ei paranna se, että Unkarin itsevaltainen johtaja auttaa Kremliä jarruttamalla edelleen sekä Ruotsin Nato-jäsenyyden toteutumista että EU:n Ukrainalle suuntamaa tukipakettia. Suomen talous mataa paikallaan, mutta hallitus keskittyy maahanmuuton torppaamiseen ja tavoittelemiensa työmarkkinauudistusten jyräämiseen palkansaajajärjestöjen vastustuksesta huolimatta.

Pääongelmaksi on muodostunut hallituksen kieltäytyminen aidoista neuvotteluista, joissa osapuolten kesken voitaisiin sopia yhteisesti työmarkkinoilla toteutettavista uudistuksista. Tämän vuoksi palkansaajajärjestöt ovat joutuneet turvautumaan työtaistelutoimiin, joissa EK:n ei-puolueettomien laskelmien mukaan menetetään satoja miljoonia joka päivä. Palkansaajajärjestöjen kutsuessa hallituksen edustajia perustelemaan hallituksen linjauksia järjestämäänsä joukkokokoukseen valtiovarainministeri ilmoittaa nirppanokkaisesti olevansa liian kiireinen.

Olisiko nyt aika ottaa järki käteen ja tarttua presidentin esittämään ajatukseen yhden asian hallituksesta? Määritellä Suomen turvallisuus tuoksi yhdeksi asiaksi ja palata muihin vääntöihin myöhemmin?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu