Herääkö länsi?
Maailma näyttää käytännössä jo ajautuneen Yhdysvaltojen johtaman liberaalin lännen ja Kiinan johtaman autoritaaristen maiden leirin syvenevään yhteentörmäykseen. Sen verisin osa on Venäjän vuosi sitten aloittama hyökkäyssota Ukrainaa vastaan.
On vaikea olla ihailematta sitä rohkeutta ja sinnikkyyttä, jolla ukrainalaiset ovat pysäyttäneet ylivoimaisilla resursseilla varustetun Venäjän armeijan etenemisen. Haluamme uskoa, että läntistä aseapua saadessaan ukrainalaiset onnistuvat ennemmin tai myöhemmin ajamaan venäläiset joukot pois maastaan. Haluamme uskoa Venäjän johdon ajautuvan tämän kehityksen myötä yhä pahemmin eristyksiin ja maailman maiden enemmistön tuomitsevan sen toimet. Toivomme illiberaalien voimien kannatuksen heikentyvän maailmalla yleisemminkin.
Putinin Venäjällä tuskin on todellisuudessakaan edellytyksiä voittaa tätä sotaa. En myöskään usko asenteiltaan patavanhoillisten ja kohta jo yli seitsemänkymppisten Xi Jinpingin ja Vladimir Putinin saavan enemmistöltään yli puolta nuorempaa ja aivan toisenlaisissa oloissa kasvanutta maailman väestöä taipumaan heidän tarjoamiinsa muotteihin. Se ei onnistu edes Kiinan ja Venäjän omien kansalaisten keskuudessa, eikä siksi Putinin valtakausi jatkune enää pitkään eikä Xistäkään tulle elinikäistä hallitsijaa.
Tästä ei kuitenkaan seuraa automaattisesti, että liberaali länsi päätyisi meneillään olevan hegemoniakamppailun voittajaksi. Vaikka ukrainalaiset ovat peräänantamattomalla taistelullaan ylittäneet kaikki odotukset, hekään eivät pysty mahdottomuuksiin. Länsimaiden Ukrainalle toimittama aseapu tulee sodan voittoa ajatellen liian hitaasti ja toimitusmäärät jäävät liian pieniksi. Siten vaikka Venäjä ei kykenisikään miehittämään Ukrainaa ja eliminoimaan maan johtoa, Ukrainakaan ei pysty työntämään hyökkäysjoukkoja pois maasta. Todennäköisin vaihtoehto nykyisten reunaehtojen vallitessa on sopimus taistelujen lopettamisesta niin, että osa Ukrainan alueesta jää edelleen venäläisten hallintaan ja konflikti jäätyy paikoilleen. Tämä merkitsee käytännössä sitä, että konflikti voi leimahtaa milloin hyvänsä uudelleen.
Länsi ei kykene myöskään välttämättä torjumaan illiberaalien voimien nousua omassa keskuudessaan eikä länteen kriittisesti suhtautuvien mielialojen vahvistumista kehittyvissä maissa. Hyvin monet kehittyvien maiden asukkaat kokevat länsimaiden toimivan itsekkäästi ja epäreilusti niiden sulkiessa rajansa muualta lähtöisin olevilta ihmisiltä. Länsimaiden koetaan myös kieltäytyvän kantamasta todellista vastuuta globaalikehityksen ongelmista, joiden seuraukset jäävät ennen kaikkea köyhien kehitysmaiden asukkaiden kannettaviksi. Monet kehittyvien maiden valtiojohtajat syyttävät länsimaita kaksoisstandardien noudattamisesta niiden vaatiessa kehitysmailta enemmän toimia muun muassa korruption torjumiseksi, hyvän hallinnon periaatteiden noudattamiseksi, ääriliikkeiden kurissapitämiseksi, ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja luontokadon pysäyttämiseksi samalla kun länsimaat luistavat itse omista velvoitteistaan. Huonoimmassa tapauksessa Kiina ja Venäjä saavat taakseen kehittyvien maiden rintaman, joka jättää lännen vähemmistöön niin YK:ssa kuin monilla muillakin kansainvälisillä foorumeilla.
Länsimaat – Suomi mukaanluettuna – voivat joutua maksamaan kalliin hinnan kieltäytyessään näkemästä, millaiseen nurkkaan ne ovat nykyisellä politiikalla ajamassa itsensä. Tällaisesta sokeudesta kärsisivät sekä länsimaat että muu maailma, kun taas vastuullisemman linjan omaksuminen hyödyttäisi sekä länttä itseään että kaikkia muita. Toivottavasti länsimaista löytyy jatkossa tähänastista enemmän johtavia poliitikkoja, joiden toimintaa ei ohjaa vain lyhytnäköinen opportunismi, vaan jotka osaavat ottaa realistisesti huomioon myös nykymaailman kehityksen suuret linjat.
” Toivottavasti länsimaista löytyy jatkossa tähänastista enemmän johtavia poliitikkoja, joiden toimintaa ei ohjaa vain lyhytnäköinen opportunismi, vaan jotka osaavat ottaa realistisesti huomioon myös nykymaailman kehityksen suuret linjat.”
Kyllä, juuri näin. Suomessa fokus on ymmärrettävästi Venäjässä mutta EU-tasolla Afrikan, Aasian ja Lähi-Idän haasteiden kohtaaminen on elintärkeää. Vaikka Scholzia ja Macronia usein syystäkin Ukrainan yhteydessä on haukuttu, ei heidän näkemystään Aasian ja Afrikan kasvavasta merkityksestä ja mahdollisuuksista ole syytä sivuuttaa.
Venäjän sotilaallinen uhka on hallittavissa – länsimailla on pätevät asevoimat ja struktuurit niiden tehon kasvattamiseksi riittävälle tasolle. Ukrainan sotakin ratkeaa aikanaan – toivottavasti Ukrainalle mahdollisimman edulliseen lopputuloksen mutta joka tapauksessa Ukrainan itsenäisyys ja vapaus säilyen.
Tyynellä merelläkin voi hyvin olla että Kiinan sotilaallinen uhka Taiwania vastaan ei koskaan kykene realisoitumaan valtausyritykseksi. Käytännössä kaikissa skenaarioanalyyseissa (mm. CSBA:n https://www.csis.org/analysis/first-battle-next-war-wargaming-chinese-invasion-taiwan ) Kiina voisi vallata Taiwanin vain jos se ei saisi USA:n tukea. Toisin sanoen – lyhyen sodan Kiina häviäisi, pitkän sodan Kiina häviäisi koska lopulta Kiina on riippuvaisempi maailmankaupasta kuin maailma Kiinasta. Sota olisi kuitenkin suunnattoman tuhoisa ja arvaamaton.
Summa summarum, maltillisin investoinnein sotilaallinen uhka on hallittavissa. Sen sijaan globaalin etelän haasteet ja mahdollisuudet tällä vuosisadalla pitää olla valmiita kohtaamaan aivan eri vakavuudella kuin tähän asti. Jos näin ei tehdä, voi valta-akseli kääntyä Kiinan eduksi pitkällä tähtäimellä. Venäjän osalta täytyy muistaa, että maan taloudellinen merkitys on laskussa ja se rinnastunee pian lähinnä Meksikoon, Brasiliaan, Indonesiaan ym.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina hivuttaa kaiken aikaa merialueita EteläKiinan merellä Malesan ja Filipiinien aluevesillä ja hyvin lähellä Indonesiaa ja Vietnamia. Vallatulla alueella on öljy ja kaasukenttiä. Kiinan aluevedet ovat etäällä tästä alueesta.
Tämä riita on jo käynnissä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, toisaalta samalla Kiina ajaa naapureitaan USA:n syliin. Viimeksi Filippiinit antoi lisää tukikohtaoikeuksia USA:lle. USA:lla on naapureinaan vain ystäviä (Kuubaa lukuunottamatta), Kiinalla useita riidanaiheita.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa Indonesia on tilannut Hävittäjä lentokoneita USA:sta ja perunut tilauksensa Venäjältä. Viime Elokuussa USA:lla ja Indonesialla oli yhteinen maihinnousu-sotaharjoitus.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla näyttää olevan samat huolet ku9in Sauli Niinistöllä viime aikoina.
https://blogit.kansanuutiset.fi/volanen-vasemmalta/se-murhe-mi-eilen-mun-murtaa-oli-suli-hymyks-kun-tanaan-suurempi-tuli-koska-tulee-se-suurin-se-suurin/
.. ulkopoliittinen realismi murtuu nyt ekologisen realismin paineessa.
Ilmoita asiaton viesti
Nato on omalta osaltaan turvannut rauhaa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa vuosikymmeniä. Turvallisuus ei ole kaikki, mutta ilman turvallisuutta ei ole mitään. Ilman Natoa ja EU:ta olisimme Euroopassa vahvimpien armolla. Vain Naton suojaaman EU:n puitteissa voimme käytännössä vastata tämän vuosisadan haasteisiin.
Turvallisuus on lisäksi kansantaloudellisilta kustannuksiltaan nykyään pieni menoerä, Nato-maiden osalta, 2,57% BKT:sta 2022.
Ilmoita asiaton viesti
Minun puolestani saa toki vaikka ETY-muistojuhlan pitää vuonna 2025, mutta keitähän sieltä kuudesta miljardista ikinä on Etyjiin kuulunut?
Ilmoita asiaton viesti
”Huonoimmassa tapauksessa Kiina ja Venäjä saavat taakseen kehittyvien maiden rintaman, joka jättää lännen vähemmistöön niin YK:ssa kuin monilla muillakin kansainvälisillä foorumeilla.”
Länsimaat on jo vähemmistö ihmismäärältään ja kehitys nälältään taantumassa suhteessa kehittyviin maihin.
Muuten uskomaton määrä venäjän öljytankkereita Suomenlahdella yötäpäivää rahtaa heidän ystävä mailleen maailman halavinta öljyä ..
Ilmoita asiaton viesti
Aika pessimistinen skenaario, mutta ei syyttä.
Venäjän (ja Kiinan) nykyiset ”ystävämaat” ja monet jo nyt varauksella ”länsimaihin” suhtatuvat maat ovat diktatuureja, joissa on lisäksi käynnissä väestöräjähdys.
”Länsimaiden koetaan kieltäytyvän kantamasta todellista vastuuta globaalikehityksen ongelmista”. Mitä se vastuu sitten olisi, kun diktaattorit eivät tunne pienentäkään vastuuta oman maansa kansalaisten hyvinvoinnista. Olen ymmärtänyt, että asia voidaan kiteyttää pariin sanaan: Lisää rahaa. Varsinkin nyt, kun yläluokan ylläpitämiseen käytetty lainaraha on loppumassa, ylisuuri väestö on kalunnut maan ja metsät puhtaaksi ja nälänhätä nostaa päätään.
Venäjä ja Kiina lahjovat suoraan diktaattoreita ja heidän tukijoitaan. Näin saadaan pienellä rahalla iso hyöty. ”Lännenkin” kehitysapua ja -lainoja menee paljon samoihin taskuihin, mutta huonommalla poliittisella hyötysuhteella.
Nykymaailman kehityksen suuret linjat vaativat, että Ukraina päihittää maahansa hyökänneen Venäjän. Putinilla ei ole edellytyksiä voittaa tätä sotaa, jos länsimaat viimeinkin antavat Ukrainalle sen epätoivoisesti anelemat aseet ja ammukset. Maailman diktaattorit, ja miksei muutkin, kunnioittavat ja kuuntelevat voittajaa; voittaja on aina oikeassa. Ehkä joku pahimmista despooteista kaatuukin. Vastaavasti, jos Venäjä voittaa, ei ”länsi” enää saa enemmistöä edes YK:n äänestyksissä, katu-uskottavuus on mennyttä, rahakaan ei enää auta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommenteista!
Sekä lännen että maailman kehitysnäkymät muuttuisivat huomattavasti positiivisemmiksi seuraavien asioiden toteutumisen myötä:
1 Länsi tehostaa Ukrainalle annettavaa apua sen verran, että Venäjän hyökkäys saadaan työnnettyä takaisin ja hyökkääjä havaitsee sodan jatkamisyritykset turhiksi.
2 Länsi tarjoaa Kiinalle aidon mahdollisuuden päästä normalisoimaan keskinäisiä taloussuhteita ja USA viestittää, ettei se koe Kiinan vaurastumista uhkana itselleen. Tällöin Kiinan kommunistijohdon olisi vaikeampi syyttää Yhdysvaltoja maan kehityksen hidastumisesta siten kuin Xi teki juuri kansankongressille puhuessaan.
3 Länsimaat inhimillistävät maahanmuuttopolitiikkaansa ja ryhtyvät kantamaan samankaltaista vastuuta Ukrainan ohella myös muilta kriisialueilta lähtöisin olevista turvaa hakevista.
4 Länsimaat suuntaavat paljon nykyistä enemmän resursseja elinolojen kehittämiseen ja kestävän kehityksen mukaisten ratkaisujen etsimiseen köyhissä kehitysmaissa.
5 Länsi tunnustaa YK:n päätöksentekorakenteiden ja etenkin turvaneuvoston kokoonpanon jääneen pahasti jälkeen maailman kehityksestä. Väkiluvultaan maailman suurimmaksi maaksi pian nousevalle Intialle kuuluu paikka pysyvänä turvaneuvoston jäsenenä ja kokoonpanon nykyisiä vinoumia voidaan oikaista muutoinkin.
6 Yhdysvallat esittää Kiinalle yhteisiä ponnisteluja ydinasevarustelun hillitsemiseksi, ydinaseiden leviämisen estämiseksi ja ydinsodan puhkeamisen riskien lievittämiseksi. Kiina on ainoa maa, jolla on mahdollisuus painostaa Venäjä vastahakoisuudestaan huolimatta ruotuun muiden kanssa.
Iso haaste tietenkin on tällaisten tavoitteiden ajaminen esimerkiksi Yhdysvalloissa niin taidokkaasti, ettei seurauksena ole täyskäännös seuraavien vaalien jälkeen. Mutta liberaalin internationalismin tunnuksin on onnistuttu voittamaan isolationismin kannattajat Yhdysvalloissa ennenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Antti, kirjoitat: ”Toivottavasti länsimaista löytyy jatkossa tähänastista enemmän johtavia poliitikkoja… jotka osaavat ottaa realistisesti huomioon myös nykymaailman kehityksen suuret linjat.”
Kyllä nuo suuret linjat ovat jo tiedossa:
1) Lyhytnäköinen opportunismi jatkuu idässä ja lännessä, mutta Kiinalla on siihen lisänä oma satavuotinen ”me-voitamme-te-häviätte” ohjelmansa.
2) Kiinan ja USA:n välinen konflikti jatkuu pitkälle tulevaisuuteen, riippumatta kuka / mikä ideologia siellä on vallassa, ja Ukrainan konflikti jatkuu vielä pitkään.
3) Venäjästä tulee Kiinan vasallivaltio, jolloin Kiina kaappaa pilkkahintaan Venäjän valtavat luonnonvarat.
4) Sekavasti johdettu Eurooppa ja sosialistiseen talousideaan, matalaan syntyvyyteen ja velkakierteeseen jämähtänyt Suomi, ovat armottomassa talous- / teknologiataistelussa häviäjien joukossa.
5) Voittajiksi selviävät mega-suuret, rajojen yli toimivat yhtiöt.
Niillä on käytössään valtavat kassavarat, paras / ketterin johto ja viimeisimmät teknologiat.
Tässä kannattaa huomata, että monen tekniikan kohdalla yksityiset yhtiöt ovat johtavassa asemassa. Esimerkiksi käy Elon Muskin Starlink, joka on keskeisessä osassa Ukrainan sodan tietoliikenteen pyörittämisessä.
Päinvastoin kuin byrokraattiset ja hitaasti toimivat valtiot, nuo yhtiöt hakevat 24/7/365 parasta tuottoa varoilleen.
Noita yhtiöitä syntyy ja kuolee jatkuvasti Darvinin ”Survival of the fittest” evoluution mukaan…
6) Peräänkuuluttamiasi osaavia poliitikkoja länsimaista ei löydy.
Ilmoita asiaton viesti
Kohta 3 on parhaillaan menossa, Venäjän pitäisi se ymmärtää, lähentyä EU:ta, ja anoa pääsyä Natoon.
Euroopan ja Venäjän taloudet sopivat hyvin yhteen, kautta historian Venäjä on elänyt ja ollut liitossakin Euroopan maiden kanssa. Kiinan intressi on Siperian luonnonvarat, Euroopan Venäjä on sille yhdentekevä, korkeintaan häiriö.
Onko Venäjä valmis toimimaan realiteettien mukaan vasta kun sen itäraja on Uralilla?
Ilmoita asiaton viesti
On eri asia katsoa pitkää kehitystä tulevaisuuteen ja miettiä niitä strategioita, joita siihen kuuluu ja toisaalta tilannetta tässä ja nyt, kun Venäjän häviö Ukrainassa on ”mission number one”.
Siksi pidän USA:n riitelyä Kiinan kanssa huonona toimintatapana. Kiinan johto ei ole samalla tavalla ”sairas” kuin Putinin Venäjä ja sen kanssa pystyisi kyllä keskustelemaan yhteisistä tavoitteista mm. Ukrainan sodan suhteen.
Kiina ei ole Ukrainan vihollinen, vaan alunalkaen pikemminkin ystävä. Nyt se joutuu tasapainottelemaan Venäjän pasiivisehkona tukijana pitkälti siksi, että länsi ei oikeastaan anna sille muuta mahdollisuutta. Kiinaa ei voi kiristää toimimaan USA:n tai laajemmin lännen tahdon mukaisesti, vaan olisi syytä löytää yhteinen etu ja toimia sen mukaisesti.Tässä sekoitetaan kauppapoitiikka (kauppasota?) kokonaisuuteen, johon sen juuri nyt ei tarvitsisi kuulua. Ilmeisesti Zelenskyi ymmärtää tämän ja on toivonut tapaamista Xi Jingpingin kanssa mahdollisimman pikaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen jännitys on rajankäyntiä kauppapolitiikassa. Kumpikaan ei halua eikä voi katkoa kauppasiteitä liikaa. Kyllä Kiina ymmärtää, että Yhdysvallat ei tule hyökkäämään Kiinaan, eikä siksi Kiinakaan ryhdy sotaan Yhdysvaltoja vastaan.
Kiina varustautuu kuitenkin voimalla. Kohde on tosiasiassa Venäjä, ei välittömästi, mutta sitten kun Venäjä on imetty kuiviin. Asialle on eduksi naamioida varustautuminen Taiwanin valtausvalmisteluksi. Ystävyys Venäjän kanssa tuottaa koko ajan tietoja, joita tarvitaan etenemiskeinojen kehittämisessä.
Ilmoita asiaton viesti
Pidän itsekin hyvin mahdollisena tuota skenaariota.
Ilmoita asiaton viesti
Sen verran korjaisin, että sodassa on ollut reilu peli taloudellisessa mielessä. Pelkkä USA:n apu Ukrainalle (12 kk) on juuri nyt täsmälleen tasoissa Venäjän koko sotilaallisen budjetin 2022 (sisältää siis kaiken — saapasrasvatehtaat ja Siperian ydinsiilojen vartiokoirien muonat) kanssa.
Ilmoita asiaton viesti